יום ראשון, 10 בספטמבר 2017

הסניגוריה הציבורית - תנאי המעצר והמאסר במתקני הכליאה של שירות בתי הסוהר בשנת 2016 - מתקני המעצר בבתי המשפט - ב. תאי מעצר קטנים וצפופים


ב. תאי מעצר קטנים וצפופים
 
ב - 7 מתקני מעצר בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית במהלך שנת 2016, נמצא כי הכלואים שוהים בתנאי צפיפות קשים שאינם עומדים בהוראות החוק. בחלק מהמקרים נמצא כי התאים מכילים מספר כלואים הגדול מהמספר שהם ערוכים להכיל, וכי לעתים כדי להתגבר על מצוקת המקום והצורך בהפרדות מוחזקים כלואים מחוץ לתאים, ברכבי ההובלה.
 
בית משפט השלום בעכו: המבקרים התרשמו כי בתאי בית המעצר שוררת צפיפות קיצונית, אף על פי שבמועדי הביקור שהו במתקן כמחצית, ואף פחות, מכמות הכלואים הממוצעת הנמצאת במקום, כפי שזו נמסרה למבקרים מאנשי נחשון. בבית המעצר שלושה תאים גדולים להחזקת - כלואים, וארבעה תאי הפרדה. גודל התאים הגדולים כ - 8 מ"ר, והם נועדו להחזקה של עד 13 לואים. עם זאת, מנתונים שנמסרו למבקרים על ידי מפקד בית המעצר עולה כי בפועל מספר הכלואים השוהים בתאים הללו גדולה הרבה יותר. המבקרים התרשמו כי כבר בתפוסה חלקית של 10 כלואים, ניכרת בתאים צפיפות בלתי נסבלת. המבקרים הבחינו כי כלואים נאלצו לשבת על הרצפה בהיעדר מקומות ישיבה, ובתא הורגש מחנק וריח לא נעים. גודל התאים הקטנים עומד על כ - 1.5 מ"ר בלבד, כך שגם בהחזקה של עצור או שניים בתאים אלה, שטח המחייה העומד לרשות כל עצור חורג באופן קיצוני מהסטנדרט המחייב. יוער כי מדובר אמנם במבנה שנבנה קודם לשנת 1977, אך אגף תאי ההפרדה נוסף בשיפוץ שעבר המבנה. אשר לתאים האחרים, הגם שהתקנות לא חלות לגביהם, עדיין מן הראוי לשאוף ככל הניתן לסטנדרט הקבוע בחוק. במצב הקיים שטח המחייה הממוצע לכלוא עומד על פחות מחמישית מהסטנדרט המחייב, ואף עלול להגיע למצב של כעשירית מהסטנדרט המחייב (0.5 מ"ר).
 
הכלואים אשר שהו במקום הלינו על הצפיפות הקשה בתאים ועל ההמתנה הממושכת בתא עד לתחילת הדיונים. נטען כי התא נועד להכיל מספר מצומצם יותר של כלואים, וכי בהיעדר מקומות ישיבה מספיקים לכולם, הם נאלצים לעמוד או לשבת על הרצפה. גם צוות המתקן הצביע על הקושי העולה מכך שיש במתקן תפוסת יתר, שכן הדבר מציב אתגרים ביטחוניים רבים עבור הצוות, הנדרש לנייד מספר גדול של כלואים בין מספר מצומצם של תאי מעצר, והכל תוך שמירה על זכויותיהם לתנאי כליאה הולמים מחד, והקפדה על נהלי הבטיחות וההפרדה מאידך. לשיטת מפקד המתקן ישנו צורך בשיפוץ מקיף שיכלול תכנון מחדש והוספת שניים או שלושה תאי מעצר גדולים לכל הפחות. בנוסף, נמסר מסגל המתקן כי אפשרות נוספת להקלת העומס והפחתת הצפיפות בתאים היא הקדמת מועדי דיוני המעצרים, כך שאלה יתחילו במועד קרוב יותר להגעת הכלואים למתקן.
 
המבקרים סברו כי יש למצוא בדחיפות פתרון מבני להרחבת מתקן המעצר. עד למציאת פתרון כאמור, יש לפעול באופן מיידי לקיצור משך שהייתם של הכלואים בתאים ולדילול מספר הכלואים השוהים בו זמנית במתקן. כך למשל, יש לפעול לפינוי העצורים סמוך ככל הניתן לאחר סיום הדיון בעניינם, ולהבאה מדורגת של כלואים לאורך יום הדיונים.
 
היכל המשפט באר שבע: נמצא כי לעיתים מספר הכלואים השוהים בבית המעצר עולה על תקן הכליאה במקום. במקרים חריגים, בשל מחסור בתאים, עשוי אף להיווצר מצב בו כלואים יוחזקו ברכב ההסעות לפרקי זמן קצרים. המבקרים סברו כי גם אם מצב זה הוא לא שגרתי ונדיר, יש לפעול לביטולו כליל, בשל הפגיעה הלא מידתית באופן שבו מוחזק הכלוא.
 
בית המשפט המחוזי בירושלים: נמצא כי תאי המעצר קטנים ושטח המחיה הממוצע בהם נמוך ביותר. אחד התאים פוצל לשני תאים בגודל של כ - 3 מ"ר, אשר בכל אחד מהם שהה במועד הביקור כלוא אחד. בתא אחר שגודלו עומד על כ - 17 מ"ר שהו במועד הביקור 7 כלואים, כך ששטח המחייה הממוצע עמד על 2.4 מ"ר.
 
בית משפט השלום בירושלים: מדובר במתקן קטן ומיושן אשר אין בו כדי לתת מענה למספר הכלואים השוהים בו מדי יום. בבית המעצר חמישה תאים. שני תאים בגודל של כ - 8 מ"ר, אשר מיועדים לשהייה של עד 16 כלואים, שני תאים בגודל של כ - 6 מ"ר, אשר מיועדים לשהייה של עד 10 כלואים, ותא קטן בגודל של כ - 1 מ"ר, אשר נועד להחזיק כלוא אחד, למעט במקרים חריגים בהם מוחזקים שני כלואים בו זמנית לפרק זמן קצר של עד רבע שעה בלבד. מדובר בשהייה בתנאי צפיפות קשה, כאשר בתפוסה מלאה שטח המחייה הממוצע לכל כלוא עומד על בין 1-2 מ"ר. בנוסף, המבקרים התרשמו כי לעיתים מוחזקים בתאים מספר גדול יותר של כלואים מהמספר שהתאים מיועדים לו. במהלך הביקור העלו הכלואים תלונות ביחס לתנאי צפיפות קשים ובלתי אנושיים. יצוין כי בדוחות הסניגוריה הציבורית מהשנים החולפות שבו ועלו ממצאים דומים. על אף התרעות חוזרות ונשנות אלו, ולמרות מגמת העלייה הקיימת ביחס למספר הכלואים המגיעים לבית המעצר, המבקרים התרשמו כי דבר לא נעשה והמצב נותר כשהיה. הדבר חמור במיוחד ביחס להמשך השימוש בתא הקטן. בהקשר זה יצוין כי בעקבות דוחות קודמים של הסניגוריה שעסקו בתא זה ניתנה הנחייה מפורשת של מחלקת יעוץ וחקיקה (פלילי) בדבר הקפדה על החזקה של עצורים בתא למשך זמן קצר בלבד, והגבלת השימוש בו לצורך החזקה של עצור אחד, למעט במקרים חריגים בהם ישנו צורך להחזיק בתא עצור נוסף. המבקרים התרשמו כי גם בתנאים אלה, החזקת כלואים בתא כה זעיר במידותיו פוגעת בצלם האנוש ובכבודם של הכלואים ומותירה רושם מחריד ומזעזע.
 
בשיחות שערכו המבקרים עם מזכירות בתי המשפט ועם אנשי יחידת נחשון התרשמו המבקרים כי מושקע מאמץ במציאת פתרונות למצב הקיים. כך למשל, נמסר למבקרים כי ישנה תכנית להסבת חדר המפגש עם עורך דין לתא מעצר, וכן להצבת מבנים יבילים בחניית בית המשפט אשר ישמשו כתאים נוספים. בשל חומרת המצב המתואר, יש לגייס את כל הגורמים הרלוונטיים והמשאבים הדרושים להבאת פתרון רציני ומיידי, ובכלל זה לעשות מאמצים לקידום מהיר של התכנית להפקעת חלק מאזור החניה של השופטים הסמוך למתקן והוספת מבנים יבילים, אשר יש בה כדי לתת מענה, ולו חלקי, לבעיית הצפיפות הבלתי נסבלת במתחם.
 
בית משפט השלום בחדרה: במועד הביקור שהו בבית המעצר 25 כלואים. מתוכם 20 כלואים הוחזקו בתא המעצר המרכזי, המכונה "התא הגדול". מדובר בתא שגודלו 10.5 מ"ר בלבד, כך שבמועד הביקור שטח המחייה הממוצע עמד על כחצי מ"ר בלבד. למבקרים נמסר כי מדובר במספר כלואים המייצג יום דיונים ממוצע בבית המשפט. לדברי המבקרים, הצפיפות בלטה לעין ובמקום שררה צחנה קשה ומחנק.
 
היכל המשפט בנצרת: בבית המעצר ארבעה תאים גדולים בגודל של כ - 20 מ"ר, המיועדים לשהייה של עד כ - 20 כלואים. כמו כן במקום ששה תאים קטנים בגודל של כ - 5 מ"ר, המיועדים לשהייה של עד כ -5 כלואים.
 
המבקרים סברו כי גודל התאים אינו מותאם לכמות הכלואים המיועדים לשהות בכל תא, שכן במצב של תפוסה מלאה שטח המחיה הממוצע עומד על מטר רבוע יחיד לכל כלוא.
 
בית המשפט המחוזי בלוד: במתקן המעצר תשעה תאים, שבכל אחד מהם שלושה דרגשים מבטון המחוברים זה לזה בצורת 'ח'. נמצא כי כאשר בית המעצר נמצא בתפוסה מלאה, אין מספיק מקומות ישיבה עבור כל העצורים המוחזקים במקום.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה