יט. תלונות בדבר ענישה משמעתית קיצונית ויחס לא הולם
ב-8 מתקני כליאה בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית התקבלו תלונות על ענישה משמעתית קיצונית ויחס לא הולם מצד סגל בית הסוהר.
בבית סוהר אופק עלו תלונות במהלך הביקורים שנערכו בשנת 2017 ובשנת 2018 על יחס מזלזל ובלתי הולם מצד סוהרים. רבים מהקטינים הלינו על כך שהסוהרים מתעלמים מבקשות ומפניות חוזרות ונשנות מצדם, והעידו כי "לא סופרים אותנו כשאנחנו צריכים אותם". הקטינים מסרו למבקרים כי התנהגות הסוהרים יוצרות תחושות השפלה ותסכול. אחד הקטינים מסר למבקרים כי פעמים רבות הסוהרים זורקים את צלחות האוכל אל תוך התא, כך שהמזון מתפזר על הרצפה. קטין אחר הלין על חיפושים רבים שנערכים בתאו שלדבריו נעשים מתוך מטרה להקניטו. מספר קטינים מסרו כי במהלך חיפוש שנערך בתאם השחיתו הסוהרים את הציוד ואת המזון שהיה במקום. לדבריהם הסוהרים פתחו שקיות חטיפים שרכשו הקטינים בקנטינה ופיזרו את תכולתם ברחבי התא, ואף שפכו ממרח קטשופ על הסדינים והמיטות. אחד הקטינים הלין על התנכלות ואף על אלימות מצדו של אחד הסוהרים, שלדבריו אזק אותו באופן מכאיב במכוון. הקטין הציג למבקרים סימני נפיחות ואודם על ידו, וציין כי חש תחושת נימול בידו זמן רק לאחר הסרת האיזוק.
נושא נוסף אשר עלה במהלך הביקור הוא השימוש השגרתי בענישה משמעתית מחמירה בבית הסוהר (וראו התייחסות נרחבת נפרדת לענישה בדרך של החזקה בבידוד בפרק א1 'לעיל). חלק מהקטינים הלינו על כך שבמסגרת הליך משמעתי הוטלו עליהם קנסות כספיים גבוהים אותם נאלצים בני המשפחה להפקיד לחשבונות הקנטינה. רבים מהכלואים מסרו שהוטלו עליהם עונשים של שלילת ביקורי משפחות לתקופות של מספר שבועות. המבקרים סברו כי שלילת ביקורים הוא עונש קשה ביותר אשר גורם לנתק בין הקטין לבין משפחתו ומנוגד לתכלית השיקומית אשר טמונה בחיזוק המעטפת המשפחתית של הקטין הכלוא. יצוין כי בחודש מאי 2018 פנה הסניגור הציבורי הארצי בנושא זה לנציבת שירות בתי הסוהר ולמשנה ליועץ המשפטי לממשלה (פלילי). בפנייה צוין כי נוכח חשיבות הקשר של הקטין עם משפחתו נדרש לעשות שימוש מידתי ומדוד בעונש של שלילת ביקורי משפחות ביחס לקטינים, וכי יש לעגן את ההבחנה בין כלואים בגירים לקטינים בהיבט זה באמצעות חקיקה והנחיות פנימיות.
בנוסף ביקרו המבקרים בתת אגף עמ"ל (עבודה מוגנות ולימודים) בו מוחזקים קטינים תושבי הרשות הפלסטינית וקטינים שלא יכולים לשהות באגפים אחרים מחמת סכסוכים עם כלואים אחרים או מחמת צרכים ייחודיים אחרים. הקטינים מסרו למבקרים כי הם סגורים בתאיהם לאורך מרבית שעות היממה, למעט בשעות בהן מתקיימות פעילויות מחוץ לאגף, ותיארו כי מדובר באמצעי ענישה. המבקרים סברו כי השהייה הממושכת בתא הסגור ללא פעילות פנאי או חינוך מכבידה באופן משמעותי על תנאי המאסר של הקטינים. כמו כן באגף זה נשמעו תלונות רבות מצד הקטינים על יחס פוגעני מצד סגל בית הסוהר.
בבית סוהר אשל עלו תלונות קשות מצד הכלואים על כך שהסוהרים מאפשרים אלימות בין הכלואים, ואף עושים שימוש בתגובות אלימות מצד כלואים אחרים על מנת להתנכל לכלואים, למשל באמצעות שיבוץ לתאים בהם מצויים כלואים מסוכסכים. רבים מהכלואים עמם שוחחו המבקרים העלו בפניהם תיאורים על אלימות קשה שחוו. אחד הכלואים מסר שבעקבות תקיפה אלימה שחווה מצד כלואים אחרים פונה לבית חולים. כלוא אחד מסר כי הותקף על ידי כלוא אחר באמצעות סכין. כלוא נוסף מסר למבקרים כי חווה מספר תקיפות אלימות בעת שהותו באגפים פתוחים. רבים מהכלואים מסרו כי הם מעדיפים לשהות בתנאי הפרדה או בידוד בשל החשש מפני התנכלויות אלימות מצד כלואים אחרים. הסניגוריה הציבורית סבורה כי מדובר בדיווחים מטרידים, מהם עולה תמונת מצב של אלימות קשה השוררת באופן רחב היקף בבית הסוהר. אף אם מדובר בפעולות מצד כלואים אחרים, הרי שעל גורמי שירות בתי הסוהר מוטלת החובה לשמור על שלומם וביטחונם של הכלואים המצויים במתקני הכליאה.
בבית סוהר שאטה העלו חלק מהכלואים תלונות בגין אלימות מצד סוהרים, אשר לדבריהם מתרחשת באזורים בבית הסוהר אשר אינם מרושתים במצלמות. אחד הכלואים הלין על היחס של הסוהרים כלפיו, וטען כי בקשות שונות שהגיש לא זכו למענה עד שהחל בשביתת רעב.
בבית סוהר השרון פגשו המבקרים כלוא אשר שהה בבידוד כחלק מהליך משמעתי. לדבריו הוא נענש כיוון שפתח בשביתת רעב במחאה על כך שבקשותיו לצאת לחופשה לא נענו. במסגרת ההליך המשמעתי הוא נדון לשבוע ימים בצינוק, קנס של 150 ,₪ 30 יום ללא ביקורים ו-30 יום ללא קנטינה. האסיר מסר כי הוחתם על גיליון שפיטה ריק מבלי שנערך לו בפועל הליך משמעתי, וכי רק לאחר שהושם בבידוד הועמד לדין. כמו כן הלין על כך שלא קיבל לידיו את גליון האשמה המלא. מבירור שערכו המבקרים עולה כי בחלק מהמקרים נערך ההליך המשמעתי לאחר שהכלוא כבר מוחזק בפועל בבידוד, כך שהוא מתחיל לרצות את עונשו בטרם העמדתו לדין ולפני שניתנה לו ההזדמנות להתגונן מפני ההאשמות נגדו.
בבית מעצר ניצן הלין אחד הכלואים על כך שהוחזק בתא המתנה בתנאי שהייה קשים כאמצעי ענישתי. מדובר בתאי המתנה הסמוכים ליציאה מהמתקן, המיועדים להחזקה קצרת מועד של כלואים בעת כניסה ויציאה למתקן. מצב התא ירוד ומוזנח. כלוא אחר ששהה בתא ההמתנה הלין על היחס של סגל המתקן.
בבית המעצר ירושלים פגשו המבקרים בקטין פצוע שידו חבושה ופניו חבולות. הקטין מסר כי נחבל בעת תאונה בה היה מעורב. בנוסף מסר הקטין כי הוא הוכה על ידי הסוהרים, אשר מתנכלים לו ונכנסים פעמים רבות לתא ומחייבים אותו לקום ממיטתו למרות הקושי הרב שכרוך בדבר בשל פציעתו. לדבריו, הוא שוהה במקום מספר ימים בהם לא זכה לקבל בגדים נקיים ולא יצא לחצר. מספר קטינים אחרים מסרו שהסוהרים נוהגים בהם בזלזול, ומכבים להם את הטלוויזיה בתגובה לבקשות שונות מצדם.
בבית סוהר גבעון הלין אחד הכלואים על יחס קשה ומשפיל לו הוא זוכה מצד סגל בית הסוהר. כך למשל מסר כי נאלץ לעמוד במשך שעתיים כעונש לכך שלא שהה בטווח ראייה מהסוהר שהשגיח עליו בעת ששהה בתא השגחה.
בבית סוהר עופר העלו כלואים קטינים טענות בדבר יחס גס מצד הסוהרים. הקטינים הלינו על כך שהסוהרים מהדקים את אזיקי הידיים בצורה מכאיבה ובאופן מכוון.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה