יום שני, 11 בינואר 2016

האגודה לזכויות האזרח: אל תזרקו אסיר משוחרר לרחוב (מאת הכתב - כאן נעים)




היום, יום שלישי ה- 27.5.2008 ידון בית המשפט המנהלי לעניינים מינהליים בירושלים בעתירה דחופה שהגישה האגודה לזכויות האזרח בדרישה לדאוג לכך שאסיר על סף שחרור לא ישוחרר לרחוב. למרות שלמשרד השיכון יש נוהל סיוע לאסירים משוחררים, אף גורם רלוונטי – במשרד השיכון, האגודה לזכויות האזרח: אל תזרקו אסיר משוחרר לרחוב.

האסיר ג’ לא מנצל את חופשותיו משום שאין לו לאן ללכת ולכן הוא צריך קודם כל להשתחרר מהכלא ורק אז להתחיל בתהליך הביורוקראטי של הגשת בקשה לסיוע בשכר דירה • לאן ילך בינתיים? התשובה היחידה מטעם הרשות לשיקום האסיר היא לשהות במקלט לילה

מאת: כתב כאן-נעים
 
ברשות לשיקום האסיר, בשב"ס או במשרד הרווחה אינו מכיר אותו ואינו פועל על פיו. ל- ג’, שעומד להשתחרר מהכלא ב-1 ביוני, אין לאן ללכת.
 
ג’, אסיר על סף שחרור מהכלא, ממתין בחרדה לשחרורו מהכלא, הצפוי ב-1 ביוני. החופש המיוחל שכל כך התגעגע אליו עשוי להיות הרה אסון עבורו, משום שלאסיר ג’ אין קורת גג. הוא בן 60, חולה סוכרת, נזקק לזריקות אינסולין פעמיים ביום וסובל מלחץ דם גבוה.
 
לפני 9 חודשים, בספטמבר 2007, הופיע ג’ בפני ועדת השחרורים של הכלא, אשר שקלה לנכות שליש ממאסרו בשל התנהגותו הטובה. בדיון, הודיע לועדת השחרורים כי אין לו מקום מגורים וביקש בעצמו שלא להשתחרר בשחרור מוקדם, וכך היה. ג’ העדיף לוותר על החירות שלו, כי חשש מהחיים ברחוב.
 
חודשים לפני מועד שחרורו מהכלא פנה ל-משרד השיכון בבקשה שיאשרו לו סיוע ב-שכר דירה, אולם נמסר לו, כי יש ביכולתו להגיש את הבקשה רק כאשר הוא מחוץ לכותלי הכלא - במהלך אחת מחופשותיו או לאחר שחרורו.
 
ג’ ממילא לא מנצל את חופשותיו משום שאין לו לאן ללכת, ולכן הוא צריך קודם כל להשתחרר מהכלא, ורק אז להתחיל בתהליך הביורוקראטי של הגשת בקשה לסיוע ב-שכר דירה.
 
ולאן ילך בינתיים? התשובה היחידה שיכלו לתת לו מטעם הרשות לשיקום האסיר היא לשהות במקלט לילה של עמותה פרטית בעיר ת"א, ולהסתובב ברחובות במשך היום, דבר שיעמידו בסיכון בריאותי ברור.
 
 האגודה לזכויות האזרח
אסיר על סף שחרור, זכאי לסיוע כספי, בהיקף של עד 95% משכר הדירה
 
בבדיקה שערכה האגודה לזכויות האזרח, נתגלה, כי היה כבר מי שחשב על הבעיה של דיור לאסירים משוחררים. בדיוק לשם כך קיים נוהל "כללים ואופן טיפול באסירים משוחררים" במשרד הבינוי והשיכון. על פי הנוהל הזה, אסיר שהיה כלוא למעלה מששה חודשים ואשר עומד על סף שחרור, זכאי לסיוע כספי, בהיקף של עד 95% משכר הדירה.
 
 
בנוהל גם נקבע בפירוש, כי לאסיר קיימת אפשרות להעביר בקשה לסיוע בשכירות מבעוד מועד, גם במהלך המאסר, באמצעות הרשויות, כך שהכסף יעמוד לרשותו מייד עם השחרור.
 
אלא שהנוהל הוא כמעט סודי. הוא לא מופיע בשום מקום, לא מפורסם ב-אתר האינטרנט של משרד השיכון ואפילו נציגי משרד השיכון כמו הרשות לשיקום האסיר לא הכירו אותו, ואינם פועלים על פיו.
 
הרשות לשיקום האסיר מחויבת על פי החוק לפעול למציאת פתרון דיור לאסיר שעומד בפני שחרור, אך נציגי הרשות לא מצאו ל-ג’ כל פתרון וטענו, כי הרשות אינה פועלת עוד להסדיר דיור לאסירים חסרי בית, שאינם נכללים בתוכנית שיקום ספציפית.
 
עו"ד גיל גן-מור, האגודה לזכויות האזרח: "הזכות לקיום בכבוד והזכות לקורת גג הן זכויות חוקתיות בישראל. שחרורם של ג’ ואסירים חסרי בית אחרים לרחוב משמעו הפרה בוטה של זכויות אדם.
 
אם יש בישראל ערך כלשהו למונח כבוד האדם, לא יעלה על הדעת שאדם מבוגר וחולה ייזרק על ידי המדינה ביודעין לחיים ברחוב. זוהי מדיניות גרועה, שמנוגדת לאינטרס הציבורי לשקם אסירים ולהבטיח, כי אנשים לא ידרדרו ויהפכו לחסרי בית".

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה