במהלך שנת 2017 חלה פריצת דרך חשובה בטיפול בתופעה המטרידה של כבילת עצורים ואסירים בבתי החולים הפסיכיאטריים, בעקבות פרסום המלצותיה של ועדה מקצועית של משרד הבריאות בנושא זה.
במשך השנים, עורכי הדין של הסניגוריה נחשפו למקרים רבים בהם נכבלו עצורים אשר נשלחו לבדיקה פסיכיאטרית, במסגרת ההליך הפלילי, והוחזקו כשהם אזוקים למיטה בידיהם וברגליהם, לעיתים בארבע גפיים, במשך ימים רבים ובתנאים בלתי אנושיים, כאשר בכל הזמן הזה מוצבים ליד מיטתם שניים או שלושה זקיפים השומרים על העצור הכבול למיטה. נוהג זה לא יוחד רק למקרים חמורים במיוחד אלא הופעל גם ביחס לעצורים אשר נחשדו או הואשמו בביצוע עבירות קלות יחסית. רוב הכבילות הללו נעשו על ידי אנשי שירות בתי הסוהר (מיעוט הכבילות נעשו על ידי אנשי המשטרה), ללא התוויה רפואית ואף בניגוד לעמדת הצוות הרפואי, תוך הפרעה לאבחון ולטיפול הפסיכיאטרי. לעיתים הביאה הכבילה להידרדרות במצבו הנפשי של העצור.
הסניגוריה הציבורית פעלה למיגור פרקטיקה זו הן במישור המוסדי בפנייה לגורמים שונים, לרבות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (פלילי), והן במקרים פרטניים. פעילות יזומה ונמרצת של הסניגוריה הציבורית, אשר עורכי הדין המייצגים מטעמה הונחו לעקוב אחר מצבם של לקוחות שאושפזו בבתי חולים פסיכיאטריים ובמקרים של כבילה להגיש בקשות דחופות לבית המשפט, הובילה לשורה ארוכה של החלטות שיפוטיות ביקורתיות שהורו על הפסקת הכבילה ונקיטה באמצעי משמורת מידתיים יותר.
הסניגוריה גם פעלה מול מנהלי בתי החולים הפסיכיאטריים ומול נציגי הייעוץ המשפטי בבתי החולים על מנת שיביאו לידי ביטוי ברור את התנגדותם לכבילות. בבתי חולים פסיכיאטריים שונים, כמו באר שבע, שער מנשה וטירת הכרמל, הופסקה עם השנים כבילת חשודים ונאשמים במחלקות וזאת נוכח התנגדות ברורה ומוחלטת של הצוות הרפואי.
לעומת זאת, בבתי חולים פסיכיאטריים בהם לא הובעה התנגדות הצוות הרפואי לכבילה על ידי אנשי המשטרה ושב"ס, יושמה מדיניות הכבילה באופן נרחב יחסית.
כאמור לעיל, בחודש מאי 2017 , בעקבות ביקורת ציבורית על קשירה רפואית של מטופלים בבתי חולים פסיכיאטריים המליצה ועדה מקצועית של משרד הבריאות (ועדת ההיגוי לצמצום ההגבלה המכנית בישראל) על שינוי תפיסתי בקרב אנשי המקצוע מתחום בריאות הנפש, ויצירת תוכנית עבודה שתביא להפסקה מדורגת של השימוש בקשירות של מטופלים. רוח חדשה זו במשרד הבריאות תורגמה גם להנחיות ברורות של ד"ר טל ברגמן-לוי, ראשת האגף לבריאות הנפש במשרד הבריאות, למנהלי בתי החולים הפסיכיאטריים, שלא לאפשר כבילה של עצורים ואסירים על ידי אנשי משטרה ושב"ס אלא בהחלטה מפורשת של בית המשפט, ותוך יידוע בית המשפט כי לא ניתן לקיים הסתכלות כאשר אדם כבול למיטה. אף שההנחיות הוצאו כבר בחודש אוגוסט 2016 , יישומן החל רק לאחר הפרסום הרב לו זכו המלצות הוועדה המקצועית במשרד הבריאות. מדיניות זו הוכרזה גם בישיבה שהתקיימה בנובמבר 2017 בוועדת החוקה, חוק ומשפט בכנסת בעקבות דברי הביקורת שנכתבו בנושא בדוח הסניגוריה הציבורית האחרון.
הסניגוריה הציבורית עוקבת אחר יישום הנחיות משרד הבריאות, ונדמה כי הן אכן הביאו לשינוי משמעותי ולהפסקת הכבילה של עצורים ואסירים במחלקות פסיכיאטריות. בחודש פברואר 2018 נתקלנו במקרה חמור בו נוכח התנגדות בית חולים אברבנאל לכבילה של עצור, שהיה במצב פסיכוטי חמור, הוא הוחזר לבית המעצר אבו כביר, שם הוכה קשות על ידי עצורים אחרים בתא. למחרת היום, הורה בית המשפט על העברת העצור לאברבנאל, ללא כבילה, ודרש לקבל הבהרה. למרבה הצער, בהבהרה שנשלחה לבית המשפט הטיל שב"ס את האחריות על ההתפרעות בתא והאלימות שהופנתה כלפיו על קורבן האלימות, שהיה, כאמור, תחת התקף פסיכוטי חריף (מ"י (שלום תל אביב) 53812-02-18 (ניתן ביום 25.2.2018 ; ייצוג על ידי עו"ד חגית נחמני)).
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה