יום שלישי, 1 בדצמבר 2015

היבטים בשיקום אסירים - דוח מבקר המדינה - דף 9



עבריינות מין

מטרתו של חוק הגנה על הציבור מפני ביצוע עבירות מין, התשס"ו-2006 (להלן - חוק ההגנה), היא להגן על הציבור מפני ביצוע עבירות מין ומניעת ביצוע עבירות מין חוזרות. המניעה נעשית באמצעות הערכת מסוכנות לגבי עברייני מין בשלבים שונים של ההליך המשפטי וקביעת תכנית שיקום מניעתי ותכנית פיקוח ומעקב.

בשנת 2011 תוקן חוק ההגנה, ונקבע שהשר לביטחון הפנים יקים מערך בשב"ס שתפקידו "לגבש תכניות לשיקום מונע בבתי הסוהר לאסירים עברייני מין ולבצען" (להלן - מערך השיקום המונע). יצוין ששב"ס פועל לשיקום עברייני מין עוד בטרם תוקן החוק.

על פי נתוני שב"ס, בסוף 2012 היו בבתי הסוהר 1,134 אסירים עברייני מין. מערך השיקום המונע ב-2012 כלל שלוש מסגרות עיקריות: 1. שלוש מחלקות טיפוליות שתקן הכליאה בהן הוא ל-156 אסירים והטיפול בהן נמשך כשנתיים. סדר היום של האסירים במחלקות אלה מוגבר (אינטנסיבי) וכולל פעילות תעסוקתית או חינוכית וכן טיפול קבוצתי ופרטני; 2. 28 קבוצות פסיכו-חינוכיות המיועדות לכ-15 אסירים בכל קבוצה. הטיפול בקבוצות אלה הוא קצר מועד ונמשך 4-3 חודשים, ומטרתו העשרת ידע והקניית כלים לכישורי חיים בלי לחשוף את עבריין המין למעגל הפגיעה האישי שלו; 3. שלוש קבוצות ייעודיות בהנחיית צוות מב"ן  שהוקמו במטרה להפחית את רמת המסוכנות המינית הנשקפת מעברייני המין לביצוע עברות חוזרות. הטיפול בקבוצות אלה נמשך בין שנה וחצי לשנתיים.

מהדיווח של מחלקת חטו"ש עולה שבשנת 2012 שולבו במערך לשיקום מונע כ-330 אסירים בלבד, פחות משליש מעברייני המין שנמצאו באחריות שב"ס, ותוך ניצול חלקי של האמצעים הקיימים במערך השיקום המונע.

באותו דיווח מ-2012 ציין שב"ס כי 805 עברייני מין לא שולבו במסגרות השיקום השונות. הסיבות העיקריות לכך הן חוסר מוטיבציה מצד האסירים (243 אסירים); יתרות מאסר ארוכות  (144 אסירים); התמכרות לסמים ולאלכוהול (128 אסירים); ותאריך שחרור מוקדם מדי שלא איפשר השלמת טיפול (119 אסירים).

הנציב מסר בתשובתו למשרד מבקר המדינה כי השב"ס מקיים "תהליך מתמיד של איתור [עברייני מין] מתאימים ופעילויות להעלאת המוטיבציה, לשם שילוב אסירים נוספים במערך הטיפולי הקיים לצד פיתוח מענים חדשים". הנציב הדגיש כי "כלל עברייני המין שנמצאו מתאימים לטיפול בשנת 2012, אכן טופלו" (ההדגשה במקור).

לדעת משרד מבקר המדינה, יש לנקוט פעולות שיביאו למיצוי רב יותר של מערך השיקום המונע לעברייני מין. מוצע למקד פעולות אלו בעיקר בקבוצות האסירים שלא גילו מוטיבציה להשתלב במסגרות ובקבוצת עברייני המין המכורים לסמים ולאלכוהול. ספק אם המיצוי המצומצם של מערך השיקום (כשליש) ממלא בצורה מספקת את הוראת הדין שנקבעה בנושא זה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה