נקיטה בהליכי שיקום בעניינם של קטינים כוללת את האפשרות להימנע מהרשעתם בדין, לצד קביעה כי ביצעו את העבירה, ככלי מרכזי בדרכם לשיקום מלא. בתיקים רבים השנה נשאו פרי מאמציהם של הסניגורים להביא להימנעות מהרשעה, גם כשמדובר בעבירות חמורות. זאת בשל הפגיעה בהמשך חייו של הקטין, וההשלכות של ההרשעה על המשך שיקומו.
בע"פ 8717/16 פלוני נ' מדינת ישראל (ניתן ביום 25.06.2017 ; ייצוג על ידי עו"ד נטע פת) קיבל בית המשפט העליון את ערעור הקטין, ביטל את הרשעתו בדין ואת 6 חודשי המאסר בעבודות שירות שהוטלו עליו בגין עבירות המין שביצע באחותו הצעירה ממנו בשנתיים. בית המשפט עקב אחר הליך הטיפול המוצלח שעברו המערער ומשפחתו, אימץ את הטענות אודות תופעת קיום יחסים בין אחים קרובים וקבע כי לא קיימים בעניינו של המערער טעמים כבדי משקל המצדיקים סטייה מהמלצת שירות המבחן. לדברי בית המשפט "דומה כי, בנסיבות העניין, יש ליתן משקל רב יותר לפוטנציאל השיקומי של המערער והמסלול החיובי שעבר עד הנה ... דומה כי ניצב בפנינו בחור צעיר שהרושם הוא כי הוא חוזר למוטב, וניכר כי מאז קרות האירועים המיוחסים לו בכתב האישום המתוקן, הוא מתאמץ להשיב את חייו למסלולם הנורמטיבי".
בע"פ 9813/16 פלוני נ' מדינת ישראל (ניתן ביום 15.6.2017 ; ייצוג על ידי עו"ד איתי בן נון) בית המשפט העליוןביטל את הרשעתו בדין של קטין, ואת עונש המאסר בעבודות שירות שהוטל עליו בגין עבירות שוד בנסיבות מחמירות, בשל הליך השיקום המרשים שעבר בליווי שירות המבחן. בית המשפט הזכיר בהחלטתו את טיעוני הסניגור באשר למסקנות דוח הצוות למיגור הגזענות נגד יוצאי אתיופיה, בראשותה של מנכ"לית משרד המשפטים, אמי פלמור, וקבע כי יש לאמץ את המלצת שירות המבחן לנוער. בית המשפט ציין כי: "מצטיירת תמונה של בחור צעיר שחזר לדרך הישר לאחר שסטה ממנה באופן חד פעמי. אכן, אין ספק כי המערער פעל בהצלחה בשנתיים שחלפו מאז האירוע להשיב את חייו למסלול הנורמטיבי ועתה מתברר כי הותרת ההרשעה על כנה תעמיד בסימן שאלה ממשי את גיוסו של המערער לצה"ל, שהינו שלב חשוב ומהותי בהליכי השיקום שלו".
בעפ"ת (מחוזי חיפה) 6126-09-17 מדינת ישראל נ' פלוני (ניתן ביום 26.10.2017 ; ייצוג על ידי עוה"ד מונא אבו אל יונס ומיכאלה חשפר) דחה בית המשפט המחוזי את ערעור המדינה על אי הרשעתו של קטין בעבירות תעבורה. בהחלטה ארוכה ומנומקת שלל השופט את עמדתה העקרונית של המדינה בעניין הרשעתם של קטינים בעברות תעבורה, וקבע: "...כאשר מדובר בקטינים ובעבירות בהן עוסק ענייננו, השאלה המרכזית לפיה תוכרע שאלת ההרשעה תהיה ההליך הטיפולי התעבורתי והכללי אותו עבר הקטין או צפוי לעבור במסגרת שירות המבחן לנוער....איני מסכים עם טענת המערערת כי מי מהקטינים שעובר הליך שכזה סבור שללא הרשעה הוא "יצא בלי כלום". מדובר בהערכת חסר לעבודה המאומצת ורבת החשיבות של שירות המבחן לנוער... סבורני שאין כל מניעה לרתום גם את סוגיית (א) ההרשעה למטרות ההליך הטיפולי- שיקומי וכחלק ממלאי "הכלים של שירות המבחן לנוער"".
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה