יום שני, 20 בספטמבר 2021

דוחות תנאי מעצר, מאסר במתקני הכליאה של שירות בית הסוהר בשנים 2019 - 2020 - ה. שימוש בכבילה באופן לא מידתי


 

ה. שימוש בכבילה באופן לא מידתי 

תקנה 22 לתקנות בתי הסוהר קובעת כי מפקד בית הסוהר רשאי להורות על שימוש באמצעי ריסון נגד אסיר כאשר הדבר הכרחי כדי למנוע אותו מלהתפרע, להזיק לעצמו או לאחרים או לגרום נזק לרכוש. כן קבוע כי הריסון לא יעלה על 24 שעות, אלא באישורו של רופא, וכי יש לתעד כל שימוש באמצעי ריסון. פקודת נציבות 04.15.00" אמצעי ריסון" מפרטת את אמצעי הריסון בהם ניתן להשתמש, בהם כבילת ידיים ורגליים, שימוש בשרוול כבילה וכבילה למיטה בידיים וברגליים.

על פי הפקודה אין להשתמש באמצעי ריסון כאמצעי ענישה כלפי האסירים. כמו כן קובעת הפקודה כי כבילת אסיר למיטה היא אמצעי הריסון החמור ביותר, ויש לעשות בו שימוש רק לאחר שמוצו אמצעי הריסון הקלים יותר. על הגורם המוסמך לבחון את נחיצות המשך הכבילה לא יאוחר מ-8 שעות ממועד תחילתה.

יודגש כי מדובר באמצעי אשר פוגע אנושות בזכויות יסוד של הכלואים, ויש לעשות בו שימוש במקרים חריגים בלבד ובהיעדר אפשרות לעשות שימוש באמצעים פחות פוגעניים. כמו כן על השימוש באמצעי הכבילה להיעשות למשך זמן קצר ככל הניתן, ורק בהתאם לעילות הקבועות בתקנות. בוודאי שאין לעשות שימוש באמצעי זה ככלי ענישתי, וכן אין באמצעי זה כדי להוות חלופה לטיפול נפשי. כמו כן ישנה חשיבות ראשונה במעלה לניהול יומן כבילה מסודר, אשר מטרתו לשמש ככלי לביקורת ולמעקב אחר אמצעי ריסון חריג זה.

ראוי להוסיף, כי נושא הכבילה וההגבלות הגופניות בכלל על מטופלים חולי נפש, זכה להתייחסות מעמיקה עם פרסום המלצותיה של ועדה מיוחדת שהוקמה במשרד הבריאות, "ועדת ההיגוי להפחתת הגבלות מכאניות". על פי מסקנות הוועדה, יש לצמצם באופן מיידי ודרמטי את השימוש בהגבלת מטופלים במחלקות ובבתי החולים הפסיכיאטרים בישראל. הוועדה התייחסה לכך שהגבלות מכאניות כרוכות בפגיעה קשה במצבו הנפשי של המטופל, ולעיתים אף בפגיעות גופניות. לפיכך קבעה הוועדה כי ככלל, אין להגביל מטופלים, אלא במקרים חריגים של סיכון ממשי ומידי לחיים או לגוף. כן נקבע כי אין לנקוט בהגבלה אלא כחלופה אחרונה, וכי על ההגבלה להיות הקצרה ביותר שניתן ורק למשך הזמן המינימאלי הנדרש עד חלוף הסכנה המידית ותוך שכל העת על הצוות לחתור לשחרר את המטופל. לצד צמצום השימוש באמצעי הגבלת מטופלים, הוועדה המליצה על הטמעה של גישות התמודדות חלופיות עם אלימות מטופלים שלא באמצעות הגבלה מכאנית.

הסניגוריה הציבורית סבורה כי ראוי להחיל את מסקנות הוועדה אף ביחס לטיפול בכלואים הסובלים מלקויות נפשיות ולהימנע משימוש באמצעי כבילה כלפי כלואים אלו. ראוי להתאים את פקודות הנציבות הרלוונטיות אל המסקנות שהוצגו בדוח הוועדה, ומכל מקום, ראוי כי המסקנות יביאו לכך שההקפדה על קיום הפקודות הנוכחיות תיעשה בדקדקנות ובמשנה זהירות, לאור המודעות ההולכת וגוברת לקשיים הטמונים בהפעלת אמצעי ריסון.

ב-2 מתקני כליאה בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית נמצאו ליקויים הנוגעים לאופן השימוש הנעשה בכבילה למיטה, לרבות מקרים המעוררים חשש ממשי שהשימוש בכבילה נעשה שלא כחוק למטרות ענישה.

בבית סוהר אופק התרשמו המבקרים כי על אף הפחתה מסוימת בהפעלת אמצעי ריסון, השימוש באמצעים אלו עדיין שכיח וכולל גם שימוש באמצעי הריסון הקיצוני של כבילה למיטה בארבע גפיים. בביקור שנערך בשנת 2019 עלה כי בתקופה של כחצי שנה שקדמה למועד הביקור תועדו 27 מקרים בהם נעשה שימוש בכבילה. מעיון ביומן הכבילה עלה כי משך הכבילה המקסימלי בחודשים שקדמו לביקור עמד על שעתיים וחצי. בביקור שנערך בשנת 2020 עלה כי בשבעת החודשים הראשונים של השנה תועדו 22 מקרים בהם נעשה שימוש בכבילה למיטה. מעיון ביומן עלה כי משך הכבילות לא עלה על שלוש שעות וחצי בכל פעם. עוד עלה מעיון ביומן המתעד את השימוש באמצעי הריסון כי בחלק מהמקרים חסר תיעוד של פרטים מהותיים כגון השעה בה הוסר אמצעי הריסון, דבר שמקשה לערוך בקרה על השימוש באמצעים אלו כנדרש.

במהלך הביקור עלו תלונות רבות מצד קטינים לגבי שימוש תדיר באמצעי הריסון והכבילה. מדברי הקטינים עלה כי השימוש בכבילה נעשה בעקבות אירועים משמעתיים שונים, באופן המעלה חשש לשימוש בכבילה כאמצעי ענישה. שניים מהקטינים תארו כי לפני כשבוע הם נכבלו והועברו לחדר "פסק זמן" לאחר ששיחקו בזריקת בקבוק בתא. אחד מהקטינים תיאר כי הכבילה נעשתה תוך הפעלת כוח והותירה בידיו סימנים. מספר קטינים נוספים מסרו למבקרים כי נכבלו במהלך שהייתם בחדר "פסק זמן", לעיתים למשך שעות ממושכות. אחד הקטינים תיאר כי נכבל כשידיו מאחורי גבו לאחר תקרית אלימה עם סוהר, וזאת אף על פי שנפצע בכתפו והתלונן על כאבים. המבקרים ביקרו בתא השגחה בו שהה קטין על רקע מצבו הנפשי. הקטין מסר למבקרים כי במהלך מאסרו נכבל פעמים רבות, לעיתים אף למשך לילה שלם. 

בבית סוהר דמון נמצא כי נעשה שימוש תדיר באמצעי של כבילה למיטה בארבע גפיים. כך, מעיון ביומן המתעד את השימוש באמצעי הריסון עלה כי במהלך שנת 2018 תועדו 34 מקרים בהם נעשה שימוש בכבילה. כן עלה כי בחלק מהמקרים מדובר באותם כלואים שחוזרים ונכבלים בתדירות גבוהה יחסית. המבקרים סברו כי יש מקום לצמצם את השימוש באמצעי פוגעני זה ולבחון אפשרויות חלופיות שיש בהם לתת מענה למקרים בהם נעשה כיום שימוש בכבילה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה