יום שלישי, 5 בנובמבר 2019

מוח מסוכן: יותר ויותר מחקרים חושפים את יחסי הגומלין בין פגיעות מוחיות, גנטיקה ופשיעה



רפורמת פושטי הרגל יוצאת לדרך: המדינה כבר ערוכה

בהוצאה לפועל ובבתי המשפט מונו שופטים ורשמים שיעסקו רק בתיקי חדלות פירעון. בכונס הנכסים הרשמי נוספו תקנים שיעזרו להתמודד עם העומס. הרפורמה תתחיל בחודש הבא

ליטל דוברוביצקי פורסם:  08.08.19 , 07:50 

בחודש הבא תצא לפועל מהפכה בכל הקשור לחייבים ופושטי רגל. חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי ייכנס לתוקף ב-15 בספטמבר, ויסדיר את הליכי חדלות פירעון בצורה שמהווה יותר שאיפה לשיקום מאשר ענישה. התפיסה של הרפורמה, שיזמה שרת המשפטים לשעבר איילת שקד, היא שהחייב אינו פושע, ולכן אין סיבה "להעניש" אותו. התהליך מוגבל לארבע שנים, בסופן יקבלו רבים מהחייבים הפטר (צו הפוטר אותם מחובותיהם) ואפשרות לפתוח דף חדש.

לדברי עו"ד סיגל יעקבי, הכונסת הרשמית, "יש חייבים שמבקשים לנצל את ההליך - ויש את אלה שלא שורדים את ההליך ומגיעים למצבי ייאוש. אנחנו הולכים לטפל בשני הקצוות". 

לאן פונים החייבים?

עד כה בקשות לפשיטות רגל הוגשו לבתי המשפט המחוזיים. מהחודש הבא הבקשה תוגש להוצאה לפועל (ההוצל"פ) או לכונס הרשמי, בהתאם לגובה החוב. מערכת ההוצל"פ תטפל בהליכי חדלות פירעון של יחיד בעל חוב של פחות מ-150 אלף שקל, ובחוב גבוה מכך הטיפול יהיה אצל הממונה על הליכי חדלות פירעון במשרד המשפטים (הכנ"ר). כעבור שנה התיק יעבור להכרעה בבית משפט השלום. 

בתי המשפט המחוזיים ימשיכו לשפוט בהליכי חדלות פירעון של חברות, כלומר, פירוקים, כינוסים והקפאת הליכים. כמו כן, ימשיכו לטפל בבקשות תלויות ועומדות. לבתי משפט השלום יוגשו בקשות להכריז על חייב כפושט רגל שמוגשות על ידי נושה.

היערכות בתי המשפט

לפני כשנתיים הוקם צוות בהנהלת בתי המשפט, בראש הנשיא לשעבר של בית משפט השלום במחוז תל אביב, השופט הבכיר אביחי דורון, שליווה את חקיקת החוק וההיערכות אליו. מוערך שרוב בקשות פשיטות הרגל יוגשו לכנ"ר, ולפיכך, בשנה הראשונה לא צפוי עומס רב על בתי המשפט. 

בסוף חודש יוני נערכו ימי השתלמות לשופטים בעניין חדלות פירעון, בסיוע המרכז להכשרה להשתלמות שופטים. בכל מחוז יהיה שופט שיעסוק בתיקי פשיטות רגל. בתום השנה הראשונה יהיה ברור אם יש צורך ביותר שופטים. בתי משפט השלום גם יכהנו כערכאות ערעור על החלטות הכנ"ר והוצל"פ.

בבית משפט השלום בתל אביב מונה לדון בפשיטות רגל השופט דן סעדון, שכתב את הדוקטורט שלו בנושא.

היערכות ההוצאה לפועל

ההערכה היא שכשליש מהבקשות (כ-8,000 בשנה) ידונו במערכת ההוצל"פ. ברשות מונו שישה רשמי חדלות פרעון שיעסקו בתיקים אלו, אחד לכל מחוז. כדי להגיש בקשה להכרזה על פשיטת רגל, על החוב להיות 50 אלף שקל לפחות - מלבד מקרים שבהם ימצא הרשם סיבות מיוחדות שמצדיקות פתיחת הליכים.

"הרשמים יוכלו לפטור חייבים מחובותיהם, פעולה שעד היום הייתה נתונה לסמכות שופטי בתי המשפט המחוזיים", אומר מנהל רשות האכיפה והגבייה, תומר מוסקוביץ. לדבריו, הרשות נערכה לבוא החוק עם גיוס עובדים ורשמים, כתיבת תקנות ונוהלי עבודה, הכשרת רשמים ועובדים ואף עבודות בינוי והתאמה בלשכות.

היערכות הכונס הרשמי

מוערך שרוב הבקשות יוגשו לכנ"ר. מדובר בעומס רב, ולצורך יישום החוק הכנ"ר קיבל תוספת של 20 תקנים. 

הבקשה תוגש אונליין, והתיק ייפתח ביחידה הארצית שתבחן את הבקשה ותדרוש השלמת מסמכים במידת הצורך. הכנ"ר ייתן צו פתיחת הליכים (מקביל לצו כינוס) בתוך 30 יום, ואז ימונה בעל תפקיד שיבצע בדיקה כלכלית ויגיש ממצאיו לכנ"ר.

כעבור שנה, יתקיים דיון בבית משפט השלום בבקשה לאישור צו השיקום, בו יוצגו תוכניות פירעון ותשלומים ותוכנית שיקום לאישור בית המשפט. בין החידושים בחוק: השופטים יוכלו להורות על הכשרה להתנהלות כלכלית נכונה, זאת מתוך הבנה שחלק מהמצב הכלכלי אליו נקלע החייב אירע מחוסר ידע. גם ערעורים על החלטות הכנ"ר יוגשו לבימ"ש השלום.

עד הדיון בבית המשפט, התיק בטיפול הכנ"ר. משמע, חייב שירצה אישור יציאה לחו"ל יגיש הבקשה לכנ"ר. 

בין היעדים של הכנ"ר: צמצום הנשירות מההליך בקרב אוכלוסייה חלשה. "כדי שחייב לא ינשור רק בגלל שהוא לא מסוגל לגייס כוחות. ישלחו לו סמס 'שים לב לא שילמת דוחות', 'שים לב לא עמדת בתשלום החודשי'. לאחר מכן מוקד השירות יתקשר ויזהיר שאם ימשיך להפר התנאים - הוא עלול להגיע לביטול ההליך", אומרת יעקבי, זאת מתוך מחשבה שכך החייבים יגויסו לפעולה ויאולצו לא להתעלם מהמציאות. "היעד הוא לאפשר לחייבים להגיע להפטר", הוסיפה.

בצד השני, היא מדגישה, המדיניות תוחמר: "כל ניסיון לא להגיש דוחות או פיגור בתשלומים יביא להמלצה לתקופת פירעון ארוכה יותר. אם נמצא חייבים עם חוסר תום לב בולט, אם ביצירת החוב ואם בהתנהלות בהליך, הדבר יביא לביטול ההליך או להארכה משמעותית בתקופת הפירעון".

המשמעות היא שהחוק מבדיל בין חייבים שנקלעו למצבם בשל התנהלות כלכלית לא נכונה או אירוע שלא תלוי בהם והשפיע עליהם כלכלית (פיטורים, מחלה) - שהם הרוב - לבין רמאים. מכך נגזר שלראשונה, החוק מעניק למחלקת החקירות של הכנ"ר סמכויות פליליות - הן לתפיסה וחיפוש והן לחקירה תחת אזהרה. לאחר השלמת החקירה, תועבר לפרקליטות המלצה באשר להגשת כתב אישום.

שופטים חדשים יעסקו בחדלות הפירעון

לידיעת חייבים, נושים ועורכי הדין העוסקים בתחום חדלות הפירעון: נבחרו שופטי בתי משפט השלום שידונו בבקשות 

פשיטות רגל החל מאמצע ספטמבר הקרוב ויחליפו למעשה את שופטי בתי המשפט המחוזיים. השופט שנבחר לדון בתיקי פשיטות רגל בבית משפט השלום בתל אביב הוא השופט דן סעדון שכתב את הדוקטורט שלו בחדלות פירעון. המדור המזכירותי יקרא מדור חדלות פירעון. בבית משפט השלום בירושלים נבחרו השופטות ג׳ויה סקפה-שפירא והשופטת חוי טוקר. בבית משפט השלום בחיפה בשלב הראשון יעסקו שני שופטים בנושא: השופטת איילת הוך-טל והשופט אפי צ׳ייזיק. בבית משפט השלום בב"ש נבחר השופט משה הולצמן, בבית משפט שלום נצרת תעסוק בתיקים הללו סגנית הנשיא השופטת יפעת מישורי ובבית משפט השלום שלום מרכז השופט גלעד לובינסקי זיו.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה