יום רביעי, 12 ביוני 2019

דוח תנאי המעצר והמאסר לשנים 2017-2018 - ז. ליקויים במתן טיפול רפואי



ז. ליקויים במתן טיפול רפואי

סעיף 9(ב) לחוק המעצרים וסעיף 11ב(ג)(1) לפקודת בתי הסוהר קובעים את זכותו של כלוא לטיפול הרפואי הנדרש לשם שמירה על בריאותו ולתנאי השגחה מתאימים על פי דרישת רופא מטעם שב"ס. אין להכביר בחשיבות הגישה לשירותי רפואה הולמים – הנגזרת מן הזכות החוקתית לבריאות – לגבי אוכלוסיית כלואים, אשר תלויים במערך הרפואה של שב"ס ונעדרים אפשרות להשיג טיפול רפואי נוסף או משלים.

ב-15 מתקני כליאה שבהם נערכו ביקורים רשמיים, נשמעו תלונות בדבר ליקויים שונים בנוגע לטיב הטיפול הרפואי ולזמינותו.

בבית סוהר גלבוע הלינו הכלואים בנוגע להיעדר זמינותם של שירותי הרפואה בבית הסוהר, מחסור ברופאים, טיב הטיפול והיחס שהם מקבלים מצד הרופאים ואחראי המרפאה. נשמעו תלונות על מיעוט תורים לבדיקות רפואיות, ונטען כי המרפאה אינה מאוישת כנדרש. בתוך כך טענו הכלואים כי נוהל העבודה הקיים, לפיו מבצע החובש בדיקה מקדימה באגף ובוחר להפנות שני כלואים בלבד למרפאה בהתאם למידת דחיפותם – אינו מאפשר מענה מספק לצרכיהם הרפואיים. כן הועלו תלונות פרטניות בדבר זמני המתנה ממושכים. אחד הכלואים, הסובל מבקע וציסטה בגב, נשלח לבצע בדיקות דם ושתן בעקבות ביקור בבית החולים. נכון למועד הביקור, שהתקיים שבועיים לאחר מכן, טרם בוצעו הבדיקות. טענה נוספת נשמעה משני כלואים שנאלצו לחכות למעלה מ-3 חודשים כדי שיסופקו להם משקפיים, לאחר שנקבע כי הם סובלים מבעיות ראייה. כלוא אחר מסר, כי הוא מחכה למעלה משנתיים וחצי לקבלת מדרסים. כן התקבלו מספר תלונות לגבי טיפולי שיניים במרפאה, בעיקר על רקע העובדה שבחודש אשר קדם לביקור לא נכח בבית הסוהר רופא שיניים קבוע. לדברי הכלואים, רופא מחליף מגיע אל המרפאה שלוש פעמים בשבוע למשך כחצי יום, אולם מעניק עזרה ראשונה וטיפולים זמניים בלבד. לעניין זה מסרה קצינת האסירים, כי ניתנת לכלואים האפשרות לזמן רופאי שיניים פרטיים מטעמם אל המתקן כדי לקבל טיפול מתאים. 

בבית סוהר השרון התקבלו תלונות שונות בדבר זמינות הטיפול הרפואי. כלואים באגף השמור (אגף 11) ציינו כי רופא מגיע למרפאה רק פעם בשבוע, וסיפרו על מקרה בו ניתן טיפול בגין פריצת דיסק רק כעבור 9 חודשים. כן נשמעו תלונות על קושי בקבלת תוספי תזונה נדרשים. נושא נוסף שעלה במהלך הביקור נוגע לטיפול הפסיכיאטרי המסופק בבית הסוהר. באגף המעבר שהה עצור ממתקן אחר, שלהתרשמות המבקרים היה נתון במצב נפשי מעורער. עצור נוסף שחלק עמו את התא סיפר כי מלמל מילים לא ברורות במשך כל הלילה, והוא זה שנאלץ לטפל בו. יצוין, כי הדיון בעניינם הסתיים ביום שלפני כן, אך הם נאלצו להישאר בבית סוהר השרון לילה נוסף מאחר שההסעה יצאה בלעדיהם. יצא, אפוא, כי העצור לא קיבל תרופה שהוא זקוק לה אשר ניתנת באמצעות זריקה, מכיוון שבית הסוהר לא היה ערוך להישארותו ללילה נוסף.כלוא אחר באגף המעבר, הסובל לטענתו מפציעות רבות שנגרמו לו בבית הסוהר, הלין על כך שלא נערכה לו בדיקה רפואית עם כניסתו לצינוק חרף בקשתו. 

בבית סוהר נווה תרצה נמצא כי ישנו קושי משמעותי באשר להתמודדות עם כלואות הזקוקות לטיפול פסיכיאטרי. המרכז לבריאות הנפש )מב"ן( האחראי על מתן שירותי בריאות הנפש בשב"ס, אינו כולל מסגרת שיכולה לאכלס נשים. כתוצאה מכך, הכלואות אשר סובלות מבעיות פסיכיאטריות – המהוות כשליש מאוכלוסיית מתקן נווה תרצה – מטופלות על-ידי צוות בית הסוהר, שאינו ערוך לתת להן מענה הולם. במועד הביקור שהו בבית הסוהר 29 נשים שהוגדרו כטעונות פיקוח או השגחה על רקע מצבן הנפשי, אשר מטופלות כולן על-ידי פסיכיאטרית אחת המגיעה למתקן פעם בשבוע. במצב זה הכלואות אינן זוכות לטיפול הראוי הנדרש, ובמקרים דחופים הן מופנות לבתי החולים השונים. המבקרים התרשמו כי הוצאת הכלואות בנסיבות אלה מכבידה גם על סגל המתקן, שנאלץ להקצות כוח אדם ייעודי לצורך ליווין לבית החולים ואבטחתן שם. ראוי לציין, כי באחרונה הוסב אגף ההפרדה לשם החזקת כלואות הזקוקות לטיפול פסיכיאטרי, ונערכות פעולות להכשרתו כדי לאפשר מתן מענה הולם לצרכיהן. הגם שיש לברך על מאמצים אלה שנעשים על-ידי צוות המתקן, הסניגוריה הציבורית סבורה כי מדובר בבעיה חמורה  המחייבת התייחסות דחופה של כלל הגורמים אשר עוסקים בנושא בריאות הנפש.

גם בבית המעצר קישון ניכר קושי בנוגע לטיפול בכלואים עם בעיות נפשיות. אחד הנושאים המרכזיים שהועלו במהלך הביקור הוא הבאת עצורים למתקן מבלי שנערכה להם בדיקה פסיכיאטרית. משמעות הדבר, כי כלואים אשר סובלים מבעיות נפשיות אינם זוכים למענה ראוי, וכתוצאה מכך חווים קשיים מיוחדים במהלך המעצר. היעדר התאמתו של המתקן מתבטא בין היתר בכבילת כלואים מחשש כי יפגעו בצוות שב"ס או בעצמם, מקום בו הם זקוקים למעשה לטיפול תרופתי או אשפוז. תלונה נוספת שעלתה בהקשר זה נוגעת לזמינות השירותים הפסיכיאטרים המסופקים לכלואים. כיום מגיעה למתקן רופאה פסיכיאטרית בתדירות של פעמיים בשבוע בלבד. הואיל ומדובר באוכלוסייה של עצורים, ששהותם במתקן היא לעתים קצרה וארעית, קיימת חשיבות מוגברת למתן מענה פסיכיאטרי שוטף. 

בבית סוהר מגידו נערכו שני ביקורים, בשנת 2017 ובשנת 2018 .בביקור משנת 2018 נמצא, כי חצר קטנה ומסורגת בכניסה למרפאה משמשת כחדר המתנה. החצר אינה מוגנת מפני הקור או ממוזגת בקיץ – דבר המקשה מאד על השהייה בה, במיוחד עבור אנשים חולים. לעניין זה נמסר מצוות המתקן, כי כמעט שלא נעשה שימוש בחצר, והכלואים מובאים לפי התור ישירות לבדיקה הרפואית הנדרשת. במהלך הביקור שנערך בשנת 2017 הלין אחד הכלואים כי הוא סובל מבעיות שיניים המלוות בדלקות ובקשיי אכילה. לדבריו, הוא זקוק לשתלים משנת 2010 אולם בקשתו להכנסת רופא פרטי לצורך עריכת הטיפול נדחתה. מהמרפאה נמסר בתגובה, כי מדובר בכלוא הצפוי להשתחרר בקרוב, ומשכך נדחתה בקשתו. בינתיים, הוא מטופל על-ידי מרפאת השיניים בבית הסוהר. 

בבית סוהר שאטה הלין אחד הכלואים באגף העצורים עד תום ההליכים (אגף 7) על כך שבית הסוהר אינו נגיש לנכים, וכי הוא מתקשה להגיע למרפאה לצורך קבלת טיפול. עוד הוסיף הכלוא כי הוא זקוק לנעליים אורתופדיות, שאינן מסופקות לו על-ידי שב"ס בהיעדר החלטה  שיפוטית בנושא, וגם ציין שלא סופקו לו משקפיים המתאימות לצרכיו. כמו כן, הלין אחד הכלואים כי הוא מבקש מזה שנתיים לקבל זריקה הנחוצה לבריאותו, אולם זו אינה מסופקת לו כנדרש. לדבריו, צוות המתקן הניא אותו מהגשת עתירת אסיר בנושא. תלונה נוספת התקבלה מצד כלוא באגף משתלבים (אגף 5). ולפיה הוא זקוק ליותר משתי חבילות מגבונים לחודש בשל מצבו הרפואי, אך שב"ס לא מאשרים זאת.

בבית סוהר איילון נערכו שני ביקורים, בשנת 2017 ובשנת 2018 .בביקור שנערך ב-2018 הבחינו המבקרים כי חדר החובש חשוף בפני אזור ההמתנה, באופן אשר פוגע בזכותו של המטופל לפרטיות. עוד נמצא, כי בחדר החובש ישנה מיטה אחת בלבד, שאינה מאפשרת מתן טיפול רפואי המצריך שכיבה או ישיבה ממושכת )כגון עירוי(, ליותר מכלוא אחד. להתרשמות המבקרים, לא ניתן להעניק טיפול רפואי הולם לכלל הכלואים בבית הסוהר בתנאים אלה, אשר פוגעים בזכויות  הכלואים ואף עלולים להיות מסכני חיים. בביקור משנת 2017 הלינו כלואים באגף ההפרדה על טיב הטיפול הרפואי המסופק להם, ועל יחס של אטימות מצד צוות המרפאה. כן נתקבלו תלונות בנוגע לזמינות רופא בית הסוהר.

בבית סוהר עופר טענו הכלואים כי הטיפול הרפואי המסופק להם מתמצה במניעת התדרדרות בלבד. תלונות נוספות נתקבלו לגבי כלואים הזקוקים לטיפול פסיכיאטרי. נמצא, כי פסיכיאטר מגיע למתקן אחת לשבועיים בלבד, ועל כן מובאים הכלואים לבדיקות פסיכיאטריות מחוץ לבית הסוהר. בנוסף הסתבר למבקרים כי אסירי השגחה השוהים בבית הסוהר משולבים עם יתר אוכלוסיית הכלואים ואינם מקבלים מענה טיפולי שוטף.

בבית סוהר גבעון הועלו תלונות בדבר טיפול רפואי חסר. באגף המוחזקים הזרים (אגף 3) טענו הכלואים כי הרופא אינו שולט בשפות הזרות, אינו מסתייע במתורגמן ו"מתקשר" עמם באמצעות סימני ידיים. עוד נטען, כי מרבית הפניות נענות בטיפול באקמול בלא קשר למהותן. אחד המוחזקים הסובל מפציעה שנגרמה לזרועו בעקבות מעצרו שאירע כשלושה שבועות עובר לביקור, הלין כי טרם קיבל מענה רפואי הולם, לרבות צילום. אף לגבי מוחזק אחר, אשר סובל מפציעה  בברך כתוצאה ממעידה במקלחת, נמצא כי לא טופל כראוי, כולל היעדר צילום הרגל.

בבית מעצר הדרים הבחינו המבקרים בכלוא המרכיב משקפיים שאחת מזגוגיותיהן מנופצות. לדבריו, המשקפיים נשברו לפני למעלה שנה, עת היה עצור במתקן אחר, ומאז הוא ממתין לבדיקת אופטומטריסט לצורך הזמנת משקפיים חדשים. יצוין, כי מדובר בכלוא שמאפייני המשקפיים להם הוא זקוק מעידים על ליקוי ממשי בראיה. במענה לשאלות המבקרים נמסר מטעם צוות המתקן, כי הכלוא – ששהה בהדרים כחודש וחצי לפני הביקור – לא הגיש בקשה לקבלת משקפיים חדשים. הסניגוריה הציבורית סבורה, כי מקרה מעין זה מצריך יוזמה מצד שב"ס, בדומה למצבים אחרים בהם מזוהה כלוא הזקוק לטיפול רפואי, גם בהיעדר פנייה  מסודרת מצידו. תלונה נוספת התקבלה מפי אחד הכלואים באגף השגחה וענישה (אגף 9) הסובל מסכרת, שטען כי אינו מקבל אוכל התואם את הדיאטה שנקבעה לו על-ידי רופא. כן ציין, כי לא נלקח לבדיקות דם בתדירות המתחייבת במצבו. עוד נמצא, כי המערך הפסיכיאטרי המצומצם במתקן אינו ערוך לתת מענה לצרכי הכלואים. הפסיכיאטרית אינה נמצאת במרפאה מדי יום הצוות אף לא ידע למסור למבקרים באילו ימים היא נוהגת להגיע – וכתוצאה מכך אינה מספיקה לבדוק את כל הכלואים הממתינים בתור. במהלך הביקור פגשו המבקרים בכלוא הסובל מבעיות נפשיות, אשר הושם באגף ההשגחה למן הגעתו למתקן – ושהה בו במשך למעלה משבוע במועד הביקור – משום שטרם עבר בדיקה פסיכיאטרית. במהלך הביקור שנערך בשנת 2018 ,הלין כלוא קטוע רגל על כך שנאלץ להמתין כשבוע וחצי עד שהנהלת בית הסוהר אפשרה לו להכניס קביים חדשים אשר באמצעותם הוא מתנייד, לאחר שהקביים הקודמים נשברו. בנוסף טען, כי לא קיבל אישור לנעול נעליים אורתופדיות.

בבית סוהר סהרונים נמצא כי ביום הביקור הרשמי לא נכחו במתקן רופא כללי או רופא שיניים,  על אף שהם אמורים לאכלס את המרפאה מדי יום. אחד המוחזקים, הסובל מסכרת, הלין על כך שהאוכל המסופק לו אינו מותאם לצרכיו הרפואיים.

בבית סוהר דקל נמצא כי שירותי הפסיכיאטריה הניתנים במתקן אינם מספקים מענה מיטיב עבור אוכלוסיית הכלואים הזקוקה לטיפול זה. לבית הסוהר אמור להגיע פסיכיאטר אחת לשבוע,  אולם להתרשמות המבקרים התדירות אף נמוכה יותר.

בבית סוהר אשל הלינו הכלואים על שהייה ממושכת בתאי המתנה במרפאת הכלא, בתנאים של לכלוך וקור. המדובר בשני תאים קטנים, המכילים ספסל מתכת, ללא ברז שתיה או שירותים.

בבית מעצר אוהלי קידר נמצא כי צוות המרפאה אינו מקבל מידע רפואי לגבי הכלואים עם הגעתם למתקן, ולעתים נותר הפער בעינו גם בעקבות פניית שב"ס לקופת החולים. התקשורת הלקויה בין משרד הבריאות וקופות החולים לבין שב"ס עלולה לפגוע באורח משמעותי בטיפול המסופק לכלואים, ודורשת מענה מיידי. בנוסף, התלוננו הכלואים על אי אספקתן של תרופות למחלות כרוניות אותן הן נוהגים ליטול באופן קבוע.

בבית המעצר המחוזי בירושלים הלין אחד הכלואים על כך שבמענה לפנייתו לרופא לצורך טיפול בפטרייה בעור, קיבל משחה על פיסת נייר ולא בשפופרת. עוד נתקבלו תלונות לפיהן רופא בית הסוהר נוטה לתת אקמול במענה למרבית הפניות, גם במקרה בו כלוא השתעל וירק דם. אחד הכלואים, שהלין על כאבי שרירים בשכם, מסר כי קיבל מידי אחד הסוהרים גלולה כלשהי – ללא כיסוי או רישום על גביה – תוך שאמר "תנסה ואם לא יעזור נביא משהו אחר".

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה