יום ראשון, 10 בספטמבר 2017

הסניגוריה הציבורית - תנאי המעצר והמאסר במתקני הכליאה של שירות בתי הסוהר בשנת 2016 - מתקני הכליאה בשירות בתי הסוהר - טז. ליקויים הנוגעים לעתירות אסירים וליידוע על זכויות כלליות


טז. ליקויים הנוגעים לעתירות אסירים וליידוע על זכויות כלליות
 
ב - 4 מתקני כליאה בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית התגלו ליקויים הנוגעים להגשת - עתירות אסירים וליידוע אסירים על זכויותיהם.
 
בבית סוהר דקל ביקרו המבקרים כלוא בעקבות פנייה מוקדמת שלו אל הסניגוריה הציבורית, בה הלין על מחסור בטפסים להגשת עתירות אסיר.
 
לדברי מפקד בית הסוהר, טופס עתירת אסיר אינו בגדר מסמך שחובה להגישו לבית המשפט, ולכן במידה ואוזלים הטפסים ניתן להגיש עתירה על גבי דף נייר רגיל והעתירה תתקבל פורמאלית במזכירות בית המשפט. בנוסף, נמסר על ידי מפקד האגף כי כיום אין בעיה של מחסור בטפסים.
 
בבית סוהר השרון נמסר למבקרים כי מספרן הכללי של העתירות נמצא במגמת ירידה, כאשר מרבית העתירות המוגשות מתייחסות לנושאים שמצויים באחריות משטרת ישראל, כגון יציאה לחופשות ושינוי תנאים, בעוד רק מיעוט מהעתירות נוגע לנושאים שמצויים באחריות שב"ס. כן נמסר כי בעוד שירות בתי הסוהר עושה מאמצים לטפל בעתירות במהירות האפשרית, הטיפול בעתירות אסירים בהן נדרשת עמדת משטרת ישראל, למשל בעתירות הנוגעות ליציאה לחופשות, לוקח זמן רב, דבר אשר מביא לכדי תסכול וכעס בקרב האסירים. יש לציין כי מדובר בהתנהלות המנוגדת לקבוע בפסיקה. כך למשל, בעת"א 2464-08-12 שיבלי נ' משטרת ישראל/שירות בתי הסוהר (23.10.2012) וכן בעת"א 45500-03-13, עלי מוסראתי נ' שירות בתי הסוהר (6.6.2012), נקבע כי בהיעדר תגובה מטעם המשטרה ביחס לבקשת אסיר ליציאה לחופשה, תוך הזמנים הנקובים, תיחשב המשטרה כמי שמסכימה לבקשה ועל השב"ס להמשיך ולטפל בבקשה כאילו אישרה משטרת ישראל את היציאה לחופשה. מיותר לציין כי התנהלות זו פוגעת פגיעה קשה בזכויות האסיר.
 
בבית סוהר דמון נמצא כי באגף האסירות הביטחוניות לא קיימים שלטים המפרטים את זכויות וחובות האסירות, ובכללן הזכות לייצוג על ידי עורך דין.
 
המבקרים התרשמו כי הכלואות אינן מודעות לזכויותיהן וכי אינן מקבלות מענה מסגל בית הסוהר לשאלותיהן.
 
בבית מעצר הדרים נמצא כי השלטים בדבר זכויות וחובות העצורים באגף עצורי הימים (אגף 5) תלויים מחוץ לאגף ואינם נגישים לעצורים בתוך האגף.
 
המבקרים הסבו את תשומת לב מפקד האגף לדבר, וביקשו כי השלטים יועברו למקום בו יתאפשר לעצורים לקרוא את תוכנם.
 
בבית סוהר השרון נמצא כי באגף המעבר (אגף 1) אין שלטים המפרטים את זכויות הכלואים.
 
בבית סוהר שקמה הבחינו המבקרים כי השלטים בהם מפורטות זכויות הכלואים נמצאים מחוץ לטווח הראייה של הקטינים השוהים בתא, כך שאין בהם כל תועלת. בעניין זה נמסר על ידי מפקד בית הסוהר כי יימצא פתרון הולם לעניין זה, וצוין כי קיימת הקפדה יתרה על זכויות הקטינים.
 
בבית סוהר מג"ן מב"ן נמצא כי במחלקה הסגורה ישנו שלט בו מידע אודות הסניגוריה הציבורית וכן דף מידע למטופל, אך אלו קיימים בשפה העברית בלבד. למבקרים נמסר על ידי סגל המתקן כי הוזמנו שלטי זכויות בשפות נוספות.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה