מתקני הכליאה בשירות בתי הסוהר
א. החזקה בתנאי הפרדה ובידוד
סימן ב' 1 לפקודת בתי הסוהר מאפשר להחזיק כלוא בנפרד מכלל הכלואים, וזאת מטעמים של ביטחון המדינה, ביטחון בית הסוהר, שמירה על שלומם או בריאותם של הכלוא או של כלואים אחרים, מניעת פגיעה ממשית באורח החיים בבית הסוהר ומניעת עבירות מסוימות. על פי הפקודה, החזקתו של כלוא בהפרדת יחיד (הפרדת הכלוא לבד בתאו) עד לתקופה של חצי שנה ובהפרדה זוגית (החזקת הכלוא עם כלוא אחד נוסף בלבד בתאו) עד לתקופה של שנה היא עניין שבסמכותו המנהלית של שירות בתי הסוהר. לשם הארכת ההפרדה מעבר לכך נדרשת החלטה של בית המשפט המחוזי, אשר רשאי להורות על המשך ההפרדה עד לתקופה של חצי שנה בהפרדת יחיד ושנה בהפרדה זוגית, וכן לשוב ולהורות כן מעת לעת. הנחיית המחוקק היא כי ההפרדה היא אמצעי אחרון, וכי ניתן להחזיק כלוא בהפרדה רק כשלא ניתן להשיג את מטרת ההפרדה בדרך אחרת. אף הפסיקה קבעה כי החזקת כלוא בתנאי הפרדה היא בבחינת חריג, שהשימוש בו מוגבל רק לאותם מקרים בהם לא ניתן להשיג את מטרת ההפרדה באמצעי אחר. בהתאם לעקרונות אלו, נקבע בפקודת הנציבות כי החזקת אסיר בהפרדה תיעשה אך ורק על פי אחת העילות המפורטות לעיל, ואין לעשות בו שימוש כאמצעי ענישה.
לעומת זאת, החזקת כלואים בבידוד לצרכי ענישה נעשית בהתאם לדין המשמעתי. על פי פקודת נציבות 04.13.00 בדבר דין משמעתי, ניתן להטיל על אסיר אשר הורשע בעבירות משמעת עונש של שהייה בבידוד לתקופה רצופה שלא תעלה על שבעה ימים. במהלך תקופה זו ישהה האסיר בתא ללא אסירים אחרים וללא אפשרות יציאה מהתא, לרבות יציאה לטיול יומי באוויר הפתוח.
נושא החזקת כלואים בתנאי הפרדה חזר ועלה בדוחות הביקורת שערכה הסניגוריה הציבורית בשנים האחרונות. דוח מיוחד בנושא, בו הוצגו נתונים שנאספו על ידי הסניגוריה הציבורית ופורטו הבעיות המרכזיות הנובעות מהחזקתם של כלואים בהפרדה בישראל פורסם בספטמבר 2012. בדוח זה עלו ליקויים חמורים השוררים באגפי ההפרדה, ובכלל זה תנאי כליאה פיזיים בלתי אנושיים וקשים מנשוא, אי - זמינות של טיפול סוציאלי ורפואי ומחסור במסגרות שיקום, תעסוקה, חינוך ופנאי.
כמו כן, הסניגוריה הציבורית הצביעה במסגרת הדוח על ההשלכות ההרסניות של החזקה בתנאי הפרדה על מצבו של הכלוא, ובפרט על מצבם של כלואים בעלי מוגבלויות שכליות ונפשיות ושל כלואים קטינים. הדוח כלל גם שורה של המלצות לשיפורים ולפתרונות אפשריים לבעיות אלו, הן במישור המדיניות והחקיקה והן במישור הביצועי.
מן הממצאים שנאספו מביקורים רשמיים שנערכו על ידי נציגי הסניגוריה הציבורית בשנת 2016 , עולה כי חלק ניכר מהבעיות שפורטו בדוח האמור בנוגע להחזקת כלואים בהפרדה בישראל טרם זכו למענה. ב - 11 מתקני כליאה בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית הוחזקו - כלואים בתנאי הפרדה, בידוד או שמירה קשים ביותר.
בחלק לא מועט מהמקרים, ההחזקה בתנאי הפרדה נבעה ממצב נפשי קשה של כלוא או כלואה. יצוין כי בביקור שערכו נציגי הסניגוריה במרכז לבריאות הנפש (להלן: מב"ן) אשר אמון על הטיפול הפסיכיאטרי בשב"ס, נמסר למבקרים על ידי מנהל מב"ן כי החלטת גורמי שב"ס במתקני הכליאה השונים על החזקתו של כלוא מסוים בתנאי הפרדה אינה נתמכת בחוות דעת רפואית של מב"ן, וכי מב"ן אינו מביע עמדה בנוגע ליכולתו של כלוא מסוים להיות מוחזק בתנאי הפרדה.
במצב זה, ההחלטה על החזקתו של כלוא בהפרדה מתקבלת ללא התייחסות מלאה לגבי מצבו הנפשי של הכלוא, ומבלי שנשקלות השלכות אפשריות של ההפרדה על מצבו הנפשי.
מן הממצאים עולה כי קיימת שונות גדולה בנגישות למסגרות טיפול, חינוך ותעסוקה בין אגפי ההפרדה במתקני הכליאה השונים. בחלק מהמתקנים קיימות מסגרות טיפול וחינוך, גם אם מצומצמות, הפועלות באגפי ההפרדה, ואילו ברבים מהמתקנים לא ניתנת לכלואים המצויים בתנאי הפרדה גישה כלשהי לפעילויות אלו. הסניגוריה הציבורית סבורה כי ישנה חשיבות ראשונה במעלה לספק לכלואים אלה, המצויים בבידוד מוחלט מהחברה, פעילויות טיפול, חינוך ותעסוקה.
יש בקיום פעילויות אלו בכדי להקל, ולו במעט, על תחושת הבדידות של הכלוא, להקל על מצבו הנפשי ולקדם את שיקומו. לפיכך ראוי שתיווצר מדיניות אחידה אשר מבטיחה את שילובם של הכלואים במסגרות טיפול, חינוך ותעסוקה.
בנוסף לכך, בחלק ממתקני הכליאה הוגדרו אגפים או תאים כתאי "השגחה" או כאגפים "שמורים", על אף שבפועל התנאים בהם היו דומים למדי לתנאי הפרדה. שינוי ההגדרה מביא לידי כך שהכלואים מוחזקים בהם תוך עקיפת מנגנוני הבקרה, לרבות בקרה שיפוטית, הקבועים בחוק באשר לאסירים בהפרדה. נוכח הפגיעה החמורה בזכויות הכלואים, עמדה הסניגוריה הציבורית בעבר על הצורך בקביעת פקודות ונהלים ברורים ביחס לזכויות הכלואים באגפים השמורים, באופן שיבהיר את ההבדל בין אגפים אלה לאגפי הפרדה. בהמשך לכך התפרסמה ביום 24.8.2015 פקודת נציבות 04.66.00 "כללים להחזקת אסירים פליליים באגף שמור". הסניגוריה הציבורית סבורה כי תנאי האגף השמור, כפי שנקבעו בפקודה במתכונתה הנוכחית, אינם נבדלים באופן מהותי מאלה השוררים באגפי ההפרדה.במצב זה, כאמור, הכלואים מוחזקים בתנאים הדומים לתנאי הפרדה ללא קיום מנגנוני הבקרה שקבע המחוקק כתנאי להחזקת כלואים בהפרדה.
בעקבות פרסום דוח הסניגוריה הציבורית בנושא החזקת כלואים בתנאי הפרדה, נערכו במהלך שנת 2014 דיונים ביחס לשינויים הרצויים אצל המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (פלילי), בשיתוף כלל הגורמים הרלוונטיים. בדיונים אומצו חלק מההמלצות שהוצגו בדוח הסניגוריה, והמשרד לביטחון פנים לקח על עצמו לגבש את ההסכמות לכלל תיקוני חקיקה. במרץ 2014 נכנס לתוקף תיקון לחוק הקובע חובת ייצוג בהליכים משפטיים להארכת תקופת ההפרדה, בהתאם להמלצות הדוח. לאחרונה פורסם תזכיר חוק לתיקון פקודת בתי הסוהר(החזקת אסירים בהפרדה), התשע"ז - 2017 , הכולל תיקונים נוספים. הסניגוריה הציבורית סבורה כי יש לפעול על מנת לקדם את הצעת החוק בהקדם האפשרי, ובכך לצמצם את הפגיעה הקשה באסירים המוחזקים בהפרדה.
להלן פירוט הממצאים, בחלוקה לפני מתקנים:
בבית סוהר איילון ביקרו המבקרים באגף ההפרדה אשר מכיל 20 תאים, חלקם זוגיים וחלקם תאי יחיד. בעת הביקור שהו באגף 23 כלואים, מרביתם בתא יחיד. המבקרים התרשמו כי התנאים באגף קשים ביותר, מצב התחזוקה ירוד ובמקום שוררים תחושת מחנק וחום כבד.
במהלך הביקור הבחינו המבקרים כי מסדרון האגף מוצף במים המגיעים מהתאים, בעקבות שימוש שעושים הכלואים במקלחת התא או בעקבות שטיפת הרצפה. במהלך השנים האחרונות התריעו המבקרים הרשמיים על בעיה זו של היעדר ניקוז מספק, אשר מהווה מפגע בטיחותי חמור וגורם ללחות רבה שתורמת לתחושת המחנק הכללית השוררת במקום. אף על פי כן, נוכחו המבקרים כי בעיה זו לא זכתה להתייחסות מתאימה, וגם בביקור זה היה המסדרון מוצף במים.
המבקרים התרשמו כי אף על פי שבתאים מצויים מאווררים, שוררים בהם חום כבד ומחנק. במסדרון האגף מותקן אמנם מזגן, אך נמצא כי אין בו כדי להקל על החום בתאים, למעט בתאים הבודדים הסמוכים לפתח האוורור.
בתאים אין חלונות, והם סגורים במהלך כל שעות היום. בחלק מהתאים נמצא כי קירות התא מלאי עובש וטחב, ובאחד התאים נצפו קורי עכביש רבים.
התאים באגף זהים בגודלם, אשר עומד על 3.5 *4 מ', ובכל תא מיטת קומתיים. באגף קיימות שלוש חצרות המשמשות את הכלואים במהלך שעת הטיול לה הם זכאים, כאשר ביתר שעות היום הם ספונים בתאם. הכלואים טענו כי בשל החום השורר בחצר והיעדר ריהוט או מקומות ישיבה, רבים מהם בוחרים לוותר על זכותם לטיול ונשארים בתאם לאורך כל שעות היום.
מדובר במצב חמור ביותר, במיוחד לאור תנאי המחייה הקשים השוררים בתאי הכלואים. יצוין כי נושא זה עלה בביקורים מטעם הסניגוריה הציבורית בשנים החולפות, אך למרבה הצער לא חל כל שיפור בעניין.
למבקרים נמסר כי הכלואים באגף ההפרדה אינם זכאים להשתלב במסגרת החינוכית הקיימת בבית הסוהר לאור הצורך בהפרדתם מהכלואים האחרים. יתר על כן, הכלואים המצויים בהפרדה אינם זוכים לפעילויות חינוך בתוך האגף.
המבקרים סברו כי תנאי המחיה הירודים השוררים באגף מהווים פגיעה קשה בזכויות הכלואים, אשר מצויים גם כך בתנאים קשים הנובעים מעצם החזקתם בהפרדה. החזקתו של כלוא בהפרדה, מכל סיבה שהיא מהווה פגיעה משמעותית בזכויותיו ובתנאי מחייתו הבסיסיים. תנאי המחייה באגף, המתווספים לעצם ההפרדה, ובהם היעדר אוויר ואור יום, תחושת החום והמחנק ותנאי תברואה ותחזוקה ירודים, פוגעים אנושות באורח חייהם התקין של הכלואים. בהתאם לכך, יש להקפיד על מתן תנאי מחייה הולמים וראויים בעניינם של אסירי ההפרדה, וזאת ביתר שאת. בנוסף לשיפור התנאים הפיזיים השוררים באגף, יש לדאוג להטבת מצבם הנפשי של הכלואים, ובכלל זה לפעול למען הגברת פעילויות החינוך והתעסוקה לאסירים השוהים באגף ההפרדה.
בנוסף ביקרו המבקרים באגף הבידוד (אגף 11), המשמש להחזקת כלואים למטרות ענישה בעקבות מעורבותם באירועים שליליים שונים. בעת הביקור שהו באגף ארבעה כלואים. בשנים החולפות נמתחה ביקורת חריפה מצד מבקרים רשמיים מטעם הסניגוריה על אגף הבידוד, ונטען ביחס לתנאים הפיזיים אשר שררו בו כי אין מקום להמשיך ולהחזיק בו כלואים, שכן הדבר מביא לפגיעה אנושה בזכויותיהם. למבקרים נמסר כי במהלך החודשים אשר קדמו לביקור נערכו . פעולות לשיפור תנאי המחייה באגף, וכי האגף עתיד לעבור שיפוץ כולל במהלך שנת 2017.
על אף האמור, התרשמו המבקרים כי תנאי המחייה באגף נשארו קשים כפי שהיו.
במסדרון האגף ובתאים הורגשה תחושת חום ומחנק בלתי נסבלים. במקום מותקנים מאווררים תעשייתיים אשר פעולתם גורמת לרעש חריג. משכך, הכלואים מעדיפים להשאירם כבויים. תאי האגף צפופים וחנוקים בצורה קיצונית, ושוררת בהם צחנה. בתאים אין חלונות. המבקרים ציינו כי התנאים השוררים בתא אינם מאפשרים שהייה של יותר ממספר דקות ספורות. כמו כן נמצא כי התאים מוזנחים ומלוכלכים, והקירות מתקלפים ומתפוררים. השירותים והמקלחות היו במצב היגייני מחפיר.
בתאים עצמם לא קיימים שקעי חשמל, ועל כן חוברו המאווררים שבתאים לנקודות חשמל מחוץ לתא, דרך הצוהר המצוי בדלתות התאים. מעבר לחוסר הנוחות שמצב זה מסב לכלואים, מדובר במפגע בטיחותי. בדומה לחצרות באגף ההפרדה, גם בחצר אגף הבידוד אין כל ריהוט או אמצעי תעסוקה.
החצר חשוכה, והמבקרים התרשמו כי גם בה שוררת תחושת חום ומחנק, כך שלמעשה אין לכלואים המצויים באגף כל הקלה, אפילו בעת היציאה לחצר.
המבקרים סברו כי בתנאים הנוכחיים, שהייה באגף מהווה פגיעה משמעותית בתנאי המחייה הבסיסיים להם זכאים הכלואים. לפיכך, אין זה ראוי להמשיך להחזיק כלואים באגף במצבו הנוכחי.
מהממצאים עולה, אם כן, כי תאי אגף ההפרדה והבידוד בבית סוהר איילון מצויים במצב תחזוקתי והיגייני מחפיר. לא מתקבל על הדעת, כי במאה ה - 21 שוהים כלואים מבודדים בתאים שאינם כוללים ולו חלון או צוהר אל החוץ, במקום בו העובש והלכלוך על קירות התאים ניכר ובמצב תחזוקתי ירוד.
יתרה מכך, אף בשעה בהם כלואים אלה זוכים לצאת מהתאים בהתאם לקבוע בתקנות, הם נאלצים לצאת לחצר שאינה מקורה דייה, נעדרת כל מתקן המשמש לרווחתם, ואשר גם בה שוררים חום ומחנק קשים. נוכח הקושי הקיים בשהייה מבודדת לאורך תקופות ממושכות בתנאים הללו, על שב"ס לפעול ללא דיחוי לשיפור תנאי המחייה הפיזיים באגפים אלה, ולשילובם של הכלואים במסגרות טיפול, חינוך ותעסוקה.
בבית מעצר הדרים ביקרו נציגי הסניגוריה באגף ההשגחה וענישה (אגף 2). באגף מוחזקים כלואים הזקוקים להשגחה צמודה על רקע מצבם הנפשי ונטייתם לאובדנות, וכן כלואים אשר נענשו בעקבות הליך משמעתי פנימי.
לצוות המבקרים נמסר כי בחלק מהמקרים מדובר בכלואים אשר מוחזקים במקום בלית ברירה, בהיעדר חלופה הולמת אשר תיתן מענה למצבם הנפשי הקשה, או בהיעדר מקומות פנויים באגף מב"ן. כן נמסר כי הכלואים באגף זוכים לפיקוח צמוד ביותר מצד הצוות, וכי בשמונה מתוך עשרת תאי האגף מותקנות מצלמות, באמצעותן ניתן לפקח על המתרחש בתאים.
מהממצאים עולה כי הכלואים המוחזקים באגף זה מצויים למעשה בתנאים דומים לתנאי ההחזקה בהפרדה, במובן זה שהכלואים השוהים בו מופרדים מכלל הכלואים, שוהים בתא לבדם או עם כלוא נוסף בלבד וסגורים בו למשך 24 שעות ביממה. עם זאת, החזקת הכלואים באגף זה נעשית ללא קיום התנאים ומנגנוני הבקרה שקבע המחוקק כתנאי להחזקת כלואים בהפרדה.
המבקרים התרשמו כי תנאי המאסר באגף קשים מנשוא והתאים אינם ראויים למגורי אדם. הפגיעה בכבודם ובזכויותיהם של הכלואים באגף קשה ביותר אף לנוכח מצבם הנפשי של מרבית הכלואים המוחזקים בו. חלקם הגדול מוגדרים כאסירי השגחה, סובלים מבעיות פסיכיאטריות קשות, ומוחזקים באגף בשל מצבם הנפשי החריג ונטייתם לאובדנות.
האגף בנוי כמסדרון ארוך ללא חלונות חיצוניים וללא אפשרות לחדירה של אור יום, מצב אשר עלול להביא לתחושת בלבול בין שעות היום והלילה.
אף על פי שבאגף קיימת מערכת מיזוג אוויר, התאים עצמם מחניקים, מלאי לחות וניכר בהם עובש וריח של עשן סיגריות. המבקרים אף ציינו כי לאורך הביקור במקום התקשו לנשום. באחד התאים פגשו המבקרים בכלוא אשר מוחזק בהפרדה בשל סכנה לחייו מצד כלואים המבקשים לפגוע בו. הכלוא הלין בפני המבקרים על כך שהוא סובל מאסטמה, והשהייה בתא המחניק מסבה לו קושי רב.
התאים באגף קטנים וצרים, באורך של כשלושה מטרים וברוחב של כשני מטרים. מרבית התאים מיועדים למגורי כלוא אחד בלבד, ובהם מיטת יחיד.
באחד התאים פגשו המבקרים כלוא אשר מסר כי הוא מוחזק באגף מזה כחודש ימים לצורך הסתכלות פסיכיאטרית. המבקרים התרשמו כי בתא שוררת תחושת מחנק וצחנה, והבחינו כי הכלוא מזיע ומתקשה לנשום. בתא נוסף, בו שהו שני כלואים במשך שבוע, הבחינו המבקרים בלכלוך ושאריות אוכל על רצפת התא ובאריחים מתקלפים. גם בתא זה שררה תחושת מחנק קשה. אחד הכלואים ישב על המיטה, נראה מנותק ולא דיבר.
בתא אחר פגשו המבקרים כלוא אשר הוחזק באגף לצורך השגחה, על רקע מצבו הנפשי. לדבריו, נכבל למיטתו במשך כיממה בשל התנהגות שלילית. כן טען כי אופן התנהגותו נבע מכך שמינון הקלונקס שעליו לקבל הופחת.
באגף אין חצר טיולים והחצר ממוקמת באגף סמוך. מבירור עם הכלואים באגף עולה כי הם אינם זוכים לממש את זכותם לטיול יומי, וחלקם אף לא היו מודעים כי קיימת להם הזכות לכך.
אחד הכלואים מסר למבקרים כי הנסיבות היחידות בהן הוא זוכה לצאת מהתא הן נסיעות לדיונים בבית משפט.
כלוא אחר מסר כי אינו זוכה לצאת לחצר, אלא ל"טיול" של מספר דקות במסדרון האגף.
ואכן, בבדיקה שערכו המבקרים ביומני האגף לא נמצאו דיווחים על טיולים של הכלואים בחצר. עם זאת, נערכו תרשומות על כך שכלואים אשר נשאלו האם ברצונם לצאת לטיול השיבו בשלילה. כאשר נשאל לפשר מצב זה, השיב מפקד האגף כי ייתכן והכלואים אינם מעוניינים לצאת לחצר בשל תנאי מזג האוויר.
כאשר נשאלו הכלואים על ידי המבקרים האם יהיו מעוניינים ביציאה לטיול בחצר, הביעו כולם את רצונם בכך.
מן האמור עולה כי הלכה למעשה, הכלואים באגף אינם זוכים לטיול לו הם זכאים, ובעקבות כך נותרים ספונים בתאם במשך 24 שעות ביממה.
חשיבותה של זכות זו מקבלת משנה תוקף לאור התנאים הפיזיים הקשים השוררים בתאים, ולאור מצבם הנפשי של מרבית הכלואים באגף.
הכלואים אשר מוחזקים באגף זה אינם זוכים להשתתף בפעילויות חינוך, טיפול או תעסוקה. כמו כן, נאסר עליהם להחזיק בתא טלוויזיה ורדיו.
באגף פועלת עובדת סוציאלית אשר נפגשת עם כלואים המצויים בהשגחה לפחות פעם בשבוע, ועורכת ביקורים באגף על בסיס יומי.
המבקרים מצאו כי אין באגף תקן כליאה אשר קובע את מכסת האסירים המקסימלית אשר עשויים להיות מוחזקים במקום. במועד הביקור נמצאו באגף 11 כלואים, אף על פי שהמבקרים התרשמו כי לא ניתן להחזיק באגף יותר משמונה כלואים. לטענת סגל המקום, מדובר במצב חריג.
בשל תנאי המחייה הקשים באגף, המבקרים סברו כי יש להורות על סגירת האגף באופן מיידי ולהעביר את הכלואים השוהים בו לאלתר.
הכלואים באגף זה אינם נחשפים לאור יום, מוחזקים בתאים קטנים ומחניקים ובתנאי תחזוקה ותברואה ירודים. כמו כן הם ספונים בתאיהם לאורך כל שעות היום, מבלי שניתנת להם זכותם לטיול, וללא כל פעילויות חינוך, טיפול או תעסוקה.
נוצר מצב אבסורדי בו בעוד ששב"ס כולא כלואים באגף זה במטרה לשמור על שלומם ולמנוע מהם לפגוע בעצמם, עצם החזקתם באגף מחמירה את מצבם הנפשי ופוגעת בזכויותיהם החוקתיות והחוקיות לתנאי כליאה הולמים, לבריאות ולכבוד אנושי מינימאלי.
בבית סוהר נווה תרצה ביקרו המבקרים באגף ההפרדה והבידוד. המבקרים התרשמו כי מדובר באגף מיושן אשר התנאים השוררים בו קשים ביותר.
התאים באגף קטנים מאוד ושורר בהם חום ומחנק. יצוין, כי גם בביקוריה הקודמים של הסניגוריה הציבורית הועלתה ביקורת קשה על מצב האגף ועל תנאיו הפיזיים. במצב זה, המבקרים סברו כי גם שהות קצרה באגף אינה ראויה ויש לערוך בו שיפוץ מאסיבי, מן היסוד.
אמנם נערכים באגף שיפוצים נקודתיים וקוסמטיים, אך אין די בכך בכדי לשפר את תנאי המחיה של הכלואות בו.
במהלך שעות היום יוצאות הכלואות לפעילויות שונות מחוץ לאגף, ולמעשה בעת הביקור לא שהתה אף כלואה באגף.
למבקרים נמסר כי הכלואות יוצאות בשעות הבוקר למרכז החינוך ולתעסוקה, שבות לאגף בשעות הצהריים, ואז יוצאות שוב לפעילויות חינוך שונות עד לשעות הערב.
כמו כן, בימי שישי וערבי חג יוצאות הכלואות מהאגף ואוכלות ארוחת ערב יחד עם יתר האסירות בבית הסוהר.
המבקרים התרשמו שהשימוש שנעשה בהפרדה בנסיבות אלו הוא שימוש מידתי וראוי, תוך ניסיון הדרגתי לשלב את הכלואות חזרה לאגפים השונים בבית הסוהר ולהוציאן מהפרדה.
יחד עם זאת, נמצא כי הכלואות אשר שוהות באגף מוחזקות בו על רקע מצבן הנפשי, או בעקבות צורך להחזיקן בנפרד משאר הכלואות לאור מגבלות כאלו או אחרות. במועד הביקור הוחזקו באגף שתי כלואות בשל מצבן הנפשי.
יש לציין כי עצם החזקתן של כלואות הסובלות מבעיות פסיכיאטריות באגף ההפרדה בשל קשיים בשהייתן באגפים הרגילים אינה ראויה ומנוגדת לחוק.
מצב זה, אשר חוזר ועולה בדוחות הסניגוריה הציבורית לאורך השנים, נובע בין השאר מהיעדר אפשרות להחזיק כלואות אשר מצבן דורש אשפוז פסיכיאטרי באגף מב"ן, בשל היעדר תאים ייעודיים לכלואות. המבקרים סברו כי יש לפעול באופן מיידי לשינוי המצב הקיים ולהקצות בבית סוהר מג"ן במב"ן מספר תאים לכלואות הסובלות מבעיות פסיכיאטריות אשר מצבן הנפשי דורש אשפוז או לחילופין אינו מאפשר את החזקתן עם כלואות אחרות. יצוין כי סוגיית אשפוזן של כלואות נדון במסגרת ביקור הסניגוריה באגפי מב"ן (להרחבה, ראו בפרק ד. 1 לדוח זה).
כמו כן הוחזקה באגף ההפרדה כלואה טרנסג'נדרית, מאחר שלטענת סגל המתקן לא היה ניתן לשלבה באגפים הרגילים בשלב זה. בהקשר זה, יצוין כי סוגיית כליאתם של טרנסג'נדרים נדונה בבית המשפט העליון בע"פ 5833/12 פלונית נ' מדינת ישראל (החלטה מיום 12.9.2013). במסגרת הדיון נמסר כי על פי נהלי שב"ס, כלוא המצוי בשלבים כאלה ואחרים לשינוי זהותו המינית, וזהותו המינית אינה חד משמעית, יוחזק בהפרדה מחשש לפגיעה בכלוא או בכלואים סביבו.
כב' השופט ג'ובראן התייחס לפגיעה בזכותם החוקתית לשוויון של כלואים טרנסג'נדרים הכרוכה במדיניות זו של שב"ס ומהחזקתם באגפי הפרדה. כך ציין בית המשפט העליון בפסק הדין:
"הזכות לשוויון של טרנסג'נדרים, בדומה לזכות החוקתית לשוויון של חברי הקהילה הגאה, היא זכות חוקתית מוגנת, מכוח חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו... משכך, לאסיר הטרנסג'נדר עומדת הזכות להיכלא בתנאים שווים לכל אסיר אחר ככל הניתן. הגנתה של הזכות לשוויון נפרשת לא רק על מי שהשלים את תהליך השינוי המגדרי.
הקשיים החברתיים והמשפטיים שעמם נדרש הטרנסג'נדר להתמודד אינם תלויים במידת השלמת תהליך פיזיולוגי לשינוי המין. עצם אי ההכרה בזהות המגדרית של הפרט, כפי שהוא רואה אותה, היא פגיעה בזכות לשוויון... קיים קושי בקביעה אפריורית לפיה זהותו המינית או המגדרית של אסיר תחייב את בידודו המלא לאורך תקופת המאסר. החזקה בתנאי בידוד פוגעת, כשלעצמה, באסיר, והופכת את המאסר לקשה שבעתיים."
על שירות בתי הסוהר למצוא פתרון הולם לכלואים אלה, שהחזקתם בתנאי הפרדה מובילה לפגיעה חמורה בזכויות חוקתיות ובמצבם הנפשי. יצוין כי המבקרים התרשמו כי בדומה לכלואות האחרות המצויות באגף ההפרדה, גם ביחס לכלואה הטרנסג'נדרית ההחזקה בהפרדה נעשית בעיקר בשעות הלילה, כאשר כאמור, במהלך מרבית שעות היום מצויות הכלואות בפעילויות שונות מחוץ לאגף.
עם זאת, מאחר וגם שהייה חלקית בהפרדה כרוכה בפגיעה קשה, יש לבחון בכל מקרה אפשרות לשילוב הכלואים הטרנסג'נדרים באגפים השונים בבית הסוהר. כך למשל, בעת"א 26381-11-15 אוזן נ' שירות בתי הסוהר (החלטה מיום 24.7.2676) הורה בית המשפט המחוזי לשב"ס על הוצאתה של כלואה טרנסג'נדרית מאגף ההפרדה במהלך מרבית שעות היום, וכן על בחינת האפשרות לשילובה באגף רגיל.
בבית סוהר אופק ביקרו המבקרים (בביקור שנערך ביוני 2016) באגף ההפרדה בו שהו במועד הביקור שני קטינים. למבקרים נמסר כי אחד הקטינים נמצא בהפרדה מזה כחודש ימים בשל חשש לכוונות אובדניות מצדו. הקטין השני נמצא בהפרדה מזה כשבעה חודשים על רקע מצבו הנפשי והצורך בהשגחה.
אף על פי שהקטינים מסרו למבקרים כי הם מעוניינים להישאר באגף ההפרדה, הסניגוריה הציבורית סבורה כי החזקת הקטינים בהפרדה על רקע מצבם הנפשי אינה ראויה.
שהייה בתנאי בידוד והפרדה עשויה להיות הרסנית עבור קטינים, ומחקרים מצביעים על כך שיש בה להביא להגברת שיעור המקרים של דכאון ופגיעה עצמית. החזקתו של כלוא קטין בתנאי הפרדה פוגעת אנושות ביכולת לטפל בו, לשקמו ולשלבו בפעילות חינוך או פנאי, כמתחייב על פי חוק הנוער. בדומה לכלואים בגירים, החזקת כלוא קטין בהפרדה מבודדת אותו מפעילות הכלא ומותירה אותו כמעט ללא שיקום, לימוד או פעילות פנאי כלשהי.
בביקור נוסף שנערך בדצמבר 2016 נמסר למבקרים על ידי מפקד המתקן כי אגף ההפרדה סגור לצורך שיפוצים, וכי נעשה מאמץ שלא להעביר קטינים להפרדה, אלא לשלב אותם באגפים הרגילים על אף הקשיים הכרוכים בכך.
המבקרים סברו כי גם לאחר סיום השיפוצים יש להמשיך במדיניות זו ולהימנע ככל האפשר משימוש בהפרדה, תוך הקפדה על שילוב מפוקח של הקטינים הללו באגפים הרגילים ובמסגרות החינוך והפנאי.
בבית סוהר גלבוע ביקרו המבקרים באגף ההפרדה הארצית (אגף 11). למבקרים נמסר כי הכלואים המוחזקים באגף הם לרוב טעוני פיקוח, אשר נשקפת סכנה לחייהם או שהם מסכנים אחרים. בנוסף נמסר למבקרים כי במקום מוחזקים גם כלואים בעלי רקע פסיכיאטרי וכאלה שיש לגביהם חשש לפגיעה עצמית.
יצוין כי מצב נפשי קשה של כלואים אינו מהווה עילה אשר מצדיקה החזקה בהפרדה, וכי הדבר מנוגד לחוק. במועד הביקור הוחזקו באגף ההפרדה 10 כלואים, כאשר שלושה מתוכם שהו בזמן הביקור בנסיעות. למבקרים נמסר כי הכלואים באגף זה שוהים במשך 23 שעות בתאם, ורשאים לצאת לשעת טיול אחת ביום, וזאת ללא מפגש עם כלואים אחרים. המבקרים התרשמו כי חצר הטיולים היא קטנה מאוד וסגורה, כך שלכלואים כמעט ואין יכולת לנוע מעבר לשטח המצומצם של התא בו הם שוהים.
המבקרים התרשמו כי התנאים הפיזיים באגף מניחים את הדעת. כן נמסר למבקרים כי באגף קיימת פעילות חינוך שבועית, וכי קצינת החינוך מקיימת פעילות נוספת לכלואים המעוניינים בכך. אף על פי כן, הביע אחד הכלואים בפני המבקרים את הקושי הרב הכרוך בשהייה באגף.
הכלואים באגף זכאים לקבל ביקורי משפחה אחת לשבוע. מדובר בביקורים "סגורים", הנערכים כאשר מחיצה מפרידה בין הכלוא לבין בני משפחתו. למבקרים נמסר כי אחת לחודש זכאים הכלואים באגף לקבל ביקור "פתוח", אשר ייערך ללא מחיצה. יצוין, כי בפקודת הנציבות 04.03.00 בדבר החזקת אסירים בהפרדה, נקבע כי מפקד בית הסוהר וסגנו רשאים לאשר לכלוא המוחזק בהפרדה עד שני ביקורים פתוחים בחודש, בכפוף לשיקולים ביטחוניים. הסניגוריה הציבורית סבורה כי יש לאפשר לכלואים באגף ביקורים פתוחים רבים ככל הניתן, וזאת על מנת להקל על תחושת המצוקה והבידוד בה הם מצויים.
בנוסף ביקרו המבקרים באגף הבידוד (אגף 9) בו פגשו כלוא אשר מסר למבקרים כי הוא מוחזק באגף מזה 43 ימים, כאשר לטענתו במשך 22 ימים מתוכם לא יצא מתאו. לדבריו, הובטח לו כי יועבר לבית סוהר "מגידו", אך ההעברה טרם בוצעה.
בבית סוהר מג"ן מב"ן נמצא כי הכלואים אשר נמצאים בהפרדה מנועים מלהשתתף בפעילויות האגף, אך נפגשים פעמיים ביום עם אנשי הסגל הטיפולי, ומקבלים לתאיהם תעסוקה. במועד הביקור היו במחלקה הסגורה שני כלואים המוחזקים בהפרדה מכוח החלטת בית המשפט.
אחד מהם הביע בפני המבקרים את הקושי הרב הכרוך בהימצאותו בהפרדה, וביקש כי יועבר לבית מעצר ניצן.
המבקרים התקשו לנהל עם הכלוא שיחה מפורטת ביחס לשהותו במחלקה.
בנוסף פגשו המבקרים כלוא נוסף אשר מוחזק בהפרדה מזה כחצי שנה, ובשבועיים האחרונים שוהה במחלקה הסגורה מכוח צו אשפוז. הכלוא תיאר בפני המבקרים את השהייה בהפרדה כחוויה קשה של בדידות ושעמום, וביקש לבטל את החזקתו בהפרדה. לדבריו הוא שוהה כל שעות היום בתא, למעט יציאה למקלחת ולטיול של שעה. בתא אין רדיו או טלוויזיה, ואין לו כל תעסוקה, ולכן הוא מעביר את כל שעות היום בשכיבה במיטה ובעישון.
לדבריו הוא פנה בעבר לסגל המתקן בבקשה לקבל ספר תנ"ך או תהילים על מנת להפיג את תחושת השעמום הקשה, אך פניותיו בנושא לא זכו למענה.
המבקרים סברו כי יש להיות ערים לתעסוקתם של הכלואים המוחזקים בהפרדה, ואין להשלים עם מצב בו כלוא בהפרדה יושב בבדידות ובבטלה לאורך כל שעות היום. מדובר במצב בלתי נסבל גם כאשר מדובר בכלוא שמצבו הנפשי תקין, לא כל שכן כשמדובר באסיר הסובל מבעיות נפשיות.
בבית סוהר עופר קיימים 5 תאי בידוד ותא "חללית" אחד, הממוקמים מחוץ למתחם האגפים. תאי הבידוד מיועדים לענישת כלואים בגין התנהגותם בבית הסוהר, ואילו תא "חללית" הוא תא המיועד לאחזקת כלואים בעלי נטיות אובדניות ומותאם מבחינת מבנהו למניעת הכלוא מלפגוע בעצמו.
במועד הביקור לא הוחזקו כלואים בתאי הבידוד ובתא החללית. מעיון המבקרים ביומנים המתעדים את שהיית הכלואים בתאים עולה כי תיעוד הכניסה והיציאה לתאים לוקה בחסר, ואינו מדויק ועדכני.
כך למשל, לא הוקפד על רישום שמות הכלואים אשר שהו בתאי הבידוד והחללית וזמני הכניסה והיציאה תועדו באופן חלקי בלבד, כך שלא ניתן היה ללמוד מן היומנים כמה זמן שהו הכלואים השונים בתאים.
26 המבקרים התרשמו כי התאים קטנים מאד, מוזנחים, ושוררים בהם לכלוך וצחנה. בתאים אין חלונות, הם אינם מוארים היטב ושוררת בהם תחושת מחנק. גודל תאי הבידוד עומד על 2.5 *2 מ"ר, ובכל אחד מהם ארבע מיטות ושירותי כריעה.
בבית סוהר השרון ביקרו נציגי הסניגוריה בשני מועדים שונים באגף 14 , אשר בעבר הוגדר כאגף הפרדה וכיום שונה שמו ל"אגף השמור". באגף זה מוחזקים כלואים מסיבות שונות, ביניהם כלואים אלימים בעלי בעיות התנהגות וקושי להשתלב באגפים הרגילים, כלואים המסוכסכים עם אחרים, וכן כאלה הסובלים מבעיות פסיכיאטריות. המבקרים התרשמו כי על אף שינוי שם האגף, לא ניכר שינוי רב בתנאי הכליאה ובפעילויות הכלואים השוהים בו.
האגף כולל 18 תאים, ובמועד הביקור שנערך ביוני 2016 שהו בו 26 כלואים. במרבית התאים הוחזקו שני כלואים, בחלק מהתאים שהה כלוא אחד, ורק בתא אחד הוחזקו שלושה כלואים. הכלואים שוהים בתאם למשך מרבית שעות היממה, מלבד שעתיים בהן הם יוצאים לטיול בחצר. מרבית הכלואים אינם משולבים בפעילות תעסוקה, חינוך או שיקום, אשר כמעט ואינם קיימים באגף.
כמו כן, נמצא כי עם שינוי הגדרת האגף מאגף הפרדה לאגף שמור, צומצמה תדירות הביקורים להם זכאים הכלואים. בעוד בעבר הייתה תדירות הביקורים שבועית ומשך כל ביקור עמד על שעה, כיום זכאים הכלואים באגף לביקור אחד כל שבועיים אשר נמשך חצי שעה בלבד. אף על פי שהפחתת תדירות הביקורים ומשכם מעוגנת בפקודת השמורים, הרי שעניין זה מנוגד לתכלית האגף ולשאיפה להרחיב את מידת האינטראקציה לה זוכים הכלואים, מתוך מטרה לאפשר את שילובם באגפים הרגילים. כמו כן, בדומה לכלואים המוחזקים בהפרדה, יש לביקורי המשפחות של הכלואים באגף השמור חשיבות רבה, מאחר שיש בהם כדי להקל את המצוקה ואת הבידוד בהם הם מצויים.
המבקרים התרשמו כי מדובר באגף מוזנח וישן מאד, וכי התאים באגף קטנים ביחס לשאר האגפים ושוררת בהם תחושת מחנק קשה. בכל תא באגף יש מיטה, ארונית, טלוויזיה, מקרר וקומקום. על אף החום והמחנק הקשים השוררים באגף, אין בתאים אמצעי קירור כגון מאוורים או מצננים, מלבד בתא אחד בו המצנן לא היה תקין.
כן התרשמו המבקרים כי בתאים קיימת רטיבות ועובש, וכי הפחים באגף עולים על גדותיהם. הכלואים באגף הלינו על כך שהתאים באגף קטנים במיוחד ומאפשרים מקום מועט בלבד לעמידה ולמעבר. כן נשמעו תלונות חוזרות על החום השורר בתאים, ועל כך שבשעות הלילה שוררת בתאים תחושת מחנק קשה וצחנה בשל סגירת אשנבי התאים, אשר מונעת את תנועת האוויר בין התאים. במהלך הביקור הבחינו המבקרים כי עגלת האוכל, אשר באמצעותה מתבצעת חלוקת המזון לכלואים, הייתה מטונפת, וכי מנות המזון עצמן הונחו על הרצפה בכניסה לאגף, כשהן עטופות בשקיות ניילון דקות בלבד.
באגף חלל מרכזי המשמש כחצר קטנה מאוד, המחולקת לשני חלקים ומופרדת בפלסטיק קשיח, וזאת על מנת לאפשר הוצאת מספר אסירים במקביל. באגף פועלת קבוצה טיפולית יחידה, וכן מדרשה ללימוד תורה המתקיימת אחת לשבועיים. בביקור שנערך במקום במאי 2016 נמסר למבקרים כי בקבוצה משולבים שישה כלואים, אשר ארבעה מתוכם גם לוקחים חלק בפעילות המדרשה. מדובר בפעילות חלקית ביותר שאינה נותנת מענה למרבית הכלואים באגף, אשר ספונים בתאם מרבית שעות היום. שהייתם של הכלואים בתנאים אלה למשך שעות ארוכות בתוך תא מבודד, ללא כל פעילות, אינה מאפשרת לכלואים אופק שיקומי ואף עשויה לחזק את ההיבטים השליליים של התנהגותם, שבגינה חלקם מוחזקים במקום. המבקרים סברו כי על אף מורכבות אוכלוסיית הכלואים המוחזקים באגף, יש לבחון אפשרות להרחבת פעילויות התעסוקה והחינוך הקיימות. כמו כן סברו המבקרים כי יש לערוך שיפוץ מקיף בכל התאים באגף השמור, או לחילופין לשקול את הפסקת אכלוסו.
כן התייחסו המבקרים לכך שהאגף השמור מתפקד למעשה כאגף הפרדה, מבחינת תנאי המאסר בפועל, אולם נוכח הגדרתו כאגף שמור הוא מתנהל ללא ביקורת שיפוטית.
בבית סוהר מעשיהו ביקרו המבקרים באגף אבחון ומיון (אגף 1) המשמש בין השאר להחזקתכלואים לצורך השגחה וענישה. הכלואים המוחזקים באגף סגורים בתא מרבית שעות היום, ויוצאים ממנו לטיול רק למשך שעה ביום.
המבקרים התרשמו כי מדובר באגף ישן, שהתנאים הפיזיים והתברואתיים השוררים בו ירודים ביותר. המבקרים ביקרו בתא הפיקוח, אשר מיועד להחזקת כלואים בהשגחה עקב חשש לאובדנות. במועד הביקור שהו בתא שני כלואים. נמצא כי התא קטן ביותר, באופן שאינו מאפשר כל תנועה בתוך התא.
כמו כן אין בתא חלון, ושוררת בו תחושת מחנק קשה. בתא מיטת קומתיים, שירותים ומקלחת. בעת הביקור שרר בתא לכלוך רב והמבקרים התרשמו כי ישנו קושי לשהות במקום למשך יותר ממספר דקות. תא אחר אשר שימש לענישה נמצא במצב ירוד באופן בלתי נסבל.
קירות התא מלוכלכים ומתקלפים, בתא שוררת טינופת וצחנה, אריחי המקלחת שבורים, ובשירותים ישנה רטיבות ועובש. כמו כן נמצא כי במקלחת לא קיים ברז מים, וכי הכלואים נאלצים לאלתר צינור המורכב מבקבוק פלסטיק.
בתא אין טלוויזיה וארוניות. מצבם הפיזי של השירותים והמקלחת ירוד ביותר.
בעת הביקור רצפת התא הייתה רטובה. לטענת הכלואים הייתה סתימה במערכת הביוב שלא טופלה גם לאחר בקשתם. המבקרים סברו כי תנאי המחייה באגף אינם ראויים ומובילים לפגיעה אנושה בזכויות היסוד של הכלואים המוחזקים שם. לפיכך, אין מקום להמשיך ולהחזיק כלואים באגף במצבו הנוכחי, ויש לפעול באופן מיידי לשם שיפוצו מן היסוד, גם אם עסקינן באגף ענישה שהשהות בו קצובה.
במתקן משמורת סהרונים קיים תא יחיד המשמש לצרכי הפרדה ובידוד. בתא חמש מיטות קומתיים נטולות מזרנים ואף לא מאוורר אחד. לדברי מפקד האגף, כאשר התא מאוכלס, מניידים למקום מאוורר.
למבקרים נמסר כי בתא שוהים לכל היותר שניים עד שלושה מוחזקים באותה עת. בעת הביקור החדר היה מלוכלך מאוד. מעיון המבקרים ביומן תא ההפרדה, עולה כי בארבעת החודשים אשר קדמו לביקור תועדו 23 מקרים של שימוש בתא לצרכי בידוד או הפרדה. במרבית המקרים הוחזקו כלואים בבידוד למטרות ענישה בעקבות מקרים של אי עמידה לספירה, - קללות וניבול פה והפרת סדר ומשמעת. מהמתועד ביומן עלה, כי בדרך כלל נמצאים המוחזקים בחדר כשלושה ימים.
כן נמצא כי שני מקרים לא תועדו כראוי, ולא נרשם לגביהם מועד היציאה מבידוד.
יצוין כי גם בביקור שנערך במתקן בשנת 2015 נמצאו ליקויים באופן ניהול יומן ההפרדה והבידוד.
בבית סוהר שקמה נמצא כי כלואים באגף ההפרדה אינם לוקחים חלק בפעילויות החינוך השונות בבית הסוהר, מלבד שעת ספרייה שבועית.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה