יום ראשון, 16 בספטמבר 2018

דוח פעילות הסניגוריה הציבורית לשנת 2017 - 1.9 פרויקטים המתייחסים לבעיות העומק של לקוחות הסניגוריה - 1.9.1 מערך הייעוץ השיקומי התומך



בשנת 2008 החלה הסניגוריה הציבורית לפתח מודל עבודה שיאפשר לעורכי הדין המייצגים מטעמה נגישות לייעוץ מקצועי ראשוני על ידי אנשי טיפול, הבקיאים בעבודה טיפולית שיקומית עם עוברי חוק ומבינים את הקשיים והאתגרים עמם מתמודדים סניגורים. בשלב הראשון, הופעל פיילוט במחוז ירושלים, ובשנת 2012 הורחב הפרויקט לכלל המחוזות. במסגרת הפרויקט נבחרו אנשי טיפול מתחום העבודה הסוציאלית או הקרימינולוגיה ללוות כל אחד מששת מחוזות הסניגוריה הציבורית, ולתת ייעוץ שיקומי תומך בהיקף של עד מאה שעות חודשיות.

היועצות מטפלות בכ- 130 לקוחות חדשים בממוצע בכל חודש, במגוון של הליכים בהם מייצגת הסניגוריה הציבורית. מרבית ההליכים בהם מעורבות היועצות הם תיקים פליליים המתנהלים בבתי המשפט ומיעוטם הם הליכי שחרור על - תנאי ממאסר בפני ועדות השחרורים. רבים מן הלקוחות המופנים לייעוץ שיקומי תומך  סובלים מהתמכרות לסמים או לאלכוהול, או מבעיות פסיכיאטריות מורכבות. היועצות יוצרות קשרי עבודה מתמשכים עם עורכי הדין, נמצאות בקשר עם שירותי טיפול ושיקום בקהילה ומפתחות מענים לצרכים הייחודיים של המחוז עמו הן עובדות. שילובן בעבודת הסניגוריה מהווה מודל לשיתוף פעולה בין דיסציפלינות שונות, ועבודתן תורמת רבות לשיפור איכות השירות שניתן ללקוחות הסניגוריה הציבורית. הייעוץ השיקומי התומך תורם רבות גם לאינטרס הציבורי בכך שהוא מקדם פתרון של בעיות עומק של לקוחות הסניגוריה ותורם לשיקומם ולמניעת חזרתם לביצוע עבירות.

היועצות עובדות בפורום מקצועי משותף, המאפשר להן להרחיב את עולם הידע, להעשיר אחת את השנייה בתחום מומחיותן ולחשוב על המסלול הנכון בהיבט האבחוני - שיקומי עבור הלקוח. נוסף לייעוץ בתיקים ספציפיים, מסייע הייעוץ השיקומי התומך במיפוי שירותי הרווחה והטיפול הרלוונטיים ברמת המחוז וברמה הארצית; בסיוע לעורכי הדין בכינון מערכת יחסים תקינה ואפקטיבית עם גורמי הטיפול; באיסוף מידע עדכני באשר לתכניות טיפול רלוונטיות ללקוחות הסניגוריה ובסיוע ביצירת מאגר מידע חיוני עבור הסניגורים.

בשנה האחרונה, בדומה לשנים עברו, היועצות קיימו פגישות עבודה עם גורמים במשרד הרווחה, במשרד הבריאות, בקרן לחסויים, ברשות לשיקום האסיר, בשירות בתי הסוהר, בקליניקות באוניברסיטאות השונות ועם מומחים רבים. הקשר עם הסיוע המשפטי הלך והתהדק, והקשר עם המוסד לביטוח לאומי הוכיח את יעילותו. סיורים מקצועיים נערכו, בין היתר, במערך ההוסטלים לדרי רחוב ובקהילת "הדרך" לטיפול בהתמכרויות.

בנוסף, היועצות משולבות במערך ההכשרה של עורכי הדין ומעבירות סדנאות והרצאות המיועדות להעמיק את הידע והמיומנות של עורכי הדין בקשר עם לקוחות, הפנייתם ושילובם במסגרות משקמות. בשנה האחרונה הוחלט על הקמתה של קבוצת הדרכה שתקיים מספר מפגשים לעורכי הדין החיצוניים לשם התמודדות עם היבטים רגשיים העולים אגב ייצוג לקוחות הסניגוריה. קבוצה כזו התקיימה במחוז חיפה, בהנחייתה של היועצת הקרימינולוגית עו"ס מראם עזאם - נאשף, וניכר כי עורכי הדין שהשתתפו במפגשים נתרמו רבות. 

אחד הפרויקטים המערכתיים החשובים המבליט את התרומה של מערך הייעוץ מקודם על ידי היועצת השיקומית של מחוז מרכז, הקרימינולוגית הקלינית דנה גרייף. גרייף פועלת מזה מספר שנים לבניית קשרים מקצועיים בין גורמי שב"ס, הרשות לשיקום האסיר וגורמים מקצועיים במשרד הבריאות האמונים על קביעת סל שיקום לאסירים עם מוגבלויות שכליות ונפשיות. קשרים מקצועיים אלו נועדו ליצור מערך סיוע לאסירים בעת שחרורם מהכלא, אם במסגרת חוק שחרור על תנאי ממאסר ואם בשלב השחרור המלא. לאחרונה התקבל אישור משרד הבריאות לתוכנית פיילוט, שתקלוט אסירים חולי נפש המשוחררים בשחרור על תנאי למסגרת טיפוליות שיקומיות ייחודית שתוקם בבית חולים קרית שלמה. פתרון זה עשוי למנוע את תופעת הדלת המסתובבת ולהקטין את הסיכוי של הנמנים עם אוכלוסייה זו לחזור לבצע עבירות.

מספר דוגמאות מן השנה האחרונה שיובאו להלן ממחישות את חשיבות עבודתן של היועצות השיקומיות, הן בהקשר פרטני והן ביצירת אפיקים שיקומיים וטיפוליים עבור קבוצות ייחודיות של לקוחות:

צדק מאחה בעבירות מין בתוך המשפחה: בתפ"ח 44/09 (מחוזי ירושלים) (ניתן ביום 24.4.2018 ; ייצוג על ידי עוה"ד איתן ארנון, כתוארו דאז, ושני פוגודה בליווי היועצת השיקומית הקרימינולוגית עו"ס איה לוי), במסגרת הליכים להוצאת צו פיקוח לפי חוק הגנה על הציבור מפני ביצוע עבירות מין, קידמה היועצת איה לוי הליך צדק מאחה בין הפוגע לבין אחותו, נפגעת העבירה. מדובר בבחור צעיר בן 25 , אשר סיים לפני כשנתיים וחצי לרצות עונש מאסר שהוטל עליו בגין עבירות מין שביצע באחותו עת היו קטינים. צו הפיקוח אסר עליו ליצור קשר עם קורבן העבירה, שכיום היא כבת 17 שנים. לאחר שהלקוח עבר תהליך טיפולי משמעותי, עלו, בשיחות עמו ועם בני משפחתו, קשיים רבים במארג משפחתי שנוצרו בעקבות ההגבלות בצו הפיקוח. איה לוי קישרה את הלקוח לתוכנית "בצדק", המתמחה בהליכי צדק מאחה בעבירות מין, במסגרתה נערך הליך צדק מאחה שהוביל לחידוש מערכת היחסים בין הפוגע לנפגעת ולשיקום מארג היחסים במשפחה בכללותה. בעקבות פניית האחות לבית המשפט שונו התנאים בצו הפיקוח ובית המשפט אפשר ללקוח להיפגש עם אחותו בתנאי שבפגישה נוכח מלווה בגיר.

שחרור קטין לחלופת מעצר בשלב מעצר הימים: במ"י (שלום חדרה) 58975-07-17 (ניתן ביום 26.7.2017 ; ייצוג על ידי עו"ד עלאא עתאמנה בליווי היועצת השיקומית הקרימינולוגית עו"ס מראם עזאם - נאשף)  נעצר קטין בן 17.5 בחשד לכליאת שווא ותקיפה הגורמת חבלה של ממש כלפי אמו. הקטין הכחיש וטען לאלימות והזנחה של האם כלפיו. היועצת השיקומית פעלה במהירות, במקביל להליכי החקירה, לשילוב הקטין באחד מהמעונות לנוער בסיכון. פנייה למפקחת מטעם חסות הנוער, האחראית על המקום, סייעה בקליטתו במקום שישמש כחלופה למעצר בפיקוח בית המשפט.

תוכנית טיפולית על סמך אבחון של הנמכה קוגניטיבית: בפל"א (שלום תעבורה פתח תקווה) 8242-11-15 (ניתן ביום 12.12.2017 ; ייצוג על ידי עו"ד יפים וקסלר בליווי היועצת השיקומית הקרימינולוגית הקלינית דנה גרייף) נעצר הלקוח, המוכר לסניגוריה מייצוג בתיקים קודמים, בגין נהיגה ללא רשיון נהיגה בזמן פסילה ומסירת פרטים כוזבים. לחובתו היו שני מאסרים מותנים ברי הפעלה וכן עונש של 6 חודשי עבודות שירות בגין הפקעת צו מבחן קודם. על אף חוות דעת פסיכיאטרית שמצאה את הנאשם כשיר לעמוד לדין ואחראי על מעשיו, התרשם הסניגור כי התקשורת עמו לוקה בחסר והוא מתקשה להבין את הנאמר לו. לבקשת הסניגוריה הורה בית המשפט לערוך ללקוח אבחון לפי חוק הסעד, בהסתמך על דיווחים מהם עלה כי הנאשם סבל מבעיות רגשיות חמורות מאז היותו ילד, בעיות של קשב וריכוז ושילוב בכיתה של חינוך מיוחד. ואכן, ועדת האבחון קבעה כי ישנה הנמכה בתפקודו הקוגניטיבי של הנאשם. 

פגישה של היועצת עם הלקוח ואביו סייעה ביצירת מוטיבציה טיפולית ובפנייה לשירות המבחן, אשר נפגש מחדש עם הלקוח והתאים לו תוכנית טיפול על פי יכולותיו הקוגניטיביות. לאור המלצות חדשות של שירות המבחן קבע בית המשפט כי יש לסטות ממתחם הענישה והורה על הארכת המאסרים המותנים והטלת צו מבחן.

חלופת מעצר בבית אבות לנאשם קשיש: במ"ת (שלום טבריה) 47827-02-18 (ניתן ביום 27.2.2018 ; ייצוג על ידי עו"ד שלמה אלכביר בליווי היועץ השיקומי עו"ס נועם אלון) נעצר חשוד כבן 80 בגין ביצוע עבירות אלימות נגד אשתו ובנו הבגיר. בשל הצורך להרחיק את הנאשם מאשתו ובהיעדר תמיכה משפחתית אחרת סייע היועץ לאתר חלופת מעצר מוסדית בבית אבות בצפון הארץ. המאשימה התנגדה לשחרור לחלופה המוצעת ללא תסקיר מעצר, אולם בית המשפט קיבל את עמדת הסניגוריה ושחרר את הנאשם לחלופה המוצעת בהתבסס על התרשמותו הישירה מנציג בית האבות שנחקר בפניו, וכך התייתרה שהות ממושכת של הנאשם במעצר בהמתנה לקבלת התסקיר.

שחרור נאשמת לקהילה טיפולית: במ"ת (שלום באר שבע) 3820-05-17 (ניתן ביום 14.5.2017 ; ייצוג על ידי עו"ד מסלם אריאתה בליווי היועצת השיקומית הקרימינולוגית השיקומית אתי רחמים) הוגשה בקשת מעצר כנגד נאשמת מכורה לאלכוהול בגין התנהגות פוגענית כלפיה הוריה. במסגרת הליך המעצר שוחררה הנאשמת לקהילת הנשים "רוח מדבר". גם לאחר שילוב הנאשמת בקהילה, היועצת השיקומית עמדה בקשר רצוף עם הצוות הטיפולי, ועם התקדמות הטיפול הייתה מעורבת בבניית תוכנית חופשות שכללו גם ביקור של אביה )נפגע העבירה( בליווי איש צוות. ביקור זה היה משמעותי, והוא תרם לחיזוק הדרך הטיפולית. על פי הדיווחים העדכניים הנאשמת ממשיכה בהליך הטיפולי והדיון בתיק הפלילי טרם הסתיים.

שחרור עצור במעצר ימים לקהילה טיפולית למכורים לסמים: במ"ת (שלום תל אביב) 53455-12-17 (ניתן ביום 29.1.2018 ; ייצוג על ידי עו"ד שירלי שטקלר - ינאי בליווי היועצת השיקומית עו"ס גילי תמיר) הוגשה  בקשת מעצר נגד נאשם בן 23 בגין עבירה של גניבה. הנאשם נדון לאחרונה למאסר בגין עבירות דומות ולחובתו היה גם מאסר על תנאי של 3 חודשים ושלושה תיקים פתוחים נוספים בעבירות דומות. התערבות של היועצת הובילה לשחרור העצור לקהילה טיפולית בהסכמת התביעה. היועצת השיקומית סייעה גם בפנייתה לגורמים שונים לשם מימון דמי הקליטה בקהילה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה