ד. ליקויים במתן טיפול רפואי
סעיף 9 (ב) לחוק המעצרים וסעיף 11ב(ג) (1) לפקודת בתי הסוהר קובעים את זכותו של כלוא לטיפול רפואי הנדרש לשם שמירה על בריאותו ולתנאי השגחה מתאימים על פי דרישת רופא שב"ס. אין צורך להדגיש את חשיבותו של הטיפול הרפואי, לא כל שכן לגבי אוכלוסייה אשר אין לה כל שליטה על הטיפול שהיא מקבלת ואין באפשרותה להשיג לעצמה טיפול רפואי נוסף או משלים. במהלך הביקורים הרשמיים שנערכו על ידי נציגי הסניגוריה הציבורית נשמעו תלונות רבות בנוגע לטיב הטיפול הרפואי, אי זמינות הגורמים הרפואיים בבית הסוהר ותקופות המתנה ממושכות לבדיקות ולטיפולים המבוצעים על ידי רופאים מומחים.
ב - 13 מתקני כליאה בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית, נתקבלו תלונות שונות הנוגעות לטיב הטיפול הרפואי ולזמינותו.
בבית סוהר גלבוע הועלו תלונות רבות בנוגע לחוסר הזמינות של רופא בית הסוהר, וכן ביחס לאיכות הטיפול והיעדר טיפול מתאים. הכלואים טענו כי רופא בית הסוהר עובד שעות מצומצמות בלבד וכי אינו זמין, וכן כי הפנייה לבדיקת רופא מומחה אורכת זמן רב. כך למשל, נטען על ידי אחד הכלואים כי הוא ממתין מזה שנתיים לניתוח. כלוא נוסף מסר כי הוא ממתין לניתוח בעניין בעיה רפואית ממנה הוא סובל במשך שנים רבות אשר טרם ניתן לה מענה.
לדבריו, נקבע לו בעבר תור לניתוח אשר נדחה מאחר ולא הוסבר לו כי עליו לצום בטרם ינותח. טענה נוספת נשמעה מצד כלוא ביחס לטיב הטיפול אותו הוא מקבל, ולפיה הוא אינו מקבל טיפול רפואי אשר הולם את בעיותיו, וכי בשל מחסור בתרופות הוא אינו מקבל את אלו המתאימות לו. משיחות שערכו המבקרים עם דובר הכלואים הביטחוניים עולה כי מסדרי החולים נערכים פעמיים בשבוע, ובכל אחד מהם מופנים רק שלושה כלואים שמצבם הרפואי דחוף ביותר לבדיקה על ידי רופא. יתר הכלואים המבקשים לראות רופא מופנים לבדיקה על ידי חובש הזמין 24 שעות ביממה. למבקרים נמסר מטעם סגל בית הסוהר כי שיטה זו נובעת מזמינותו המוגבלת של רופא המתקן, אשר באופן זמני מחלק את זמנו בין בית סוהר גלבוע לבית סוהר שיטה, מאחר והרופא של בית סוהר שיטה נפצע ואינו פעיל. בהתאם לכך גם הוגבל משך הזמן אשר מוקצב לכל כלוא בעת בדיקת הרופא. המבקרים סברו כי יש לפעול לאיושו של תקן נוסף של רופא במתקן, על מנת להתמודד עם העומס ועל מנת לתת שירות רפואי הולם לכלואים.
למבקרים נמסר כי בנוסף לרופא כללי פועל בבית הסוהר פסיכיאטר אשר מגיע למקום פעם בשבועיים, וכן נרקולוג אשר מגיע לתת את שירותיו פעם בשבוע. עם זאת נמסר כי יש מקום להרחיב את שעות הפעילות של הרפואה הנרקולוגית במרפאה, שכן אין די בביקוריו השבועיים של הנרקולוג כדי לתת מענה לצרכי הכלואים.
בבית סוהר שיטה הועלו תלונות מצד כלואים על היעדר טיפול רפואי ראוי.
אחד הכלואים מסר למבקרים כי מזה מספר שנים הוא סובל מבעיה רפואית בכלי הדם, וכי בעבר נקבע לו ניתוח לשם טיפול בבעיה אך הוא נדחה למועד לא ידוע. המבקרים הבחינו בפצע מודלק ומזוהם ברגלו. הכלוא הלין על כך שאינו מקבל תחבושות לשם ביצוע חבישה יומית לה הוא זקוק. כלוא אחר מסר למבקרים כי הוא סובל מגידול חיצוני בראשו בגינו ביקש לקבל טיפול מרופא מומחה, אך נענה כי עליו להמתין. כן טען כי ביקש לעבור ניתוח לו הוא זקוק, אך בקשתו טרם נענתה.
בבית מעצר קישון הלין אחד הכלואים אשר סובל מפריצות דיסק בעמוד השדרה על כך שאינו זוכה לטיפול רפואי כאשר הוא מבקש זאת, אלא רק לאחר פניות רבות ועיקשות מצדו. כן הלין על כך שמשככי הכאבים בהם הוא מטופל הופסקו לו באחת, וכי אינו מקבל את התרופות הדרושות לו.
בבית מעצר הדרים נמצא כי המרפאה ממוקמת בחדרי ממ"ד ללא חלונות, דבר שמקשה על עבודת הצוות הרפואי.
בבית מעצר תל אביב נמסר למבקרים כי פסיכיאטר מבית החולים "אברבאנל" מבקר בבית המעצר אחת לשבוע לשם מתן חוות דעת ראשוניות שנתבקשו על ידי בית המשפט. כן נמסר כי הגעתו של הפסיכיאטר לבית המעצר חוסכת את הובלתם וליוויים של הכלואים לבית החולים עצמו ומקלה על יחידת "נחשון".
בנוסף, פסיכיאטר מטעם שב"ס נמצא בבית המעצר פעמיים בשבוע לשם מתן טיפולים רפואיים לעצורים, אך אינו עורך חוות דעת. משמעות הדבר היא שעלול להיווצר מצב בו מעצרו של כלוא יוארך לשווא, מבלי שהוא ייבדק ומבלי שתיכתב חוות דעת בעניינו עד לדיון הנדחה. יובהר, כי משהוארך מעצרו של חשוד לשם בדיקה פסיכיאטרית, הרשויות מחויבות לוודא שהבדיקה מבוצעת בתוך ימי המעצר, אף אם בימים אלה לא נמצא פסיכיאטר במתקן והבדיקה כרוכה בהבאת העצור לבית החולים.
במהלך הביקור פגשו המבקרים בתאי הבידוד כלוא אשר מסר למבקרים כי הוא שובת רעב מזה ארבעה ימים במחאה על התנאים הקשים השוררים בבית המעצר. הכלוא מסר למבקרים כי אף על פי שחלפו ארבעה ימים מאז שהכניס לאחרונה מזון לפיו, הוא לא נבדק על ידי אף גורם רפואי.
בבית סוהר מעשיהו הלינו כלואים באגף 2 על יחסו של רופא האגף כלפיהם, וטענו שלתחושתם הוא אינו מקצועי ונוהג כלפיהם בצורה בלתי ראויה ומכבדת. תלונה זו חמורה במיוחד לאור העובדה שמדובר בכלואים ששהו בתת אגף בו מוחזקים כלואים חולים כרוניים, כך שלטיפול הרפואי ולקשר עם הרופא המטפל יש משנה חשיבות. כלוא נוסף באגף הלין על הטיפול הרפואי הניתן לו וטען כי הוא נפגש עם רופא לעיתים רחוקות. לדבריו בעבר נכבל בידיו וברגליו בעת ששהה בבית חולים, ולכן העדיף לוותר על ניתוח שנדרש לעבור על מנת להימנע מהכבילה. בנוסף פגשו המבקרים כלוא ששהה במועד הביקור בתא השגחה, אשר הלין על כך שאינו זוכה לקבל טיפול פסיכיאטרי.
בבית סוהר נווה תרצה עלו בקרב הכלואות תלונות בדבר היחס המשפיל והמבזה שהן חוות מצד המרפאה, אשר מתבטא בזלזול ומפגין חוסר התחשבות בצרכיהן הבסיסיים.
בבית סוהר קציעות הועלו תלונות מצד הכלואים ביחס לטיב הטיפול הרפואי לו זכו. כלוא אחד טען כי השיניים התותבות אשר הותקנו לו אינן מסייעות ואין בהן כדי להוות פתרון מספק לבעיות השיניים מהן הוא סובל.
כלוא אחר, אשר סובל ממחלת "שושנת יריחו" המועברת על ידי זבוב החול שנפוץ באזור בו שוכן בית הסוהר, טען כי אינו מקבל טיפול אפקטיבי. כלוא נוסף הלין על היעדר מענה רפואי לבעיית הציפורניים ממנה הוא סובל. בנוסף נשמעה טענה מצד כלוא על היעדר אפשרות לעריכת בדיקת עיניים על ידי רופא עיניים חיצוני, בנוסף לזו שנו שנערכה על ידי רופא מטעם שב"ס.
בבית סוהר אופק נמצא כי קטין אשר עבר אירוע אובדני טרם נבדק על ידי פסיכיאטר, אף על פי שחלפו כשבועיים מאז יום האירוע. ממפקד בית הסוהר נמסר כי הפסיכיאטר של בית הסוהר לא היה זמין מאחר והיה במילואים ולאחר מכן טס לחו"ל. כן נמסר כי הקטין נבדק במרפאה ונמצא שאינו זקוק לטיפול, ובעקבות המעשה הוכנס ל"תא חללית". אין זה סביר שקטין אשר נמצא במצוקה נפשית קשה, ואשר ביצע ניסיון אובדנות ממשי לא ייבדק על ידי פסיכיאטר באופן מיידי, ויוותר ללא טיפול במשך תקופה כה ארוכה, בעודו מבודד מיתר הקטינים ומפעילויות הכלא בכל אותה העת. מצופה כי במקרים כאלה, כאשר פסיכיאטר הכלא אינו בנמצא ואין לו ממלא מקום, כפי שנמסר על ידי מפקד הכלא, יופנו הקטינים למרפאה חיצונית באופן מיידי. כמו כן, החזקתם של קטינים לאורך תקופה כה ממושכת בתנאי בידוד קשים עלולה להחמיר את מצבם נפשי הקשה ממילא.
בבית המעצר המחוזי בירושלים הביעו הכלואים חוסר שביעות רצון מהטיפול הרפואי לו הם זוכים, והתייחסו בחוסר אמון לצוות הרפואי הפועל בבית המעצר. לדבריהם, כל טענותיהם בדבר בעיות רפואיות מהם הם סובלים נענות במתן כדורים לשיכוך כאבים בלבד. אחד הכלואים הלין על היעדר טיפול רפואי מספק בבעיית עור ממנה הוא סובל. צוות המבקרים הבחין כי הכלוא סובל מפריחה שהתפשטה על ידיו וכן על בטנו וגבו. מבירור תלונה זו מול הרופא בבית המעצר, התברר כי הכלוא נבדק פעמיים על ידי הרופא, והינו מטופל באמצעות משחה להפחתת הגירוי. הרופא הדגיש כי לא התרשם שמדובר במחלת עור מדבקת, וציין שלו זה היה המקרה, הכלוא היה מועבר לתא נפרד. כמו כן צוין כי הכלוא סבל מגירוי זה עוד בטרם הגעתו למעצר, וכי זה לא התפתח במהלך שהותו במקום. עוד נמסר כי הטיפול המיטבי למצב ממנו סובל הכלוא הוא היחשפות לשמש. צוות המבקרים התרשם כי הטיפול הרפואי אותו מקבל הכלוא אינו מסייע לו. לפיכך הומלץ להביא את הכלוא לבדיקה נוספת על ידי רופא, ולאפשר לו לשהות באזור חשוף לשמש ככל הניתן.
בבית סוהר עופר נמסר למבקרים על ידי דובר הכלואים כי באגף הקטינים שוהים 4 קטינים פצועים אשר מצבם הרפואי חמור ומצריך טיפול הכולל ניתוח. צוות המבקרים פגשו את אחד הקטינים והתרשם כי אכן קיימת ברגלו פציעה בולטת לעין אשר מגבילה באופן ניכר את יכולתו לנוע בכוחות עצמו.
בנוסף הועלו תלונות ביחס לעיכובים ניכרים במענה הניתן על ידי החובשים וכן בקביעת התורים והניתוחים, באופן שמסב סבל לפצועים ולחולים.
בית סוהר מג"ן מב"ן הועלו תלונות שונות ביחס להיעדר טיפול רפואי לו זקוקים הכלואים. אחד הכלואים טען כי בשל טיב האוכל במקום הוא סובל מבעיות במערכת העיכול ומכאבי בטן. הכלוא הלין גם על היעדר טיפול רפואי נאות לו הוא זקוק בשל בעיות שיניים רבות. כלוא נוסף הלין על היעדר טיפול בבעיות שיניים, וטען כי המצב הרפואי של שיניו הוא בכי רע.
בבית מעצר ניצן הועלו תלונות בקרב הכלואים על חוסר זמינות ואי מתן טיפול רפואי מספק. כך למשל, מסר אחד הכלואים לצוות המבקרים כי במהלך הלילה החולף נפל מהמיטה העליונה של מיטת הקומתיים, אך טרם נלקח לבדיקה רפואית. כלוא אחר טען בפני המבקרים כי בקשתו להיבדק על ידי רופא בשל תגובה אלרגית לעקיצות ממנה הוא סובל טרם נענתה. המבקרים הבחינו בפצעים גדולים על גופו של הכלוא. כלוא נוסף מסר למבקרים כי על אף היותו חולה סכרת, הוא לא מקבל מזרקי אינסולין, וכן אינו מקבלם מזון מותאם למצבו.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה