יום ראשון, 10 בספטמבר 2017

הסניגוריה הציבורית - תנאי המעצר והמאסר במתקני הכליאה של שירות בתי הסוהר בשנת 2016 - מתקני הכליאה בשירות בתי הסוהר - מבוא


מבוא
 
עם קבלת מינויים כמבקרים רשמיים בבתי סוהר ובתי מעצר בסוף שנת 1999, החלו נציגי הסניגוריה הציבורית לערוך ביקורים רשמיים במתקני המעצר והמאסר השונים בישראל.
 
הסניגוריה הציבורית מופקדת על הגנתם של רבים מהכלואים במסגרת ההליכים הפליליים הננקטים נגדם, והיא רואה בעריכת ביקורים רשמיים חלק חשוב מתפקידה המוסדי בקידום הגנה על זכויות הפרט בכלל ועל זכויותיהם של עצורים ואסירים בפרט. זאת, מתוך תפיסה ששמירה קפדנית על זכויותיהם של מי שהחברה שוללת את חירותם, גם אם על פי דין, היא אחד המבחנים המרכזיים למידת המחויבות של המדינה לערך של שמירה על כבוד האדם.
 
זהו הדוח ה - 13 שמפרסמת הסניגוריה הציבורית בנושא תנאי הכליאה. דוח זה נועד לרכז ממצאים וליקויים במגוון נושאים שעלו מדוחות הביקורת הפרטניים שנערכו בעקבות ביקורים רשמיים של אנשי הסניגוריה הציבורית במהלך שנת 2016, ב - 24 מתקני כליאה המצויים באחריות שירות בתי הסוהר וב - 10 מתקני מעצר המצויים בבתי המשפט. הרשימה המלאה של מתקני הכליאה שנכללים בדוח זה ומועדי הביקורים הרשמיים, מצורפת כנספח א' לדוח.
 
חלקו הראשון של הדוח סוקר בהרחבה את הליקויים שנחשפו במתקני כליאה שהינם באחריות שירות בתי הסוהר. הפרקים בחלק זה עוסקים במגוון נושאים כגון: החזקה בתנאי הפרדה ובידוד; צפיפות קשה; טיפול רפואי לכלואים; תהליכי שיקום (טיפול, חינוך, פנאי ותעסוקה); שימוש מופרז ובלתי מידתי בכבילה; תנאי חום וקור, אוורור ותאורה; היגיינה, תברואה ובעיית מזיקים; מצב תאי המקלחת והשירותים; זכות ההליכה באוויר הפתוח; מזון; ציוד אישי בסיסי וציוד כללי; שירותי הקנטינה; תנאי בטיחות; מידת ההקפדה על הפרדה בין אוכלוסיות כלואים שונות ועוד. בחלקו השני סוקר הדוח את הליקויים שנמצאו במתקני כליאה המצויים בבתי המשפט, המיועדים להחזקתם של עצורים ואסירים המובאים לבית המשפט לצורך קיום דיונים משפטיים בעניינם.
 
במסגרת הביקורים במתקני הכליאה נבדק אופן קיום החובה הבסיסית להחזיק עצורים ואסירים (להלן: "כלואים") בתנאי כליאה הולמים שלא יהיה בהם כדי לפגוע בבריאותם ובכבודם, וזאת בשים לב לרשימת התנאים המינימאליים שנקבעה בדברי החקיקה השונים, ובכללם: סעיף 9 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה מעצרים), התשנ"ו 1996(להלן: "חוק המעצרים") ותקנות סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - מעצרים) (תנאי החזקה במעצר), התשנ"ז - 1997 (להלן: "תקנות המעצרים"), העוסקים בתנאי כליאה הולמים של עצורים; סעיף 13 ב לחוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), התשל"א -1971 (להלן: "חוק הנוער") ותקנות הנוער (שפיטה, ענישה - ודרכי טיפול) (תנאי החזקת קטין במעצר או במאסר), התשע"ג -2012 (להלן: "תקנות הנוער"), - הקובעים דרישות משלימות וייחודיות לעצורים קטינים; וכן סעיפים 11 ב 11 ה לפקודת בתי הסוהר [נוסח חדש], התשל"ב - 1971(להלן: "פקודת בתי הסוהר") שנוספו ביום 14.5.2012 במסגרת תיקון מס' 42 לפקודה, תקנות בתי הסוהר, התשל"ח - 1978(להלן: תקנות בתי הסוהר") - ותקנות בתי הסוהר (תנאי מאסר), התש"ע - 2010 (להלן: "תקנות בתי הסוהר) (תנאי מאסר)"), וכן הוראות שירות בתי הסוהר (להלן: "הוראות השירות") ופקודות נציבות שירות בתי הסוהר (להלן: "פקודות הנציבות"), העוסקות בתנאי כליאה של אסירים.
 
כמפורט בדוח, במהלך הביקורים נמצאו ליקויים המהווים הפרות של החוק, התקנות והפקודות. ממצאי הביקורים שערכו אנשי הסניגוריה הציבורית הועלו על הכתב באופן מפורט בדוחות ביקורת פרטניים שהועברו לגורמים שונים, ובהם: היועץ המשפטי לממשלה ומשנהו, השר לביטחון פנים, נציב בתי הסוהר, היועץ המשפטי לשירות בתי הסוהר, היועץ המשפטי למשרד לביטחון פנים, מבקר המשרד לביטחון פנים ועוד. תגובות הגורמים המפוקחים לדוחות הפרטניים מופיעות בהערות השוליים בסמוך לתיאור הממצאים, והן מובאות בדרך כלל כלשונן. לגבי חלק מן הממצאים בדוחות לא התקבלו תגובות של יחידות הביקורת בשירות בתי הסוהר. במקרים אלה, וככל שישנן, יובאו בהערות שוליים תגובותיהם של הגורמים השונים במתקן הכליאה, כפי
שנמסרו לאנשי הסניגוריה הציבורית במהלך הביקור הרשמי.
 
מן הראוי לציין כי בדרך כלל זכו אנשי הסניגוריה ליחס אדיב מאוד ולשיתוף פעולה מלא מצד המפקדים ואנשי הסגל במתקני הכליאה. בקרב ממלאי התפקידים ניכרת, על פי רוב, מודעות גבוהה לצורך החיוני לשמור על זכויות העצורים והאסירים. כמו כן, אף בתגובות שנתקבלו בעקבות פרסום הדוחות הפרטניים, אשר רובן נערכו על ידי גנ"מ עליזה יעקבי, רמ"ח ביקורת ביחידה לביקורת פנים בשב"ס, ניכרת התייחסות עניינית ומפורטת לביקורת.
 
אנו סבורים שבכוחו של דין וחשבון מרוכז זה, האוצר בחובו מידע רחב ומקיף, לשרטט תמונה רחבה ואמינה באשר למצב הקשה הקיים כיום בחלק מן המתקנים. אנו מקווים כי סיכום ממצאי הביקורים שערכו אנשי הסניגוריה הציבורית המובא בדוח, יסייע במציאת פתרון הולם לטיפול בליקויים. חלק מהליקויים הם חמורים ועל כן דורשים מענה מיידי.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה