יום ראשון, 10 בספטמבר 2017

הסניגוריה הציבורית - תנאי המעצר והמאסר במתקני הכליאה של שירות בתי הסוהר בשנת 2016 - מתקני הכליאה בשירות בתי הסוהר - ג. 2. מדיניות אי מתן שירותי חינוך, שיקום ואף לא טיפול סוציאלי לכלואים ביטחוניים



ג. 2. מדיניות אי מתן שירותי חינוך, שיקום ואף לא טיפול סוציאלי לכלואים ביטחוניים
 
בדומה לממצאים מדוחות מסכמים משנים עברו, גם הממצאים שנאספו על ידי הסניגוריה הציבורית בשנת 2016 מראים כי שב"ס ממשיך לנקוט במדיניות לפיה כלואים ביטחוניים, לרבות קטינים ובגירים צעירים הזקוקים לטיפול ומביעים רצון לכך, אינם זוכים לתמיכה סוציאלית ואינם משולבים במסגרות טיפוליות, שיקומיות, חינוכיות ותעסוקתיות. הסניגוריה הציבורית סבורה כי מדיניות זו אינה עולה בקנה אחד עם החשיבות שמיוחסת בשיטתנו לזכות לשיקום של כל אדם באשר הוא; היא עומדת בסתירה לסעיף 11ג לפקודת בתי הסוהר המעגן את זכותו של כל אסיר לחינוך ופנאי, גם אם הוא אינו תושב או אזרח ישראל; וככל שמדובר בכלואים ביטחוניים תושבי ואזרחי ישראל, היא גם עומדת בסתירה לסעיף 11ד לפקודת בתי הסוהר המעגן את זכותם של אסירים אלה לשיקום. בנוסף פוגעת מדיניות זו באופן מובהק באינטרס הציבורי. לא מיותר לציין, כי מדיניות זו אף זכתה לביקורת נוקבת מצד בית המשפט העליון בשורה ארוכה של פסקי דין. כבר בשנת 2010 קרא בית המשפט העליון לשינוי מהותי בנושא זה בציינו:
 
"לא אחת התרענו על כך שאסירים בטחוניים, גם קטינים או בגירים צעירים, אינם מקבלים טיפול סוציאלי במאסרם; והמאסר עלול במידה רבה מאוד להיות 'אוניברסיטה לטרור', תחת מאמץ לשנות, ולוא במשהו, את תמונת העולם שקטינים ובגירים צעירים כאלה חווים, והממשיכה את המטען שעמו באו, כמו במקרה דנא. בשעתו נמסר לנו מטעם שירות בתי הסוהר, כי ישנו שינוי מה לכיוון טיפול סוציאלי וחינוכי, אך מן התסקיר המשלים עולה לכאורה אחרת. נשוב ונבקש כי הרשויות יידרשו לכך".
 
חרף האמור, בביקורים הרשמיים שנערכו על ידי אנשי הסניגוריה הציבורית בשנת 2016 , נמצא כי ב - 5 מתקני כליאה קיימת מדיניות של אי מתן שירותי חינוך, שיקום ואף לא טיפול סוציאלי לכלואים ביטחוניים.
 
בבית סוהר עופר המבקרים התרשמו כי יש מקום להרחיב את פעילויות החינוך בהן משולבים הקטינים ולהפעיל באגף מסגרות טיפוליות שונות. כך למשל, הביעו דוברים מטעם הכלואים רצון בשילוב הקטינים בתכניות פנאי שיקומיות קבוצתיות כגון ספורט, תאטרון, ציור וכד', כפי שקיים בכלא אופק המיועד לקטינים.
 
כמו כן הביעו הדוברים באגף נכונות כי הקטינים ישתתפו בקבוצות טיפוליות או בפגישות טיפוליות פרטניות, ככל שהן מותאמות תרבותית לנערים, על מנת לסייע להם בבעיותיהם ומצוקותיהם.
 
בבית סוהר דמון עלו תלונות בקרב הכלואות הביטחוניות על היעדר כיתת לימוד או ספריה.
 
בבית סוהר השרון נמצא כי באגף הכלואים הביטחוניים אין עובד סוציאלי ממונה, כבכל האגפים. למבקרים נמסר כי במקרה הצורך ניתן מענה טיפולי פרטני וממוקד של עובד סוציאלי.
 
בבית סוהר שקמה נמצא כי כלואים ביטחוניים אינם לוקחים חלק בפעילויות החינוך השונות בבית הסוהר, וכי פעילות הפנאי היחידה הניתנת להם היא שעת ספרייה שבועית.
 
באגף מב"ן בבית סוהר מג"ן נמצא כי הכלואים הביטחוניים המוחזקים במקום אינם רשאים לקחת חלק בפעילויות האגף השונות, ביניהן פעילויות תעסוקה ופנאי. למבקרים נמסר כי הדבר נובע מכך שעל פי פקודות שב"ס חל איסור על כלואים ביטחוניים לבוא במגע עם כלואים פליליים.
 
הסניגוריה הציבורית סבורה כי אין זה ראוי למנוע מכלואים פעילויות אשר עשויות לתרום לשיקומם ולשיפור במצבם, במיוחד לאור העובדה שמדובר במתקן טיפולי בו שוהים כלואים הסובלים ממצוקות נפשיות חמורות.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה