יום ראשון, 10 בספטמבר 2017

הסניגוריה הציבורית - תנאי המעצר והמאסר במתקני הכליאה של שירות בתי הסוהר בשנת 2016 - מתקני הכליאה בשירות בתי הסוהר - יז. תלונות בדבר ענישה משמעתית קיצונית ויחס לא הולם



יז. תלונות בדבר ענישה משמעתית קיצונית ויחס לא הולם
 
ב - 7 מתקני כליאה בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית התקבלו תלונות על ענישה משמעתית קיצונית ויחס לא הולם מצד סגל בית הסוהר.
 
בבית מעצר תל אביב פגשו המבקרים כלוא הנמצא בבידוד אשר מסר למבקרים כי יחד עם כלואים נוספים, הוא שובת רעב במחאה על התנאים הקשים בבית המעצר. לדבריו יום קודם לכן נעשה נגדו שימוש בגז פלפל והוא הופרד מאחיו שהיה עצור במתקן, כאמצעי משמעת. כן מסר כי בעקבות שביתת הרעב הוא נשפט בהליך משמעתי על ידי מפקד בית המעצר ונידון לשבעה ימים בצינוק, 14 ימים ללא טלפון, שלילת מוצרי חשמל לחודש, חודש ללא קנטינה וחודשיים ללא ביקורים.
 
המבקרים פגשו בכלואים נוספים אשר שבתו רעב עקב התנאים בבית המעצר.
 
כתגובה לשביתת הרעב הוגבלו שיחות הטלפון, נשללו מהכלואים ביקורים והוגבל הטיול היומי. עוד תיארו הכלואים כי כחלק מסנקציות הענישה בגין שביתת הרעב, נערכים חיפושים רבים בתאיהם, כשבע פעמים ביום. בנוסף, במהלך הביקור העלו כלואים הלוקחים חלק בפרויקט גמילה "בראשית", טענות בדבר סנקציות קשות שננקטות כנגדם בגין הפרות נהלים. כך למשל, אחד הכלואים מסר כי בעקבות חריגה מהזמן שהוקצה לשיחות טלפון, נענש בשלילת שיחות טלפון לשלושה ימים.
 
בבית סוהר אופק טען אחד הקטינים כי אם אינו הולך לחינוך בבקרים הוא נשלח למשך היום לבידוד, ואם הדבר חוזר על עצמו במשך מספר ימים הוא נשפט על כך ועלול לקבל ענישה או בידוד. קטין אחר מסר למבקרים כי בבקרים מתיזים הסוהרים לעבר הקטינים שלא התעוררו מים, באופן שמרטיב את המיטה והבגדים.
 
בבית המעצר המחוזי בירושלים הלינו הקטינים השוהים במקום על שימוש בתא "חללית" ככלי לענישה, מעבר למידת הצורך. נטען כי הסוהרים מכניסים כלואים לחללית לעתים תכופות, וללא סיבות מוצדקות. אחד הכלואים מסר כי שהה בחללית למשך למעלה מעשר שעות, וכי במשך פרק זמן זה לא ניתן לו מזון. בנוסף לכך, הקטינים דיווחו על ענישה קולקטיבית. כך לדוגמה, תואר מקרה בו נשללה מהקטינים הזכות ליציאה לחצר בשל רעש שבקע מאחד התאים באגף.
 
במתקן משמורת סהרונים נמצא כי באחד המקרים שתועדו ביומן תא ההפרדה והבידוד שהה מוחזק בתא הבידוד במשך שבוע שלם, בעקבות מקרה בו המוחזק קילל סוהר לאחר שזה אסר עליו להיכנס לתאו. מהמסמכים בהם עיינו המבקרים עלה שהמוחזק הכחיש את הדברים. כן נמצא כי במסגרת ההליך המשמעתי הושתו על המוחזק עונשים נוספים, כגון שלילת זכות להחזיק מוצרי חשמל למשך 21 יום; שלילת זכות למבקרים למשך חודש; שלילת זכות למכתבים למשך חודש ושלילת זכות לטלפון למשך 21 יום. בתגובה לתמיהת המבקרים על חומרת העונש, אישר סגן מפקד המתקן את הדברים, ואמר שייתכן שהיו לאותו המוחזק אזהרות קודמות. בנוסף, במהלך הביקור הועלו תלונות מצד המוחזקים על כך שהסוהרים צועקים עליהם ואינם נוהגים בהם בכבוד. אחד המוחזקים הלין על כך שלאחרונה סוהר החליט באופן שרירותי למנוע מהמוחזקים להיכנס לתא המגורים שלהם במשך שעות ארוכות ללא כל סיבה ממשית.
 
בבית סוהר עופר עלו תלונות בקרב הכלואים על יחס הסוהרים כלפי הקטינים המוחזקים במקום. נטען כי הקטינים זוכים ליחס פוגעני, קשוח ומפחיד המתבטא, בין היתר, בהופעת הסוהרים ויחסם בעת הספירה, כאשר אלה נכנסים לאגף מלווים במגנים, קסדות ואלות. בנוסף נמסר כי באגף התבצעו מספר פעמים חיפושים פתאומיים בשעות הלילה המאוחרות, שכללו השפלות, קללות וזריקת חפצים ובגדים לרצפה מצד הסוהרים. כמו כן, נטען כי בזמן שהיית הקטינים במתחם בית המשפט עופר, נוהגים הסוהרים כלפיהם ביחס גס ועצבני.
 
בבית סוהר חרמון ביקרו המבקרים באגף המעבר, אשר משמש להרחקת כלואים מהאגפים בהם הם שוהים, על רקע בעיות אשר עולות בהליך הטיפולי, כגון חוסר שיתוף פעולה, בעיות משמעת וכדומה. במקום הוחזק כלוא אשר מסר למבקרים כי הוא שוהה בתא מבודד מזה עשרה ימים, והלין על כך שאינו מקבל תשובות ברורות באשר לסיבת השמתו באגף המעבר.
 
המבקרים סברו כי מאחר שתנאי המחייה הקיימים באגף המעבר ירודים באופן משמעותי מאלו הקיימים באגפים הרגילים, השמתם של כלואים באגף זה מהווה מעין "ענישה" פסולה. המבקרים סברו כי ככל שכלוא מסרב לשתף פעולה עם ההליך הטיפולי או מבקש להביא את הליך הטיפול לסיומו, יש לכבד את בקשתו ולאפשר לו לעשות כן. אין לנסות לשכנע כלואים לשוב להליך הטיפולי בדרך של כפייה.
 
בבית סוהר צלמון עלו טענות בקרב הכלואים באגף העצורים עד תום ההליכים על היחס לו הם זוכים מסגל המתקן. לטענתם, הסוהרים מתנכלים להם ומשקרים להם.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה