ג.1 .פגיעה בזכויות כלואים והרעה בתנאי כליאה
ב-11 מתקני כליאה בהם ביקרו נציגי הסניגוריה הציבורית נמצאו מגבלות אשר הובילו לפגיעה משמעותית בזכויות הכלואים ולהרעה ניכרת בתנאי הכליאה. בחלק ניכר מהמתקנים נמצא כי בעקבות מגבלות שהוטלו על מתקני הכליאה בשל התפשטות מגפת הקורונה צומצמה באופן ניכר פעילות השיקום בבתי הסוהר.
בבית סוהר חרמון נערך ביקור בחודש ספטמבר 2020 ,במהלכו נמצא כי בעקבות התפרצות מגפת הקורונה הוטלו מגבלות רבות אשר פוגעות באופן משמעותי באופיו השיקומי של בית הסוהר. בית סוהר חרמון מהווה מסגרת ייחודית אשר מדמה התנהלות של קהילה טיפולית, וכוללת פעילות טיפולית ושיקומית ענפה. בהתאם לכך, עד להתפרצות מגיפת הקורונה תנועת הכלואים ברחבי בית הסוהר הייתה חופשית. בעקבות מגפת הקורונה הוטלו מגבלות רבות על תנועת הכלואים בבית הסוהר. כך, עלה כי חדר האוכל המרכזי המשרת את הכלואים נסגר, וכיום מקבלים הכלואים את הארוחות באגפי המגורים. למבקרים נמסר כי הדבר פוגע באפשרויות הסוציאליזציה ושיתוף פעולה בין הכלואים, דבר שמהווה חלק בלתי נפרד מההליך הטיפולי בבית הסוהר.
כמו כן, על אף העובדה שבית הסוהר נותן דגש משמעותי לשילובם של הכלואים בתעסוקה ורואה בה חלק בלתי נפרד בשיקום האסיר ושילובו בחברה, האפשרות ליציאה לעבודה מחוץ לכותלי בית הסוהר בוטלה וכן צומצמו באופן משמעותי מספר מקומות העבודה במפעלים שנמצאים בשטח מתקן הכליאה. למבקרים נמסר כי היציאה למפעלים מחוץ לכותלי בית הסוהר כרוכה בסיכון להדבקה ולכן אינה אפשרית בתקופה זו. בנוסף, מספר מקומות העבודה הקיימים הצטמצם באופן משמעותי מאחר שחלק מהמפעלים נסגרו בשל קשיים כלכליים. כמו כן לאור הנחיות משרד הבריאות לגבי שמירה על ריחוק חברתי, ניתן להעסיק מספר קטן יותר של כלואים בכל מסגרת תעסוקה. למבקרים נמסר כי נערכת תחלופה בין הכלואים המשולבים בכל מקום עבודה על מנת לאפשר למספר גדול יותר של כלואים להשתלב בתעסוקה ולהתפרנס. אף על פי כן, ישנו מספר לא מבוטל של כלואים אשר אינו משולב בתעסוקה כלל. בנוסף, נפגעה האפשרות להעביר לכלואים הכשרות מקצועיות ולאפשר להם לרכוש מקצוע שיוכל לעזור להם להשתלב בתעסוקה לאחר שחרורם מהמאסר. המבקרים סברו כי יש לתת מענה ארוך טווח לנושא הרחבת מסגרות תעסוקה עבור הכלואים שמעוניינים בכך. כמו כן, יש לבחון את הדרך שבה ניתן להחזיר את ההכשרות המקצועיות באופן שעונה על הנחיות משרד הבריאות.
הגבלה נוספת שהוטלה בעקבות התפרצות המגפה היא הפסקה גורפת של יציאה לחופשות. בבית סוהר חרמון כלל הכלואים היו משולבים בסבב חופשות. סגל המתקן הדגיש כי היציאה לחופשות מהווה תמריץ משמעותי שמסייע לכלואים להתקדם בהליך הטיפולי. למבקרים נמסר כי בהתאם למדיניות שב"ס בנושא, כל החופשות הופסקו, למעט מקרים חריגים בכפוף לאישור מיוחד. בנוסף עלה כי ביקורי המשפחות מתקיימים במתכונת סגורה ללא מגע פיזי, וכי מפגשי התייחדות לא מתקיימים כלל. בנושא זה עלו מספר תלונות מצד הכלואים אשר הלינו על היעדר קיומם של מפגשי התייחדות. אחד הכלואים מסר למבקרים כי לא קיים מפגש התייחדות עם אשתו מזה חצי שנה, וביטא את המצוקה והסבל הכרוכים בדבר. המבקרים סברו כי לאור החשיבות של הקשר של הכלוא עם בני משפחתו, יש למצוא פתרון בנושא יציאת כלואים לחופשות ומניעת ביקורי ההתייחדות.
בבית סוהר שטה נערך ביקור בחודש מאי 2020 ,במהלכו עלה כי מצב החירום הוביל לשינויים
נרחבים בתנאי הכליאה. תנועת הכלואים בבית הסוהר הוגבלה והשגרה השתנתה כך שהופסקו הקבוצות הטיפוליות והשיקומיות, מערך החינוך הפסיק לפעול, ולא התקיימה פעילות פנאי. למבקרים נמסר כי חלק מקבוצות הטיפול והחינוך החלו לשוב לפעילות בהדרגה, בכפוף למגבלות של הנחיות משרד הבריאות. עוד נמסר כי עם התפרצות המגפה הושבתו לחלוטין המפעלים הפועלים במקום למשך מספר שבועות, אך בהמשך מערך התעסוקה שב לפעילות באופן מצומצם ובהדרגה. במועד הביקור לא התקיימו ביקורי משפחות בבית הסוהר. למבקרים נמסר כי בשל הפסקת הביקורים התאפשרו שיחות בהיוועדות חזותית עם בני משפחה, כך שכל כלוא קיבל לפחות שתי שיחות כאלו.
עוד עלה כי משבר הקורונה פגע במידה רבה בטיפול הרפואי השוטף בכלואים, כך שתורים רבים שהיו קבועים לבדיקות ולניתוחים שאינם דחופים נדחו למועד מאוחר יותר.
במעבר איילון נמצא כי עם התפרצות מגפת הקורונה וצמצום נוכחות הכלואים בדיונים בבתי משפט, הוסב אגף המעבר לאגפי סינון המשמשים לקליטת כלואים והחזקתם בבידוד בטרם העברתם למתקני הכליאה. באחד האגפים (אגף 14) מוחזקים כלואים הנדרשים לשהות בבידוד בהתאם להנחיות משרד הבריאות. במהלך הביקור עלה כי כלואים אלו סגורים בתאם לאורך כל שעות היום, למעט יציאות לצורך שיחות טלפון או השתתפות בדיונים, וכי הם אינם זוכים לממש את זכותם להליכה בחצר. במהלך הביקור פגשו המבקרים את אחד הכלואים השוהים באגף זה, אשר מסר כי הוא נמצא באגף מזה שלושה שבועות, לאחר ששהה בקרבת חולה קורונה. המבקרים סברו כי יש להקפיד ולהבטיח את זכותם של הכלואים ליציאה להליכה בחצר, וכי אין בצורך בהחזקתם בתנאי בידוד רפואי כדי לגרוע מזכות זו. זאת, בפרט בשים לב לתקופות הממושכות בהם עשויים כלואים לשהות באגף, כפי שנמסר על ידי אחד הכלואים. יש למצוא פתרונות אשר יאפשרו את יציאתם של כלואים אלו להליכה בחצר באופן שאינו כרוך בסיכון בריאותי לכלואים אחרים.
בבית סוהר מעשיהו נערך ביקור בחודש מאי 2020 ,במהלכו נמצא כי בעקבות מגפת הקורונה הופסקה כל פעילות הטיפול, השיקום והחינוך בבית הסוהר. במועד הביקור עלה כי חודשה הפעילות הטיפולית במסגרת המחלקה לטיפול בעברייני מין בלבד, וכי יתר הפעילות הטיפולית צפויה להתחדש בהדרגה בהתאם להנחיות משרד הבריאות. פעילות מרכז החינוך חודשה במתכונת מצומצמת בלבד. כך גם פעילות מרכז התעסוקה, אשר פועל באופן חלקי בהתאם להנחיות משרד הבריאות. במועד הביקור נמסר כי רק כשליש מהכלואים המשולבים בתעסוקה שבו לפעילות. במועד הביקור טרם חודשו ביקורי המשפחות, ואף חופשות אסירים הופסקו לחלוטין. מסגל המתקן נמסר כי לפני החגים פסח ורמדאן נערכו שיחות של הכלואים עם בני משפחותיהם באמצעות היוועדות חזותית.
עוד עלה כי בבית הסוהר הוחלו מגבלות שונות על תנועת הכלואים. כך, תת-האגף בו מוחזקים כלואים קשישים וחולים נסגר לתנועה, והכלואים בו אינם יכולים לנוע בחופשיות כבעבר. כן עלה כי כלל הבדיקות הרפואיות שאינן דחופות הוקפאו.
בבית מעצר הדרים נערכו שני ביקורים בחודשים מאי ויולי 2020 ,בהן עלו תלונות רבות מצד העצורים על קשיים בקבלת ציוד מצד בני משפחה. עם התפרצות מגפת הקורונה נמנעה לחלוטין הכנסת ציוד לכלואים. בהמשך אפשרות זו חודשה כך שכל עצור רשאי לקבל עד 6 פריטים, מצד בן משפחה בקרבה ראשונה בלבד. העצורים הלינו על כך שהנחיה זו מעלה קשיים שונים, בין השאר על רקע מגבלות התנועה אשר הוטלו במהלך התקופה. משכך, חלק מהעצורים תיארו כי לא קיבלו ציוד לאורך תקופת מעצרם. המבקרים סברו כי יש לגלות גמישות ולאפשר לעצורים לקבל ציוד גם ממי שאינם בני משפחה מדרגה ראשונה, על רקע הקשיים הייחודיים האופייניים לתקופה זו. במועד הביקור הראשון עלה כי ביקורי המשפחות לכלואים הופסקו לחלוטין, וכי הקשר של הכלואים עם משפחותיהם נעשה באופן טלפוני בלבד. למבקרים נמסר כי התאפשרו שיחות בהיוועדות חזותית של הכלואים עם בני משפחתם לקראת חג הפסח והרמדאן. בנושא זה עלו תלונות מצד הכלואים אשר הלינו כי ניתנה להם אפשרות לשיחה קצרה יחידה בלבד. במועד זה אף חלה מניעה לכניסה של עורכי דין למתקן הכליאה באופן שהביא לפגיעה קשה בזכותם של הכלואים לייעוץ משפטי ולהליך הוגן.
למבקרים נמסר כי עם התפרצות המגיפה הופסקה לחלוטין פעילות החינוך והטיפול בבית המעצר. פעילות זו חודשה מאז בהדרגה ובאופן מצומצם, בין השאר בשל מניעת כניסה של גורמים אזרחיים שונים אשר לוקחים חלק במערך זה. למבקרים נמסר במועד הביקור הראשון כי מספר הכלואים בכל כיתה צומצם, וכי פחות מחצי מכלל הכלואים אשר שולבו בחינוך חזרו לפעילות. כמו כן הפעילות הטיפולית חודשה באופן מצומצם, כך שמספר הכלואים אשר לוקח חלק בכל קבוצה הוגבל על מנת לשמור על הנחיות משרד הבריאות.
במועד הביקור השני ביקרו המבקרים באגף המיועד לשהייה של כלואים הנדרשים לבידוד מטעמים רפואיים. אחד הכלואים מסר כי הוא שוהה באגף מזה 9 ימים, אף על פי שנבדק פעמיים לקורונה ונמצא שלילי. הכלוא תיאר כי הוא מנותק לחלוטין מהעולם החיצון, וכי לא קיבל אפשרות לשיחה טלפונית עם משפחתו ועם עורך דינו. עוד הלין הכלוא על כך שאין באגף זה אפשרות לרכישת מוצרים ממרכז הרכש. המבקרים ביקרו גם באגף הסינון, אשר מיועד לכלואים חדשים שנקלטים במתקן, ומוחזקים באגף למשך תקופת צינון של 14 יום אף אם אינם נדרשים לבידוד רפואי בהתאם להנחיות משרד הבריאות. אחד הכלואים מסר למבקרים כי אינו מצוי בקשר טלפוני עם משפחתו או עורך דינו. המבקרים התרשמו כי הכלואים המצויים באגפים אלו מוחזקים בתאם למשך מרבית שעות היום בחוסר מעש, וכי ש צורך לייצר עבורם תנאים ראויים יותר הכוללים פעילויות פנאי וחינוך. לכך יש להוסיף, כי בידוד מעין זה כרוך מיניה וביה בקושי פסיכולוגי משמעותי, ולפיכך יש צורך במתן מענה נפשי מקיף יותר ובליווי סוציאלי הדוק יותר.
בבית סוהר השרון נערך ביקור בחודש יוני 2020 ,במהלכו עלה כי חופשות האסירים הופסקו לחלוטין וכך גם ביקורי משפחות ועורכי דין, באופן שפגע במידה משמעותית בזכויות הכלואים ובפרט בזכותם לייצוג משפטי הולם ולהליך הוגן. כן עלה כי היציאה של כלואים לקבלת טיפול רפואי נעשית במקרים דחופים בלבד.
למבקרים נמסר כי עם פרוץ המגפה הושבתה פעילות מערך החינוך והטיפול בבית הסוהר. במועד הביקור חזרו חלק מקבוצות הטיפול והחינוך לפעילות תוך שמירה על הנחיות משרד הבריאות. המבקרים ביקרו באגף השמור בו פגשו במספר כלואים שמסרו כי טרם התפרצות המגפה היו משולבים בקבוצת "שליטה בכעסים" שפעלה באגף וכן בפעילות חינוך, אך אלו טרם שבו לפעול.
עוד נמצא כי בעקבות משבר הקורונה נסגרו שניים מהמפעלים שפעלו במסגרת מרכז התעסוקה, כך שאפשרויות התעסוקה הקיימות כיום הן מצומצמות יותר. באחד האגפים בו ביקרו המבקרים עלה כי מתוך 50 כלואים אשר שולבו בתעסוקה לפני התפרצות המגפה, כיום יש מקומות עבודה רק ל-36 מתוכם. למבקרים נמסר כי נעשה מאמץ לספק אפשרויות תעסוקה עבור הכלואים.
המבקרים ביקרו באגף הסינון, בו מצויים כלואים הנדרשים לשהות בבידוד מטעמים רפואיים. אחד הכלואים מסר למבקרים כי הוא שוהה לבדו בתא לאורך כל שעות היום ונמצא בחוסר מעש. המבקרים התרשמו כי התא בו מוחזק הכלוא מוזנח וחשוך, ואין במקום כל אמצעי להפגת השעמום. יש להקפיד על כך שכלואים המוחזקים לתקופת בידוד ישהו בתנאים ראויים הכוללים פעילות פנאי, כמו גם על מימוש זכותם ליציאה לטיול יומי בחצר.
בבית סוהר אופק נערך ביקור בחודש אוגוסט 2020 ,במהלכו עלה כי בשל מגפת הקורונה לא מתקיימות במקום פעילויות פנאי וחינוך במהלך חופשת הקיץ. רבים מהקטינים מסרו למבקרים כי הם שוהים בחוסר מעש לאורך כל שעות היום. במועד הביקור נמסר כי ביקורי המשפחות חודשו, אך אלו מוגבלים לשני מבקרים מקרבה ראשונה בכל ביקור. כמו כן, הביקורים נערכים במתכונת סגורה, כשבני המשפחה והקטין מופרדים באמצעות מחיצה. במועד הביקור נשמעו תלונות מצד הקטינים על כך שמשכי הביקורים קצרים מדי ועומדים על חצי שעה בלבד לביקור, וכן על כך שהביקורים נערכים באמצעות מחיצות ואינם מאפשרים מגע. עוד עלה כי קטינים אשר שוהים באגף הסינון אינם רשאים לקבל ביקורי משפחות. מדובר באגף המיועד לקטינים הנקלטים במתקן ושוהים בו לתקופת צינון, אף אם אינם נדרשים לבידוד מטעמים רפואיים.
בבית מעצר תל אביב נערכו שני ביקורים בחודשים יוני וספטמבר 2020 .נמצא כי ביקורי המשפחה לעצורים חודשו תוך הטלת מגבלות שונות. הביקורים מוגבלים לבני משפחה מדרגה ראשונה ולמשך חצי שעה בלבד. כמו כן, הביקורים נערכים במתכונת סגורה כשהכלואים מופרדים מבני המשפחה באמצעות מחיצה.
בבית מעצר שקמה נערך ביקור בחודש יוני 2020 ,בו נמצא כי עם התפרצות מגפת הקורונה הופסקו לחלוטין חופשות הכלואים, ביקורי משפחות וביקורי התייחדות. במועד הביקור נמסר כי ביקורי המשפחות צפויים להתחדש תוך הגבלת המבקרים לקרבה ראשונה בלבד. כמו כן, במועד הביקור חודשו ביקורי עורכי הדין בכפוף לתיאום מוקדם. למבקרים נמסר כי עם התפרצות המגפה הופסקה לחלוטין הפעילות הטיפולית בבית הסוהר, וכי המערך הסוציאלי עבר לפעול במתכונת חירום של מתן מענה פרטני במקרי הצורך. מפגשים אלו נערכו באמצעות הפרדה של מחיצה בין הכלוא לעו"ס. במועד הביקור נמסר כי חלק מהמערך הטיפולי שב לפעילות מצומצמת בכפוף להקלה במגבלות משרד הבריאות.
בבית מעצר אוהלי קידר נערך ביקור בחודש יוני 2020 ,במהלכו עלה כי ביקורי המשפחות וביקורי ההתייחדות בוטלו. למבקרים נמסר כי לאור הקושי הכרוך בביטול הביקורים, ניתנה לכל כלוא המעוניין בכך אפשרות לשיחה עם בני משפחתו בהיוועדות חזותית לפני חג הפסח. עם התפרצות המגפה הופסקה לחלוטין פעילות החינוך והטיפול בבית המעצר. למבקרים נמסר כי לאורך תקופה זו פעל מערך החינוך והטיפול על מנת להתמודד עם המצוקה והקשיים הנפשיים שעלו בקרב הכלואים בתקופה משברית זו. במועד הביקור חודשה פעילות הטיפול והחינוך באופן חלקי בלבד.
בבית מעצר קישון נערך ביקור בחודש מאי 2020 .במועד זה טרם חודשו ביקורי המשפחות ועורכי הדין. למבקרים נמסר כי כלואים אשר זכאים לקבל ביקורי בני משפחה קיבלו אפשרות לשוחח עם משפחותיהם באמצעות היוועדות חזותית. פעילות החינוך והפנאי בבית המעצר צומצמה באופן משמעותי. במהלך הביקור לא היה ניתן לקיים שיח פתוח עם הכלואים, מאחר שנאסרה הכניסה של המבקרים לתאי המעצר והשיחות נערכו מבעד לדלת.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה