יום שני, 20 בספטמבר 2021

דוחות תנאי מעצר, מאסר במתקני הכליאה של שירות בית הסוהר בשנים 2019 - 2020 - א1 .החזקת קטינים בתנאי בידוד והפרדה


 

א1 .החזקת קטינים בתנאי בידוד והפרדה

ההשלכות הפוגעניות של החזקת כלואים בתנאי בידוד והקשיים המתוארים לעיל הנובעים מהשימוש באמצעי זה, באים לידי ביטוי ביתר שאת כאשר מדובר בכלואים קטינים, המוחזקים בעיקר בכלא אופק המשמש כמתקן הכליאה המרכזי לקטינים. זאת, במיוחד לנוכח העובדה שהוראות החוק ופקודות הנציבות הרלוונטיות אינן מבחינות בין בגירים לבין קטינים, ואין בהן התאמות לאוכלוסיית הקטינים שמאפייניה הייחודיים הופכים אותה לפגיעה במיוחד לנזקי ההחזקה בבידוד. 

על רקע הצטברות מידע בדבר שימוש מוגבר בעונשי בידוד כלפי קטינים בכלא אופק, פנה בחודש מאי 2018 הסניגור הציבורי הארצי לנציבת בתי הסוהר ולמשנה ליועץ המשפטי לממשלה (פלילי) בנושא זה. בפנייה פורטו נתונים אשר מעלים תמונה מטרידה בדבר שימוש תדיר באמצעי הבידוד, והיעדר הלימה בין המעשים שבגינם נענשו הקטינים, לבין חומרת הענישה שננקטה כלפיהם. עוד פורט בפניה זו מידע שנאסף ממחקרים בעולם המלמד על השלכות חמורות של בידוד קטינים, לרבות בהקשרים של התפתחותם התקינה ובריאותם הנפשית. על רקע זה, הודגש בפניה כי אופן השימוש באמצעי הבידוד כלפי קטינים וכן התנאים שבהם מוחזקים הקטינים בבידוד, עומדים בפער משמעותי אל מול סטנדרטים בינלאומיים ואל מול הנעשה במדינות מערביות אחרות, וכי יש לפעול באופן מידי לצמצום השימוש בעונש הבידוד ביחס לקטינים, עד לביטולו כליל בהתאם לאמות המידה שנקבעו בסטנדרטים בינלאומיים. כן צוין כי נדרש לעגן את ההבחנה בשימוש באמצעי הבידוד ביחס לכלואים קטינים ובגירים בחקיקה ובהנחיות פנימיות המותאמות למאפייניה הייחודיים של אוכלוסיית הקטינים.

מממצאי הביקורים שנערכו בבית סוהר אופק במהלך השנים 2019-2020 עולה כי בעקבות הפנייה והעלאת המודעות לנושא חלה אכן ירידה ניכרת במספר עונשי הבידוד שהוטלו על אסירים קטינים. עם זאת, מהביקורים עולה כי אמצעי הבידוד ממשיך לשמש כאמצעי ענישה ביחס לאסירים קטינים, על אף ההשלכות החמורות שיש לאמצעי זה על התפתחותם כאמור. כמו כן מהביקורים עולים ליקויים שונים בנוגע להחזקתם של קטינים בתנאי הפרדה ובידוד, בהם החזקה של קטינים בהפרדה בשל מצב נפשי קשה, החזקה בהפרדה למשך פרקי זמן ממושכים, ותיעוד לוקה בחסר אשר אינו מאפשר מעקב אחר השימוש בכלים פוגעניים אלו. 

במהלך הביקורים פגשו המבקרים בקטין אשר הוחזק בהפרדה במשך למעלה מחודשיים על רקע מצבו הנפשי. הקטין הביע את הקושי הכרוך בשהייה בהפרדה ומסר כי הוא אינו מצוי בקשר קבוע עם גורמי טיפול וחינוך. כן פגשו המבקרים קטין שהוחזק בהפרדה כשלושה חודשים בשל מעורבותו באירועים חריגים. הקטין מסר למבקרים כי הוא מצוי בגפו לאורך כל שעות היום, כולל שעות הלימודים והיציאה לחצר, וכי אינו מצוי בקשר קבוע עם גורמי טיפול. כן עלה כי מאז סיום תכנית הלימודים ותחילת החופש הגדול מצוי הקטין בחוסר מעש לאורך כל שעות היום. עוד מסר הקטין כי בשל מגפת הקורונה בני משפחתו לא מגיעים לבקרו, וביטא את הקושי הרב הכרוך בשהייה בהפרדה ואת הצורך במפגשים חברתיים. הקטין הלין על הזמן הקצר שמתאפשר לו לשהות בחצר, ומסר כי רק חלק מהסוהרים מתירים לו לשהות בחצר לזמן ארוך יותר בגלל שהוא מופרד מיתר האסירים.

מעיון ביומן אגף הבידוד והפרדה עלה כי לאורך תקופה של כחצי שנה שקדמה לביקור בשנת 2019 תועדו 90 מקרים של החזקת קטינים בבידוד. בביקור בשנת 2020 עלה כי בשל שיפוץ שנערך באגף, ההחזקה בבידוד נעשית בתאים ייעודיים במסגרת האגפים השונים. המבקרים מצאו כי התיעוד של שימוש בתאי הבידוד במסגרת האגפים הוא חלקי ולא מדויק, ואינו מאפשר להתחקות אחר השימוש הכולל באמצעי זה. מנתונים שנמסרו למבקרים הרשמיים בעקבות הביקור עלה כי לאורך תקופה של כארבעה חודשים שקדמה לביקור תועדו 25 מקרים של החזקת קטינים בבידוד. מעיון ביומני האגף עלה כי הקטינים שהו בבידוד לתקופות של עד כ-40 שעות, למעט מקרה בודד של קטין שהוחזק בבידוד למשך 64 שעות. 

המבקרים ביקרו בחדר "פסק זמן" המשמש להחזקת קטינים באופן מבודד לפרקי זמן קצרים בעקבות אירועים משמעתיים. מדברי הקטינים עולה כי השהייה בחדר עשויה להימשך לאורך שעות ארוכות ואף למעלה מיממה, באופן הדומה מבחינה מעשית להחזקה בהפרדה ובבידוד, אך מבלי שהדבר מעוגן בחוק ובפקודות הנציבות. אחד הקטינים מסר למבקרים כי במהלך החודש האחרון הוחזק בתא "פסק זמן" כחמש פעמים למשך שעות ארוכות כל פעם, כשבחלק מהמקרים היה אזוק לאורך כל הזמן ששהה בתא. קטין אחר מסר למבקרים כי שהה בתא במשך חמישה ימים, שבמהלכן שהה בחוסר מעש ללא קשר עם החוץ ואף נמנעה ממנו האפשרות להתקלח. הקטין מסר כי לאורך תקופה זו נכבל מספר פעמים בידיו ורגליו למיטה, לפרקי זמן שונים. כמו כן עלו תלונות מצד קטינים נוספים שהלינו על כך שהם נדרשים לשהות בתא "פסק זמן" כל אימת ששותפם לתא יוצא לדיון משפטי. המבקרים התרשמו כי הקטינים אינם מבחינים בין אמצעיזה לבין השהייה בבידוד, וכי לתחושתם השהייה בתא "פסק זמן" משמשת לענישה ונועדה להאריך את תקופות הבידוד המוטלות במסגרת הליכים משמעתיים. 

במהלך הביקור הוצג למבקרים נוהל פנימי המסדיר את אופן השימוש בתא "פסק זמן", אשר מגביל את השהות בתא עד ל-24 שעות, למעט במהלך סוף שבוע או חג, אז ניתן להאריך את השהות בתא עד לבוקר למחרת. המבקרים סברו כי שהות בתא "פסק זמן" למשך פרקי זמן ממושכים טעונה הסדרה בחוק, וכי השימוש בו צריך להיות מוגבל לזמנים קצרים ביותר של שעות ספורות.

עוד נמצא כי השימוש בתא "פסק זמן" אינו מתועד ביומן ייעודי, וכי התיעוד במסגרת יומני האגפים הוא חסר ואינו מדויק.

כאמור, החזקתם של קטינים בתנאי הפרדה ובידוד מעוררת קשיים ייחודיים, ויש מקום לבחון את המשך השימוש בפרקטיקה זו תוך התחשבות במאפייניה של אוכלוסייה זו ובהסדרים הקיימים במדינות אחרות ובמשפט הבינלאומי.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה