יום שלישי, 18 בספטמבר 2018

דוח פעילות הסניגוריה הציבורית לשנת 2017 - 1.3 ייצוג קטינים - 1.3.1 קידום זכויותיהם של קטינים במשפט הפלילי - היעדר מקום במסגרות חסות הנוער



תקופת ההמתנה הממושכת לצורך השמה במעונות הנעולים, במעונות האבחוניים וכן בחלופות המעצר פוגעת קשות ביכולת השיקום והטיפול בבני נוער. זאת על אף ההתחייבויות והתוכניות שהוצגו על ידי משרד הרווחה, - לפיהן ימצאו מענים מתאימים עד לשנת 2017 . יצוין כי בשנה זו, נסגר המעון הנעול "מצפה ים" לצורך שיפוצים דחופים, וטרם נפתח מחדש נכון למועד כתיבת שורות אלו, כך שלמעשה קיים בפועל רק מעון נעול אחד המיועד לנערים יהודים. המחסור במקומות השמה לקטינים עליו מתריעה הסניגוריה מזה שנים רבות, הוביל השנה למגוון יוצא דופן של החלטות שיפוטיות, המלמדות כי קצה הסבלנות של מערכת שפיטת הנוער, וכי נדרש שינוי מיידי של המצב.

כך למשל במ"ת (שלום לנוער חיפה) 28422-01-17 מדינת ישראל נ' פלוני (ניתן ביום 19.2.2017 ; ייצוג על ידי עו"ד בוריס שרמן) הורה בית המשפט לשחרר למעצר באיזוק אלקטרוני קטין שהואשם בשנים עשר אישומים של סחר בסמים. שירות המבחן העריך כי המסגרת הראויה לקטין היא מסגרת נעולה, אך נמסר כי מקום יתפנה רק בחלוף מספר חודשים. בית המשפט הצטרף בהחלטתו לביקורת המועלית על ידי בתי המשפט על היעדר מקומות פנויים לקטינים בחלופות מוסדיות: "סבורני כי בהינתן נסיבות שכאלה וכאשר השמת קטין במעון נמנעת בשלב זה אך בשל העדר מקום – יש להתחשב ביתר שאת בשיקולים השיקומיים ויש אף מקום להסיט את נקודת האיזון ולשקול את שחרורו לחלופת מעצר".

בבש"ע (שלום לנוער פתח תקווה) 1127-05-17 מדינת ישראל נ' פלונית (ניתן ביום 1.5.2017 ; ייצוג על ידי עו"ד מוחמד רעד) במסגרת החלטת שחרור ממעצר חייב בית המשפט את מעון "צופיה" לקלוט באופן מיידי קטינה, שנעצרה בחשד לתקיפת שוטר. בדיון, בו השתתפה גם העובדת הסוציאלית שמטפלת בקטינה מכוח תיק הנזקקות, נמסר לבית המשפט כי יתפנה מקום להשמת הקטינה במעון רק בעוד כ- 10 ימים. על אף עמדת המעון, הורה בית המשפט על קליטתה המיידית של הקטינה במעון, בכדי למנוע המשך מעצרה או השארתה ללא קורת גג בתקופה זו: "נדרשת במקרה זה יצירתיות ובחינה כיצד ניתן לסייע לקטינה מעבר להוראות הדין בלבד".

במ"י (שלום לנוער ראשון לציון) 68599-03-17 מדינת ישראל נ' פלוני (ניתן ביום 30.3.2017 ; ייצוג על ידי עו"ד דגנית משעלי) הובא לבית המשפט קטין עצור בעקבות אירועי אלימות בפנימייה בה שהה מכוח צו נזקקות. חסות הנוער הודיעה לבית המשפט כי הקטין יוכל להיקלט במעון נעול רק בחלוף כשבוע בשל תפוסה מלאה. לאור בקשת העובדת הסוציאלית המטפלת בקטין, עתרה הסניגורית כי הקטין ייקלט באופן מיידי במעון הנעול, אף אם יידרש לישון מספר ימים על מזרן. בית המשפט קיבל את הבקשה והורה למעון הנעול לקלוט את הקטין עוד באותו יום.

במ"י (שלום לנוער ירושלים) 43511-11-17 מדינת ישראל נ' פלוני (ניתן ביום 22.11.2017 ; ייצוג על עו"ד לימור זקן) הורתה שופטת המעצרים לשחרר את הקטין למעון נעול, למרות הודעת העובדת הסוציאלית כי אין מקום במעון זה. בית המשפט ציין כי כבר זמן רב הקטין מחכה ברשימת המתנה לאור החלטה בתיק הנזקקות. מאחר והמשפחה אינה מוכנה לקבל את הקטין לביתם, הורה בית המשפט על שחרורו של הקטין ועל קליטתו במעון הנעול באופן מיידי.

במ"ת (שלום לנוער נצרת) 33968-03-17 מדינת ישראל נ' פלוני (ניתן ביום 22.3.2017 ; ייצוג על ידי עו"ד אבי מוסקוביץ) הוגשה בקשה למעצר עד תום ההליכים של קטין בגין עבירות של תקיפת שוטר בנסיבות חמורות והתפרעות. הגורמים הטיפוליים סברו כי הקטין זקוק למסגרת חוץ ביתית, אך הצפי לקליטתו בחלופת המעצר "בית זיו" היה רק בחלוף של חמישה שבועות. בית המשפט קבע כי במקרה זה הקטין לא ישא את מחדליה של המדינה על גבו, והורה על שחרורו המיידי למעצר בית מלא, תוך הוראה על שילובו המהיר ככל הניתן בבית זיו.

בת"פ (שלום לנוער חיפה) 57584-07-15 (ניתן ביום 2.7.2017 ; ייצוג על ידי עו"ד בוריס שרמן) הורשע קטין בגיל 15 בעבירה של מעשה סדום בקטין בפנימייה. בהחלטתו ציין בית המשפט כי חומרת מצבו של הקטין הצדיק  השמתו במעון נעול, אך "הוברר כי אין מקומות במעונות נעולים, תקופת המתנה היא קרוב לשנה ועל כן ניתן לומר כי דרך טיפול זו לא קיימת בפועל". בהתאם לכך, קבע בית המשפט כי הקטין יוחזר לקהילה "אשר איננה מסוגלת להחזיק אותו ואיננה מסוגלת להגן עליו".

בבש"פ 1029/17 מדינת ישראל נ' פלוני (ניתן ביום 6.2.2017 ; ייצג עו"ד ניר אלפסה) הורתה כב' השופטת ברק ארז לבחון את האפשרות להעביר למעצר באיזוק אלקטרוני קטין שהוגש נגדו וכנגד אביו כתב אישום בעבירת רצח, למרות חומרת העבירה ובשל המעצר הממושך בו שהה: "המידע שמסרה נציגת שירות המבחן לגבי העדר סיכוי לשילוב במעון נעול בשל התפוסה המלאה בו והלחץ המתמיד של מקרי חירום הוא מדכדך ומדאיג... שיטה משפטית המכירה בערך השיקום כערך חשוב, ובעיקר בעניינם של קטינים, כפי שעולה מחוק הנוער, אינה מקיימת את עקרונותיה שלה אם נחסמת דרכו של קטין להשתלב במעון נעול בשל אי הקצאה מספקת של מקורות תקציביים לתכלית חשובה זו".

בחודש אוקטובר השנה, פנתה שרת המשפטים במכתב רשמי אל שר העבודה הרווחה והשירותים החברתיים, בו הביעה את מורת רוחה מהיעדר המקומות במעונות חסות הנוער. השרה ציינה כי ההבטחות לשיפור המצב טרם קוימו, והצביעה על הנזקים המתמשכים ממחדל זה, כפי שהועלו בדוחות הפעילות השנתיים של הסניגוריה הציבורית. במכתב התבקשו נתונים עדכניים באשר להמתנה להשמה במעונות ותוכניות ההרחבה הקיימות.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה