בשנה החולפת ייצגה הסניגוריה בדיוני מעצר של קטינים השוהים במעונות מכוח צו שיפוטי, שהובאו לבית המשפט עצורים משום שהמעונות סירבו לקבלם חזרה לאחר בריחה או חקירה. במקרים אלו התנגדו הסניגורים באופן נחרץ לשימוש במעצר ואכן במרבית המקרים התקבלו הטענות, והקטינים שוחררו. כך למשל במ"י (שלום ירושלים) 3865-01-17 מדינת ישראל נ' פלוני (ניתן ביום 2.1.2017 ; ייצוג על ידי עו"ד עידן גמליאל) הובא לבית המשפט קטין כבן 13 שברח ממעון בו שהה מכוח צו אזרחי. בית המשפט הורה לשחרר את הקטין למעון ולבחון את צו הנזקקות בשנית, במסגרת המשפטית ההולמת.
במ"י (שלום קריות) 32064-05-17 מדינת ישראל נ' פלוני (ניתן ביום 16.5.2017 ; ייצוג על ידי עו"ד יניב מנור)הובאה בפני בית המשפט בקשה להארכת מעצרו של קטין מתחת לגיל 14 . הקטין נחשד בעבירה של תגרה במעון בו הוא שהה מכוח צו אבחון, זאת לאחר שהמעון סירב להמשך שהייתו של הקטין שם. בית המשפט הבהיר כי בקשות לשינוי השמתו של קטין ייתכנו, אולם יש לעשותן בדרכים המקובלות )" ... אין לעשות זאת בהליך בזק בפני שופט המעצרים, אלא במסגרת בקשה לעיון חוזר לבית המשפט אשר חייב את הקטין להימצא במעון"(. בית המשפט הורה על שחרור הקטין באופן מיידי למעון וקבע כי מעצרו של הקטין אינו התרופה היחידה להגנה על קטינים אחרים השוהים במעון וכי "בידי הגורמים האחראים במעון אמצעים אחרים ומידתיים יותר על מנת להשיג מטרות אלה".
במ"י (שלום חיפה) 3468-06-17 מדינת ישראל נ' פלונית (ניתן ביום 2.6.2017 ; ייצוג על ידי עו"ד אולג פרגין) הובאה בפני בית המשפט נערה מתחת לגיל 16 , שברחה מההוסטל בו שהתה במסגרת צו נזקקות. בית המשפט קיבל את טענות הסניגור וקבע כי "המקרה דנן אינו ראוי להידון באכסניה של הליך פלילי, וודאי שלא הליך מעצר, והגורמים שאמורים לטפל במקרה דנן, הם גורמי הרווחה", על כן שוחררה הקטינה מהמעצר אל המעון.
לצד ההתנהלות בבתי המשפט ועל מנת למצוא פתרונות מערכתיים למקרים אלו, נפגשו בסוף שנה זו נציגי הסניגוריה הציבורית עם הנהלת אגף התקון במשרד הרווחה. נציגי משרד הרווחה קבלו דוגמאות רבות למקרים בהם קטינים ששוהים במעונות מכוח צווים אזרחיים נעצרו והובאו לבית המשפט לאחר בריחות או בעיות במעון. נציגי משרד הרווחה הבטיחו לחדד נהלים ולקדם מציאת מעני חירום, ללא שימוש במעצר, למקרים בהם נדרשת הוצאתו של קטין ממעון בדחיפות.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה