יב. ליקויים בקשר לאיכות המזון, כמותו וסדרי האכילה
הזכות למזון ולשתייה הדרושים לקיום בכבוד נמצאת בליבה של חובת המדינה לספק את צרכיהם הבסיסיים של הכלואים. בהתאם, קובעים סעיף 9(ב)(3) לחוק המעצרים, סעיף 11ב(ג)(3) לפקודת בתי הסוהר והתקנות, כללים מפורשים בדבר הקצאת מי שתייה ומזון בכמות ובהרכב המתאימים לשמירה על בריאותם של הכלואים, ומחייבים לבצע התאמות מיוחדות לחולים, לקטינים ומטעמי דת. ב-15 מתקני כליאה בהם נערכו ביקורים, נמצאו בעיות שונות ביחס לטיב המזון, הכמות המוקצית לכל כלוא ולסדרי האכילה.
בבית המעצר המחוזי בירושלים הלינו כלואים מכל האגפים כי האוכל לעיתים אינו מבושל כראוי. כך, למשל, תיארו כיצד קיבלו מנות בלתי אכילות, כגון אורז אשר לא בושל מספיק ונותר קשה או קציצות בשר שאינן מוכנות. במועד הביקור, התרשמו אנשי הסניגוריה הציבורית כי סלט הגזר נראה לא טרי, וקציצת ההמבורגר לא הייתה עשויה דיה. בנוסף, נשמעו תלונות בנוגע לכמות הירקות המוגשים, שאינה מספיקה לכלל הכלואים אשר נאלצים להתחלק לפעמים בירק בודד. כמו כן, הכלואים באגף קטינים טענו שאינם מקבלים חמש ארוחות ביום, כמחויב על פי נהלי שב"ס, וכי לא מוגשים להם הפריטים אשר מופיעים בתפריט הארוחה במלואם.
מעבר לליקויים הנוגעים לטיב המזון, התעוררו בעיות שונות בנוגע לתנאי האכילה. ראשית, הכלואים אינם אוכלים ליד שולחן, אלא בישיבה – על המיטה או הרצפה – או בעמידה. שנית, ניכרו שיבושים רבים סביב אספקת כלי האוכל. לדברי הכלואים, מספר מגשי האוכל שברשותם קטן ממספרם, ועל כן הם נאלצים לחלוק ביניהם. כמו כן, נתקבלו תלונות לפיהן הסכו"ם אינו תמיד מתאים לאוכל המוגש, וכי גם לגביו ישנם חסרים. מספר כלואים טענו כי היו ארוחות שבהן לא סופק להם סכו"ם בכלל, או שניתנו להם כלים חד פעמיים משומשים במשך מספר ימים. עוד התרשמו המבקרים כי בחלק מהתאים לא היו כוסות לשתייה, והכלואים שתו מבקבוקי פלסטיק משומשים או ישירות מהברז.
בבית סוהר השרון התלוננו הכלואים באגף השמור (אגף 11), על התזונה במתקן. במסגרת זו, הלינו על היעדר בשר אדום, ועל איכות הבשר אשר מוגש להם, שהוא מעובד ותעשייתי בלבד. כמו כן, לדבריהם, עליהם "להילחם" על מנת לקבל ירקות לבישול בתא. כתוצאה מכך ציינו הכלואים כי הם נוטים להימנע מאכילת בשר, ומתבססים על מוצרי מזון מהקנטינה לצורך השלמות תזונתיות. באגף הבידוד אין מקום להצבת שולחן אוכל מסודר בתאים, ועל כן נאלצים הכלואים לאכול על המיטה או כשהם ישובים על גבי קיר נמוך אשר צמוד לשירותים. כמו כן, ניכר מחסור בכלי אוכל בסיסיים, כגון מגשים וסכו"ם. כך, במועד הביקור הוגשה ארוחת הצהריים במגש אחד גדול לכל הכלואים, ממנו הם לוקחים מנות בזה אחר זה באמצעות כלים חד פעמיים.
בבית סוהר אופק נשמעו תלונות רבות לגבי איכות המזון במהלך שני הביקורים שנערכו במתקן, בשנת 2017 ובשנת 2018 .בביקור משנת 2017 הלינו חלק מהקטינים על טיב האוכל באופן כללי, וטענו כי הם ממעטים באכילה בארוחות. בין היתר, נאמר כי המזון המוגש להם לעיתים אינו מבושל כראוי – כמו, למשל, תפוח אדמה שעודנו קשה. כמו כן, נתקבלו תלונות לפיהן כמות המזון המסופקת בארוחת הערב אינה משביעה. כאשר הועלו התלונות בפני צוות בית הסוהר, נאמר למבקרים כי התפריט המיועד לקטינים שופר לאחרונה, ובתוך כך הוגדלה כמות המזון המוגשת בארוחת הצהרים. אף על פי כן, בביקור שנערך בשנת 2018 שבו ועלו תלונות לגבי טיב המזון וכמותו. במסגרת זו, הלינו מספר קטינים כי כמויות המזון אינן משביעות, והוסיפו שהמזון מוגש קר ולעיתים אינו אכיל. לדוגמא, תיארו אורז עם גושים, פתיתים ופסטה קשים, ועוף שאינו מבושל דיו. בנוסף סיפר אחד הקטינים כי הוא חושש שכלואים אחרים מחבלים באוכל בטרם הגשתו על רקע סכסוכים, והלין על היעדר השגחה מספקת על תהליך הגשת המזון מטעם הסוהרים.
בבית סוהר גבעון הלינו הכלואים על טיב המזון וכמותו. בתוך כך נאמר, כי הבשר הוא מאיכות ירודה, ושהמנות המוגשות בארוחות קרות ואינן משביעות. למשל, ארוחת הבוקר מלווה בגביע גבינה קטן (50 גרם), אשר אינו מספיק לאדם מבוגר. בשל חוסר שביעות רצון הכלואים מהמזון, הם נאלצים לערוך השלמות בקנטינה, וחלקם מבשלים את האוכל בתאים. עוד נשמעו תלונות מכלואים הסובלים מבעיות בריאותיות שונות, שמצריכות דיאטות מיוחדות. לעניין זה נמסר, כי כלואים אשר זקוקים לדיאטה ייחודית מקבלים תפריט אחיד – הכולל מנות קטנות ותפלות –שאינו תמיד עונה על הדרישות התזונתיות שלהם. בנוסף, חלק מהכלואים באגף המוחזקים הזרים (אגף 3) התלוננו על בעיות עיכול שנגרמו כתוצאה מהאוכל המסופק במתקן.
בבית סוהר איילון נמצא כי מי הברז אינם ראויים לשתייה. לטענת הכלואים, המים שיוצאים מהברז הם עכורים, וכי בהיעדר אספקת מי שתייה נקיים משב"ס, עליהם לרכוש מים מינרליים מכספם בקנטינה. המבקרים התרשמו, כי ריבוי הבקבוקים בתאים מקטין עוד יותר את מרחב המחיה הפנוי בתאים ומצמצם את המקום לאחסון ציוד וחפצים אישיים. עוד הלינו הכלואים כי איכותו של האוכל במתקן אינה מספקת, ועל כן מרבית תזונתם מבוססת על מוצרי קנטינה. בפרט התלונן אחד הכלואים על מחסור בירקות, שאינם מוגשים בארוחות באופן קבוע.
במהלך הביקור במב"ן, הבחינו אנשי הסניגוריה הציבורית כי ארוחת הצהרים – אשר מוגשת לכלואים ישירות אל התא – מוגשת באמצעות גביעי קוטג' ריקים. למותר לציין, כי חלוקת מזון במכלי פלסטיק משומשים אינה היגיינית ואף פוגעת בכבודם של הכלואים, ויש מקום להחלפתם לכלי הגשה ראויים.
במר"ש התלונן כלוא מטופל דיאליזה, כי המזון שמותר לו לצרוך בהתאם למצבו הרפואי אינו מגוון מספיק וגם אינו עונה על צרכיו הדיאטטיים. בנוסף ציין, כי אף בקנטינה אין מוצרים שהוא יכול לאכול.
במועד הביקור בבית סוהר עופר התבצעו עבודות שיפוצים במטבח המתקן. כפיתרון זמני, מטבח הסגל סיפק לכלואים בשר, עופות ודגים מבושלים למחצה, ואת יתרת המזון בישלו הכלואים באמצעות פלטות חשמליות באגפים. במהלך הביקור נשמעו תלונות בדבר כמות האוכל שאינה תמיד מספיקה לכל הכלואים, וכן בנוגע למחסור בכלי אוכל.
בבית סוהר צלמון הועלו תלונות כי אותו האוכל מוגש במשך מספר ימים ברציפות, כך שאינו מגוון ולעתים אף לא טרי. בנוסף, הלין אחד הכלואים כי בתקופת שעון הקיץ מתנגשים זמני התפילות בבית הסוהר בערב שבת עם זמני ארוחת הערב, ולכן אינו מספיק לאכול בחודשים בהם נכנסת השבת מאוחר. באגף 5 נשמעה תלונה לפיה המקרר והמקפיא המשמשים את האגף אינם מספיקים לצורך אחסון המזון של כלל הכלואים.
בבית מעצר אוהלי קידר אין מטבח, והמזון המסופק לכלואים מגיע מבית הסוהר אשל. ניכר, כי שינוע האוכל וזמן ההמתנה הנדרש לקבלתו מהמטבח האחר פוגעים בטיבו ובטעמו. בתוך כך, נתקבלו תלונות בדבר כמות מזון שאינה מספקת, וכן בנוגע למחסור בירקות בתפריט. בנוסף, אחד הכלואים שאינו אוכל לחם מסיבות בריאותיות, הלין על היעדר תחליפים.
בבית מעצר ניצן נתקבלו תלונות לגבי איכות המזון וכמותו. נמצא, כי האוכל מגיע מכלא איילון, ומחומם בשנית במתקן המעצר. חלק מהכלואים דיווחו, כי אינם מקבלים כלי אוכל, והלינו על היעדרו של קּולר באגף, כך שהם נדרשים למלא מים מהברז ולקרר אותם באמצעות המקפיא.
בבית סוהר מעשיהו הלינו חלק מהכלואים כי אינם מקבלים מספיק מזון, בדגש על ירקות. כמו כן, התרשמו המבקרים כי חלוקת האוכל לאגף משתלבים (אגף 12) אינה מיטבית. הארוחות מוגשות לכלואים בחצר האגף, ומשם הם לוקחים את המנות לתאים ואוכלים בתוכם, באופן אשר פוגע ביכולת לשמור על ניקיון החדרים.
בבית סוהר אשל התרשמו המבקרות כי כמויות האוכל אשר מוגש בארוחת הצהריים הן קטנות מדי עבור גברים בוגרים. בנוסף, נשמעו טענות מצד הכלואים על הקצבה מצומצמת של ירקות. נראה, כי מרבית הכלואים עורכים השלמות תזונה משמעותיות באמצעות הקנטינה.
בבית סוהר שאטה נוכחו המבקרים כי באגף העצורים עד תום ההליכים (אגף 7) אין מתקני שתייה, ועל כן נדרשים הכלואים לרכוש לעצמם בקבוקי מים. בנוסף, הלין אחד הכלואים על כך שאינו מקבל מספיק אוכל, וכי הארוחות המסופקות לו אינן תואמות את התפריט המאושר.
בבית מעצר הדרים הלינו שני כלואים בדבר הצורך לרכוש מוצרי מזון מהקנטינה מפאת חסרים במנות המסופקות להם במתקן, באופן אשר מקשה על מצבם הכלכלי הקשה ממילא. כלואים נוספים טענו כי גם המגוון בקנטינה מצומצם למדי, במיוחד בנוגע לירקות ופירות. כמו כן, נשמעו תלונות מכלוא אשר צורך תזונה טבעונית, על כך שאינו מקבל מזון ההולם את צרכיו.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה