יום שני, 5 באפריל 2021

תנאי המעצר והמאסר במתקני הכליאה של שירות בתי הסוהר 2017 - 2018 - יג. מחסור וליקויים בציוד בסיסי ובציוד כללי


 

יג. מחסור וליקויים בציוד בסיסי ובציוד כללי

ב-14 מתקני כליאה בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית נתקבלו תלונות בדבר מחסור בציוד אישי ובסיסי לכלואים (כגון, ביגוד, שמיכות, מוצרי ניקיון והיגיינה, ארוניות לאחסון ועוד). 

בבית המעצר המחוזי בירושלים נמצאו בעיות רבות בקשר לציוד המסופק לכלואים. באגף הקטינים ובאגף עצורי הימים, התרשמו המבקרים כי ישנם כלואים הנמצאים במתקן במשך למעלה מיומיים ואין ברשותם בגדים להחלפה. אחד הקטינים, אשר שהה במעצר שבוע ימים במועד הביקור, היה לבוש באותם בגדים שבהם נעצר. הוא הציג בפני המבקרים אימונית שקיבל 

ביום הביקור, שמימדיה גדולים ממידותיו ועל כן הוא אינו יכול ללבוש את המכנסיים. עוד הלינו כלואים באגף מעצר הימים, כי המגבות שסופקו להם קטנות וישנות, ואינן מתאימות לשמש כמגבות רחצה. תלונות נוספות שחזרו ועלו מפי מרבית הכלואים נגעו לכמויות הסבון והשמפו המסופקות להם, שאינן נותנות מענה לצרכיהם. נשמעו גם טענות לגבי היעדר אספקת סבון לניקוי כלים, על אף שהכלואים נדרשים לשטוף בעצמם את מגשי האוכל לאחר הארוחות.

בנוסף נמצא, כי במספר תאי מעצר אין כלל שולחנות אוכל, או שהשולחנות והשרפרפים אינם מספיקים למספר השוהים בתא. כמו כן, הבחינו המבקרים כי במרבית התאים הארונות לשמירת חפציהם האישיים של הכלואים ישנים מאוד וחלודים – דבר המהווה סכנה בריאותית, אשר  נובעת מהזנחה מתמשכת.

בבית סוהר סהרונים הלינו המוחזקים כי על אף שהותם הממושכת במתקן, הם אינם מקבלים  ציוד בסיסי שיאפשר להם לבשל בתאיהם (כגון קומקום או פלטת חימום), בדומה לאסירים. מאחר שלרוב המוחזקים אין ציוד אישי עמו הם מגיעים למתקן, ומרביתם אף אינם זוכים לקבל ציוד מן החוץ, הם תלויים בציוד שמסופק על ידי שב"ס אפילו יותר מאשר האסירים והעצורים הפליליים. עוד עלה ממספר מוחזקים, כי המצעים והשמיכות אשר מסופקים להם אינם נקיים, ובפרט הלינו כי השמיכות מלאות בפשפשי מיטה ("בקבקים").

בבית סוהר עופר נשמעו תלונות על היעדר טיפול בבעיות תחזוקה שונות, כגון: תיקון מאווררים  תקולים, טיפול בחוטי חשמל חשופים, החלפת מיטות חלודות, וכדומה. כמו כן, הלינו האסירים על כך שהמזרונים דקים מאוד.

בבית סוהר דקל הוצאו מכלל אגפי המתקן מכונות הכביסה אשר שימשו את הכלואים, כחלק ממהלך התייעלות כללי שנערך בשב"ס. כיום, הכלואים נדרשים לשלוח את כביסתם למכבסה מרכזית, הממוקמת בבית סוהר אלה הסמוך, והם מקבלים אותה בחזרה כעבור מספר ימים. להתרשמות המבקרים, שינוי זה השפיע על איכות חייהם של הכלואים – ובעיקר על השוהים באגף העצורים – באורח משמעותי. העצורים דיווחו כי אינם משתמשים בשירותי המכבסה, בין היתר מפאת החשש כי כביסתם לא תשוב בזמן. כתוצאה מכך, מכבסים העצורים את בגדיהם באופן ידני, באמצעות דליי מים ותוך שימוש בסוגי סבון שונים. במהלך הביקור הבחינו המבקרים בכמות גדולה של בגדים התלויים על חוטים המשמשים כחבלי כביסה מאולתרים לייבוש.

בבית סוהר איילון נמצא, כי בתאי ההמתנה – אשר ממוקמים בכניסה למתקן ומיועדים להחזקת כלואים שנקלטו זה עתה – אין כלל מקומות ישיבה. באגף התורני (אגף 4), הבחינו המבקרים כי הכלואים הציבו מתקני כביסה מאולתרים, לאחר שנואשו משירותי הכביסה במתקן. לדבריהם, חלק מבגדיהם חוזרים פגומים מן המכבסה, וחלקם אף אובד. בנוסף, בביקור משנת 2018 נתגלו בעיות תחזוקה באגף משתלבים. ראשית נמצא, כי המדרגות המובילות לאגף הן רעועות, ובמסדרון האגף חלק מהאריחים חסרים כך שהבטון חשוף. שנית, הבחינו המבקרים כי בחלק 

מהתאים אין מספיק נקודות חשמל, וכתוצאה מכך עורכים הכלואים חיבורי חשמל מאולתרים העלולים לסכן את שלומם.

בבית סוהר מעשיהו נתקבלו תלונות בנוגע להיעדר מקום לאחסון ציוד, כך שכלואים רבים עורמים את הציוד שלהם על גבי המיטות במהלך היום. כך, למשל, במהלך הביקור באגף משתלבים נמצא כי בתא בו שוהים יחד 8 אסירים, ישנן 6 ארוניות בלבד. עוד הבחינו המבקרים, כי המטבחון שבתת אגף טעוני פיקוח אינו מאובזר כראוי, בניגוד ליתר המטבחונים באגף. 

בבית מעצר אילת הלינו הכלואים על קושי בהכנסת ציוד ראשוני למתקן – תלונה שנשמעה גם מפי  עורכי דין עמם שוחחו המבקרים. בנוסף, אחד הכלואים טען כי השמיכות בתאים מלוכלכות מאד ואינן ניתנות לשימוש.

בבית סוהר אשל נשמעו תלונות מרובות בדבר גודלן הקטן של המיטות. ואכן, בכל התאים בהם ביקרו אנשי הסניגוריה, למעט באגף 10 ,נמצא כי לא ניתן היה לשבת על המיטה התחתונה, ואין די מקום לשכב לאורכה מבלי לקפל רגליים. המבקרים הרשמיים מדדו את המיטות באחד התאים באגף 5 ,וגילו שבין הקומה הראשונה לשנייה מפרידים 78 ס"מ, אשר אינם מאפשרים לשבת על המיטה בגב זקוף. עוד נמצא, כי אורך המיטה הוא 180 ס"מ בלבד, כאשר המיטות מתוחמות על-ידי קיר בצד אחד וארון בצד האחר. הכלואים באגף סיפרו כי שני תאים בלבד מכילים מיטות גבוהות וארוכות יותר, שסופקו בעקבות עתירות אסירים. 

בנוסף התרשמו המבקרים כי בחלק מהמיטות אין בקומה העליונה מעקה המגן מפני נפילה או שהמגן נמוך מאוד, וכתוצאה מכך היו אירועים בהם נפלו כלואים מן המיטות ונחבלו. כמו כן, כלוא מאגף הבידוד הלין כי לא מסופקת לו מברשת לניקוי השירותים, והוא נאלץ לנקותם ביד חשופה. 

בבית סוהר אופק למדו המבקרים על קיומו של נוהל האוסר על חלוקת סדינים לעצורי ימים. ואולם, סעיף 6(ה) לתקנות המעצרים קובע כי כל עצור – לרבות עצור ימים – שמעצרו הוארך לתקופה העולה על 24 שעות, זכאי להחזיק שני סדינים ואף ציפיות לשמיכה. רק במקרה של חשש כי העצור יגרום נזק לעצמו, לאחרים או לרכוש, ולאחר שניתנה לו הזדמנות להשמיע טענותיו בנושא, רשאי מפקד בית המעצר לאסור על החזקת חפצים אלו, וזאת בהחלטה מנומקת בכתב. איסור גורף על החזקת סדינים מנוגדת, אם כן, להוראות החוק.

במב"ן ניכרת הזנחה רבה בכל הנוגע לתחזוקת המיטות, הן במחלקה הפתוחה והן במחלקה הסגורה. מרבית המיטות עשויות מברזל ומעלות חלודה, המזרונים עליהם ישנים המטופלים דקים מאוד, ועל בסיס המיטות מותקנים ברגים גדולים ובולטים המורגשים היטב ומקשים מאוד על השינה. מלבד מיטה וטלוויזיה, אין בתאי המחלקה הפתוחה ריהוט או ציוד נוסף, פרט לארוניות המצויות בחלק מהחדרים. את הזבל מניחים הכלואים על הרצפה, ישירות או בתוך שקית. במחלקה הסגורה מצב המיטות והמזרונים אף חמור יותר. בתוך כך, הבחינו המבקרים כי המטופלים ישנים ללא סדינים, הואיל וניתנו להם כאלה שאינם מתאימים לגודל המזרון.

בבית סוהר מג"ן נמצא כי באגף טעוני פיקוח (אגף 15) מוחזקת דלת האגף על-ידי שני מקלות מעץ, דבר המהווה מפגע בטיחותי.

בבית סוהר השרון נמצא כי מרבית התאים במתקן "ערומים" כמעט לגמרי. התאים אינם כוללים ריהוט פרט למיטות, ואף לא מוצרי חשמל או אביזרי מטבח.

בבית סוהר שאטה נשמעו תלונות מפי הכלואים באגף נקי מסמים (אגף 2), לפיהן המיטות הן רעועות, והמזרנים דקים. מספר כלואים טענו כי הנהלת בית הסוהר סירבה לבקשותיהם להחליף את המזרנים. כמו כן, אחד הכלואים התלונן על כך שאורך המיטה קצר מדי עבורו. בביקור שנערך בשנת 2018 נמצא, כי בתוך התאים ישנם כבלי חשמל רופפים.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה