יום שלישי, 4 ביוני 2019

דוח תנאי המעצר והמאסר לשנים 2017-2018 - ז. קשיים במימוש זכות ההיוועצות עם עורך דין



ז. קשיים במימוש זכות ההיוועצות עם עורך דין

זכותו של עצור להיפגש עם עורך דינו מעוגנת בסעיף 34 לחוק המעצרים, וזכותו של אסיר להיפגש עם עורך דינו מעוגנת בסעיף 45 לפקודת בתי הסוהר. הוראות החוק מדגישות את הצורך לאפשר את מימוש הזכות "ביחידות" ו"בתנאים המאפשרים את סודיות השיחה". אי הקפדה על האפשרות לממש את זכות ההיוועצות במלואה, בהתאם להוראות החוק, עלולה לפגוע פגיעה של ממש ביכולתו של כלוא להגן על עצמו ולנהל את המשפט מטעמו, באופן שעשוי לפגוע גם בזכותו להליך הוגן. זאת, בפרט כאשר מדובר בעצורים שטרם הוגש נגדם כתב אישום, אשר בחלק גדול מן המקרים נפגשים בבית המשפט לראשונה עם עורך דינם, ופגישה זו היא מהותית ביותר לצורך ניהול הגנתם.

ב-6 מתקני מעצר בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית נמצאו תנאים המקשים על קיום מפגש עם עורכי דין בתנאים מכובדים ובטוחים.

בבית משפט ראשון לציון התרשמו המבקרים כי חדר המפגש עם עורכי דין הוא קטן ואינו מאפשר פרטיות. מדובר בחדר בגודל של כ-2 מ"ר ובו שולחן ושני כיסאות. דלת החדר אינה חוסמת לחלוטין את פתח החדר, ועשויה בחציה פלסטיק דק, כך שהעומד מחוץ לדלת עשוי לשמוע את תוכן השיחה.

מבירור שערכו המבקרים עולה כי ביקורי עורכי דין לכלואים שפוטים או עצורים עד תום ההליכים אינם מתאפשרים כדבר שבשגרה, אלא רק במקרים חריגים ובכפוף לאישור של סגל המתקן. המבקרים סברו כי אין להגביל את המקרים בהם נפגשים סניגורים עם לקוחותיהם להליכי מעצר ימים בלבד. אמנם אין המפגש בבית המשפט אמור להוות תחליף לפגישה מקדימה ומסודרת בבית המעצר, אך לא אחת מתרחשים שינויים או עדכונים בהליך המשפטי, סמוך למועד הדיון, באופן המצריך שיחה מקדימה בין העצור לבין סניגורו לצורך ניהול הגנתו כראוי, ויש מקום לאפשר קיום מפגש זה בתנאים הולמים, ולא בחטף במסדרון המוביל לאולם הדיונים. 

בבית משפט השלום פתח תקווה נמצא כי חדר המפגש עם עורכי דין שופץ והוקטן באופן משמעותי. לאחר השיפוץ, נותר חלל קטן ובו שני כיסאות ללא שולחן. מבירור שערכו המבקרים עלה כי המפגשים עם עצורי ימים מתאפשרים ללא הגבלה, בכפוף לכך שהסניגור יציג בקשה רלבנטית. לעומת זאת ביקורים לעצורים עד תום הליכים ושפוטים, לא מתאפשרים כעניין שבשגרה, אלא רק במקרים חריגים ובכפוף לאישור סגל המתקן. המבקרים סברו כי אין זה ראוי להגביל את המקרים בהם נפגשים סניגורים עם לקוחותיהם, וכי גם בעניינם של עצורים עד תום ההליכים ושפוטים יתכנו נסיבות המצדיקות מפגש עם הסניגור טרם הדיון בתנאים הולמים. על כן, ראוי לאפשר גמישות רבה יותר במפגשי כלואים שאינם עצורי ימים עם עורכי דינם, במקרים בהם סניגורו של העצור מבקש זאת, ועל מנת לאפשר ניהול ענייני ומיטבי של ההליך הפלילי בעניינם.

בבית משפט השלום בקריות נמצא כי חדר המפגש עם עורכי דין הוא קטן ואין בו שולחן. למבקרים נמסר כי בימים בהם מספר העצורים גבוה אין אפשרות לעורכי דין לקיים מפגשים בחדר זה, שכן הוא מוסב לתא המיועד להחזקת העצורים.

בהיכל המשפט בבאר שבע נמסר למבקרים כי בהתאם להנחיות שב"ס, פגישה במתקן המעצר מתאפשרת רק בתיקי מעצר ימים לעורכי דין שנפגשים עם לקוחות בפעם הראשונה או בכל מקרה דומה בו עורך דין נאלץ להיפגש עם הלקוח שלו בפעם הראשונה. המבקרים סברו כי יש לאפשר לכל עורך דין להיפגש עם לקוחו לפני הדיון, לצורך עדכונים אחרונים וכדומה.

בבית המעצר שבהיכל המשפט בנצרת נמצא כי חדר המפגש עם עורכי דין אינו מאפשר פרטיות ואת חסיון השיחה. מדובר בחדר שפוצל לשני תאים קטנים באמצעות מחיצה חלקית, כך שחלקו העליון של הקיר פתוח וניתן לשמוע את חילופי הדברים הנאמרים בשני חלקי התא. כמו כן, דלת התא אינה אטומה ומאפשרת לסגל המתקן או לכלואים אחרים לשמוע את הנאמר בחדר.

המבקרים העלו בפני סגל המתקן תלונות שהועלו מצד עורכות דין בדבר עיכובים בכניסה למתקן המעצר, הנובעים ממחסור בסוהרות האמונות על ביצוע החיפוש בכניסה למתקן.

במתקן המעצר שבבית משפט השלום ברמלה הוצבו שלטים המפרטים את זכויות הכלואים, אך שלטים אלו מוקמו במרחק מהתאים ובאופן שמקשה על הכלואים להבחין ולקרוא אותם.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה