כליאתם של קטינים החל מגיל 14 , מחייבת הקפדה יתרה על שמירת זכויותיהם ושמירה על שלומם במסגרת בית הסוהר. גם השנה התאפשר שיח פתוח בין הסניגורים המייצגים לבין סגל בית הסוהר, במטרה לקדם באופן היעיל והנכון ביותר את עניינם של הקטינים הכלואים. במסגרת ייצוג הקטינים השוהים בכלא אופק פונים הסניגורים בנושאים שונים כגון השלמת ציוד בסיסי עבור קטין נזקק, מתן טיפול פסיכיאטרי בהול, בקשות לשילוב בפרויקטים חינוכיים ועוד.
במהלך השנה ביצעו נציגות של הסניגוריה הציבורית ביקור רשמי בכלא אופק. המבקרות התרשמו ממחשבה מעמיקה ומאמצים רבים שמשקיע צוות בית הסוהר בשיפור תכניות השיקום, החינוך והפנאי. לצד זאת, עלו נתונים המעידים על שימוש מרובה בכבילה כאמצעי ריסון, ובבידוד כאמצעי ענישה. ואכן, במסגרת בדיקת רוחב מקיפה שערכה הסניגוריה הציבורית בתיקים בהם ייצגה בשנת 2017 עלו ממצאים ראשוניים מטרידים ביותר, המעידים על שימוש מוגבר באמצעי ענישה כלפי קטינים. בין העונשים בהם נעשה שימוש תדיר נמצאו עונש הבידוד וכן שלילת ביקורי משפחה.
בעוד ביקורי המשפחות מהווים עבור הקטינים חלון יחיד ונחוץ לעולם החיצון, וקיומם הכרחי לצורך המשך שימור ושיפור היחסים ושיקומם, הבחינה שערכה הסניגוריה מעלה כי עונש זה הוטל על מעל ל- 60% מן הקטינים שיוצגו על ידה בשנת 2017 . שלילת ביקורי המשפחה, לעיתים לתקופות ממושכות של למעלה מחודש, מהווה עונש בעל השלכות קשות ביותר על הקטין ועל האינטרס הציבורי שבשיקומו.
כאמור, עונש קיצוני נוסף, בו נעשה שימוש רב תחת חסות החוק )אשר כיום אינו מבחין בין קטינים לבגירים(, הוא עונש הבידוד. מבדיקה שערכה הסניגוריה נמצא כי עונש זה הוטל על מעל ל- 70% מן הקטינים שיוצגו על ידה בשנת 2017 , כאשר כנגד מרביתם נעשה שימוש בעונש הבידוד יותר מפעם אחת. מחקרים שבוצעו בעולם אודות החזקת קטינים בבידוד מלמדים כי מדובר באמצעי ענישה פוגעני ובלתי יעיל ביחס לאסירים קטינים. כפי שנמצא במספר רב של מחקרים שנערכו בנושא, אף שהייה קצרה בבידוד מייצרת תסמינים של דיכאון, פרנויה, חרדה ואף הזיות ופסיכוזה. בנוסף, החזקה בבידוד נקשרה לעלייה במקרים של פגיעה עצמית. כל אלו ועוד הובילו להצהרה רשמית של האו"ם (במסגרת כללי מנדלה) לפיה בידודם של קטינים מהווה עונש אכזרי ובלתי אנושי, ומדינות רבות, ביניהן המערכת הפדראלית בארצות הברית וצרפת, אף ביטלו כליל את השימוש בו.
בחינת סוגי העבירות שבגינן הוטלו על הקטינים עונשי המשמעת האמורים עוררה סימני שאלה גם לגבי מידת ההלימה בין חומרת המעשים בגינם נשפטו הקטינים, לבין עוצמת העונש והפגיעה שהוא עלול לגרום. כך לדוגמא, נמצא כי קטין שסרב להסתפר נענש בחמישה ימי בידוד ובנוסף בשלילת ביקורים למשך חודש. במקרה אחר, נענש קטין שאיים בפגיעה עצמית וביצע חתכים בידיו בחמישה ימי בידוד )זאת אף שכאמור בידוד עשוי להגביר עד מאוד את המצוקה הנפשית והסיכון לפגיעה עצמית של קטינים(. קטין אחר, אשר סרב לצאת לחינוך, נענש בחמישה ימי בידוד ושני קטינים שדפקו על דלת התא נענשו אף הם בחמישה ובשלושה ימי בידוד. קטין אשר זרק נייר על שולחן המורה נענש בשלילת ביקורים לחודש וקטין נוסף, שנשפט בגין שני אירועים של גידוף סוהר, נשפט בגין כל אחד מהם לשלילת ביקורים למשך חודש.
פנייה רשמית, הכוללת נתונים ומקרים בהם הוטלו עונשים בלתי מידתיים הועברה לאחרונה על ידי הסניגוריה הציבורית לרב גונדר עופרה קלינגר ולמשנה ליועץ המשפטי לממשלה (פלילי). במסגרת הפנייה, ביקשה הסניגוריה הציבורית לקדם שינוי מהותי בכל הנוגע לענישת קטינים באמצעים הקיצוניים של בידוד ושלילת ביקורים, וזאת באמצעות חקיקה שתסדיר באופן הולם וראוי את האבחנה בין קטינים לבין בגירים בהקשר לענישה משמעתית, וכן באמצעות הנחיות ושינוי מדיניות. לעמדתה של הסניגוריה הציבורית, יש להורות על ביטול עונש של בידוד ביחס לקטינים, וכשלב ביניים יש לפעול באופן מיידי לצמצום השימוש בעונש הבידוד בכלא אופק וכן לשינוי התנאים השוררים בתאי הבידוד על מנת להקל על הקטינים המוחזקים בהם כבר עתה. לעניין שלילת ביקורים, הסניגוריה הציבורית סבורה כי אין להתיר ענישה באמצעי זה ביחס לביקורי קרובים מדרגה ראשונה, וכבר עתה יש לשנות את מדיניות השימוש בשלילה של ביקורי משפחות בתגובה להתנהגות לא ראויה בבית הסוהר, ולהגביל את הפעלת סמכות זו למקרים חריגים ולתקופות קצרות.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה