יום שני, 5 באפריל 2021

תנאי המעצר והמאסר במתקני הכליאה של שירות בתי הסוהר 2017 - 2018 - כ. פגיעה בפרטיותם של הכלואים ובכבודם


 

כ. פגיעה בפרטיותם של הכלואים ובכבודם

ב-6 מתקני כליאה בהם נתקיימו ביקורים רשמיים, נשמעו תלונות בנוגע לפגיעה בפרטיות ובכבודם של הכלואים.

בבית סוהר איילון התגלתה תופעה מטרידה של חיפוש בעירום במרכז התעסוקה. מדובר בנוהל המתבצע מטעמי ביטחון, כאשר יש מידע מודיעיני בעניינו של כלוא מסוים (למשל, חשד כי אסיר יוציא ציוד מהמרכז) או כדי "לשבור שגרה". שבירת השגרה, לדברי צוות המתקן, היא למעשה חיפוש יזום בעירום אשר נועד לשמר הרתעה. יצוין, כי החיפוש בעירום מתבצע בנוסף לבדיקת מגנומטר אותה עוברים הכלואים בעת יציאתם מהמפעל, ובצירוף חיפוש ידני הנערך עם כניסתם בחזרה לאגף. חיפוש בעירום בהיעדר חשד סביר אשר מצדיק זאת הוא פסול מיסודו, ופוגע באורח קשה בזכויותיהם החוקתיות של הכלואים לפרטיות ולכבוד. כמו כן, מדובר בהפרה מפורשת של הוראות סעיף 95ה לפקודת בתי הסוהר, אשר קובע כי אין לערוך חיפוש בעירום ללא הסכמת הכלוא. לעניין זה התרשמו המבקרים, כי כלל לא מתבקשת הסכמתם של הכלואים לחיפוש בעירום, ואף לא נמסרת להם הסיבה לעריכתו. יתר על כן יודגש, כי מדובר בתופעה שכיחה במתקן – לפי יומן מרכז התעסוקה, בוצעו חיפושים בעירום לחמישה כלואים ביום שלפני הביקור, וביום הביקור נערכו חיפושים על שניים, כולם מטעם של "שבירת שגרה". אחד הכלואים שנערך עליו חיפוש בעירום ביום הביקור, מסר כי אחד הסוהרים ניגש אליו במהלך עבודתו במתפרה בשעות הבוקר ואמר לו לגשת עמו לשירותים. שם נערך עליו החיפוש, אשר לא נמצא בו דבר. הכלוא מסר כי הוא שוהה במאסר מזה 5 שנים, ומתוכן עובד במשך 3 שנים במרכז התעסוקה. עד כה, נערכו עליו כ-3-4 חיפושים בעירום, על אף שהתנהגותו בבית הסוהר היא ללא רבב. הכלוא תיאר בכאב את תחושת ההשפלה שחש במהלך החיפושים, אשר חלקם אף כללו דרישה כי יוריד את תחתוניו; לדבריו: "שקורה מקרה כזה מרגישים חרא, אחרי שאנחנו נותנים את הנשמה בעבודה ונמצאים שנים ללא בעיות אז למה? פשוט תחושה של השפלה וזלזול". הסניגוריה הציבורית סבורה, כי יש 

להפסיק לאלתר את תופעת החיפוש בעירום, בוודאי מטעמים של "שבירת שגרה". יש להקפיד הקפדה יתרה על הוראות החוק והפסיקה בעניין זה.

גם בבית סוהר מעשיהו נתקלו המבקרים הרשמיים בתופעה הפסולה של עריכת חיפוש בעירום במרכז התעסוקה, באופן אקראי מטעמים של "שבירת שגרה". נמצא, כי חיפושים מעין אלה מתקיימים בתדירות של אחת לשבועיים לערך. לרוב מתבצעים החיפושים כאשר קיים מידע בנוגע לכלוא קונקרטי, וכדי לא לעורר את חשדו עורכים חיפוש גם על מספר כלואים נוספים. כאמור, נוהג זה של חיפוש בהיעדר חשד סביר פוגע באופן יסודי בזכותם של הכלואים לפרטיות ולכבוד, ומנוגד להוראות פקודת בתי הסוהר.

בבית מעצר ניצן עלו בעבר ממצאים בנוגע לחיפוש בעירום מלא על גופם של עצורים הנקלטים במתקן המעצר. בביקור הנוכחי הובהר מצד הנהלת המתקן, כי כיום חיפוש בעירום אינו נערך כעניין שבשגרה, אלא רק כאשר מתעורר חשד להחזקתו של חפץ אסור – בין אם בעקבות מידע מודיעיני, ובין אם הדבר מתברר במסגרת הבידוק הידני הראשוני. כמו כן, נמסר כי הליכי החיפוש מתועדים במלואם לאחר קבלת הסכמת הכלוא ותוך שניתנה לו הזכות לסרב לכך. 

מעיון בטפסים המתעדים עולה, כי בחלק מהמקרים לא מצוינת הסיבה לחיפוש. כמו כן נמצא, כי חלק מהטפסים אינם ממולאים בצורה מלאה.

בבית המעצר המחוזי בירושלים הבחינו המבקרים כי במספר תאים בהם מוחזקים קטינים, מותקנות מצלמות המתעדות את המתרחש בחלל המגורים. מצלמות אלה משדרות את התיעוד אל מסכים הממוקמים במסדרון האגף, ואשר חשופים לעיני העוברים והשבים. נמצא, כי באחד מתאי האגף מותקנות המצלמות בתא השירותים, באופן אשר פוגע ביתר שאת בפרטיות הכלואים.

בבית סוהר מג"ן ישנו תא המתנה המיועד לכלואים המגיעים ויוצאים מהמתקן, וזאת בין היתר ממב"ן. התא מגודר בסורגים בלבד, כך שהוא נראה כמו כלוב. התא מוצב בסמוך לכניסה למתקן, במקום בו עוברים כלואים, אנשי צוות ואף עוברי אורח, כגון עורכי דין, קציני מבחן ועוד. המבקרים התרשמו, כי במבנה התא ובמיקומו ישנו מימד משפיל, ושראוי למצוא הסדר חלופי  אשר ישמור על כבודם של הכלואים הממתינים.

במהלך הביקור בבית מעצר הדרים סיפר אחד הכלואים כי נערך עליו חיפוש בעירום מול אנשי צוות שב"ס, אשר כלל גם נשים, וכן מול עצורים נוספים. הכלוא שיתף כי חש השפלה ופגיעה קשה בפרטיותו. מבירור שערכו אנשי הסניגוריה הציבורית עלה, כי החיפוש התרחש באגף 1 בהוראת צוות נחשון. ניכר כי מדובר היה במאורע חריג, ופיקוד בית הסוהר העביר את תלונתו של הכלוא "בזמן אמת" אל היחידה הארצית לחקירת סוהרים. 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה