יום שני, 20 בספטמבר 2021

דוחות תנאי מעצר, מאסר במתקני הכליאה של שירות בית הסוהר בשנים 2019 - 2020 - ו.3 .היעדר תכניות חינוך טיפול ושיקום לכלואים שאינם דוברי עברית


 

ו.3 .היעדר תכניות חינוך טיפול ושיקום לכלואים שאינם דוברי עברית

בדוחות מסכמים מהשנים האחרונות עלה כי קיימים כשלים במתן שירותים סוציאליים ביחס לכלואים שאינם דוברים את השפה העברית, בין אם מדובר בפלסטינים דוברי ערבית ובין אם מדובר בכלואים הדוברים שפות זרות אחרות. במצב זה מותנית הגישה להליכים טיפוליים ושיקומיים בידיעת השפה העברית, וכך נמנעת הלכה למעשה מכלואים רבים האפשרות להשתלב בפעילויות טיפול וחינוך שיקומיות. הסניגוריה הציבורית סבורה כי מדיניות המתנה שילוב בטיפול ושיקום בידיעת השפה העברית אינה סבירה, ובפרט כך לאור העובדה שבחברה הישראלית יש מספר רב של תושבים שאינם יודעים את השפה העברית ודוברים שפות אחרות, כגון ערבית, רוסית ואמהרית. בהקשר זה יצוין כי מדיניות זו של שב"ס זכתה לביקורת מצד בתי המשפט, שפסקו בשורה של החלטות כי אין להעמיד את ידיעת העברית כתנאי לשילובו של כלוא בקבוצה טיפולית.

חרף האמור, בביקורים הרשמיים שנערכו על ידי אנשי הסניגוריה הציבורית בשנים 2019-2020 , ב-5 מתקני כליאה נמצאו ליקויים הנוגעים להיעדר תכניות חינוך, טיפול ושיקום לכלואים שאינם דוברים עברית.

בבית סוהר חרמון נמצא כי הקבוצות הטיפוליות מתנהלות בשפה העברית בלבד. מדובר בקושי משמעותי, שכן מדובר בבית סוהר טיפולי ובו מסגרות טיפול ושיקום ייחודיות אשר אינן נותנות מענה לחלק גדול מאוכלוסיית הכלואים. מדובר בנושא אשר שב ועלה בדוחות הביקורת של הסניגוריה הציבורית בדוחות משנים חולפות, אך טרם נמצא לכך פתרון.

בבית סוהר שטה נמצא כי קיים קושי בשילובם של כלואים שדוברים את השפה הערבית בלבד בפעילויות החינוך בבית הסוהר. למבקרים נמסר כי שילובם של כלואים אלו בפעילויות החינוך מלווה בסיוע של עוזרי הוראה אשר מסייעים בלימוד והבנת השפה. עם זאת, המבקרים התרשמו  כי פעילותם של עוזרי ההוראה היא מצומצמת ואינה נותנת מענה הולם לקשיים הקיימים. בנוסף עלה כי בבית הסוהר ישנו עובד סוציאלי אחד בלבד אשר דובר את השפה הערבית.

בבית מעצר ניצן נמסר למבקרים כי הקבוצות הטיפוליות נערכות בשפה העברית בלבד, ועל כן כלוא שאינו דובר את השפה יתקשה להשתתף בקבוצה טיפולית. המבקרים סברו כי יש לגבש מענה טיפולי לכלואים שאינם דוברים את השפה העברית, על מנת לאפשר להם להשתלב בהליכים שיקומיים.

בבית סוהר אופק עלו תלונות מצד קטינים על כך שבאגף של כלואים דוברי ערבית לא מתקיימות קבוצות טיפוליות.

בבית סוהר דמון עלה כי כלואים פליליים אשר אינם דוברים את השפה העברית אינם משולבים בהליכי טיפול, וכי באגפים בהם מוחזקים כלואים בגין שהייה בלתי חוקית לא נערכות פעילויות טיפול ושיקום.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה