יום שלישי, 1 בדצמבר 2015

היבטים בשיקום אסירים - דוח מבקר המדינה - דף 5


הוראות החוק ונוהלי שב"ס

1. חקיקה: הפקודה היא הבסיס החוקי לעבודת שב"ס, שעל פיו מוסדרת פעילותם של מתקני הכליאה במדינה. במאי 2012 תוקנה הפקודה (להלן - התיקון לפקודה), ובין היתר נוספו הוראות מפורשות בדבר שיקום אסירים.

לפי התיקון לפקודה, "נציב בתי הסוהר יבחן אפשרויות לשיקומו של אסיר שהוא אזרח ישראלי או תושב ישראל וינקוט צעדים להבטחת שילובו המרבי בפעילויות שיקום בין כותלי בית הסוהר. אסיר... ישולב בפעילויות שיקום, ככל שיימצא מתאים לכך, במועד, בהיקף ובתנאים כפי שייקבעו בתקנות ובפקודות השירות". עוד נקבע בתיקון לפקודה כי השר לביטחון הפנים יקבע הוראות לעניין סעיף זה, והן יאושרו על ידי ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת.

נמצא שנכון למועד סיום הביקורת, ספטמבר 2013, טרם נקבעו התנאים לשילוב אסירים בפעילויות השיקום בתקנות ובפקודות השירות. כמו כן, השר לביטחון הפנים טרם הביא לאישור ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת הוראות לעניין הסעיף האמור לעיל.

השר לביטחון הפנים מסר בתשובתו למבקר המדינה מנובמבר 2013 כי "שירות בתי הסוהר קיים עבודת מטה מקיפה בעניין התקנת התקנות האמורות, אשר כללו גם ליבון מחלוקות מול גופי ביטחון אחרים שכן מדובר בסוגיה בעלת השלכות רוחב רבות. בחודש יוני 2013, הועברה על ידי שירות בתי הסוהר ליועץ המשפטי של המשרד לבט"פ, טיוטה ראשונית של מתווה מוצע לתקנות האמורות... לכשתסתיים עבודת המטה... תועבר טיוטת התקנות לקבלת אישורה של ועדת הפנים של הכנסת".

משרד מבקר המדינה מעיר כי הגדרה בתקנות של התנאים לשילוב אסירים בפעילות שיקום שיקיים שב"ס והגדרת היקפה חיונית לצורך עבודת השב"ס הנוגעת לשיקום האסירים. על המשרד לביטחון הפנים לפעול בצורה נמרצת תוך קביעת לוח זמנים לקידום עבודת המטה ולהביא להתקנת התקנות האמורות.

2. תקנות: הפרק בתקנות העוסק ב"טיפול משקם" דן ברובו באסירים השוהים באגפי שיקום ושניתן להם היתר לעבוד מחוץ לבית הסוהר (ראו להלן). לעניין השיקום נקבע כי מש"נוכח מנהל בית הסוהר כי האסיר הסתגל לתנאי בית הסוהר, רשאי הוא לסייע בידו לנקוט צעדים שיהיה בהם לעזור בשיקומו עם שחרורו מבית הסוהר". זאת לעומת החובה המוטלת על הנציב לפי התיקון לפקודה, לבחון את אפשרויות השיקום ולנקוט צעדים להבטחת שילובם המרבי של אסירים בפעילויות שיקום.
לעניין עבודת אסירים (להלן - עבודת אסירים או תעסוקת אסירים) נקבע בתקנות כי "ליד כל בית סוהר תהיה ועדת קבלה... הוועדה תראיין כל אסיר סמוך למועד קבלתו בבית הסוהר... [ו]תשבץ אותו בעבודה המתאימה". עוד נקבע כי "עבודת אסיר תכוון ככל האפשר לשיקומו".

לעניין החינוך נקבע כי "בכל בית סוהר תאורגן ותקוים תכנית של שיעורים - אלא אם הורה הנציב אחרת; לאסירים תינתנה ההקלות האפשריות להרחבת ידיעותיהם בשעות הפנאי; תשומת לב מיוחדת תינתן ללימוד הקריאה והכתיבה לאסירים שאינם יודעים קרוא וכתוב".

3. הוראות שב"ס: מכוח סמכותו לפי הפקודה ובאישור השר לביטחון הפנים קובע הנציב את הוראות שב"ס. ההוראות הן כלליות וכוללות את העקרונות לארגון השירות וסדרי המינהל, המשטר והמשמעת בו, להבטחת פעילותו התקינה.

בדיקת משרד מבקר המדינה העלתה כי ההוראות לא עודכנו מזה שנים. כך לדוגמה, מחלקת תעסוקת האסירים, שפועלת כחלק מחטיבת התקון, נכללת בהוראות כיחידה נפרדת הכפופה באופן ישיר לנציב.

נציב שב"ס ציין בתשובתו למשרד מבקר המדינה מדצמבר 2013 ש"חלק מהוראות אלו אינן עדכניות נכון להיום". לדבריו, ההוראות המעודכנות ממתינות לאישור המשרד לביטחון הפנים מפברואר 2009, אך הן טרם אושרו עקב מחלוקות בין שב"ס למשרד לביטחון הפנים. עוד הוסיף הנציב וציין שמינהל תכנון בשב"ס הגדיר במסגרת תכנית העבודה לשנת 2014 משימת עדכון מקיף להוראות השירות.

4. פקודות הנציבות: מכוח סמכותו על פי הפקודה מפרסם הנציב מפעם לפעם את פקודות הנציבות, הקובעות פרטים ליישום העקרונות שבהוראות שב"ס. יצוין שאין פקודת נציבות ייעודית לנושא התקון, אך יש כמה פקודות הנוגעות לתחומי פעילות מערך התקון, להלן דוגמה:

פקודת הנציבות בנושא "כללי הפעלת בתי סוהר לאסירים פליליים" מפרטת את השלבים בקליטת אסיר בכלא, החל בתהליך האבחון והמיון שיעבור לשם שיבוצו בבית סוהר מתאים, דרך שילובו בפעילויות תעסוקה, חינוך וטיפול על ידי ועדת הקבלה בבית הסוהר ואפשרויות החופשה שלו, וכלה בהכנה לקראת שחרורו כולל פגישותיו עם נציגי רש"א. כמו כן מפרטת פקודת הנציבות את פעולות הטיפול והשיקום, החינוך, הדת והתעסוקה כחלק מהפעילות בכל בית סוהר המיועד לאסירים פליליים.

5. נהלים: ראשי האגפים והחטיבות בשב"ס מוציאים לכפופים להם פיקודית או מקצועית נהלים המסדירים את אופן ביצוע המשימות של היחידות השונות בשב"ס (להלן - נוהלי שב"ס). ראש אגף האסיר (ראו להלן) מפרסם נהלים בנושא השיקום החלים על חטיבת התקון.

לנושא השיקום בשב"ס ניתן אפוא ביטוי במכלול של הוראות, פקודות ונהלים. משרד מבקר המדינה מעיר לשב"ס כי עליו להגדיר את תהליך השיקום ולרכז את כלל הנורמות הרלוונטיות במסמך אחד, שיציג באופן בהיר ומפורט את שלבי התהליך ואת האחראים לביצועו בכל שלב ושלב.

נציב שב"ס מסר בתשובתו כי בעקבות התיקון לפקודה השתנה המצב החוקי בנושא השיקום. הוא ציין כי הליך כתיבת התקנות מכוח התיקון מתבצע בימים אלו וכי "עם סיומו של התהליך יתוקנו הפקודות והנהלים ירוכזו, בהתאם להמלצת המבקר".

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה