ו.2 .מדיניות אי-מתן שירותי חינוך, שיקום ואף לא טיפול סוציאלי לכלואים ביטחוניים
בדומה לממצאים מדוחות מסכמים משנים עברו, גם הממצאים שנאספו על ידי הסניגוריה הציבורית בשנים 2017-2018 מראים כי שב"ס ממשיך לנקוט במדיניות לפיה כלואים ביטחוניים, לרבות קטינים ובגירים צעירים הזקוקים לטיפול ומביעים רצון לכך, אינם זוכים לתמיכה סוציאלית ואינם משולבים במסגרות טיפוליות, שיקומיות, חינוכיות ותעסוקתיות. הסניגוריה הציבורית סבורה כי מדיניות זו אינה עולה בקנה אחד עם החשיבות שמיוחסת בשיטתנו לזכות
לשיקום של כל אדם באשר הוא; היא עומדת בסתירה לסעיף 11ג לפקודת בתי הסוהר המעגן את זכותו של כל אסיר לחינוך ופנאי, גם אם הוא אינו תושב או אזרח ישראל; וככל שמדובר בכלואים ביטחוניים תושבי ואזרחי ישראל, היא גם עומדת בסתירה לסעיף 11ד לפקודת בתי הסוהר המעגן את זכותם של אסירים אלה לשיקום. בנוסף פוגעת מדיניות זו באופן מובהק באינטרס הציבורי. לא מיותר לציין, כי מדיניות זו אף זכתה לביקורת נוקבת מצד בית המשפט העליון בשורה ארוכה בפסק דין מ-2017 הורה בית המשפט העליון על פתיחת פתח שיאפשר לאסירים 143 של פסקי דין. המסווגים כביטחוניים להשתלב בפעילויות שיקום, שם צוין על ידי כב' השופטת ד' ברק-ארז כי:
"כאשר מדובר באסירים ביטחוניים שהם אזרחי המדינה ותושביה, בסיומה של תקופת המאסר הם צפויים בסופו של דבר להשתחרר לחיים במדינת ישראל. האם אין למדינת ישראל אינטרס, ואף אינטרס מובהק, בכך שיזנחו את דרכם האידיאולוגית ואף יעברו דרך של שיקום? למצער, יש מקום לבחון אפשרות זו".
חרף האמור, בביקורים הרשמיים שנערכו על ידי אנשי הסניגוריה הציבורית בשנים 2017-2018 , נמצא כי ב-5 מתקני כליאה קיימת מדיניות של אי-מתן שירותי חינוך, שיקום ופנאי לכלואים ביטחוניים.
בבית סוהר מגידו נמצא כי לא קיימות כל תכניות טיפול או חינוך אשר נותנות מענה לאוכלוסיית הכלואים הביטחוניים, דבר שפוגע בהם ומקטין את סיכוייהם להשתקם. כן נמצא כי פניות הכלואים המבקשים להסתייע בעובדת הסוציאלית מועברות דרך דובר הכלואים באגף ולא באופן ישיר, באופן שעשוי להרתיע כלואים מלבקש סיוע. מדיניות זו מנוגדת להסדר שנקבע במסגרת רע"ב 5278/14 זועבי נ' משטרת ישראל (החלטה מיום 2016.1.4), לפיו עומדת לכל כלוא האפשרות לפנות באופן ישיר לרשויות בית הסוהר בעניינים פרטניים הקשורים למאסרו.
בבית סוהר עופר נמצא כי לא קיימות קבוצות טיפוליות אשר יש בהן לתת מענה טיפולי לקטינים המוחזקים במקום, וכי המענה הסוציאלי מסתכם בפגישה שנערכת על ידי העובדת הסוציאלית אחת לחודשיים.
בבית סוהר רמון הלינו כלואים מהאגפים הביטחוניים על כך שנמנע מהם להכניס ספרי לימוד למתקן הכליאה. במהלך הביקור עלה כי שירותי הטיפול הסוציאלי והחינוך ניתנים לכלואים הפליליים בלבד, וכי כלואים המסווגים כביטחוניים אינם משולבים בפעילויות אלו.
בבית סוהר שקמה נמצא כי הכלואים המסווגים כביטחוניים אינם משולבים בפעילויות חינוך. המבקרים פגשו כלוא ביטחוני ששהה בתא הפרדה אשר הלין על כך שלא מתאפשר לו להכניס ספרי לימוד וקריאה לתאו.
בבית סוהר גלבוע נמצא כי הכלואים הביטחוניים אינם משולבים בפעילויות חינוך ושיקום. בבית הסוהר ישנה עובדת סוציאלית יחידה לכל אגף, בהם גם אגפים המונים כ-100 כלואים.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה