יום חמישי, 4 באוקטובר 2018

שקרים במערכת המשפט: הסנגורית של חייבטוב עולה להתקפה



שקרים במערכת המשפט: הסנגורית של חייבטוב עולה להתקפה

עו"ד ד"ר חגית לרנאו, שהביאה לזיכויו של אלישע חייבטוב מרצח לאחר שריצה 11 שנות מאסר, מציירת בראיון ל"גלובס" תמונה עגומה למדי - ואפילו מפחידה - של מערכת המשפט שלנו • על הפרקליטות: "עיקר האחריות במקרה זה - עליה" • על המשטרה: “זו הייתה חקירה שקרנית” • על שופטי המחוזי: "הם נתנו לנו תחושה שאנחנו קטנוניים, מעלים יותר מדי טענות" • השאלה היא האם מישהו יפיק לקחים מהפרשה

חן מענית   17/08/2018, 09:30 

בתי המשפט בארץ מנקזים אליהם סיפורים אנושיים מעניינים רבים, אבל הסיפור של אלישע חייבטוב משדרות, שהורשע ברצח שהתרחש ב-2002, ריצה 11 שנות מאסר ולבסוף ב-2 באוגוסט 2018 זוכה על-ידי בית המשפט העליון ושוחרר, הוא סיפור מרתק במיוחד. וגם מזעזע במיוחד. סיפור שלמרות סופו הטוב מאיר באור בעייתי, מפחיד אפילו, את מערכת אכיפת החוק בארץ.

ב-2 באוגוסט, ביום פרישתו מבית המשפט העליון, הטיל השופט אורי שהם את הפצצה. בהסכמת השופטים דפנה ברק-ארז והמשנה לנשיאה חנן מלצר, הוא הודיע כי החליט לקבל את ערעורו של חייבטוב על הרשעתו בבית המשפט המחוזי בבאר שבע ברצח שי אדרי במועדון סנוקר בשדרות. השופטים מצאו שורה של פגמים חמורים שנפלו בחקירתו של חייבטוב שהובילו לזיכויו.

בין היתר, הם קבעו כי מחייבטוב נמנעה האפשרות להיוועץ בעורך דין במשך למעלה מ-3 שבועות. דבר שמהווה "פגיעה מהותית וחריפה בזכות ההיוועצות העומדת לו", והיא "בעוצמה גבוהה ביותר". העליון קבע כאן הלכה חדשה וחשובה לפיה ויתור של חשוד על זכות היוועצות בסנגור צריך להיות מפורש ומתועד בהקלטת וידאו-אודיו כדי לאפשר ביקורת שיפוטית, שתברר האם מדובר בוויתור אותנטי.

פגמים נוספים נגעו לאופן הפעלת המדובב שהוכנס לתאו של חייבטוב וחילץ ממנו בדרכים פתלתלות ולא חוקיות הודאת-שווא ברצח, ואי-תיעוד החקירה בצורה הראויה. פגם חמור נוסף שנמצא בחקירה היה שאותו מדובב עבריין הביא לתא של חייבטוב הרואין והשניים עשו שימוש בסמים, כולל בהרואין, בימים שבהם חילץ המדובב את ההודאה מחייבטוב.

השופט שהם כתב כי "יש לראות בחומרה רבה התנהלות זו, המנוגדת לכללים בסיסיים של חקירה, ואין צריך לומר כי המטרה אינה מצדיקה את כל האמצעים. אין זה מתקבל על הדעת כי בידיעת גורמי החקירה התבצע שימוש מסיבי בסמים בתא המעצר, כולל בסמים קשים, ומלבד דיווח לראש צוות החקירה, לא נעשה על-ידי צוות החקירה דבר".

מי שליוותה את חייבטוב מהגשת כתב האישום נגדו, נלחמה עבורו לאורך שנים גם כאשר הוא רצה להפסיק את הייצוג שלה, והשיגה עבורו את הזיכוי המהדהד היא עו"ד ד"ר חגית לרנאו, המשנה לסנגור הציבורי הארצי. בראיון ל"גלובס", לרנאו מותחת ביקורת נוקבת על התנהלות בית המשפט, הפרקליטות, והמשטרה, ומעלה תמרורי אזהרה שצריכים להדיר שינה מעינינו.

בלי סנגור, אבל עם סמים בתא

"ההרשעה של אלישע חייבטוב ברצח היא עננה פנימית שליוותה אותי שנים. היה שם עיוות דין חמור שנמשך שנים. אני עד היום לא מבינה איך בית המשפט המחוזי בבאר שבע הרשיע את האיש הזה ברצח", אומרת לרנאו. לדבריה, "צריך היה לזכות את חייבטוב בשבע דרכים שונות - בגלל אי מתן זכות היוועצות בסנגור במשך חמישה שבועות של חקירה, בשל שקרים של המדובב, בשל היחס בין הלחצים הכבדים שהופעלו עליו לבין דלות ההודאה שלו, בשל הכנסת הסמים לתא ע"י המדובב, בשל תיעוד רשלני או פלילי של החקירה ע"י השוטרים, בשל העלמת מידע וראיות של השוטרים, בשל שקרים של השוטרים בבית המשפט ועוד".

אז איך יכול להיות שהוא הורשע?

"שופטי המחוזי בבאר שבע שהרשיעו אותו (רויטל יפה כ"ץ, ורדה מרוז ואריאל ואגו. ח',מ') שמעו את הטענות שלנו, הסנגורים, אבל לא באמת הקשיבו להן. היה משהו ביקורתי במחוזי אפילו על עצם הטענות שלנו, השופטים נתנו לנו תחושה שאנחנו קטנוניים, מורחים זמן, מעלים יותר מדי טענות, מאריכים יתר על המידה בחקירות הנגדיות ומשתמשים ברטוריקה קשה מדי כלפי מה שהיה בחקירה. ידענו שאנחנו צריכים לעבור את המחוזי ולהגיע לעליון".

לא רק סנגורית אמיצה עמדה לזכות חייבטוב, אלא גם לא מעט מזל. לרנאו מספרת שבשביל להגיע לראיות שהביאו לזיכוי המהדהד היא הייתה צריכה לעשות עבודה ארכיאולוגית של ממש. "קיבלנו עשרות שעות של קלטות, שבהן הוא צולם בתא המעצר. על חלק מהן לא היה תאריך, לא היה להן רצף. למזלי ולמזלו של אלישע ניהלתי באותה תקופה את הקליניקה למשפט פלילי של אונ' תל-אביב והפעלתי סטודנטים שישבו והסתכלו על הקלטות. הסטודנטים האלה עלו על הצילום של השימוש בסמים, ועל ההפרה של הזכות של אלישע להיוועץ בעו"ד ואת שאר הקטעים שמהם הרכבנו את הפאזל של מה קרה בתא המעצר בחקירה.

למאמר המלא: 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה