יום ראשון, 16 בספטמבר 2018

דוח פעילות הסניגוריה הציבורית לשנת 2017 - 2 פעילותה המוסדית של הסניגוריה הציבורית - 2.6 קשרים עם גורמים בינלאומיים



מיום הקמתה, מייחסת הסניגוריה הציבורית חשיבות רבה לקשרים שהיא מקיימת עם גורמים ברחבי העולם העוסקים בייצוג חשודים, נאשמים ואסירים. אין ספק כי לקשרים אלה תרומה משמעותית ביותר לפעילותה של הסניגוריה הציבורית, ממגוון רחב של טעמים. ראשית, שיתוף הפעולה עם גורמים הפועלים מעבר לים, הוכח כבעל ערך לימודי גבוה ביותר. הניסיון הנצבר במדינות העולם, ובמיוחד בארצות הברית בה מוסד הסניגוריה הציבורית הוא בן למעלה מ- 100 שנים, יש בו כדי לתרום רבות לחשיבה על תפקידה ודמותה של הסניגוריה הציבורית בישראל ולפיתוח השירותים השונים שהיא מעניקה ללקוחותיה. בנוסף, אותם גורמים העוסקים במתן ייצוג לנאשמים, חשודים ואסירים, יהיה מקום מושבם אשר יהיה, מתמודדים עם לבטים, אתגרים וקשיים הדומים עד מאוד לאלה המעסיקים את הסניגוריה הציבורית בישראל, ובכלל זה: דילמות הקשורות למבנה הסניגוריה הציבורית, סוגיות שונות באתיקה מקצועית, התוויית היחס הראוי בין הסניגוריה הציבורית לגופים אחרים במערכת המשפט הפלילי ושורה ארוכה של שאלות נוספות, הנוגעות לייצוג בפלילים ולמעמדה של הסניגוריה הציבורית במסגרת מערכת אכיפת המשפט הפלילי.

החשיבות הטמונה ביצירת יחסי שיתוף פעולה עם סניגוריות ציבוריות וארגונים המעניקים סיוע משפטי בהליכים פליליים לחסרי אמצעים, אינה מתמצית במישור העיוני בלבד ויש בה כדי לתרום באופן משמעותי ביותר גם לייצוג לקוחות הסניגוריה הציבורית. בדוחות השנתיים הקודמים דיווחנו בהרחבה על השקת פרויקט לכינון יחסי שיתוף פעולה בין סניגוריות ציבוריות ברחבי העולם, שמטרתו הסדרת מנגנון בינלאומי להחלפת ידע ולהושטת סיוע משפטי. ביסוד היוזמה עומדת ההכרה כי במספר לא מבוטל של מקרים, קיים צורך בקבלת סיוע מעורכי דין זרים, אם לשם בירור והבהרת הדין הזר, ההליך הזר או טיבו של מתקן הכליאה הזר, ואם לשם השגת ראיות הנחוצות לשם ייצוג מיטבי של הלקוח. מקרים נוספים בהם שיתוף פעולה עם סניגוריה ציבורית זרה עשוי לשפר את טיב השירות המשפטי הניתן ללקוחות הסניגוריה הציבורית, הם במסגרת טיפול בתיקי הסגרה, העברת אסירים לריצוי עונשם בארץ אזרחותם, או במצבים בהם מתעוררת סוגיית גירוש מהארץ.

היוזמה האמורה של הסניגוריה הציבורית הוצגה לראשונה במסגרת כנס בינלאומי ראשון מסוגו על גישה לסיוע משפטי בהליכים משפטיים, שנערך ביוני 2014 ביוהנסבורג, דרום אפריקה, ומאז היא עברה גלגולים - רבים וזכתה להכרה בפורומים מגוונים ובמסמכים בינלאומיים שונים. בנובמבר 2016 נערך הכנס הבינלאומי השני על גישה לסיוע משפטי בהליכים משפטיים, בבואנוס איירס, ארגנטינה, כאשר בתום הכנס גובשה "הצהרת בואנוס-איירס" הקוראת, בין היתר, לגייס כספים לשם הקמת רשת בינלאומית של סניגוריות - ציבורית (ILAN) ולהקמת קבוצת עבודה שתקדם חזון זה. 82 במאי 2017 נערך אירוע צד במסגרת המושב ה- 26 של מועצת האו"ם למניעת פשיעה ולמשפט פלילי (CCPCJ) בווינה, במסגרתו נדונו ההשלכות היישומיות של "הצהרת בואנוס-איירס", לרבות האתגרים הטמונים בהקמת רשת בינלאומית של סניגוריות ציבוריות. כנס בינלאומי שלישי על גישה לסיוע משפטי בהליכים משפטיים עתיד להיערך בנובמבר 2018 בטביליסי, גיאורגיה, במסגרתו יידונו, בין היתר, דרכים אופרטיביות לייסוד ופיתוח הרשת הבינלאומית האמורה.

פרויקט נוסף שגובש בשנת 2013 ושהסניגוריה הציבורית ממשיכה ללוות, הוא הושטת עזרה ל- United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) במסגרת מאמצי הארגון לחזק ולטפח סניגוריות

ציבוריות במדינות מתפתחות. במסגרת הפרויקט, הסניגוריה הציבורית לקחה חלק בהשתלמויות מקצועיות שערך ה- UNODC בליבריה, באוקטובר 2013 ובנובמבר 2015 , כאשר ביוני 2016 נפגשו נציגי הסניגוריה הציבורית עם נשיאת ליבריה דאז, כלת פרס נובל לשלום, אלן ג'ונסון סירליף, במהלך ביקורה בארץ. בעקבות הצלחת שיתוף הפעולה בליבריה ובעידוד משרד החוץ, נטלה הסניגוריה הציבורית חלק בפעילות נוספת של ה- UNODC בווייטנאם, במסגרתה יצאו נציגי הסניגוריה הציבורית בנובמבר 2015 ובספטמבר 2016 למפגשים ועריכת השתלמויות בווייטנאם, ובסוף יולי 2016 התארחה בארץ משלחת מווייטנאם שהגיעה לסיור מקצועי.

בספטמבר 2017 פנה ה- UNODC פעם נוספת לסניגוריה הציבורית בבקשה כי נציג מטעמה ייקח חלק בהעברת השתלמות שתיערך בגואנגזו, סין, עבור ארגוני סיוע משפטי בהליכים פליליים ממדינות שונות בדרום-מזרח אסיה. עו"ד מרי גונטר, מנהלת מחלקת הנוער בסניגוריה הציבורית מחוז מרכז, ייצגה את הסניגוריה הציבורית בהשתלמות זו, שנערכה ב- 25-24 בינואר 2018 , והעבירה למשתתפים הרצאות על אספקטים שונים בעבודת הסניגוריה הציבורית.

לאור המעמד המיוחד שקנתה לה הסניגוריה הציבורית בזירה הבינלאומית וניסיונה בהושטת סיוע לארגוני סיוע ברחבי העולם, ביקשה שרת המשפטים מהסניגור הארצי, ד"ר יואב ספיר, להתלוות אליה לביקורה במערב אפריקה בחודש אפריל 2018 . שרת המשפטים והסניגור הציבורי הארצי ביקרו בטנזניה ובקניה, ובמהלך הביקור הוחלט על קידום שיתופי פעולה בין ישראל לבין מדינות אלה בתחום הסיוע המשפטי בהליכים פליליים.

במהלך השנה החולפת וכפי שדווח בהרחבה בפרק העוסק במשפטים חוזרים, נמשך הקשר ההדוק שנרקם עם רשת החפות (Innocence Network), בעקבות הצטרפות המחלקה למשפטים חוזרים לארגון. במסגרת ביסוס הקשר, השתתפו שתי נציגות של הסניגוריה הציבורית בכנס השנתי של הארגון שנערך בממפיס, טנסי, ובנוסף עקבו נציגי הסניגוריה הציבורית אחר המהלכים לכינונה של רשת חפות אירופאית, שבימים אלה הוכרז באופן רשמי על הקמתה.

הקשר עם רשת החפות הניב גם הזמנה חוזרת להשתתף בסמינר על חידושים במדע פורנזי במסגרת ה- National Forensic College . כפי שדווח בדוח הקודם, המדובר במיזם משותף של ה- NACDL והפקולטה למשפטים ע"ש קרדוזו בניו יורק, שמטרתו העמקת ההבנה של סניגורים בתחום הפורנזי והכשרת רפרנטיםבתחום זה בארגונים המעניקים סיוע משפטי בהליכים פליליים. עו"ד נתנאל לגאמי, מנהל מחלקת מעצרים בסניגוריה הציבורית במחוז דרום, ועו"ד יגאל בלפור, העוזר המשפטי של הסניגור הציבורי הארצי, נטלו חלק בסמינר ועם שובם הצטרפו לפורום מיוחד בסניגוריה הציבורית, שעוסק בפיתוח הבנתם ויכולותיהם של הסניגורים הציבוריים בתחום חשוב זה (ראו הרחבה בפרק שבמיקוד: מניעת הרשעות שווא).

כבשנים קודמות, אף השנה נפגשו נציגי הסניגוריה הציבורית עם נציגים בכירים של מערכות משפט במדינות שונות, לבקשת משרד החוץ וגורמים נוספים. הסניגוריה הציבורית נענתה ברצון לפניות אלה מתוך הכרה בחשיבותן של אותם מפגשים, לא רק מבחינת יחסי החוץ של מדינת ישראל אלא אף מבחינת עשייתה השוטפת של הסניגוריה הציבורית. בין היתר, אירחה הסניגוריה הציבורית במסגרת מפגשים אלה שופטים, אנשי אקדמיה וסניגורים ציבוריים מארצות הברית, קנדה ואנגליה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה