יום רביעי, 12 ביוני 2019

דוח תנאי המעצר והמאסר לשנים 2017-2018 - ז.1 .ביקור במב"ן: מערך הטיפול הפסיכיאטרי בשב"ס



ז.1 .ביקור במב"ן: מערך הטיפול הפסיכיאטרי בשב"ס

במסגרת הביקורים הרשמיים של הסניגוריה הציבורית משנת 2018 ,נערך ביקור במרכז לבריאות הנפש (מב"ן) הממוקם בתחומי בית סוהר מג"ן-ניצן. מב"ן הוא מתקן כליאה ייחודי, המהווה שלוחה של בית החולים הפסיכיאטרי באר יעקב, ובו שוהים אסירים ועצורים אשר זקוקים לאשפוז פסיכיאטרי. בנוסף למתן טיפול עבור השוהים במתקני הכליאה, עוסק מב"ן גם בכתיבת חוות דעת לבתי המשפט ולוועדות שחרורים בעניינם של נאשמים ונידונים הסובלים מבעיות נפשיות, וכן מפעיל תכניות טיפול ייעודיות לעברייני מין שמסוכנותם מוערכת כבינונית ומעלה.

במהלך הביקור עודכנו המבקרים בדבר העברתו של המערך הפסיכיאטרי האמבולטורי – הכולל אבחון, מעקב וטיפול שוטף – לאחריות שב"ס. משמעות הדבר, כי אנשי המקצוע האמונים על הטיפול הפסיכיאטרי האמבולטורי מועסקים על-ידי שב"ס וכפופים להנחיותיו, להבדיל מהמצב ששרר בעבר בו ניתנו שירותים אלה על-ידי פסיכיאטרים חיצוניים. הגם שמדובר בשינוי חיובי ביסודו, ניתן להצביע על מספר קשיים שהתעוררו בעקבותיו. ראשית, נמסר מטעם הנהלת מב"ן כי פריסת המערך הפסיכיאטרי ברחבי הארץ הובילה לירידה בזמינותו של הטיפול האמבולטורי המסופק לכלואים, כתוצאה מכך שהפסיכיאטרים המועסקים על-ידי שב"ס אינם מגיעים למתקני הכליאה באופן שוטף. נראה, כי בעיה זו משתקפת אף מממצאי הביקורים שנערכו מטעם אנשי הסניגוריה, כמפורט מעלה. בעיה נוספת נוגעת להפרדה שנוצרה כתוצאה מן השינוי הארגוני, בין המערך האמבולטורי לבין הגוף שעוסק במתן חוות דעת מקצועיות לגבי הכלואים. בתוך כך נמסר מטעם הרופאים האמונים על מתן חוות דעת, כי הם מתקשים לדווח על אודות מטופלים שאינם מוכרים להם מתקופת המאסר או המעצר.

בדומה לממצאי דוח הביקור הקודם, גם בביקור הנוכחי התרשמו המבקרים מעומס העבודה הרב שמוטל על צוות מב"ן, אשר פוגע באיכות הטיפול המסופק למאושפזים. העומס נובע, בין היתר, מכך שהרופאים עסוקים בעריכת חוות דעת פסיכיאטריות מרובות עבור וועדות השחרורים ובתי המשפט – כ-150 בשנת 2017 .מלאכה זו אורכת עוד יותר זמן מהרגיל עקב הפרדת המערך האמבולטורי, הואיל ומי שעורך את חוות הדעת כבר אינו מכיר את המטופלים באופן אישי, כפי שצוין לעיל. הצורך להשלים מספר גדול של חוות דעת פוגם באיכותן, ובנוסף פוגע בזמינות רופאים ושני מתמחים בלבד, כאשר שני תקנים נוספים אינם מאוישים. לא זו אף זו, נודע למבקרים כי אחד המתמחים צפוי לעזוב ואין לו כרגע מחליף. הצוות הרפואי כורע תחת העומס ומתוסכל מן המצב הקיים, דבר שמביא לפגיעה בטיב השירות אשר ניתן למטופלים. ביטוי נוסף למחסור החריף בכוח האדם ניכר באיוש תורנויות הלילה. מספרם המצומצם של הרופאים מקשה עליהם לאייש את המרכז בשעות הלילה, ובחודש מאי 2018 אף אירע תקדים בו נותר מב"ן ללא תורן. למותר לציין כי השארת מטופלים קליניים ללא השגחת רופא למשך שעות הלילה גובלת בחוסר אחריות ויוצרת סיכון עבור המאושפזים.

בנוסף לצוות הרפואי פועל במב"ן גם צוות קרימינולוגי, המעניק טיפול קליני לכלואים המאושפזים במב"ן, וכן אחראי על הטיפול בעברייני המין בכל מתקני הכליאה. המבקרים התרשמו כי גם הצוות הקרימינולוגי סובל מעומס וממחסור בכוח אדם, הפוגעים באיכות הטיפול המוענק הן לכלואים ברחבי הארץ והן למאושפזים במב"ן. כך, למשל, נמצא כי פועלות במב"ן שלוש קבוצות טיפוליות המיועדות לעברייני מין ברמת מסוכנות בינונית-גבוהה, שכל אחת מהן מונה עד 15 משתתפים ואורכה שנתיים וחצי לפחות. למבקרים נמסר, כי נכון למועד עריכת הביקור בין 80 ל-90 אסירים המתינו להשתלב בקבוצות טיפוליות מעין אלה, שאינן נפתחות בשל מחסור בכוח אדם. 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה