יום שלישי, 5 בנובמבר 2019

דו"ח הסנגוריה על שב"ס: השפלות וכבילת אסירים בניגוד לחוק



דו"ח הסנגוריה על שב"ס: השפלות וכבילת אסירים בניגוד לחוק

המסמך מתאר כיצד אסירים עוברים חיפוש בעירום כדי "לשבור שגרה", נכבלים למיטות במשך שעות למטרות ענישה וישנים על הרצפה בגלל הצפיפות. "פשוט השפלה וזלזול", תיאר אחד האסירים.

יהושע (ג'וש) בריינר 12.05.2019 05:59

אסירים שישנים על הרצפה בשל הצפיפות, כבילת אסירים כשידיהם מעל ראשם כאמצעי ענישה, חיפושים בעירום בלי סיבה כדי "לשבור שגרה" ומתקני כליאה שאינם ראויים למגורי אדם - אלה רק חלק מממצאי הדו"ח הדו-שנתי של הסנגוריה הציבורית לשנים 2018-2017. מהמסמך, שגובש לפי ביקורי פתע של נציגי הסנגוריה, עולה תמונה קשה על מתקני הכליאה של שירות בתי הסוהר (שב"ס) שבהם האסירים חיים בצפיפות, בתנאי כליאה קשים וברמת היגיינה ירודה. "מדובר בבעיה כלל-ארצית המביאה לפגיעה יומיומית בזכויות הבסיסיות של עצורים ואסירים ולפגיעה בכבודם כבני אדם", קבע הדו"ח. 

אחת התופעות שבהן התמקד הדו"ח היא חיפוש בעירום ש"נועד לשמור על הרתעה", כדברי הצוות במתקן הכליאה, ללא כל חשד סביר מצד האסירים - ובזמן שלפי הנהלים נדרשת הסכמת אסיר לחיפוש כזה. כך התגלה כי במרכז התעסוקה בכלא איילון מדובר בתופעה שגרתית: באחד הימים נערך חיפוש בעירום ל-50 אסירים מטעמי "שבירת שגרה". אחד האסירים, שלפי הדו"ח אין לו בעיות התנהגות, סיפר כי במהלך עבודתו במתפרה ניגש אליו סוהר וביקש שיתלווה אליו לשירותים - שם חיפש בגופו העירום בלי למצוא דבר. "כשקורה מקרה כזה מרגישים חרא, אחרי שאנחנו נותנים את הנשמה בעבודה ונמצאים שם שנים בלי בעיות, אז למה? פשוט תחושה של השפלה וזלזול", אמר האסיר לאחר מכן. בכלא מעשיהו התברר כי התופעה מתרחשת במרכז התעסוקה אחת לשבועיים. 

עוד ענישה חמורה שננקטת במתקני הכליאה, בניגוד לחוק, היא כבילת אסירים ועצורים למיטותיהם. בחלק מהמקרים גילתה הסנגוריה כי אסירים הלוקים בנפשם נכבלו למיטותיהם במקום טיפול נפשי ששב"ס לא העניק להם. בכלא אופק, שבו שוהים בני נוער בלבד, אירעו 30 מקרים בחודש שבמהלכם נכבלו ארבעת גפי האסירים למיטה. ברוב המקרים נכבלו הקטינים לשעתיים, ולעיתים אף נכבלו לארבע-חמש שעות. אחד הקטינים נכבל שלוש פעמים בשלושה ימים, וקטין אחר נכבל חמש פעמים בשבוע. בכלא מעשיהו נמצא כי במשך חצי שנה נעשו 60 כבילות של ארבעת הגפיים, ולפי אנשי הסנגוריה מדובר בענישה - באחד המקרים נכבל אסיר לארבע שעות עקב הפרת סדר ובעיות משמעת. בכלא השרון טען אסיר כי היה כבול במשך יומיים רצופים, שבמהלכם לא ראה עובדת סוציאלית או איש צוות אחר, מלבד סוהר שהתיר את הכבילה לצורכי אכילה או יציאה לשירותים. האסיר טען כי נכבל לאחר שסירב לעבור לאגף אחר - שבו שוהים לטענתו אסירים שעמם הוא מסוכסך - ומשום שחשש כי יפגעו בו ואיים לפגוע בעצמו אם יועבר. 

בעניין זה הדו"ח מראה מקרים חמורים אף יותר: במתקן המעצר בכלא איילון, שבו שוהים אסירים הזקוקים לטיפול רפואי, נמצא אסיר שנותר כבול למיטה בארבע גפיו ל-38 שעות. מהביקור התברר כי לא נעשתה ביקורת במהלך היממה הראשונה לכבילתו וכי בפועל תא הכבילה נמצא בקצה המסדרון, במקום שאי אפשר לשמוע את הכלוא אם הוא זקוק לשירותים. אסיר שהיה כבול בכלא אשל בבאר שבע נאלץ לעשות את צרכיו על עצמו כי לא הגיע סוהר שיתיר אותו מהכבילה. בכלא שקמה התברר כי בעת הצורך, אסירים נכבלים למיטה עם הידיים מעל לראשם בניגוד לנהלים. מקרה דומה התגלה בכלא גבעון, שבו אחד הכלואים היה כבול למיטתו כשידיו מעל ראשו במשך יממה שבמהלכה לא שוחרר לעשיית צרכיו - וגם הוא נאלץ לעשות אותם על עצמו. לפי נוהלי שב"ס מותר לכבול אסיר רק כאמצעי ריסון אחרון - כדי למנוע מאסיר להתפרע או לפגוע בעצמו ובאחרים - ואין להשתמש בכבילה כאמצעי ענישה כלפי האסירים.  

המסמך מצביע גם על תנאי תברואה בלתי הולמים ב-19 ממתקני שב"ס, ומגדיר חלק מהאגפים "בלתי ראויים למגורי אדם". בכלא אשל ראו המבקרים קירות מתפוררים ומלאי עובש לצד חולדות ועכברים בתאים ובאגפים. בחלק גדול מבתי הכלא יש "שירותי כריעה" שמעליהם המקלחת, כך שהאסירים עושים את צורכיהם ומתקלחים באותו המקום. בכלא איילון סיפרו האסירים כי הם מעדיפים לישון על הרצפה עקב פשפשים במיטות ובמזרנים. הפשפשים נראו במתקנים נוספים, ובאחד הביקורים נכנסו אנשי הסנגוריה לתא שהיה מלא במקקים.  

עוד עולה כי חרף החלטת בג"ץ הקובעת לאפשר לכל אסיר שטח מחיה מינימלי של שלושה מ"ר, בבתי הכלא הביטחוניים היו מצבים שבהם נאלצו אסירים לישון על הרצפה, משום שלא היו מיטות עקב צפיפות קשה. בכלא עופר נאלצו אסירים ללון על רצפה, לאחר שתא שיועד לעשרה אסירים כלל בפועל 12. מקרה דומה היה בכלא מגידו. בכלא שקמה התברר כי יש אסירים החיים בתא שבו שטח המחיה לכל אחד מהם הוא 1.5 מ"ר. ב-16 מתקנים היה מצב הצפיפות נמוך מהסטנדרט שקבע בג"ץ. עם זאת, יש לציין כי בג"ץ נתן לשב"ס להיערך בנושא עד סוף אפריל, ודו"ח הסנגוריה נערך לפני כן.  

שב"ס מסר בתגובה לטענות בדבר החיפושים בעירום: "כפי שמצוין בהתייחסות שב"ס בגוף הדו"ח, בחינה חזותית על גוף עירום מתבצעת אך ורק בהתקיים חשד סביר לחשד ובכפוף להוראות כל דין. יחד עם זאת, בבתי הסוהר בהם התקבלו הערות דאג פיקוד בית הסוהר לחדד את ההנחיות". אשר לכבילה כאמצעי ריסון, נמסר כי "ההנחיות בנושא טופלו ורועננו" וכי "בעקבות הביקורת בבית הסוהר שקמה הוצאה הנחיה כלל-ארגונית האוסרת על כבילה לצדי הראש".  

בנוגע לתנאי התברואה ולבעיית המזיקים נמסר מהשירות: "ההערות טופלו בכל בתי הסוהר ובתי המעצר, והטיפול השוטף נעשה בין השאר באמצעות הדברות, ריסוס וצביעה. חשוב להדגיש כי בקיץ 2018 הוקמה בשב"ס ועדה שערכה עבודה מקיפה במטרה לבחון את תנאי המחיה בארבעה רבדים עיקריים: המצב התברואתי ואמצעי הסניטציה; אמצעי הקירור והחימום; המצב הפיזי והתשתיתי; תחום המזון. בעקבות המלצות הוועדה ניתנו תקציבים ייעודיים לאגפים שבהם מוחזקים עצורים לימים. כמו כן נערכו הפעולות הבאות: שיפוץ האגפים; החלפת השמיכות הישנות לעצורים לשמיכות פליז; הוצאת פלטות המיטה מעץ והחלפתן בפלטות ברזל, ועוד". 

לגבי הצפיפות מסר שב"ס: "תנאי מחייתם של האסירים ושל העצורים עוגנו בתוכנית רחבה ומשמעותית בהחלטת ממשלה מס' 3595. רשימת הפעולות שהוחלט לבצע לצורך מימוש פסק הדין הובאה בהצעת המחליטים שהוגשה לממשלה, ותוכנה אף הוגש לבג"ץ כמענה לתוכנית הכוללת (היינו הגעה ל-4.5 מ"ר). כמו כן נבנתה תוכנית להגעה לשלושה מ"ר, לאור הנחיית בג"ץ שלא לדלג על פעימה זו. נכון ל-30 באפריל 2019, בכלל יחידות שב"ס עומד שטח המחיה לאסיר על שלושה מ"ר. שב"ס המשיך ביישום החלטת בג"צ והחל בביצוע השלב השני של ההחלטה כדי להגיע לשטח מחיה של 4.5 מ"ר. במסגרת זאת נערכו ככל האפשר גם פעולות לשיפור התשתיות הקיימות". 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה