יום ראשון, 10 בספטמבר 2017

הסניגוריה הציבורית - תנאי המעצר והמאסר במתקני הכליאה של שירות בתי הסוהר בשנת 2016 - מתקני הכליאה בשירות בתי הסוהר - י. ליקויים בקשר לאיכות המזון, כמותו וסדרי האכילה


י. ליקויים בקשר לאיכות המזון, כמותו וסדרי האכילה
 
זכותם של הכלואים למזון ולשתייה במידה הראויה לקיומם בכבוד נמצאת בגרעין חובתה של המדינה לסיפוק צרכיהם המינימאליים. בפסיקה נקבע, כי זכות בסיסית זו לצרכי אנוש מינימאליים ובסיסיים, המבטאת את תנאי חיי בני האנוש, איננה סובלת כל הגבלה, דחייה או שלילה. בהתאם לתפישה זו, סעיף 9(ב)(3) לחוק המעצרים, סעיף 11 ב(ג)(3) לפקודת בתי הסוהר והתקנות קובעים כללים מפורשים בדבר החובה של שירות בתי הסוהר לספק מי שתייה ומזון בכמות ובהרכב המתאימים לשמירה על בריאות הכלוא, תוך חיוב לבצע התאמות מיוחדות לחולים, לקטינים ומטעמי דת. גם בפקודות הנציבות נקבעו כללים בנושא, כגון: פקודת נציבות שירות בתי הסוהר 3.10.00 "סדר היום בבית הסוהר", העוסקת בקביעת מסגרת בסיסית אחידה של סדר יום בבית הסוהר, ולפיה ארוחת הבוקר צריכה להינתן בסמוך למועד השכמת האסירים; נוהל מס' 02-2012 של שירות בתי הסוהר "מזון צמחוני לאסירים"; וכן נוהל מס' 02-4038 של שירות בית הסוהר "מזון מיוחד".
 
ב - 12 מתקני כליאה בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית, התעוררו בעיות שונות הקשורות לטיב המזון, לכמות המוקצית לכל כלוא ולסדרי האכילה.
 
יצוין כי מדובר בתלונות אשר חזרו ועלו במהלך ביקורים שנערכו על ידי נציגי הסניגוריה הציבורית לאורך השנים. אף על פי שטענות מסוג זה שבות ועולות לאורך השנים ברבים ממתקני הכליאה בהם נערכים ביקורים מטעם נציגי הסניגוריה הציבורית, לא נראה כי ננקטים צעדים מתאימים על מנת לספק מענה הולם לטענות אלו.
 
ברבים מן המקרים תגובת יחידת הביקורת בשב"ס לטענה לפיה המזון המוגש הוא בכמות קטנה, אינו מגוון ובאיכות נמוכה, הייתה אחידה. תמצית התגובה היא שכלואים מקבלים מזונם לפי לוחות תזונה קבועים שהותאמו לצרכים קולינריים, תזונתיים ותקציביים. הסניגוריה הציבורית סבורה כי לאור ריבוי התלונות בנושא והעובדה כי מדובר בנושא שחוזר ועולה בדוחות המסכמים, כמו גם לאור חשיבות התזונה לבריאותם של הכלואים, ראוי כי שירות בתי הסוהר יבחן טענות אלו ויערוך חשיבה מחודשת ביחס לתזונת הכלואים במתקני הכליאה השונים.
 
בבית סוהר השרון הלינו הכלואים על טיב המזון המוגש להם ועל היעדר גיוון.
 
כמו כן נשמעו תלונות כלואים הצמים את צום הרמדאן על כך שלא ניתנת להם אפשרות לחמם או להכין אוכל עם כניסת וצאת הצום. בביקור באגף השמור נשמעו תלונות חוזרות ונשנות ביחס למחסור בירקות בחלוקת המזון. הכלואים הלינו על כך שהם מקבלים בתחילת השבוע כמות דלה ביותר של ירקות אשר אינה מספיקה לשבוע כולו. ממפקד המתקן נמסר כי אין חובה לחלק ירקות באגף, והמזון מחולק בהתאם לתקן.
 
בבית סוהר נווה תרצה נשמעו תלונות רבות ביחס לאיכות המזון, טיבו וכמות המזון המסופקת. חלק מהתלונות התייחסו להיעדר תזונה מותאמת עבור כלואות בעלות מגבלות רפואיות. כך, אחת הכלואות ציינה כי הינה אלרגית לחלב ולגלוטן, ובהיעדר חלופות מתאימות במסגרת התזונה בבית הסוהר, השילה 5 ק"ג ממשקל גופה בתקופת מעצרה. כמו כן הועלו תלונות על כך שהמזון אינו בריא ואינו מגוון, עתיר פחמימות ושומנים, וכי ישנו מחסור בבשר ובירקות.
 
בבית המעצר המחוזי ירושלים נשמעו טענות רבות בנוגע לטיב המזון ולכמויות המחולקות לכלואים. הכלואים טענו כי המזון אינו מגוון ולעיתים מגיע קר ולא טרי וכי קיים מחסור בירקות. הכלואים מסרו למבקרים כי לארוחת בוקר הם מקבלים גבינה לבנה ו - 4 פרוסות לחם, וכי ניתנת להם תוספת פרוסות לחם לבקשתם. במועד הביקור התרשמו המבקרים כי ארוחת הצהריים כללה כמות דלילה של מזון שאינה מספיקה לאדם בוגר, וכי היא הוגשה קרה. הארוחה כללה מנה רגילה ומנה דיאטטית. המנה הרגילה מורכבת משתי נקניקיות, כמות קטנה של לקט ירקות ופסטה ברוטב. המנה הדיאטטית מורכבת מנתח חזה עוף, עדשים ופסטה ללא רוטב. בנוסף הוגש סלט חמוצים, לחם ותפוח. המבקרים הבחינו כי אחד הכלואים לא סיים את הארוחה שחולקה במועד הביקור. הכלוא טען כי המזון בבית המעצר אינו אכיל, וכי הוא מעדיף לסבול מרעב מאשר לאכול אותו. הכלואים הלינו על כך שאין באפשרותם לבשל לעצמם בתאים, בהיעדר פלטות בישול, אך מסרו כי בסופי השבוע ניתנת להם גישה למטבח. תלונות דומות ביחס לטיב המזון נשמעו גם בביקור באגף הקטינים. הכלואים טענו כי המזון בבית המעצר אינו טעים ומחולק קר, וכי פעמים רבות הם זורקים אותו ונמנעים מלאכול במשך מספר ימים.
 
בנוסף, נמצאו ליקויים ביחס לאופן חלוקת המזון. הכלואים טענו כי לעיתים מתבצעת חלוקת המזון בזמן שהותם בחצר, כך שעד אכילתו הוא מתקרר. כן נטען כי המזון מגיע במגשים לא מכוסים כשהוא חשוף ללכלוכים למיניהם.
 
המבקרים הבחינו כי חלוקת הלחם נעשית כשהלחם מונח על גבי הפתח בדלת התא, ולא נמסר לכלואים באופן ישיר. בבית המעצר אין חדר אוכל, ובעת הביקור נוכח הצוות המבקר כי הארוחות מחולקות לכלואים ישירות לתאים על ידי אסירי העבודה. בתאים נמצאו כיסאות ושולחנות שאינם מספיקים לכלל הכלואים המוחזקים בתא, והמבקרים התרשמו כי מרבית הכלואים אוכלים כאשר הם ישובים על המיטות, מגשי המזון מונחים על בירכיהם והם אוכלים את המזון בידיהם. מעבר לפגיעה בכבודם של הכלואים הנדרשים לאכול באופן זה על המיטות, יש בהתנהלות זאת סכנה תברואתית.
 
בבית מעצר תל אביב הועלו תלונות רבות מצד הכלואים על היעדר גיוון וטיב המזון. הכלואים מסרו למבקרים כי כמות המזון המחולקת להם אינה מספקת, וכי הם נותרים רעבים גם לאחר הארוחות. לדבריהם, ארוחת הבוקר שקיבלו באותו היום כללה 4 פרוסות לחם, ביצה קשה, מלפפון ו 25 גר' גבינה. עוד הלינו על כך שהם מקבלים כמות קטנה ולא מספיקה של תה וסוכר. מסגן מפקד בית המעצר נמסר כי כמויות המזון המחולקות במתקן נקבעות על ידי שב"ס ועל פי תפריט מוסדר מטעמו.
 
בנוסף הלין אחד הכלואים על כך שבית המעצר אינו ערוך לספק תזונה מתאימה לכלואים טבעוניים. ממפקד בית המעצר נמסר כי קיים תפריט מיוחד לכלואים צמחוניים ולבעלי צרכים רפואיים מיוחדים. בהקשר זה יצוין כי בתגובה לתלונה דומה שהועלתה בעבר על ידי כלוא בפני נציבות תלונות הציבור, הצהיר שב"ס כי החל מדצמבר 2014 נוספו לתפריט פריטים המיועדים לכלואים טבעוניים. יש לדאוג להסדרת נהלים אחידים בין בתי הסוהר בנושא אספקת מזון טבעוני ולדאוג כי פריטים אלו יסופקו בפועל.
 
בבית סוהר מג"ן מב"ן נשמעו תלונות מצד הכלואים על טיב האוכל המחולק להם. אחד הכלואים מסר למבקרים כי הוא טבעוני, וטען כי תפריט המזון דל ואין בו מקורות טבעוניים לחלבון, כגון קטניות.  המבקרים סברו כי יש לגלות רגישות לבקשות אודות תפריט הארוחות לגבי כלואים המנהלים אורח חיים צמחוני או טבעוני.
 
בבית סוהר מעשיהו הלינו חלק מהכלואים על טיב המזון המחולק להם.
 
במתקן משמורת סהרונים הלינו המוחזקים על איכות המזון המוגש להם ועל מחסור בפירות, בירקות ובבשר. לדברי המוחזקים, המזון העיקרי המוגש להם הוא אורז שלא בושל כהלכה, ואשר אכילתו גורמת להם למיחושי בטן. סגן מפקד המתקן ואחראי המרפאה הכחישו את הדברים. מסגן מפקד המתקן נמסר כי מקור המזון המוגש למוחזקים הוא במתקן קציעות הסמוך, והוא מובל לסהרונים ומחומם באגפים בהתאם לצורך. למוחזקים מוגשות שלוש ארוחות ביום הכוללת בשר, ירקות ופירות.
 
בבית סוהר אופק נשמעו תלונות רבות מצד הקטינים בנוגע לכמויות המזון המחולק להם. כך, נמסר כי בימים בהם מגיעים עצורים חדשים לאגף, כמות האוכל אינה מספיקה לכלל הכלואים. הקטינים ציינו אמנם כי ניתנת להם תוספת לבקשתם, אך לרוב מדובר בתוספת של פחמימות ולא במנה בשרית.
 
מבירור שערכו המבקרים עם מפקד בית הסוהר נמסר כי המנות הבשריות ספורות, וכי אף על פי שכל אגף מקבל מספר מנות מעבר למספר הכלואים בו, לעיתים הן אינן מספיקות, ולכן הקטינים מקבלים תוספות כמו אורז, פסטה, לחם וכו'. כן נמסר ממפקד המתקן ביחס לאחד הקטינים המצוי בהשגחה שהלין על כמות המזון שניתנת לו, כי הקטין מקבל מזון בהשגחת בד"צ אשר מגיע בכמויות מדודות. בביקור נוסף שנערך במקום בדצמבר 2016 נמסר למבקרים על ידי מפקד בית הסוהר כי נוכח התלונות בנושא שנשמעו בעבר, הוגדלו מנות המזון, הוכנסו מנות חדשות, וניתן תגבור של מנות בכל הארוחות כך שהקטינים יכולים לבקש תוספות, ככל שיבקשו זאת. יחד עם זאת, גם במהלך ביקור זה הועלו טענות על היעדר כמות מספקת של מזון בארוחות והיעדר תוספות. כן טענו הקטינים כי האוכל מוגש קר, וכי בארוחות הביניים מחולק להם לחם בלבד.
 
בבית סוהר צלמון הלין אחד הכלואים באגף התורני על כך שהחלב המחולק לכלואים אינו בהכשר של בד"צ, וכי רק לפני חג הפסח ניתן להם חלב עם הכשרות המתאימה. כלואים באגף העצורים
עד תום ההליכים הלינו על כך שהמזון מחולק כאשר הוא לא מבושל ותפל, וטענו כי קיים מחסור בירקות.
 
בבית סוהר איילון נשמעו תלונות רבות בדבר טיב ומגוון המזון. נטען כי כמות המזון הניתנת לכלואים אינה מספקת, וכי לעיתים המזון מחולק כשאינו מבושל דיו ואינו ראוי למאכל. הכלואים מסרו כי המזון הניתן להם אינו אכיל, והם מעדיפים לבשל לעצמם את המזון בתאים. כן הלין אחד הכלואים באגף ההפרדה על כך שהמזון המחומם בשבתות על פלטת השבת נשרף פעמים רבות והופך בלתי אכיל.
 
בבית מעצר ניצן הלינו כלואים רבים על כך שכמות האוכל אינה מספקת, וטענו כי ישנו מחסור בירקות ופירות טריים. ממצאים דומים עלו גם בדוחות הביקור הקודמים בבית המעצר. המבקרים התרשמו מארוחת הצהריים הדלה שחולקה במועד הביקור, אשר כללה נקניקיות ואורז בלבד. חלק מהכלואים טענו כי המחסור במזון חמור במיוחד נוכח העובדה שאין באפשרותם לרכוש מוצרים מהקנטינה.
 
בבית סוהר גלבוע הלינו כלואים באגף הביטחוניים הישראלים (אגף 2) על כך שהפיתות אשר מתקבלות בארוחות מגיעות באופן שאינו ראוי למאכל, כאשר חלקן אינו אפוי וחלקן שרוף.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה