יום שני, 3 בספטמבר 2018

דוח פעילות הסניגוריה הציבורית לשנת 2017 - פרק במיקוד: מניעת הרשעות שווא - חשיפת טעויות של מומחים פורנזיים



בעשורים האחרונים נחשפו טעויות רבות הקשורות לראיות פורנזיות במסגרת "פרויקט החפות" בארצות הברית. מדובר בפרויקט פורץ דרך, שנוסד בשנת 1992 על ידי עורכי הדין בארי שק ופיטר נויפלד, וחשף הרשעות שווא באמצעות השוואת DNA שנמצא בזירות עבירה ל- DNA של אלה אשר הורשעו בביצוע אותן עבירות וטענו לחפותם. ערכו הרב של הפרויקט נעוץ במובהקות של ממצאיו ובכך שהרשעות השווא שחשף אינן שנויות במחלוקת. בנוסף לחשיפת תופעת הרשעות השווא, הפרויקט הביא לקדמת הבמה את סיפוריהם האישיים הקשים של המורשעים לשווא ואת העוול הנורא שכל הרשעת שווא נושאת עמה. נכון למועד כתיבת דוח זה, חשף הפרויקט 356 הרשעות שווא, מרביתן בעבירות רצח ואונס. לענייננו חשוב הממצא לפיו 45% מהרשעות השווא שנחשפו במסגרת פרויקט החפות התבססו, בין היתר, על ראיות פורנזיות. במרשם הלאומי של הרשעות השווא שתוקנו בארצות הברית, National Registry of Exonerations , מתועדות 2,210 הרשעות שווא תוך מיפוי הגורמים ש"תרמו" להרשעות השווא ב – - 24% מהמקרים הייתה ראיה פורנזית שגויה או מטעה, ב- 29% מהמקרים הייתה טעות בזיהוי וב- 13% מהמקרים ניתנה הודאת שווא. 

חשיפת טעויות של מומחים פורנזיים התגלתה גם מחוץ לתחומי פרויקט החפות. טעות חמורה ומביכה בהתנהלות ה- FBI , אשר זכתה לתהודה רבה בעולם הפורנזי, נוגעת לחקירת פרשת ברנדון מייפילד בשנת 2004 . באותו מקרה מומחי ה- FBI חוו דעתם שטביעת האצבע של מייפילד זהה לטביעת אצבע שנמצאה על אריזת חומרי נפץ ששימשה לביצוע פיגוע קטלני במדריד. חוות דעת זו התגלתה כשגויה רק כעבור זמן, בזכות איתור המעורב האמיתי בפיגוע שהותיר את טביעת האצבע אשר יוחסה בטעות למייפילד. ועדת בדיקה חיצונית שהקים ה- FBI לבחינת המקרה קבעה כי השוואת טביעת האצבע נעשתה על פי מתודולוגיה מתאימה. נמצא כי הטביעה אומתה ואושרה על ידי בודק בכיר ועל ידי בודק חיצוני נוסף, זאת בהתאם לנהלים המחמירים של ה-FBI . לא נמצא כי מי מהמומחים פעל באופן מכוון להטיית תוצאות הבדיקה. הוועדה ראתה בחומרה את הטעות והזהירה שלא להמעיט בחשיבותה. ועדה זו וכן ועדת בדיקה של משרד המשפטים האמריקאי הגיעו
למסקנה כי הגורמים המרכזיים לטעות בפרשת מייפילד היו הטיות קוגניטיביות בלתי מכוונות ובלתי מודעות של הבודקים אשר גרמו לטעות ולהתקבעותה, דמיון רב בין טביעות האצבע המעורבות, וכן רצון לפענח את המקרה.

גם בבריטניה נחשפו טעויות בתחום הפורנזי ואף שהן לא היו רבות, הן זכו לסיקור תקשורתי נרחב ועניין ציבורי רב. ראויות לציון פרשת "שישיית בירמינגהם", במסגרתה זוכו שישה גברים, לאחר שהורשעו ונכלאו באשמת ביצוע פיגוע קטלני של המחתרת האירית 16 שנים קודם לכן, וכן פרשת שירלי מקי בה טביעת אצבע שנמצאה בזירת רצח יוחסה בטעות לחוקרת משטרה, פרשה אשר הולידה דוח סקוטי מקיף בתחום טביעות אצבעות.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה