ז. ליקויים במתן טיפול רפואי
"אסיר, ככל אדם אחר, זכאי לטיפול רפואי, ואסור להפלותו לרעה בקבלת טיפול רפואי, לרבות חיסון נדרש. יתרה מזו, בהיותו של האסיר נתון במשמורתה של המדינה, בשונה מאדם בן-חורין, מוטלת על המדינה חובה מיוחדת לספק לו את הטיפול הרפואי לו הוא נזקק. עקרונות בסיסיים אלה מעוגנים בהוראות הדין, כמו גם בפסיקתו של בית משפט זה לאורך השנים".
סעיף 9(ב) לחוק המעצרים וסעיף 11ב(ג)(1) לפקודת בתי הסוהר קובעים את זכותו של כלוא לטיפול הרפואי הנדרש לשם שמירה על בריאותו ולתנאי השגחה מתאימים על פי דרישת רופא מטעם שב"ס.
לא ניתן להפריז בחשיבות הגישה לשירותי רפואה הולמים לאוכלוסיית הכלואים, הנגזרת מן הזכות החוקתית לבריאות. הכלואים תלויים באופן מלא במערך הרפואה של שב"ס ונעדרים אפשרות להשיג טיפול רפואי נוסף או משלים.
סוגיית זכותם של כלואים לבריאות ולשירותי רפואה הולמים עמדה במרכז מספר עתירות שנדונו לאחרונה בפני בית המשפט העליון, אשר הוגשו בבקשה להורות על מתן חיסון כנגד קורונה לכלל אוכלוסיית הכלואים בעקבות החלטתו של השר לביטחון הפנים להורות לשב"ס שלא לחסן את הכלואים, בניגוד להנחיות משרד הבריאות. סמוך למועד הדיון שנקבע בעתירות החל שב"ס במתן החיסון בפועל לעצורים ולאסירים, כך שבעת הדיון כבר הובהר שאין צורך בסעד אופרטיבי. עם זאת, בית המשפט העליון עמד בפסק הדין על כך שהגישה לשירותי רפואה הולמים היא חלק מזכותם החוקתית של הכלואים לחיים, וכי ישנה חובה מושרשת במקורות המשפט העברי ובמשפט הישראלי להקפיד על כבודם ושמירת חייהם ובריאותם.
ב-15 מתקני כליאה שבהם נערכו ביקורים רשמיים, נשמעו תלונות בדבר ליקויים שונים בנוגע לטיב הטיפול הרפואי ולזמינותו.
בבית סוהר איילון נמצא כי מבנה המרפאה וגודלה אינם מאפשרים שמירה על זכויות הכלואים ועל מתן טיפול רפואי הולם. המבקרים הבחינו כי מעבר בין חללי המרפאה השונים, מאלץ לעבור בתוך חדרים המיועדים למתן טיפול רפואי, באופן שפוגע בפרטיות הנבדק. כמו כן, חדר המרפאה קטן ואינו מאפשר הגנה על חיסיון רופא- מטופל. תנאים אלו חמורים במיוחד על רקע העובדה שבבית הסוהר ישנה אוכלוסייה גדולה של אסירים מבוגרים הנזקקים לטיפול רפואי קבוע. במועד הביקור, מצבתם של הכלואים שהם בני 50 ומעלה עמדה על 111 כלואים. כמו כן, 301 כלואים הוגדרו כחולים כרוניים הנדרשים לטיפול אינטנסיבי ולמעקב רפואי צמוד. עוד נמצא כי חדר ההמתנה מלוכלך והקירות בו מקושקשים.
במעבר איילון אחד הכלואים באגף הפלילי הסובל מאסתמה הלין כי בקשתו בבית מעצר תל אביב לקבלת משאף לא נענתה, זאת בשל העובדה שהועבר לאגף המעבר.
בבית סוהר שטה הלין אחד הכלואים הסובל מפריצת דיסק על המתנה ממושכת לבדיקה על ידי רופא מומחה ועל אי מתן טיפול רפואי מספק. מדובר בכלוא שנבדק על ידי רופאת היחידה אשר המליצה לו לרכוש חגורת גב. משפנה בעניין זה לקצינת האסירים, נמסר לו כי על פי פקודות שב"ס, נדרש בנוסף אישור של רופא מומחה. לאחר המתנה של כחמישה חודשים לבדיקה על ידי רופא מומחה, נאמר לכלוא כי אין הוא חייב בחגורת גב. הכלוא מסר למבקרים כי הוא מעונין להגיש עתירה בעניין זה.
בבית סוהר גלבוע הלין אחד הכלואים על כך שאינו מקבל טיפול רפואי לבעיות מהן סובל.
בבית מעצר ניצן נמצא כי קיים קושי משמעותי באשר להתמודדות עם עצורים הסובלים מבעיות נפשיות. נראה כי עצורי ימים, אשר בית משפט קבע כי נדרשת בדיקה פסיכיאטרית ראשונית בעניינם, מובלים לאחר סיום הדיון למתקן המעצר, ומשם נערך תיאום מול לשכת הפסיכיאטרי המחוזי לקבלת זימון לבדיקה. לאחר קבלת הזימון נלקחים העצורים לבדיקה במרכז לבריאות הנפש (מב"ן), ולחלופין לבית חולים פסיכיאטרי אחר. נוכח העבודה שמדובר בעצורים הלוקים בנפשם, אשר מכאובי המעצר עבורם קשים במיוחד, המבקרים סברו כי נדרש לבסס נוהל עבודה לפיו יובאו לאחר החלטת בית המשפט באופן ישיר לגורמים הרלוונטיים. מצב זה יאפשר ייעול של הליך הבדיקה ומניעת חזרתם למתקן המעצר.
סוגיה נוספת שנחשפה במהלך הביקור מתקשרת להתמודדות עם החזקת עצורים הסובלים ממחלה נפשית, אשר קיים בעניינם חשש לאובדנות, אך לא ניתנה בעניינם הוראת אשפוז פסיכיאטרי. באגף 6 קיימים שני תאים המכונים "תאי חללית", שמטרתם לאכלס את אותם העצורים. המבקרים ביקרו באחד משני התאים, אשר במעמד הביקור לא היה מאוכלס. מדובר בתא המרופד במלואו בגומי קשיח והמיועד למנוע מעצורים לפגוע בעצמם. נמסר למבקרים כי האור בתא דולק לאורך כל שעות היום, על רקע הצורך לפקח אחר מצבם של השוהים בו. כן מותקן בו אינטרקום לצורך תקשורת עם הסוהרים ומצלמות לשמירה ולפיקוח. מבדיקה נוספת שנערכה עם קצין האסירים, הובהר כי בשעות הלילה האור בתא כבוי ונעשה שימוש במצלמות עם אמצעי ראיית לילה. לבקשת המבקרים, הובא לעיונם יומן המתעד את השימוש בתא זה. נמצא בין היתר תיעוד של אסיר שהוחזק למשך 48 שעות, זאת בשל אי זמינות גורם מקצועי לאורך סוף השבוע. השימוש שנעשה בתא החללית במקרה זה, להתרשמות המבקרים, ממושך למדי. הסניגוריה הציבורית סבורה כי יש לבדוק אפשרות לנוכחות פסיכיאטר גם במהלך השבת, באופן שתתאפשר מתן הערכה נפשית מדויקת יותר באשר למצבם של העצורים בזמן אמת, ואולי אף יתקצר זמן שהייתם בתא. מפקד המתקן הדגיש במעמד הביקור כי החזקת עצור בתא החללית למשך זמן כפי שארע במקרה זה, נעשית לעתים נדירות.
בנוסף, הועלו תלונות שונות באשר להיעדר טיפול רפואי מספק ומענה הולם לכלואים. כך למשל אחד הכלואים (אגף 2) מסר למבקרים כי הוא סובל מדלקת בברך אך הטיפול הרפואי שקיבל אינו משפר את מצבו. פניותיו לרופא הושבו במענה כי לא נותר מה לעשות בעניינו. תלונה נוספת התקבלה מפי אחד הכלואים )אגף 3 )הסובל מאסטמה, שטען כי צוות המרפאה מסרב להיענות לבקשתו לקבלת משאף ונטולין. עוד ציין כי הוא סובל מבעיות שינה וכי נבצר ממנו לקבל כדורי שינה.
עצור אחר הלין על כך שטרם מעצרו היה מטופל בתרופה שנמנע ממנו לקבלה בבית המעצר והוא אינו מקבל את הטיפול הרפואי לו הוא זקוק. תלונה נוספת נשמעה מפי כלוא (אגף 6) הסובל מנפיחות ברגלו ומכאבים במפרק וברגל. לדבריו, הוא נלקח לבדיקות בבית החולים אסף הרופא, אך לא קיבל מענה לשאלתו באשר לסוג הטיפול ההולם למצבו. עוד ציין כי הוא סובל מסכרת ואינו מקבל מזון מותאם. נראה כי הצטברותן של מספר תלונות במישור הרפואי מצריכה בדיקה מעמיקה.
בבית סוהר נווה תרצה נמצא כי ישנו קושי משמעותי במתן טיפול ומענה מקצועי לאסירות הסובלות מבעיות נפשיות, קושי אשר עלה זה מכבר בדוח הביקור הקודם. נראה כי חלק ניכר מהאסירות המוחזקות במתקן, סובלות מבעיות נפשיות, בחומרה משתנה, והטיפול נעשה ככלל במתקן עצמו. אם בעבר, האסירות שסבלו מבעיות נפשיות אקוטיות היו מועברות למב״ן לצורך קבלת טיפול פסיכיאטרי מתאים (בדומה לאסירים גברים), הרי שכיום, הדרך היחידה לטפל בהן היא באמצעות אשפוזן במוסדות אזרחיים. לאור העובדה כי אשפוז פסיכיאטרי אזרחי מעורר קשיים רבים, בין אם מצד הרשויות האזרחיות ובין אם מצד מתקן המעצר הנדרש להציב אבטחה במקרים אלה, השימוש באשפוז במתקן אזרחי היא חריגה. כך יוצא שגם במקרים מתאימים נמנע טיפול פסיכיאטרי הולם מאסירות הסובלות ממצב נפשי קשה ומורכב. יתרה מזאת, בשל הקושי הקיים בהתמודדות עם כלואות הזקוקות לטיפול, הן מוחזקות באגף ההפרדה והבידוד, דבר שעלול לדרדר את מצבן הנפשי. מצב עניינים זה מעלה את הצורך לפעול בהקדם להקמת מסגרת פסיכיאטרית לטיפול באסירות עם בעיות נפשיות, בין אם במסגרת נווה תרצה ובין אם במסגרת מב״ן.
בבית סוהר קציעות עלתה בקשה מצד הכלואים להרחבת הגישה לטיפולי שיניים מעבר לטיפולים משמרים ומניעתיים כגון טיפול השתלות, זאת בין השאר נוכח העובדה כי רבים מהאסירים בכלא הם שפוטים לתקופות ארוכות ונזקקים לטיפולי שיניים מורכבים בשל גילם. בנוסף, במהלך הביקור עלו תלונות מצד הכלואים על טיב הטיפול הרפואי. צוין כי אמנם קיים טיפול רפואי בשב"ס וכן אפשרות לקבלת טיפול חיצוני כאשר מתגלה בעיה רפואית, אולם אין בנמצא מערכת טיפול מניעתית, כגון ביצוע בדיקות תקופתיות שתאפשרנה גילוי מקדים של מחלות. כמו כן, נטען בפני המבקרים כי כלוא אשר היה חולה סופני, ונפטר זה מכבר, הלין על כך שנהגו לאזוק אותו בנסיעותיו לבית החולים וכן בבית החולים עצמו.
בבית מעצר הדרים הלינו כלואים רבים (אגף 4) על כך שהטיפול הרפואי הניתן במרפאה אינו הולם ואינו עונה לצרכיהם. בהערת אגב יצוין, כי טענות לגבי איכות הטיפול רפואי וזמינותו בבית המעצר עלתה לא אחת גם בעתירות אסיר רבות בהן מונתה הסניגוריה הציבורית לייצג את האסירים ונראה כי ראוי לבחון את תלונות הכלואים באופן מקיף ולגבש מענה טיפולי ראוי. יצוין כי בבית המשפט בפתח תקווה פגשו המבקרים כלוא שהובא למקום מבית מעצר הדרים, אשר הלין על הטיפול הרפואי שקיבל. הכלוא מסר למבקרים כי הוא סובל מפצע דקירה ברגלו אשר בגינו הוא סובל מכאבים עזים, והלין על כך שאינו מקבל טיפול הולם למצבו. בנוסף הציג הכלוא למבקרים סימנים בידיו וברגליו אשר לדבריו נגרמו כתוצאה מהידוק האזיקים.
בבית סוהר רימונים נשמעו תלונות חוזרות מצד הכלואים לגבי טיב הטיפול, היחס שהם מקבלים מהצוות הרפואי וזמני ההמתנה ארוכים. כך לדוגמה, אחד הכלואים אשר סובל מסוכרת, הלין על היעדר התייחסות הולמת במצב בו היה זינוק משמעותי במדדיו, וטען כי במקום לפנותו לבית החולים, התבקש לנוח, להסתייע באקמול ולשתות מים. כמו כן, כלוא אחר הלין על כך שבמשך מספר חודשים הוא ממתין לקבלת טיפול רפואי בפצע ממנו הוא סובל, והטיפול בעניינו נדחה מפעם לפעם, זאת מבלי שניתן לו כל הסבר. בנוסף, עלו תלונות על המתנות ממושכות לרופא פסיכיאטרי שנעות בין חודשיים לשלושה חודשים. טענה נוספת שהועלתה מתקשרת לעובדה שקבלת טיפול רפואי טומנת בחובה קשיים שמובילים פעמים רבות לוויתור על זכות זו. הכלואים הלינו על כך שנאלצים לצאת מבית הסוהר לפנות הבוקר, לסוע במשך שעות רבות בפוסטה ונאלצים לוותר על שעות שינה. משכך, חלק מהכלואים בוחרים לוותר על קבלת טיפול ומזניחים את מצבם הרפואי.
בבית סוהר השרון התקבלו תלונות שונות בדבר איכות הטיפול הרפואי, חוסר התייחסות מצד הצוות הרפואי וחוסר מקצועיות. יוער, כי גם לגבי מתקן זה נתקלה הסניגוריה הציבורית בטענות רבות של אסירים לגבי טיב הטיפול הרפואי, במסגרת עתירות אסיר רבות בהם מונתה לייצג. נראה כי גם כאן יש לבחון את תלונות הכלואים באופן מקיף ולתת להן מענה טיפולי ראוי.
בבית סוהר אופק נערכו שני ביקורים, בשנת 2019 ובשנת 2020 .בביקור שנערך בשנת 2020 הלין אחד הכלואים (אגף 1) הסובל מבעיה באוזנו, כי טרם ראה רופא עד כה. הוא אף הביע בפני המבקרות את תחושותיו הקשות כי גורמי הטיפול אינם קשובים ולא מסייעים לו במצוקותיו. כמו כן, מספר כלואים (אגף 2) הלינו על טיב הטיפול הרפואי הניתן להם. אחד הכלואים אשר נפצע בכתפו טען כי למרות תחנוניו לבדיקה על ידי רופא וצילום רנטגן, נבדק רק על ידי חובש. כלוא אחר טען שבקשתו לקבלת כדור לכאב ראש בשעות הבוקר נענתה רק בערב. בנוסף טען שמזה כחודש הוא מבקש טיפול תרופתי לטיפול באסטמה אך בקשותיו טרם נענו.
נראה כי קיימת עליה מדאיגה במספר הקטינים הסובלים מבעיות נפשיות בכלא אופק וקיים קושי להעניק מענה טיפולי הולם. בעת השיחות עם הקטינים התרשמו המבקרות כי כליאתם בבית הסוהר, לעיתים תוך החזקתם בתנאי הפרדה, עלולה לדרדר את מצבם הנפשי וכי שירות בתי הסוהר חסר את האמצעים הנדרשים לטפל בהם. יצוין, כי כיום לא קיים במדינת ישראל מעון פוסט-אשפוזי המותאם לקטינים הסובלים מקשיים נפשיים מורכבים, למרות התחייבויות חוזרת ונשנות להקמתו במשך השנים. בהיעדר מעון שכזה, מרבית מהקטינים שיכלו להיות מושמים בו ולקבל בו מענה טיפולי הולם, מוצאים את דרכם לבית סוהר אופק. לא ניתן להשלים עם מצב זה והסניגוריה הציבורית קוראת לכל העוסקים בדבר לפעול בדחיפות לשינוי המציאות הקיימת והכאובה בהקשר זה.
בבית מעצר תל אביב הלין אחד הכלואים (אגף 4) על כך שסובל מכאבים בידו וביקש הפניה למיון. לאחר שיחה עם מפקד המתקן הוסבר למבקרים כי לבקשת עורכת דינו, הוא נלקח זה מכבר לביקור אצל הרופא. משנשאל בשנית אם ברצונו לראות רופא, הוא סירב. כלוא אחר אשר סובל מסוכרת, הלין על כך שהאוכל המוצע לו אינו מותאם למצבו הרפואי.
בבית מעצר אוהלי קידר נערכו שני ביקורים, בשנת 2019 ובשנת 2020 .בביקור שנערך בשנת 2019 ,התקבלה תלונה מאחד הכלואים הסובל מדלקת ומנפיחות ברגליו על כך שטרם הובא לבדיקה רפואית. כמו כן, מספר כלואים הלינו על כך שתרופות שהם נטלו עובר למעצר (למשל, תחליפי הסם למיניהם), אינן מסופקות להם בבית המעצר.
בבית סוהר שקמה נערכו שני ביקורים, בשנת 2019 ובשנת 2020 .בביקור שנערך בשנת 2019, הועלתה טענה בנוגע לעיכובים בטיפולים הנובעים מזמינות מידע רפואי המצוי בחזקת גופים חיצוניים כגון קופות חולים. נמצא כי חולים כרוניים המקבלים טיפול תרופתי קבוע, נאלצים לעיתים להמתין, עד שיתקבל המידע בעניינם מטעם קופת החולים ובזמן הזה נמנעים מקבלת הטיפול התרופתי לו הם זקוקים. בנוסף, הלינו כלואים (אגף ביטחוניים, אגף 3) באשר לאופן שבו מבוצעות בדיקות רפואיות ללא מתורגמן, אשר פעמים רבות מתקיימות בנוכחותם של מספר גורמים, באופן שפוגע בפרטיותם. טענה נוספת שהועלתה נוגעת למחסור באסירים תומכים היכולים לסייע לאסירים חולי אפילפסיה וחולי סרטן. כמו כן, הועלתה תלונה ביחס להיעדר טיפול רפואי לו זקוקים הכלואים. כך לדוגמא, אסיר הסובל מאלרגיה קשה, נאלץ להסתפק בקבלת זריקה בעת התקף אלרגי, ואינו מקבל טיפול מונע. ראוי לציין כי במהלך הביקור נמסר על ידי מפקד המתקן כי יש כוונה להרחיב את המרפאה לרווחת האסירים והעצורים. אולם, קיימים קשיים בירוקרטיים מול עיריית אשקלון בכל הנוגע לקבלת היתרי בנייה.
בבית מעצר ירושלים הלינו מספר עצורים על כך שבקשותיהם להיבדק על ידי רופא נענות באיטיות וכן על אי קבלת טיפול רפואי בשעות הלילה.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה