יום ראשון, 10 בספטמבר 2017

הסניגוריה הציבורית - תנאי המעצר והמאסר במתקני הכליאה של שירות בתי הסוהר בשנת 2016 - מתקני הכליאה בשירות בתי הסוהר - יד. קשיים במימוש הזכות לקשר עם בני משפחה


יד. קשיים במימוש הזכות לקשר עם בני משפחה
 
ב - 8 מתקני כליאה בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית הועלו תלונות על קשיים במימוש - זכותם של הכלואים לקשר עם בני משפחה. בין השאר הועלו תלונות ביחס למגבלות על השימוש בטלפונים ציבוריים; קריטריונים נוקשים ליציאה לחופשות; וכן קשיי גישה לבית הסוהר.
 
בבית סוהר אופק נמצא כי מתוך כלל הקטינים ששהו במקום במועד הביקור ביוני 2016, אף לא אחד מהם שולב בסבב חופשות. בביקור נוסף שנערך במקום בדצמבר 2016 נמסר למבקרים כי אושרו חופשות לשלושה קטינים, ונבחנת אפשרות יציאה לחופשה עבור שני קטינים נוספים. נתון זה מהווה עלייה משמעותית מהנתונים שנמצאו בשנים שעברו, לפיהם בחלק מהשנים לא יצאו כלל קטינים לחופשות. יצוין כי ישנה חשיבות רבה בשילוב הדרגתי של הקטינים בסבב חופשות (ולו של מספר שעות), לצרכי חיזוק הקשר של הקטין עם משפחתו ועם הקהילה, הכנתו לקראת השחרור ומתן הקלה רגעית בתנאי המאסר הקשים. יתרה מכך, גם גורמי הטיפול בבית הסוהר מכירים בחשיבות הידוק הקשר המשפחתי והתרומה שיש בכך כדי להקל על היציאה לחופשי לאחר החזקה ממושכת.
 
בבית המעצר המחוזי בירושלים נשמעו טענות רבות בקרב הכלואים ביחס לגישה הניתנת להם לטלפונים הציבוריים. הכלואים טענו כי לכל תא מוקצית כשעה בה על הכלואים לחלוק את מכשיר הטלפון, כך שכל כלוא מקבל זמן מועט לשיחות עם בני משפחתו. הכלואים ציינו כי בשל שיחת הזיהוי שיש לבצע בתחילת כל שיחה יוצאת, שאורכת לפעמים מספר דקות, נותרות להם דקות ספורות בלבד אשר אינן מאפשרות להם לשוחח כראוי עם בני משפחותיהם. המבקרים סברו שיש מקום להעניק לכלואים זמן שיחה ארוך יותר, בעיקר בתאים גדולים בהם שוהים כמות גדולה של כלואים, וכי יש להתחשב בעובדה שחלק מהכלואים נשואים עם ילדים וזקוקים לזמן שיחה ארוך מהרגיל. יצוין כי על פי תקנה 10 (א) לתקנות המעצרים, לעצורים עד תום ההליכים זכות לעשות שימוש בטלפון פעם ביום לפרק זמן סביר. כמו כן, נטען כי לעיתים ניתנת לכלואים אפשרות להתקשר במהלך השבת, דבר שפוגע באפשרות של שומרי השבת לעשות שימוש בטלפון.
 
המבקרים סברו כי יש לאפשר לכלואים שומרי שבת לערוך שיחת טלפון בצאת השבת. בקרב הכלואים הקטינים נשמעה טענה כי הם אינם מקבלים גישה לטלפון באופן קבוע, וכי זו תלויה ברצונם הטוב של הסוהרים. כך למשל דיווחו שניים מהקטינים כי לא ניתן להם לשוחח עם הוריהם. מדובר במצב חמור, במיוחד כשמדובר בכלואים קטינים שעבורם חווית המעצר עשויה להיות קשה ביותר. תלונה נוספת שעלתה התייחסה לזמני המתנה ארוכים של המבקרים בבית המעצר. אחד הכלואים מסר למבקרים כי אשתו וילדיו הגיעו לבקרו במהלך חג הקורבן, ונאלצו לחכות קרוב לשלוש שעות וחצי עד שהכניסו אותם.
 
בבית סוהר גלבוע הלין אחד הכלואים באגף ההפרדה על משך הזמן הקצר העומד לרשותו לצורך שיחות טלפון. הכלוא טען כי לאור מצבו הרפואי, עליו לקיים שיחות טלפון ארוכות עם משפחתו וכי אין במשך הזמן הקצר המוקצב לו כדי לענות על צרכיו. כן טען כי עליו לערוך שיחות ארוכות עם עורך דינו לאור מורכבות ההליך הפלילי בעניינו.
 
בבית סוהר איילון הלין כלוא באגף ההפרדה על כך שטרם ניתן לו לערוך את שיחות הטלפון להן הוא זכאי.
 
בבית סוהר השרון נשמעו תלונות על כך שהמשפחות שבאות לבקר את הכלואים ממתינות במשך שעות ארוכות באזור החשוף לפגעי מזג האוויר.
 
בבית סוהר דמון הועלו תלונות בנוגע להיעדר אפשרות לקיים ביקורים פתוחים עם בני משפחות הכלואים וכן על היעדר אפשרות ליציאה לחופשות.
 
בבית סוהר עופר נמסר כי חלק מהקטינים אינם זוכים לביקורי משפחה כלל, לעיתים בשל היעדר אישור כניסה לישראל ובמקרים אחרים כעונש המוטל מטעם שב"ס. כך למשל, חלק מהקטינים העידו כי לא פגשו את הוריהם מזה מספר חודשים (בין 3 ל 2- 5 חודשים), לעיתים מאז קליטתם - בבית הסוהר. המבקרים סברו כי מן הראוי שהעניין יובא בפני הרשויות המוסמכות ותוסבתשומת לבן לבעייתיות זו.
 
במתקן משמורת סהרונים כל מוחזק מקבל פעם בחודש כרטיס חיוג אחד לצורך קיום שיחות בטלפונים הציבוריים בחצר. לדברי המוחזקים, בשל קשיי התקשרות עם אפריקה, כל כרטיס מעניק לא יותר מ -8-7 דקות שיחה, אשר אינן מספקות את מלוא צרכיהם. בנוסף, מספר מוחזקים הלינו על כך שלא מתאפשר להם לקבל ביקורים של קרובי משפחה ואף לא ביקורים לצורך מסירת ציוד בלבד. אחד המוחזקים הלין על כך שלא מתאפשר לו לקיים ביקור פתוח עם רעייתו ובתם התינוקת. לדבריו, מעולם לא ראה את בתו בת ה - 18 חודשים. מבירור שערכו המבקרים נמצא כי הביקור סורב מאחר שלא הוכיח את נישואיו כנדרש, באמצעות מסמכים. המבקרים סברו כי יש מקום לשקול גמישות בדרישת ההוכחה של הקשר המשפחתי בין המוחזק למבקריו, וזאת נוכח העובדה שלאוכלוסייה המוחזקת אין בדרך כלל אפשרות להוכיח במסמכים מתועדים קשר משפחתי, ורבים מהם אף חוששים להצהיר על קשר משפחתי בשל החשש לסבך את בני משפחותיהם המשוחררים. מוחזק אחר הלין על כך שלא נותנים לאחיו לבקר אותו, אלא רק למסור ציוד. בבדיקה שנערכה נמסר למבקרים כי המוחזק אינו זכאי לביקור מאחר והגיע למתקן רק לפני מספר שבועות, ובקשה לביקור ניתן להגיש רק לאחר שלושה חודשים.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה