יום ראשון, 10 בספטמבר 2017

הסניגוריה הציבורית - תנאי המעצר והמאסר במתקני הכליאה של שירות בתי הסוהר בשנת 2016 - מתקני הכליאה בשירות בתי הסוהר - ג. 1. איכות הטיפול הסוציאלי ומחסור בכוח אדם ובמסגרות טיפול ושיקום לכלואים


ג. 1. איכות הטיפול הסוציאלי ומחסור בכוח אדם ובמסגרות טיפול ושיקום לכלואים
 
ב - 4 מתקני כליאה בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית נתגלו ליקויים בנוגע לאיכות הטיפול - הסוציאלי, למחסור בכוח אדם ובמסגרות טיפול ושיקום לכלואים. נמצא, כי בחלק מהמתקנים מוטל על העובדים הסוציאליים עומס רב מאוד, עד כדי פגיעה ביכולתם להעניק לכלואים מענה טיפולי נאות; בחלק מהמתקנים נמצא מחסור במסגרות טיפוליות.
 
בבית סוהר חרמון המבקרים ביקרו במחלקת "מפנה" העוסקת בטיפול בעברייני מין. בשיחה של המבקרים עם סגל בית הסוהר אודות האפשרות לשילוב בטיפול של כלואים המכחישים את ביצוע העבירה, נמסר למבקרים כי קיים אמנם מנעד רחב בין הכחשה להודאה, אך לטעמם לא ניתן לקיים טיפול אפקטיבי עם כלוא אשר מצוי בהכחשה מלאה ביחס לביצוע העבירה.
 
הסניגוריה הציבורית סבורה כי לאור הספרות המחקרית בתחום, המצביעה על אפשרות לטיפול בעברייני מין מכחישים, ראוי לפתח מודל טיפולי המתאים למכחישים, שהנחת היסוד המובילה אותו אינה מתייחסת לצורך בהודאת המטופל.
 
בבית מעצר הדרים נמצא כי ישנו מחסור בעובדים סוציאליים, וחסר מענה טיפולי מצד עובד סוציאלי תורן במהלך סופי השבוע. בבית המעצר קיימים 10 תקנים עבור עובדים סוציאליים, כאשר בפועל נמסר למבקרים כי חלק מהעובדות הסוציאליות נמצאות בחופשת לידה לסירוגין.
 
יצוין כי במועד הביקור שהו במתקן 782 כלואים, כך שגם כאשר התקנים מאוישים במלואם ניכר מחסור במענה טיפולי הולם ביחס לכמות הכלואים המוחזקים במקום. זאת, במיוחד לאור העובדה כי מרבית הכלואים השוהים בבית המעצר הם עצורים, שמהווים אוכלוסייה רגישה ושקיים לגביהם חשש מוגבר לאובדנות.
 
למבקרים נמסר כי במהלך ימי השבוע ישנו עובד סוציאלי בבית הסוהר בכל שעות היום. כך, מרבית העובדים הסוציאליים עובדים בימי א' ה' מהשעה 7:30 עד השעה 17:00. בכל יום ישנו עו"ס תורן עד השעה 19:00, ועו"ס מתחמי מהשעה 18:00 עד השעה 6:00 למחרת. עם זאת, במהלך סופי השבוע אין כל מענה טיפולי מצד עובד סוציאלי.
 
 
למבקרים נמסר כי במידה ועולה צורך בכך, ישנה אפשרות להיפגש עם הקרימינולוגית אשר נמצאת בבית הסוהר בימי שישי עד שעות הצהריים. בנוסף נמסר כי במהלך כל שעות סוף השבוע ישנו חובש אשר עשוי לתת מענה לפניות רלוונטיות, בהיעדר עובדת סוציאלית.
 
כן נמסר כי כלוא אשר נקלט בימי סוף השבוע ומראה סימנים למצוקה נפשית, מוחזק תחת השגחה עד ליום ראשון, אז יוכל להיפגש עם עובדת סוציאלית. המבקרים סברו כי ישנו קושי במצב בו החובש ממלא את מקומה של העובדת הסוציאלית, שכן הוא נעדר כל הכשרה מתאימה.
 
לאור אופייה של אוכלוסיית הכלואים המוחזקים במתקן המעצר כאמור, הסניגוריה הציבורית סבורה כי ראוי שיהיה מענה מצד עובד סוציאלי גם בסופי השבוע.
 
בנוסף נמסר למבקרים כי העובדים הסוציאליים נדרשים לפגוש כלואים שמוגדרים בהשגחה לפחות פעם בשבוע, וכאשר מדובר בכלואים המוחזקים באגף ההשגחה נערכים ביקורים של עובדת סוציאלית על בסיס יומי.
 
נמסר כי בשל מסוכנותם של הכלואים, הפגישות נערכות במשרד מפקד האגף ובנוכחות סוהר. המבקרים סברו כי ניהול השיחות עם העובדת הסוציאלית בנוכחות סוהר פוגע בזכותם של הכלואים לפרטיות ומנוגד לכללי האתיקה ולהנחיות שירות בתי הסוהר.
 
בבית סוהר השרון נמסר למבקרים כי בבית הסוהר עובדים שבעה עובדים סוציאליים, אף על פי שהתקינה היא לשמונה. במועד הביקור שהו בבית הסוהר 425 כלואים, כך שכל עובד סוציאלי אחראי בממוצע לכ 60 כלואים.
 
המבקרים התרשמו כי מיעוט התקנים לעובדים סוציאליים בכלא - מגביל עד מאוד את שיקום הכלואים ומתן מענה לצרכיהם. כך למשל, המבקרים התרשמו כי אחוז המשתתפים בקבוצות טיפוליות נמוך ביחס לכלל הכלואים השוהים בבית הסוהר. כן נמצא כי רק כ 10 כלואים מתוך מאות הכלואים המוחזקים במקום מקבלים טיפול פרטני הכולל פגישות שבועיות ודו שבועיות עם העובדת הסוציאלית. 
 
מסגל בית הסוהר נמסר כי הצוות הטיפולי יתוגבר בשנה הבאה בסטודנטים ובכך תתאפשר הרחבת הטיפולים הפרטניים לאסירים. בנוסף לכך נמסר למבקרים כי על אף התיקון בחוק בשנת 2012, רק לאחרונה הועברו תקציבים ותקנים לטובת נושא הטיפול והשיקום, וכי חלק מהתקנים טרם אויש. כן נמסר כי קיימות רשימות המתנה לקבוצות ולטיפולים.
 
יש לקוות כי עם יישומו המלא של תיקון 42 יורחבו המענים הטיפוליים שיקומיים, שיבואו לידי ביטוי במספר הכלואים המשולבים בקבוצות טיפוליות ובמענים של טיפול פרטני לצד הטיפול הקבוצתי. כן יש לקוות כי מספר אגפי השיקום ומספר הכלואים המשולבים באגפים הקיימים ילך ויגדל, כחלק משילובם של כלואים חזרה לחברה באופן הדרגתי והפחתת המועדות.
 
במהלך הביקור פגשו המבקרים בכלוא אשר מטופל בתחליף סם בהתאם להוראות נרקולוג. נמצא כי מלבד הטיפול התרופתי הכלוא אינו משולב באף מסגרת טיפולית משלימה אשר תסייע לו להתמודד עם הקשיים והמצוקות הנוגעים להתמכרותו.
 
בבית סוהר שקמה נמצא כי קיים מחסור בעובדות סוציאליות הפועלות בבית הסוהר. למבקרים נמסר כי בבית הסוהר מועסקות שבע עובדות סוציאליות, וכן קרימינולוגית קלינית שתפקידה בין היתר נוגע לאבחון ומניעת אובדנות. הצוות הטיפולי פוגש בכלואים באופן סדיר בכל יום ומפעיל סדנאות טיפול ושיקום שונות כגון סדנה לשליטה בכעסים, קבוצה לטיפול בהתמכרויות ועוד.
 
במועד הביקור שהו בבית הסוהר 423 כלואים, כך שכל עובדת סוציאלית אחראית לכ 60 כלואים.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה