יום שלישי, 14 בספטמבר 2021

דוחות תנאי מעצר, מאסר במתקני הכליאה של שירות בית הסוהר בשנים 2019 - 2020 - יב. ליקויים בקשר לאיכות המזון, כמותו וסדרי האכילה


 

יב. ליקויים בקשר לאיכות המזון, כמותו וסדרי האכילה

הזכות למזון ולשתייה הדרושים לקיום בכבוד נמצאת בליבה של חובת המדינה לספק את צרכיהם הבסיסיים של הכלואים. בהתאם, קובעים סעיף 9(ב)(3) לחוק המעצרים, סעיף 11ב(ג)(3) לפקודת בתי הסוהר והתקנות, כללים מפורשים בדבר הקצאת מי שתייה ומזון בכמות ובהרכב המתאימים לשמירה על בריאותם של הכלואים, ומחייבים לבצע התאמות מיוחדות לחולים, לקטינים ומטעמי דת.

יצוין כי תלונות בנושא המזון שבות ועולות לאורך השנים בדוחות הביקורים של הסניגוריה הציבורית. תלונות אלו מתייחסות לא פעם לכמויות המזון שאינן מספקות, להיעדר ירקות טריים בכמות מספקת, להיעדר גיוון של המזון, וכן לטענות שונות באשר לטיב המזון. מביקורים שנערכו במתקני הכליאה על ידי נציגי הסניגוריה הציבורית במהלך השנים 2019-2020 עולה כי לא חל שינוי במצב זה, וכי סוגיית המזון עודנה מהווה את אחד מהנושאים המרכזיים שבגינם נשמעות תלונות מצד הכלואים. ויודגש, כי לסוגיית המזון נודעת חשיבות רבה ואף השפעה משמעותית על אורח החיים של הכלואים, על בריאותם ועל מצבם הנפשי. משכך, הסניגוריה הציבורית סבורה כי ראוי כי שירות בתי הסוהר ינקוט בצעדים הדרושים על מנת להביא לכדי שיפור משמעותי בנושא המזון לו זוכים הכלואים, באופן שייטיב עם בריאותם ועם התנהלותם במתקני הכליאה.

ב-13 מתקני כליאה בהם נערכו ביקורים, נמצאו בעיות שונות ביחס לטיב המזון, הכמות המוקצית לכל כלוא ולסדרי האכילה.

בבית סוהר איילון נשמעו תלונות מכלואים (אגף 10) על טיב האוכל ואיכותו הירודה.

בבית סוהר גלבוע הלין אחד הכלואים (אגף 1) על היעדר גיוון בחומרי הגלם ומחסור במוצרי מזון בסיסיים.

במעבר איילון נשמעו תלונות לגבי טיב המזון במהלך שלושה ביקורים שנערכו במתקן, שניים בשנת 2019 וביקור נוסף בשנת 2020 .בביקור הראשון שנערך בשנת 2019 ,עלו תלונות על טיב האוכל המחולק באגף הפלילים. במועד הביקור הבחינו המבקרים במזון אשר נותר לאחר שאחד הכלואים נמנע מאכילתו. יצוין כי טענה דומה עלתה גם במסגרת דוח הביקור הקודם. כמו כן, נשמעו תלונות על כך שאסירי החוליה, האחראים בין היתר על אספקת מי השתייה, אינם זמינים, ולעיתים הכלואים נאלצים להמתין זמן רב עד לקבלת מי שתייה. בהקשר זה יצוין כי אף אסירי החוליה הלינו על כך שהם פועלים במצבת כוח אדם מצומצמת ומתקשים לתת מענה לבקשותיהם של שאר האסירים. ביקור נוסף שנערך בשנת 2019 ,העלה ממצאים דומים ביחס לטיב המזון. במהלך הביקור נשמעו תלונות ביחס לארוחת הבוקר על היותה דלה, בלתי מספקת וכוללת לחם קפוא ולא אכיל. מצב עניינים זה מוביל את חלק מן הכלואים לוותר על ארוחות. בביקור שנערך בשנת 2020 הלין אחד הכלואים על כך שלא קיבל מזון.

בבית מעצר ניצן הלינו הכלואים על סוג ואיכות המזון הירודה אשר מאלצת אותם לרכוש מזון בקנטינה. המבקרים התרשמו כי לא מדובר בתלונות ספורות של אסירים בודדים שהמזון אינו לשביעות רצונם, אלא בבעיה גורפת המאלצת את האסירים להשתמש בכספי הקנטינה לרכישת מזון חלופי. נראה כי יש לערוך בעניין זה בדיקה מעמיקה ומקיפה.

בבית סוהר נווה תרצה נשמעה תלונה מפי אחת הכלואות אשר שהתה באגף משתלבים על המתנה ממושכת של אספקת שתייה המסופקת על ידי סגל המתקן.

בבית מעצר הדרים הלינו הכלואים (אגף 4) על איכות המזון וכמותו. נראה כי סוגיה זו עולה  בביקורים רבים מטעם הסניגוריה הציבורית וראוי לבחון טיפול אמיתי ומקיף בסוגיה זו.

בבית סוהר רימונים עלו ליקויים רבים הנוגעים לטיב המזון, ליקויים אשר עלו זה מכבר במסגרת דוחות קודמים, ואשר עולים במספר לא מבוטל של עתירות. מתחם "רימונים א" מקבל את המזון מבית מעצר "הדרים", בעוד שמתחם "רימונים ב" מקבל את המזון מבית סוהר "השרון". חלוקה זו יוצרת פערים בין שני המתחמים בסוגי הארוחות, בשעות הגעת הארוחות, באיכות המזון ובמידת הגיוון. במהלך הביקור הלינו כלואים (אגף 10) על כך שהם נאלצים להתבסס על מוצרי מזון מהקנטינה לצורך השלמות מזון. לדידם, הארוחות המסופקות הן דלות ובאיכות ירודה. עוד צוין כי לצורך הכנת מזון ואכסונו רכשו הכלואים צידנית בעלות של 120 ש"ח וכן פלטה לבישול בעלות של 120 ש"ח. כמו כן, לדברי אסירי החוליה, בשל איכותו הירודה של המזון, הם נאלצים לזרוק כמויות גדולות של נקניקיות ושניצלונים, בימים בהם אלו מוגשים. במעמד הביקור, אנשי הסניגוריה הבחינו כי חלק ממתקני המטבח מוזנחים וכי התקרה שבורה.

באופן דומה, הלינו כלואים (מחלקת "אביב") על איכות המזון הירודה, על כך שכמות המזון אינה משביעה ועל איחור בזמני הגעת ארוחת הצהרים לאגף. במעמד הביקור, אנשי הסניגוריה הציבורית הבחינו במצרכים רבים מהקנטינה שהאסירים עושים בהם שימוש כדי להשלים את המזון המחולק על ידי שב״ס. כמו כן, המבקרים הופתעו לגלות את כמות המזון הדלה ומיעוט הירקות אשר סופקו לכלוא הרשום כבעל דיאטה מיוחדת, נוכח אלרגיות מהן סובל ובהיותו צמחוני. כשהסבו את תשומת לב מפקד האגף לכך, הסביר כי "טרם הוכח מדעית שהאסיר אכן אלרגי". עם זאת, במעמד הביקור, הכלוא הציג בפני המבקרים אישור מרופא המחלקה המציין בפירוש כי הוא "רגיש בצורה מסכנת חיים". הכלוא אף ציין כי הגיש בעבר עתירה על התזונה במתקן, ובעקבותיה, הופסקה אספקת תזונה מיוחדת עבורו. לדבריו, הוא נאלץ להוציא כ-1.000 ש"ח בחודש על מוצרי מזון מהקנטינה כתוספת למזון הניתן בשב"ס. בנוסף, הלינו כלואים דתיים על כך שמחד גיסא אינם מורשים לקחת איתם מזון לעבודה, ומאידך גיסא המזון המסופק שם אינו עומד בקריטריונים ואינו כשר בהשגחת בד״ץ. כמו כן, במעמד הביקור באגף 8 ,הבחינו המבקרים כי אחד המקררים לא פעל. בדומה לאגפים אחרים, הועלו תלונות על כך שהמזון אינו אכיל, על מחסור בירקות בתפריט וכן מחסור בכלי בישול, דבר המוביל את הכלואים לבשל עם כלים מפלסטיק.

בבית סוהר השרון כלואים רבים (אגף 10) הלינו על איכות המזון הירודה.

בבית סוהר אופק נשמעו תלונות לגבי איכות המזון במהלך שני הביקורים שנערכו במתקן, בשנת 2019 ובשנת 2020 .בביקור משנת 2019 הלינו חלק מהקטינים על טיב האוכל ועל חוסר שביעות רצון. בין היתר נאמר כי חלק מן המזון חסר טעם או יבש, ומסיבה זו רבים מהכלואים קונים בקנטינה דברי מזון כגון פחיות טונה או טחינה. כמו כן, אחד הכלואים הלין על כמות המזון המסופקת, וציין כדוגמא כי תפריט ארוחת הערב של היום הקודם לביקור כלל תפוח אדמה, ביצה ושתי פרוסות לחם בלבד. בתגובה לכך נמסר על ידי סגל המתקן כי הארוחה כללה גם מעדן. עוד צוין כי הכלואים מקבלים ארוחת לילה הכוללת ירק ומעדן, וכי התפריט הכולל המכיל חמש ארוחות ביום, מותאם לגיל האסירים.

באופן דומה, בביקור משנת 2020 הלינו כלואים על טיב המזון וכמותו. בתוך כך נאמר כי המזון מגיע קר ולעיתים אינו טעים. תלונה שחזרה על עצמה נגעה לכמות המזון שאינה מספקת. מספר כלואים קטינים טענו כי בארוחת הערב הם מקבלים לעתים תפוח אדמה וגזר אחד בלבד. במעמד הביקור, התרשמו אנשי הסניגוריה הציבורית כי כמות המזון המסופקת אכן מצומצמת כעולה מתלונות הכלואים. כך למשל נמצא כי ארוחת הבוקר כללה כשתיים שלוש פרוסות לחם אחיד, פלפל ירוק אחד, גבינה לבנה קטנה, חמאה, שקית שוקו וחטיף אנרגיה. לדברי הקטינים, עקב הכמות הבלתי מספקת של המזון, הם נאלצים לרכוש מזון רב בקנטינה. מצופה לספק לנערים הנמצאים  בשיא תקופת הגדילה שלהם כמויות מזון גדולות יותר.

בבית מעצר תל אביב נשמעו תלונות על טיב המזון, כמותו ואי התאמתו לבעלי רגישויות מיוחדות. אחד הכלואים הלין על כך שהמזון מותיר תחושה של צרבת. בנוסף, הלינה כלואה על היעדר מבחר מספק של מזון בארוחת הערב ועל כך שהכמות המסופקת אינה משביעה.

בבית מעצר אוהלי קידר אין מטבח והמזון המסופק לכלואים מגיע מבית הסוהר אשל. ניכר כי שינוע האוכל וזמן ההמתנה הנדרש לקבלתו מהמטבח האחר פוגעים בטיבו ובטעמו. בתוך כך נתקבלו תלונות על איכות המזון, היעדר גיוון ועל כך שהמזון מתקרר עד הגעתו לבית המעצר. בנוסף, אחד הכלואים הלין על כך שהמזון בלתי אכיל. אחד הכלואים (אגף 7) הלין על היעדר כיסאות ושולחנות בתאי המעצר. משכך, נאלצים הכלואים לאכול את ארוחותיהם כשמגש האוכל מונח על ברכיהם.

בבית סוהר רמון הלינו כלואים על כך שבמקרים בהם הם חוזרים מנסיעות מבתי משפט או מטיפול רפואי לאחר מועד הארוחה, הם אינם מקבלים ארוחת ערב.

בבית מעצר ירושלים נשמעו תלונות על איכות המזון, טעמו ועל היעדר גיוון. כלואים (תא 3) הלינו  על כך שהם ניזונים בעיקר מכריכים, והם אינם מקבלים ארוחה חמה. במהלך הביקור הבחינו המבקרים כי המטבח ישן מאוד ודורש שיפוץ. כמו כן, מחוץ לתאים ישנו מקרר קטן המיועד למים קרים, אך הכלואים עמם שוחח הצוות המבקר, טענו כי פעמים רבות על אף בקשותיהם החוזרות, הם אינם מקבלים מי שתיה או לחילופין בקשותיהם נענות בשיהוי ניכר. כמו כן, המבקרים הבחינו בהיעדרן של כוסות חד פעמיות בחלק מן התאים.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה