א1 .החזקת קטינים בתנאי בידוד והפרדה
ההשלכות הפוגעניות של החזקת כלואים בתנאי בידוד והקשיים המתוארים לעיל הנובעים מהשימוש באמצעי זה, באים לידי ביטוי ביתר שאת כאשר מדובר בכלואים קטינים, המוחזקים בעיקר בכלא אופק המשמש כמתקן הכליאה המרכזי לקטינים. זאת, במיוחד לנוכח העובדה שהוראות החוק ופקודות הנציבות הרלוונטיות אינן מבחינות בין בגירים לבין קטינים, ואין בהן התאמות רלוונטיות לאוכלוסיית הקטינים שמאפייניה הייחודיים הופכים אותה לפגיעה במיוחד לנזקי ההחזקה בבידוד.
על רקע הצטברות מידע בדבר שימוש מוגבר בעונשי בידוד כלפי קטינים בכלא אופק, פנה בחודש מאי 2018 הסניגור הציבורי הארצי לנציבת בתי הסוהר ולמשנה ליועץ המשפטי לממשלה (פלילי) בנושא זה.
בפנייה זו פורטו הנתונים המדאיגים שהצטברו, לפיהם %74 מהקטינים אשר יוצגו על ידי הסניגוריה הציבורית במהלך שנת 2017 נענשו בבידוד לפחות פעם אחת; ומחצית מהם נענשו בבידוד מספר פעמים לאורך תקופת מאסרם. נתונים אלה מעידים על שימוש תדיר ומדאיג באמצעי הבידוד, כאשר מבחינת המקרים השונים שבהם נעשה שימוש בענישה של בידוד עולה תמונה מטרידה גם באשר להיעדר הלימה בין המעשים שבגינם נענשו הקטינים, לבין חומרת הענישה שננקטה כלפיהם. עוד פורט בפניה זו מידע שנאסף ממחקרים בעולם המלמד על השלכות חמורות של בידוד קטינים, לרבות בהקשרים של התפתחותם התקינה ובריאותם הנפשית. על רקע זה, הודגש בפניה כי אופן השימוש באמצעי הבידוד כלפי קטינים וכן התנאים שבהם מוחזקים הקטינים בבידוד, עומדים בפער משמעותי אל מול סטנדרטים בינלאומיים ואל מול הנעשה במדינות מערביות אחרות, וכי יש לפעול באופן מיידי לצמצום השימוש בעונש הבידוד ביחס לקטינים, עד לביטולו כליל בהתאם לאמות המידה שנקבעו בסטנדרטים בינלאומיים. כן צוין כי נדרש לעגן את ההבחנה בשימוש באמצעי הבידוד ביחס לכלואים קטינים ובגירים בחקיקה ובהנחיות פנימיות מתאימות המותאמות למאפייניה הייחודיים של אוכלוסיית הקטינים.
התרשמות דומה באשר לשימוש באמצעי הבידוד עלתה גם מהביקורים הרשמיים שבוצעו בכלא אופק, שנערכו במהלך שנת 2017 וכן בשנת 2018 ,לרבות באגף ההפרדה והבידוד. מדובר באגף המרוחק ממתחם האגפים ומרכז החינוך של בית הסוהר. המבקרים סברו כי מיקום זה אינו עולה בקנה אחד עם האמור בסעיף 13 לתקנות הנוער )שפיטה, ענישה ודרכי טיפול( )תנאי החזקת קטין במעצר או במאסר(, התשע"ג-2012 ,לפיו בידודו של קטין יעשה במסגרת האגף בו הוא מוחזק, על מנת לאפשר את המשכיות הקשר עם צוות האגף. על כן סברו המבקרים כי ראוי לשקול לעשות שימוש בתאים המצויים במסגרת האגף כתאי בידוד.
מעיון ביומן האגף עלה כי לאורך תקופה של כ-8 חודשים תועדו 30 כניסות של קטינים להפרדה. מהתיעוד עולה כי במרבית המקרים הקטינים הוחזקו בהפרדה למשך שבועיים, שהיא התקופה המקסימלית בחוק המצויה בסמכות מפקד בית הסוהר או סגנו. כמו כן עולה כי בכל אחד משלושת החודשים שקדמו לביקור תועדו בין 20 ל-30 מקרים של החזקת קטינים בבידוד, לתקופה ממוצעת של כ-3 ימים.
במהלך הביקורים נשמעו תלונות רבות מצד הקטינים על החזקה בבידוד, ועל התנאים הקשים המאפיינים את השהייה בבידוד. אחד הקטינים מסר למבקרים כי נשפט לבידוד פעמים רבות במהלך מאסרו, למשל בעקבות דפיקות על חלון התא או שפיכת מים בתא. לדבריו באחת הפעמים שהה בבידוד במשך 6 ימים שבמהלכם לא התירו לו להכניס בגדים להחלפה. הקטין תיאר כי החלון בתא הבידוד היה סגור וכי המזגן היה מכובה, כך שבתא שררה תחושת מחנק קשה. קטין אחר מסר כי האסלה בתא הבידוד הייתה שבורה ולא היה ניתן לעשות בה שימוש לאורך כל הימים בהם שהה במקום. שני קטינים מסרו כי בזמן ששהו בבידוד נלקחו מהם המזרנים במהלך היום, כך שנאלצו לשכב על מיטת הברזל. קטין אחר מסר למבקרים כי במהלך השהייה בבידוד לא הורשה להכניס ספר קוראן, וכי לאורך כל התקופה שהה בתא בחוסר מעש. שני קטינים מסרו למבקרים כי בזמן שהוחזקו בבידוד התיזו סוהרים מים לתא באמצעות זרנוק, וכי הם נאלצו להישאר בבגדיהם הרטובים למשך מספר ימים.
המבקרים התרשמו כי קיים מחסור בפעילויות חינוך וטיפול באגף ההפרדה. אחד הקטינים מסר למבקרים כי אינו לוקח חלק בפעילות חינוכית או טיפולית, מלבד מפגשים עם העובדת הסוציאלית, וכי הוא שוהה בתא בחוסר מעש. קטין נוסף מסר למבקרים כי אינו לוקח חלק בפעילות חינוכית בעת שהותו באגף.
המבקרים סברו כי הנתונים שנבדקו וכן התלונות הרבות מצד הקטינים מעידים על שימוש יתר באמצעי קיצוני של החזקת קטינים בבידוד, ובמהלך הביקור שנערך בשנת 2018 נצפתה עלייה בכמות עונשי הבידוד שהוטלו מדי חודש ביחס לביקור שנערך בשנת 2017 .המבקרים התרשמו כי חווית השהייה של הקטינים בתאי הבידוד היא קשה ביותר: שהייה לבד בתא ריק, בניתוק מוחלט מכל המתרחש באגף, ללא קשר עם המשפחה או עם גורמים אחרים וללא ציוד אישי וחומרי קריאה, אינה ראויה ומחייבת שינוי המציאות. באגף ההפרדה והבידוד מצוי תא ההשגחה, המכונה גם תא "חללית". מדובר בתא אשר רצפתו וקירותיו מרופדים, ומיועד לכלוא הנתון במצוקה נפשית. התא ריק לחלוטין מלבד שירותי כריעה, ומותקנות בו מצלמות מעקב. המבקרים התרשמו כי בתא שררה תחושת מחנק. המבקשים ביקשו לבחון את תדירות השימוש בכלי זה, אך התקשו לעשות זאת בהיעדר יומן ייעודי המכיל תיעוד לגבי כניסות ויציאות מתא זה. תיעוד זה מצוי במסגרת יומן האגף הכללי, דבר שמקשה לערוך ביקורת על השימוש בכלי פוגעני זה. ממצאים דומים עלו גם בביקור שנערך באגף ההפרדה במהלך שנת 2018 ,במהלכו ביקרו המבקרים בתא ההשגחה והתרשמו כי מדובר בתא מחניק ומלוכלך. המבקרים פגשו קטין שלדבריו שהה בתא החללית למשך כמעט יומיים רצופים. לעומת זאת, תיעוד החזקתו בתא במסגרת יומן האגף לקה בחסר, באופן שלא איפשר לברר את משך החזקתו בתא.
בנוסף ביקרו המבקרים בחדר "פסק זמן" המשמש להחזקת קטינים באופן מבודד לפרקי זמן קצרים בעקבות אירועים משמעתיים. מדברי הקטינים עולה כי השהייה בחדר עשויה להימשך לאורך שעות ארוכות ואף ימים, באופן הדומה מבחינת מעשית להחזקה בהפרדה ובבידוד, אך מבלי שהדבר מעוגן בחוק ובפקודות הנציבות. שני קטינים מסרו למבקרים כי שהו בתא למשך כ-19 שעות, החל משעה 00:22 בלילה ועד לשעה 17:00 ביום שלמחרת. במשך פרק זמן זה לא ניתנה להם האפשרות לעשות שימוש בטלפון או לצאת לחצר. הקטינים הלינו על כך שהתא מלא מזיקים.
כאמור, החזקתם של קטינים בתנאי הפרדה ובידוד מעוררת קשיים ייחודיים, ויש מקום לבחון את המשך השימוש בפרקטיקה זו תוך התחשבות במאפייניה של אוכלוסייה זו ובהסדרים הקיימים במדינות אחרות ובמשפט הבינלאומי.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה