חולדות וצחנה בבידוד, קשירה למיטה: כך נראים בתי הכלא בישראל
נציגי הסנגוריה הציבורית ביקרו ב-29 מתקני כליאה של שב"ס ברחבי הארץ וגילו תנאי תברואה קשים, ענישה משמעתית קיצונית ושימוש בכבילה למיטות כעונש. הסנגור הציבורי הראשי: "מציאות זו פוגעת בגופם ובכבודם של האסירים". שב"ס: "החזקה בתנאים אלו - בהתאם להוראות הדין"
דניאל דולב - יום ראשון, 12 במאי 2019, 06:00
תנאי תברואה קשים, ענישה משמעתית קיצונית ושימוש בכבילה למיטות כעונש: אלו רק חלק מהליקויים שעולים מהדוח הדו-שנתי של הסנגוריה הציבורית על מתקני הכליאה של שירות בתי הסוהר, שמתפרסם היום (ראשון). "מציאות זו פוגעת בגופם ובכבודם של האסירים", אמר הסנגור הציבורי הארצי, ד"ר יואב ספיר, "אך לא פחות מכך פוגעת גם באינטרס הציבורי המשותף לכלל החברה, שכן תנאי כליאה הולמים והליכי שיקום נרחבים הם בעלי תרומה מכרעת להפחתת עבריינות חוזרת".
הדוח מתבסס על ביקורים שערכו נציגי הסנגוריה ב-29 מתקני כליאה של שב"ס ברחבי הארץ בשנים 2017-2018, וחלק נרחב בו הוקדש לאסירים המוחזקים בתנאי בידוד והפרדה, ובפרט לקטינים המוחזקים בתאים אלו בכלא אופק.
"אחד הקטינים מסר למבקרים כי נשפט לבידוד פעמים רבות במהלך מאסרו, למשל בעקבות דפיקות על חלון התא או שפיכת מים בתא", נכתב בדוח. "לדבריו, באחת הפעמים שהה בבידוד במשך שישה ימים שבמהלכם לא התירו לו להכניס בגדים להחלפה. הקטין תיאר כי החלון בתא הבידוד היה סגור וכי המזגן היה מכובה, כך שבתא שררה תחושת מחנק קשה. קטין אחר מסר כי האסלה בתא הבידוד הייתה שבורה ולא היה ניתן לעשות בה שימוש לאורך כל הימים בהם שהה במקום. שני קטינים מסרו כי בזמן ששהו בבידוד נלקחו מהם המזרנים במהלך היום, כך שנאלצו לשכב על מיטת הברזל".
מצבם של הבגירים לא היה טוב יותר. כך, למשל, בבית המעצר הדרים מתייחס הדוח לאגף "השגחה וענישה", המיועד לכלואים הזקוקים להשגחה מיוחדת על רקע נטיות אובדניות ומצב נפשי מעורער, וכן לכלואים המוחזקים בבידוד בעקבות הליך משמעתי. המבקרים מטעם הסנגוריה מצאו כי "תנאי הכליאה באגף הם קשים ביותר. להערכת המבקרים האגף אינו ראוי למגורי אדם, והתנאים בו עשויים להחמיר את מצבם הנפשי של השוהים במקום". לדבריהם, האגף בנוי בצורת מסדרון ארוך ואטום ללא כניסת אור יום, עד כדי שלא ניתן לדעת אם בחוץ יום או לילה, וכן על תאים "מחניקים מלחות, עובש וריח של סיגריות, באופן שהקשה על הנשימה".
חשש לכבילה כאמצעי ענישה
בכלא מעשיהו ביקרו המבקרים באגף אשר משמש, הין היתר, להחזקה בבידוד ובהשגחה. על פי הדוח "מדובר באגף ישן ומלוכלך, קירותיו מתקלפים, לכלוך נמצא בכל מקום ושוררת תחושה קשה של מחנק וצחנה. במהלך הביקור עלו תלונות מצד כלואים על החום הכבד השורר במקום. המבקרים התרשמו כי התאים באגף קטנים ומלוכלכים, וברבים מהם נצפו מזיקים ומקקים. באחד מתאי הבידוד הוצב בפתח הניקוז של המקלחת בקבוק שתייה אשר לדברי הכלוא ששהה במקום נועד למנוע כניסה של חולדות".
מלבד בידוד והפרדה, מתייחס הדוח גם לכבילת אסירים למיטותיהם. בשמונה מהמתקנים נמצאו ליקויים בשימוש בכבילה, ובחלקם אף עלה חשש כי נעשה שימוש בכבילה כאמצעי ענישה. כך, במעשיהו נמצא כי בחצי השנה שקדמה לביקור במקום תועדו 60 פעמים בהם נכבלו אסירים בארבע הגפיים למיטה. באחד המקרים נמצא כי כלוא נכבל למיטה לארבע שעות בעקבות הפרת סדר ומשמעת, מה שהעלה חשד כי הדבר נעשה כדי להענישו.
בבית סוהר אשל שליד באר שבע, תא הכבילה גדול רק במעט מהמיטה אליה נכבל האסיר. אין בו חלון, ושוררים לכלוך וצחנה. משיחות שערכו המבקרים עם כלואים עולה כי בעת הכבילה הם נאלצים לקרוא לסוהרים לאורך זמן רב על מנת שיתאפשר להם להתפנות לשירותים. "אחד הכלואים מסר שבעת שהיה כבול נאלץ לעשות את צרכיו על עצמו מאחר ולא הגיע סוהר שיתיר אותו מהכבילה. כלוא אחר מסר שנשאר כבול לאורך כל שעות הלילה ולא הגיע אליו סוהר שיתיר אותו למרות צעקות שלו ושל כלואים אחרים באגף".
ב-19 מתקני כליאה בהם ביקרו אנשי הסנגוריה הציבורית, נמצא כי שוררים תנאי מזג אוויר קשים, ונתגלו ליקויים בנוגע לאוורור ותאורה. במיוחד חוזרות ונשנות תלונות בדבר חום כבד ששורר באגפים, אשר רובם ככולם אינם ממוזגים. לגבי אגף העצורים, עד תום ההליכים בכלא צלמון צוין, לדוגמה, כי הבעיה כל כך קשה שחלק מהאסירים ישנים על הרצפה כדי לנסות להקל במעט את החום.
בשמונה מתקני כליאה, יותר מרבע, קיבלו אנשי הסנגוריה תלונות על ענישה משמעתית קיצונית ויחס לא הולך מצד הסגל. בכלא אשל עלו תלונות קשות מצד הכלואים על כך שהסוהרים מאפשרים אלימות בין הכלואים, ואף עושים שימוש בתגובות אלימות מצד כלואים אחרים על מנת להתנכל לכלואים, למשל באמצעות שיבוץ לתאים בהם מצויים כלואים מסוכסכים. רבים מהכלואים עמם שוחחו המבקרים העלו בפניהם תיאורים על אלימות קשה שחוו.
בשב"ס הגיבו לטענות העולות מדוח הסנגוריה הציבורית. בהתייחס להחזקה בתנאי הפרדה, בידוד והשגחה מסרו כי "החזקת אסירים ועצורים בתנאים אלו מבוצעת בהתאם להוראות הדין. כמו כן, בשנת 2018, הוקם בשב"ס צוות רב-תחומי שערך ביקורות בכל אגפי ההפרדה בשירות בתי הסוהר במטרה לבדוק את תנאי החזקת אסירים באגפי ההפרדה, אכיפה ואחידות בקיומם של פקודות ונהלי שב"ס בעניין החזקת אסירים אלו".
בנוגע לתנאי ההיגיינה והתברואה נמסר כי "ההערות שניתנו בנושא טופלו בכל בתי הסוהר ובתי המעצר והטיפול השוטף מבוצע בין היתר באמצעות: הדברות, ניקיון ב'קיטור', ריסוס וצביעה. חשוב להדגיש כי בקיץ 2018, הוקמה בשב"ס ועדה שערכה עבודה מקיפה במטרה לבחון את תנאי המחיה לעצורים ולסוהרים באגפי העצורים הפליליים".
בתגובה לכבילה כאמצעי ריסון אמרו בשב"ס כי "ההערות שניתנו בנושא הכבילה והתיעוד, טופלו ורועננו ההנחיות בנושא". באשר להחזקת קטינים בהפרדה הגיבו: "החזקת אסיר בהפרדה, הינה בבחינת אמצעי הננקט כמוצא אחרון אשר בלעדיו לא ניתן להשיג את אחת או יותר ממטרות ההפרדה שנקבעו בחוק וכמפורט גם בפקודת נציבות, 04.03.00, 'החזקת אסירים בהפרדה', ולאחר שמוצו כלל האפשרויות להחזקת האסיר שלא בהפרדה".
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה