יום שבת, 25 בספטמבר 2021

דוחות תנאי מעצר, מאסר במתקני הכליאה של שירות בית הסוהר בשנים 2019 - 2020 - מבוא


 

מבוא

הסניגוריה הציבורית עורכת ביקורים רשמיים במתקני המעצר והמאסר בישראל החל משנת 1999 ,עם קבלת מינוי בהתאם לסעיף 71 לפקודת בתי הסוהר, ורואה בעריכת ביקורים רשמיים חלק חשוב מתפקידה המוסדי בקידום הגנה על זכויות הפרט בכלל ועל זכויותיהם של עצורים ואסירים בפרט. זאת, מתוך תפיסה ששמירה קפדנית על זכויותיהם של מי שהחברה שוללת את חירותם, גם אם על פי דין, היא אחד המבחנים המרכזיים למידת המחויבות של המדינה לערך של שמירה על כבוד האדם.

זהו הדוח ה-15 שמפרסמת הסניגוריה הציבורית בנושא תנאי כליאה, והוא נועד לרכז ממצאים ולעמוד על הליקויים במגוון נושאים שעלו מדוחות הביקורת הפרטניים שנערכו בעקבות ביקורים רשמיים של אנשי הסניגוריה הציבורית במהלך השנים 2019-2020 ,ב-24 מתקני כליאה המצויים באחריות שירות בתי הסוהר וב-7 מתקני מעצר המצויים בבתי המשפט. מדובר בהיקף ביקורים רשמיים נמוך מהמקובל בשנים קודמות, בעיקר על רקע מגבלות הנובעות מההתמודדות עם מגפת הקורונה בתקופה הרלוונטית לדוח זה, כמו גם העובדה שבחלק מתקופה זו נמנעה לחלוטין הבאתם של עצורים ואסירים לבתי המשפט, ובהמשך התאפשרה הבאתם של עצורים ואסירים בהיקפים מוגבלים ביותר, דבר שלא הצדיק עריכת ביקורים רשמיים במתקני המעצר בבתי המשפט בתקופה זו. הרשימה המלאה של מתקני הכליאה שנכללים בדוח זה ומועדי הביקורים הרשמיים מצורפת כנספח א'.

במהלך שנת 2020 חלו תמורות משמעותיות ביותר בתנאי המחיה והכליאה במתקני שירות בתי הסוהר, כחלק מההתמודדות עם השלכות מגפת הקורונה. התמודדות זו היתה כרוכה בצעדים דרסטיים שננקטו על ידי שירות בתי הסוהר לצורך מניעת התפשטות התחלואה במתקני הכליאה. לצעדים אלה נלוו השלכות יוצאות דופן על חייהם של הכלואים, על תנאי מחייתם והחזקתם במשמורת, וכמובן על בריאותם. הצעדים החריגים שננקטו בהקשר זה והשלכותיהם על אוכלוסיית הכלואים מפורטים בפרק נפרד בדוח, ודומה כי הדבר ממחיש ביתר שאת את חשיבות העיסוק השוטף בתנאי הכליאה בישראל. כך, בהערכות הסיכון המקצועיות שהוצגו על ידי משרד הבריאות לגבי התפשטות התחלואה במתקני הכליאה הודגש הסיכון הגבוה במיוחד להתפשטות התחלואה בעיקר בשל תנאי החזקתם של הכלואים: הצפיפות הרבה, תנאי ההיגיינה הבעייתיים ומצבם הרעוע של רבים מהמבנים במתקני הכליאה המקשה לשמור על תנאי תברואה נאותים. סוגיות אלה עומדות מזה שנים במוקד דוחות תנאי הכליאה של הסניגוריה הציבורית, והן רלוונטיות מתמיד בדוח תקופתי זה. 

חלקו הראשון של הדוח סוקר בהרחבה את הליקויים שנחשפו במתקני כליאה שבאחריות שירות בתי הסוהר. הפרקים בחלק זה עוסקים במגוון נושאים כגון: החזקה בתנאי הפרדה ובידוד; צפיפות קשה; ליקויים בתחום הליווי; שימוש מופרז ובלתי מידתי בכבילה; תהליכי שיקום (טיפול, חינוך, פנאי ותעסוקה); טיפול רפואי לכלואים; תנאי חום וקור, אוורור ותאורה; תנאי הסניטציה וההיגיינה, תברואה ובעיית מזיקים; זכות ההליכה באוויר הפתוח; מזון; ציוד אישי בסיסי וציוד כללי; שירותי הקנטינה; תנאי בטיחות; מידת ההקפדה על הפרדה בין אוכלוסיות כלואים שונות ועוד. לנושאים אלו נוסף השנה פרק מיוחד המתאר את השפעות משבר מגפת הקורונה על תנאי הכליאה ועל זכויות הכלואים.

בחלקו השני סוקר הדוח את הליקויים שנמצאו במתקני כליאה המצויים בבתי המשפט, המיועדים להחזקתם של עצורים ואסירים המובאים לבית המשפט לצורך קיום דיונים בעניינם. 

במסגרת הביקורים במתקני הכליאה בחנו נציגי הסניגוריה הציבורית האם זוכים העצורים והאסירים (להלן: "כלואים") לתנאי כליאה הולמים, שיש בהם לשמור על זכותם לבריאות ולכבוד. בנוסף נבחן האם התנאים השוררים במתקני הכליאה עומדים באמות המידה שנקבעו בדברי החקיקה השונים, ובכללם: סעיף 9 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), התשנ"ו-1996 (להלן: "חוק המעצרים") ותקנות סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים) (תנאי החזקה במעצר), התשנ"ז-1997 (להלן: "תקנות המעצרים"), העוסקים בתנאי כליאה הולמים של עצורים; סעיף 13ב לחוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), התשל"א-1971 (להלן: "חוק הנוער") ותקנות הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול) (תנאי החזקת קטין במעצר או במאסר), התשע"ג-2012 (להלן: "תקנות הנוער"), הקובעים דרישות משלימות וייחודיות לעצורים קטינים; וכן סעיפים 11ב-11ה לפקודת בתי הסוהר ]נוסח חדש[, התשל"ב-1971 (להלן: "פקודת בתי הסוהר") תקנות בתי הסוהר, תשל"ח-1978 (להלן: "תקנות בתי הסוהר") ותקנות בתי הסוהר (תנאי מאסר), התש"ע-2010 (להלן: "תקנות בתי הסוהר - תנאי מאסר"), וכן הוראות שירות בתי הסוהר (להלן: "הוראות  השירות") ופקודות נציבות שירות בתי הסוהר (להלן: "פקודות הנציבות"), העוסקות בתנאי כליאה של אסירים. מקום בו ישנה פסיקה רלוונטית של בתי המשפט, התייחסנו, מטבע הדברים, גם אליה.כמפורט בדוח, במהלך הביקורים נמצאו ליקויים המהווים הפרות של החוק, התקנות, הפקודות והפסיקה. ממצאי הביקורים שערכו אנשי הסניגוריה הציבורית הועלו על הכתב באופן מפורט בדוחות ביקורת פרטניים שהועברו לגורמים שונים, ובהם: השר לביטחון הפנים, שר המשפטים, היועץ המשפטי לממשלה והמשנה ליועץ לעניינים פליליים, השר לביטחון פנים, נציבת שירות בתי הסוהר, היועצת המשפטית לשירות בתי הסוהר, היועץ המשפטי למשרד לביטחון פנים, מבקר המשרד לביטחון פנים ועוד. תגובות הגורמים המפוקחים לדוחות הפרטניים מופיעות בהערות השוליים בסמוך לתיאור הממצאים, והן מובאות כלשונן. לגבי חלק מן הממצאים בדוחות לא התקבלו תגובות של יחידת הביקורת בשירות בתי הסוהר. במקרים אלה, יובאו בהערות שוליים תגובותיהם של הגורמים השונים במתקן הכליאה, כפי שנמסרו לאנשי הסניגוריה הציבורית במהלך הביקור הרשמי.

מן הראוי לציין כי אנשי הסניגוריה זכו ככלל ליחס אדיב מאוד ולשיתוף פעולה מלא מצד המפקדים ואנשי הסגל במתקני הכליאה. בקרב ממלאי התפקידים ניכרת, על פי רוב, מודעות גבוהה לצורך החיוני לשמור על זכויות העצורים והאסירים, והתייחסות עניינית ומפורטת לביקורות ניכרה גם בתגובותיה של היחידה לביקורת פנים בשב"ס. במקרים רבים, מיד לאחר שהארנו את עיניהם של אנשי שב"ס באשר לליקויים מסוימים תוקנו ליקויים אלה באופן מהיר, ובתגובה לדוח הביקורת כבר נתבשרנו על התיקון. אנו מברכים על פעילות חשובה זו לתיקון הליקויים, אשר לעתים יש להם השלכה ישירה ומשמעותית על חיי היומיום של האסירים, ועל האפשרות לחיות בכבוד בין כותלי בית הסוהר. אשר על כן, בחרנו לרכז במקום אחד את הרשימה של עשרות הליקויים שטופלו בעקבות דוחות הביקורת. ריכוז התקלות שטופלו בעקבות דוחות הביקורת הרשמיים ערוך בטבלה כנספח ב'. 

דין וחשבון מרוכז זה אוצר בחובו מידע רחב ומקיף ומשרטט תמונה רחבה ואמינה באשר למצב הקשה הקיים כיום בחלק מן המתקנים. מטבע הדברים, כוחם של התיאורים המובאים בדוח מוגבל. קשה להעביר במילים את תחושת הצפיפות, המחנק, תנאי החום והקור ותנאי התברואה הירודים אשר שוררים בחלק ממתקני הכליאה ומאפיינים את החוויה הקשה של הכלואים. אנו מקווים כי סיכום ממצאי הביקורים שערכו אנשי ונשות הסניגוריה הציבורית המובא בדוח זה, יסייע במציאת דרכים מתאימות לטיפול בליקויים. חלק מהליקויים הם חמורים ועל כן דורשים מענה מידי.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה