יום שלישי, 1 בדצמבר 2015

היבטים בשיקום אסירים - דוח מבקר המדינה - דף 6



 מערך השיקום בשב"ס

עוד לפני תיקון הפקודה ב-2012 פעל שב"ס על מנת להקנות לאסירים כלים מתקנים-משקמים לטובת שילובם בחברה עם שחרורם. חטיבת התקון אחראית כאמור לתהליך שיקום האסירים, שמטרתו להביא לניצול מרבי של תקופת המאסר לשם טיפול אפקטיבי באוכלוסיית האסירים, כך שעם שחרורם לא ישובו לעסוק בפעילות עבריינית ויוכלו להשתלב בחברה ביתר קלות. החטיבה נדרשת להתאים את תכנית התקון על פי צרכיו הייחודיים של כל אסיר ואסיר. להלן בתרשים 1 המבנה הכללי של מטה שב"ס, מקומה של חטיבת התקון והחלוקה הפנימית של החטיבה למחלקות:




להלן פירוט תחומי הפעילות של המחלקות בחטיבת התקון:




מחלקת הדת מופקדת על מערכת שירותי הדת הניתנים לאסירים בני כל הדתות. היא מנהלת כ-60 מדרשות (כיתות) תורניות, שבהן משולבים מדי שנה כ-1,000 אסירים בפעילות שיקום.
 
 
מחלקת הרפואה פועלת במטרה לטפל בהתמכרויות לסמים ולאלכוהול (נרקולוגיה) של האסירים. הטיפול ניתן ב-20 בתי סוהר, והוא כולל בין היתר סיוע בתהליך גמילה גופנית (קריז) ומתן טיפול תרופתי.
 
 
מחלקת חטו"ש כוללת שני ענפים: ענף חינוך והשכלה (להלן - ענף חינוך) וענף טיפול ושיקום. להלן הפירוט:
 
 
ענף חינוך אחראי להפעלה של מערך חינוכי לאסירים, ומטרתו יצירת תהליכים לשינוי בדפוסי חשיבה ובנורמות התנהגות, והקניית כלים וכישורי חיים שיסייעו לאסירים להגדיל את סיכוייהם להשתלב בחברה. הענף פועל בשני תחומים - החינוך הפורמלי והא-פורמלי. בחינוך הפורמלי נפתחות בכל שנה כ-100 כיתות לימוד, שבהן מוקנית השכלה ברמות שונות: אולפן לאסירים שאינם דוברי עברית; השכלה לאסירים אנאלפביתיים; השכלת יסוד; השכלה תיכונית; וקבוצות לימוד לתואר אקדמי של האוניברסיטה הפתוחה. בחינוך הא-פורמלי מופעלות מדי שנה בשנה כ-2,700 תכניות העוסקות בנושאים כמו התמודדות ומודעות, הורות ומשפחה, תרפיה ואמנות. בשב"ס
 כ-115 קציני חינוך, ובנוסף מועסקים כ-120 מורים, באמצעות מיקור חוץ וכ-700 מתנדבים.
 
 
ענף טיפול ושיקום נמצא באחריות השירות הסוציאלי של שב"ס והוא כולל כ-280 עובדים סוציאליים (להלן - עו"סים), שתפקידם לבחון את המוטיבציה של האסיר לשינוי דרכו ולסייע לו באמצעות טיפול מותאם והקניית כלים מתקנים על פי צרכיו ויכולותיו. תחום הטיפול נקבע לפי מצבו של האסיר ולפי העברה שבגינה הורשע, כמו לדוגמה התמכרויות לסמים ולאלכוהול (נוסף על הטיפול הרפואי), אלימות במשפחה, עבריינות מין וכישורי חיים.
 
 
מחלקת תעסוקה אחראית לתעסוקת האסירים ולהכשרתם המקצועית תוך הקניית הרגלי עבודה. כמו כן אחראית המחלקה לתפעול מערך המפעלים בבתי הסוהר.
 
 
דוח זה יתמקד בפעילות שב"ס בתחומי החטו"ש והתעסוקה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה