יום שלישי, 14 בספטמבר 2021

דוחות תנאי מעצר, מאסר במתקני הכליאה של שירות בית הסוהר בשנים 2019 - 2020 - ב. תאי מעצר קטנים וצפופים


 

ב. תאי מעצר קטנים וצפופים

ב-3 מתקני מעצר בהם ערכה הסניגוריה הציבורית ביקורים בשנים 2019-2020 ,נמצא כי הכלואים שוהים בתנאי צפיפות קשים אשר אינם עומדים באמות המידה שנקבעו בחוק.

בבית משפט השלום בירושלים נמצא כי מתקן המעצר הוא מבנה קטן מאד ומיושן, ואינו נותן מענה ראוי לצרכיהם הבסיסיים של הכלואים המובאים לדיון. מספר הכלואים ההולך וגדל מקשה עוד יותר להתמודד עם הצורך בהפרדה בין כלואים שונים, כאשר המשמעות של החזקת כלוא בתא נפרד היא צפיפות בלתי נסבלת בתאים האחרים. מספר מקומות הישיבה המקסימלי האפשרי במתחם נמוך משמעותית ממספר הכלואים המגיעים לבית משפט השלום לדיוניהם. 

אחד התאים בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית הוא בגודל כ-8 מ"ר ומוקף ספסלי בטון. במועד הביקור, שהו בתא זה 15 כלואים, אשר מסרו כי קודם לכן באותו היום מספרם היה 18 .בתא אחר שגודלו דומה, שהו גם 15 כלואים אשר מסרו כי קודם לכן היה מספרם 25 .במהלך הביקור הוכנס לתא זה כלוא נוסף, אשר נאלץ לעמוד בתא בהיעדר מקום ישיבה פנוי. הכלואים מסרו למבקרים כי ביקשו להתפלל ולהניח תפילין, אך אין באפשרותם לעשות כן בתא מפאת חוסר מקום. מדובר בתנאי צפיפות בלתי נסבלים, המאלצים את חלק מן הכלואים לשבת על רצפת התא לרגליהם של כלואים אחרים, או לעמוד במשך שעות.

המבקרים ביקרו בתא נוסף, שגודלו הזעיר עומד על כ-2.5 מ"ר וגם בו ספסלי בטון, והתרשמו כי השהייה בו כרוכה בפגיעה חמורה בכבוד האדם, אפילו אם משכנים בו כלוא אחד בלבד. במועד הביקור שהו בתא שני כלואים קטינים, אשר נאלצו לשבת כשהם צמודים זה לזה. השימוש בתא זה שב ועלה בדוחות הסניגוריה הציבורית לאורך השנים. המבקרים שבו והדגישו כי תא זה אינו ראוי להחזקת בני אנוש, וכי יש להפסיק לאלתר את השימוש בו להחזקת עצורים.

יצוין כי בעקבות עתירה לבית המשפט העליון בנושא תנאי החזקתם של אסירים ועצורים המובאים לדיונים בבית משפט השלום בירושלים, הוצבו בצמוד למבנה בית המשפט שני מבנים יבילים הכוללים ארבעה תאי המתנה המיועדים להחזקת כלואים. מבנים אלו נועדו להוות פתרון למצוקת המקום ולתנאי הצפיפות הקשים השוררים במתקן המעצר בבית המשפט.

בבית משפט השלום בקריות התרשמו המבקרים כי מתקן המעצר אינו מותאם לכמות הכלואים המובאים לדיון בעניינם בבית המשפט. במתקן המעצר ארבעה תאים אשר גודלם נע בין 6 ל-9 מ"ר, ויכולים להכיל עד 20 כלואים סך הכול. למבקרים נמסר כי מדי יום שוהים במתקן ממוצע של בין 15 ל-20 כלואים. המבקרים התרשמו כי בשל אילוצי הפרדה, לעיתים מוחזקים בתאים כמות כלואים העולה על מקומות הישיבה בתא. יצוין, כי סוגית הצפיפות במתקן הועלתה בדוחות קודמים, בהם עמדה הסניגוריה הציבורית על הצורך בפתרון מבני, אך נראה כי בעיה זו טרם זכתה לפתרון בשל קשיים תקציביים ובירוקרטיים. ראוי כי עד להסדרת הסוגיה התכנונית ולהרחבת המבנה, יימצא פתרון זמני אשר יאפשר שמירה נאותה על זכויות העצורים, וכן הקפדה על תנאי שהייה ראויים.

גם בבית המשפט המחוזי בירושלים התרשמו המבקרים מבעיית צפיפות קשה. כך, למשל, נמצא כי אחד מתאי המעצר חולק לשני תאים קטנים אשר גודלו של כל אחד מהם כ-3 מ"ר. תאים אלה מיועדים לכלוא אחד, ובהם מוצב ספסל שאורכו כ-1.5 מ', התופס את מרבית שטח התא. במועד הביקור שהה בכל אחד מהתאים הללו כלוא בגיר, אף על פי שבשל גודלם, מיועדים תאים אלו לקטינים בלבד. אחד הכלואים מסר למבקרים כי לעיתים מוחזקים בתא זה 5 כלואים ואף למעלה מכך. בתא אחר נמצא כי חלק מהכלואים שכבו על הרצפה על גבי שטיחונים. הכלואים הלינו על הצפיפות השוררת בתא.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה