יום ראשון, 10 בספטמבר 2017

הסניגוריה הציבורית - תנאי המעצר והמאסר במתקני הכליאה של שירות בתי הסוהר בשנת 2016 - מתקני המעצר בבתי המשפט - ה. המתנה ממושכת במתקני המעצר


ה. המתנה ממושכת במתקני המעצר
 
תנאי המחייה הקשים במתקני המעצר של בתי המשפט, ובפרט תנאי הצפיפות, הופכים להיות קשים אף יותר על רקע העובדה שהשהות במתקנים אלו נמשכת על פי רוב שעות ארוכות מעבר לצורך. ב - 6 מתקני מעצר בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית, נמשכה השהייה בתאים למשך שעות רבות וממושכות. ב - 3 מתקנים נמצאו עיכובים בשחרור עצורים בשל ליקויים פרוצדורליים.
 
בית משפט השלום בטבריה: משיחות שערכו המבקרים עם הכלואים עולה כי עליהם להמתין שעות רבות לדיוניהם. אחד הכלואים ציין כי בתאי המעצר קיימות מיטות בטון נטולות מזרן, דבר אשר מקשה על ההמתנה הממושכת, במיוחד כאשר מדובר בכלואים הסובלים ממחלות שונות. למבקרים נמסר כי אין אפשרות להוסיף מזרנים לתאים. עוד נמסר כי בשעות הצהריים יוצא רכב מהמתחם שמעביר את כל הכלואים שעניינם כבר הסתיים עד לאותה שעה לבית המעצר צלמון כדי למנוע מהם זמן המתנה ארוך וממושך.
 
היכל המשפט בנצרת: אחד הכלואים הלין על זמני ההמתנה הארוכים אשר נדרשים הכלואים לעבור עד לדיונים בעניינם. כמו כן העלו המבקרים בפני סגל המתקן מקרה בו נתקלו, בו שחרורו של עצור התעכב מאחר ולא היה באפשרותו לשלם עבור נסיעה לביתו שבדרום. למבקרים נמסר כי ככלל, עצורים אשר משתחררים ואין להם בני משפחה או אפשרות לממן נסיעה לביתם, מקבלים כרטיסי נסיעה בהתאם לתעריפים של חברות התחבורה הציבורית. לגבי המקרה שהועלה על ידי המבקרים נמסר כי הדבר נבע ממחסור בכרטיסיות נסיעה אשר נוצר בשל עיכוב בחידוש החוזים בין חברות התחבורה הציבורית לבין שב"ס. עם זאת, נמסר כי אנשי יחידת נחשון עשו כל שביכולתם על מנת לסייע לאותו עצור כדי שיוכל להגיע לביתו. בעקבות העלאת הסוגיה במסגרת דוח הביקור הרשמי, נמסר משב"ס כי הנושא טופל וכי כיום לא קיים מחסור בכרטיסיות נסיעה עבור עצורים אשר משתחררים ממתקני הכליאה של שב"ס.
 
בית משפט השלום בעכו: מבירור שערכו המבקרים עולה כי במרבית המקרים על הכלואים להמתין עד לתום יום הדיונים להובלתם חזרה למתקן הכליאה בו הם מוחזקים, וזאת אף על פי שהדיון בעניינם הסתיים כבר במהלך היום. המבקרים התרשמו כי ההמתנה הממושכת בתאים לאור התנאים השוררים בהם, עשויה להיות קשה. למבקרים נמסר מצוות נחשון כי ככל שהדבר מתאפשר, בשים לב למצבת כוח האדם של היחידה, כלואים שהדיון בעניינם הסתיים מפונים למתקני הקבע במהלך היום.
 
בית משפט השלום בירושלים: הכלואים מסרו למבקרים כי הם נמצאים בתא מהשעה 7:30 בבוקר ועשויים לצאת ממנו רק בשעות אחר הצהריים המאוחרות.
 
היכל המשפט נצרת: המבקרים העלו בפני סגל המתקן ונשיא בית המשפט תלונות אשר הגיעו לידיהם בנוגע לזמן הממושך החולף, בחלק מהמקרים, בין מתן החלטה המורה על שחרור העצור ועד לשחרורו בפועל. בתגובה נמסר כי העיכוב נגרם במקרים בודדים, וזאת מאחר ולעיתים השופט מתעכב לחתום על פקודת השחרור בשל עומס דיונים. לדברי מפקד המתקן, במרבית המקרים העיכוב בין מתן ההחלטה לשחרור ועד לשחרור בפועל נע בין 60-40 דקות. לטענתו, צוות נחשון עושה כל שביכולתו על מנת להביא לשחרורם המהיר ביותר של העצורים, לרבות הקצאת איש סגל מטעמם אשר דואג לעבוד מול המזכירות ומול שופט המעצרים על מנת לזרז ככל הניתן את הליך השחרור.
 
בנוסף הבהיר נשיא בית המשפט כי קיימת הנחייה ברורה לשופטים המורה מתן חתימה מיידית על פקודות שחרור, ולכן לא אמורים להיות עיכובים בשחרורים. עוד נמסר כי חלק מהעיכוב יכול להיגרם בשל עיכוב מילוי תנאי השחרור על ידי בני המשפחה של העצור, במיוחד בכל הנוגע לערבויות צד ג' או הפקדות.
 
היכל המשפט באר שבע: למבקרים נמסר על ידי מפקד המתקן כי שחרור כלוא אורך כחצי שעה מרגע קבלת פקודת השחרור ממזכירות בית המשפט. השחרור נעשה בשני שלבים עיקריים:
 
השלב הראשון מתמלא כאשר ניתנת החלטת שחרור על ידי השופט. קיום ההחלטה עשוי להיות מותנה בתנאים אותם קבע השופט.
 
בשלב השני, על פי פקודת שב"ס, יש צורך להוציא "פקודת שחרור" שמאשררת את קיום התנאים המובילים לשחרור, כאשר ההנחיה היא כי על פקודה זו חותם השופט. פרק הזמן הנדרש בשלב זה תלוי בעבודת המזכירות, שהיא אמונה על הוצאת פקודת השחרור החתומה על ידי השופט. לעיתים, השחרור יכול להתעכב מספר שעות למשל כאשר ישנה תקלה במערכת ו"פקודת השחרור" מתבצעת בצורה ידנית. כן נמסר כי על פי נהלי שב"ס, השחרור בפועל מותנה בבירור אל מול רישום בית הסוהר אשר נועד לוודא שאין מניעה אחרת לשחרורו של העצור. שב"ס מחזיק בעצור עד לבירור האם הוא דרוש לחקירה או שיש נגדו צו מעצר מכל סיבה

שהיא, כגון: הוצאה לפועל או כל הליך משפטי אחר. כך יכול להתעכב השחרור לפעמים בכמה שעות. המבקרים סברו כי נוהל זה הינו בעייתי, בלשון המעטה. עם קיומה של החלטה שיפוטית המורה על שחרורו של אדם בהליך מסוים בו הוא נעצר, לא ברור מאין הסמכות להמשיך ולהחזיק את אותו אדם במעצר.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה