הלשכה דרשה להקים ועדה שתבדוק טענות להקלטת שיחות בכלא מעשיהו המפירות את חיסיון עורך דין־לקוח. שב"ס בתגובה ביטל את העסקת המבקרים כותבי הדו"ח.
שירות בתי הסוהר (שב"ס) פסל את העסקתם של שני מבקרים מטעם לשכת עורכי הדין, בשל דו"ח הביקורת שהכינו על הנעשה בכלא מעשיהו, ובו העלו חשד ששב"ס מקליט שיחות בין עצירים לעורכי הדין שלהם ודרשו לבדוק זאת בוועדה בלתי תלויה. זו לא הפעם הראשונה ששירות בתי הסוהר פועל נגד המבקרים מטעם לשכת עורכי הדין, שתפקידם למלא דו"חות ביקורת, לאחר שהגישו דו"חות שמצאו ליקויים חמורים בעבודת שב"ס. לשכת עורכי הדין, מצדה, מתעקשת שעל שב"ס לקבל את שני עורכי הדין שהכינו את הדו"ח כמבקרים במתקניו.
באוגוסט 2014 הגישו שני המבקרים, עורכי הדין מנחם רובינשטיין וארז אבוהב, דו"ח ביקורת שבדק את התנהלות שירות בתי הסוהר באגפים של כלא מעשיהו. השניים ביקרו בכלא כמה פעמים והעלו חשד ששירות בתי הסוהר נוהג להקליט שיחות שקיימים עורכי הדין שבאים למקום עם הלקוחות שלהם. "קיבלתי תלונה של אסירים, שיש הקלטות במפגשים שלהם עם עורכי הדין. אחר כך הגיעו גם תלונות של עורכי דין על הבעיה הזו", אמר מחבר הדו"ח אבוהב. "חיסיון של יחסי עורך דין־לקוח הוא קודש־הקודשים במשפט הפלילי. עכשיו אנחנו יודעים שהמידע הזה עובר לרכזים של בתי הסוהר. אנחנו, עורכי הדין, לא פרנואידים. אנחנו יודעים שזה קורה. האסירים חושבים שעורכים הדין הם אלו שמעבירים את המידע לרכזי המודיעין של הכלא".
אבוהב סיפר על מקרה שקרה לו אישית, כשבא לבית מעצר בעכו. "אני נכנסתי לעצור שהיה חשוד בתיק רצח, והם בשב"ס הופתעו שהגעתי. מתקשרים אלי ואומרים לי שצריך אישור קצין ביטחון כדי לקיים את המפגש, ואני שומע את קצין הביטחון אומר לאחד הקצינים שהוא יודע שאני יכול להיכנס, אבל הוא לא יודע אם להפעיל את ההקלטה".
בנוסף לתלונות ששמעו המבקרים, רובינשטיין ואבוהב, הם הבחינו בשלט קטן בכלא מעשיהו, באזור של מפגשי האסירים עם משפחותיהם, האומר שהשיחות מוקלטות. הכיתוב בשלט היה בשפה העברית בלבד והוא מוקם במקום שקשה מאוד להבחין בו. בעקבות כל הממצאים הללו, הם כתבו בדו"ח הביקורת שלהם שהמסקנה שלהם היא שיש להקים ועדת בדיקה חיצונית בלתי תלויה, שתבדוק אחת ולתמיד אם שירות בתי הסוהר מקליט שיחות אישיות של אסירים עם עורכי הדין שלהם ופוגע בחיסיון עורכי הדין.
בשב"ס טענו שהדו"ח אינו רציני והכחישו את הטענות להקלטת השיחות בין עורכי הדין ללקוחות. ראש מחלקת בקרה בשב"ס, גנ"מ עליזה יעקובי, כתבה בתגובה לדו"ח ללשכת עורכי הדין: "נוסח הדו"ח בוטה, חצוף ומזלזל ומכיל האשמות חמורות ובלתי מבוססות 'והצעות ייעול' יומרניות ומתנשאות... להבא — דו"חות שינוסחו באופן דומה לדו"ח שבסימוכין, לא ייענו". ואולם התגובה של שב"ס מתעלמת לחלוטין מהעובדה שהוא עצמו הגוף המבוקר, והיא אינה קשורה בשום דרך למבקרים. לשכת עורכי הדין הוסמכה לקיים ביקורת בבתי הכלא על פי חוק. מדי שנה מאשר השר לביטחון הפנים עשרה עורכי דין מטעם הלשכה והם רשאים לבצע את הביקורות.
בהמשך החליט שב"ס, בתגובה לדו"ח החמור על הנעשה בכלא מעשיהו, שלא לאפשר את המשך העסקתם של שני עורכי הדו"ח כמבקרים.
זו לא היתה הפעם הראשונה שהארגון הגיב בבוטות כלפי עורכי דין שמגישים דו"חות שמצאו ליקויים. ב–2013 קיים עו"ד עודד פלר ביקורת רשמית מקיפה במתקן המשמורת סהרונים. הוא מצא ליקויים רבים במקום. לדבריו, ראש מחלקת הבקרה שוחחה עמו בתוקפנות רבה בעקבות הדו"ח וציינה שאיננה מבינה לשם מה נחוצים הביקורים החוזרים ונשנים, והטילה בו דופי, בכך שביקשה לוודא שאיננו מנצל את המינוי שניתן לו כדי להיכנס למתקן ולקדם עניינים אחרים שהוא מטפל בהם בתפקידו כעו"ד.
במקרה אחר, הגישה עו"ד שירית בכר דו"ח מטעם לשכת עורכי הדין, בעניינו של אסיר בהפרדה מכלא רימונים, שמצא שהאסיר היה נתון בהפרדה זמן ארוך מדי. ראש מחלקת הבקרה מסרה לה בתגובה כי "לא ברור אלו כלים מקצועיים עומדים לרשותך ומבססים אמירה בעלת אופי רפואי / מקצועי, כמפורט בדו"ח שערכת. אמירה מסוג זה על ידי עורך דין הממלא תפקיד של מבקר רשמי אינה מקצועית ואינה ראויה".
בלשכת עורכי הדין דורשים כעת לשים קץ לאיומים של שב"ס ולמה שהם מפרשים כניסיונות שלו להפחיד את המבקרים. עורך הדין גיל סולומון, מנכ"ל לשכת עורכי הדין, שלח מכתב חריף לכל הגורמים המשפטיים, לבכירים בשב"ס ולמשרד לביטחון פנים, ודרש להחזיר את עורכי הדין מנחם רובינשטיין וארז אבוהב לתפקיד מבקרים. בלשכת עורכי הדין טוענים שלא ייתכן מצב שהגוף המבוקר הוא שיקבע מי יהיה המבקר. בסוף ספטמבר 2014 גם נשלח מכתב מטעם ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד דורון ברזילי, לנציב שירות בתי הסוהר, רב גונדר אהרון פרנקו. ברזילי ביקש לקיים פגישה דחופה בעניין זה, מתוך רצון ללבן את הנושא ולקיים יחסי עבודה תקינים עם השב"ס.
לטענת שב"ס, ההחלטה להוציא את שני עורכי הדין מרשימת המבקרים של הארגון התקבלה בשל "ניגוד עניינים". לטענת הארגון, עו"ד מנחם רובינשטיין נפגש עם לקוחה שייצג באחת הפעמים שבא לביקורת בכלא נווה תרצה, ועשה זאת שוב, בהזדמנות אחרת, בכלא מעשיהו.
מלשכת עורכי הדין מסרו כי בדקו את הטענות שב"ס ונמצא שאין בהן ממש. לדברי עו"ד אבוהב, "כל מי שעושה להם בעיות הם מזיזים אותו. זו השיטה. אני אגיש נגדם תביעה בגין לשון הרע בשל ההאשמות האלה. אין לי מושג מאיפה הם מביאים את הדברים האלה. הלשכה מבקשת כרגע להחזיר אותי. אין לי ספק שאחזור, ואין לי ספק שתוקם ועדה שתבדוק את נושא ההקלטות".
פורסם על ידי כתב עיתון הארץ - יניב קובוביץ
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה