יום שבת, 25 בספטמבר 2021

דוחות תנאי מעצר, מאסר במתקני הכליאה של שירות בית הסוהר בשנים 2019 - 2020 - החזקת כלואים בתנאי הפרדה ובידוד


 

החזקת כלואים בתנאי הפרדה ובידוד

החזקת כלוא בתנאי הפרדה ובידוד כרוכה בפגיעה קשה מאד בזכויותיו לחירות ולכבוד. ככלל, כלוא המוחזק בהפרדה ובבידוד מנותק הלכה למעשה מכל מגע וקשר עם כלואים אחרים, והוא שוהה לבדו בתאו לאורך מרבית שעות היום. שהייה בתנאי הפרדה לאורך תקופה ממושכת עשויה לשאת עמה השלכות קשות על מצבו הנפשי של הכלוא ולפגוע בסיכויי שיקומו והשתלבותו חזרה בחברה לאחר תום מאסרו.

ב-8 מתקני כליאה בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית נמצאו ליקויים הנוגעים להחזקתם של כלואים בגירים בתנאי הפרדה, בידוד או השגחה.

בחלק ממתקני הכליאה נמצאה כי אגפי ההפרדה מצויים במצב תחזוקתי ירוד והתנאים השוררים בהם קשים ביותר. כך למשל באחד ממתקני הכליאה התרשמו המבקרים כי התאים באגף קטנים מאד ושוררת בהם תחושת חום ומחנק קשים, ובחלקם אף נמצאו מזיקים. באגף הפרדה אחר נמצא כי בתאים שוררת עזובה ותחושת מחנק, ואין בהם חלונות.

בחלק מהמקרים נמצא כי ההחזקה בתנאי הפרדה נבעה ממצב נפשי קשה של כלוא או כלואה,באופן שעשוי להשפיע לרעה על מצבם ובניגוד לעילות ההפרדה הקבועות בחוק. בבית סוהר נווה תרצה נמצא כי מצב זה נובע מהיעדר מסגרת פסיכיאטרית הולמת לכלואות הסובלות מבעיות נפשיות. 

עוד נמצא בבית סוהר נווה תרצה כי כלואות טרנסג'נדריות מוחזקות באגף ההפרדה כשהן מופרדות משאר הכלואות ומוחזקות בגפן לאורך מרבית שעות היום. זאת, באופן המנוגד למדיניות אליה התחייב שירות בתי הסוהר במסגרת עתירה לבג"ץ בנושא, ובאופן שעלול להשפיע לרעה על מצבן הנפשי. 

בחלק ממתקני הכליאה הוגדרו אגפים "שמורים" בהם מוחזקים כלואים בתנאי הפרדה לכל דבר למשך תקופות ממושכות, ללא קיום מנגנוני הבקרה שקבע המחוקק כתנאי להחזקת כלואים בהפרדה. 

מן הממצאים עולה כי קיימת שונות גדולה בנגישות למסגרות טיפול, חינוך ותעסוקה בין אגפי ההפרדה והאגפים השמורים במתקני הכליאה השונים. בחלק מהמתקנים קיימות מסגרות טיפול וחינוך, גם אם מצומצמות, הפועלות באגפי ההפרדה ובאגפים השמורים, ואילו במקרים רבים לא ניתנת לכלואים המצויים בתנאי הפרדה כל גישה לפעילויות אלו.

מביקורים שנערכו בבית סוהר "אופק" עולה כי החזקה בתנאי הפרדה ובידוד משמשת אף להחזקת כלואים קטינים, אשר מאפייניהם הייחודיים הופכים אותם לפגיעים במיוחד לנזקי ההחזקה בתנאי הפרדה, וזאת על אף ההשלכות החמורות שיש לאמצעי זה על התפתחותם. בביקורים נמצא כי קטינים הוחזקו בהפרדה למשך תקופות ממושכות של מספר חודשים, וזאת על רקע מצבם הנפשי או קשיי התנהגות. עוד עלה בביקורים כי נעשה שימוש רווח באמצעי הבידוד ככלי ענישה ביחס לכלואים קטינים, אם כי חלה ירידה במספר עונשי הבידוד שהוטלו על כלואים קטינים במהלך השנים 2019-2020.

ההחזקה בתנאי הפרדה צריכה להיעשות בהתאם לעילות הקבועות בחוק, וכאמצעי אחרון כאשר לא ניתן להשיג את מטרות ההפרדה בדרך אחרת שפגיעתה בכלוא פחותה. החזקת כלואים בתנאי הפרדה על רקע מצבם הנפשי מנוגדת להוראות החוק, ועלולה לשאת השלכות הרסניות על מצבם של הכלואים. 

יש להבטיח כי כלואים המוחזקים באגפי ההפרדה והבידוד זוכים לתנאי מחיה הולמים ונאותים. 

חשוב לספק לכלואים אלו, המצויים בבידוד מוחלט מהחברה, פעילויות טיפול, חינוך ותעסוקה. יש בקיום פעילויות אלו בכדי להפחית, ולו במעט, מתחושת הבדידות של הכלוא, להקל על מצבו הנפשי ולקדם את שיקומו. ראוי שתיווצר מדיניות אחידה אשר מבטיחה את שילובם של הכלואים במסגרות טיפול, חינוך ותעסוקה.

ראוי לקדם תיקוני חקיקה הנוגעים להליך קבלת החלטה בדבר החזקה בהפרדה, על מנת להגן על זכויותיהם של אסירים המוחזקים בתנאים קשים אלו. כמו כן, יש להסדיר את פעילויות האגפים השמורים באופן שיבטיח כי החזקה בתנאי הפרדה תיעשה על פי מנגנוני הביקורת הקבועים בחוק.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה