בית המשפט העליון זיכה מרצח אדם לאחר שריצה 12 שנות מאסר
אלישע חייבטוב נידון בתחילה למאסר עולם לאחר שהודה ברצח בפני מדובב שסיפק לו הרואין, ומבלי שהותר לו לפגוש עו"ד - כעת קבעו השופטים כי "גורמי החקירה עשו הכל למנוע ממנו לממש את זכויותו הבסיסיות" - לאחר שחרורו, אמר חייבטוב: "בורא עולם דאג לי"
רויטל חובל - 02.08.2018 09:24 |עודכן ב: 03.08.2018 10:57
בית המשפט העליון זיכה הבוקר (חמישי) מרצח את אלישע חייבטוב, שריצה 12 שנות מאסר בגין רצח הקופאי שי אדרי בשדרות ב-2002, במהלך ניסיון שוד. חייבטוב נעצר ארבע שנים אחרי הרצח ובתחילה נגזר עליו מאסר עולם, אך כעת הופחת העונש לשלוש שנות מאסר והוא יצא בצהריים לחופשי. השופטים פסלו את ההודאה שמסר בפני מדובב בתא המעצר, בשל מניעת זכותו להיוועץ בעורך דין במשך שלושה שבועות.
עם יציאתו מהכלא, אמר חייבטוב: "בורא עולם דאג לי. אני שמח להשתחרר ודואג לשאר האסירים שהיו איתי בכלא".
עם מעצרו, בינואר 2006, הוחזק חייבטוב במשך 11 ימים ללא קשר לעולם החיצון, ומבלי שנמסרו לו החשדות נגדו. במהלך אותם ימים הוא פגש רק את המדובב שהוכנס לתאו, סיפק לו סמים ובהם הירואין, ייעץ לו כיצד לנהוג בחקירה והבטיח לו לסייע כספית. שלושה שבועות לאחר שנעצר, הודה חייבטוב בפני המדובב, אך מלבד זאת הכחיש באופן גורף כל מעורבות בשוד וברצח - בחקירתו, בעימות עם המדובב ובמשפטו.
"הפגיעה בזכות ההיוועצות היא בעוצמה גבוהה ביותר, ונראה כי גורמי החקירה עשו הכל, בסיועו של המדובב, למנוע מהמערער לממש את זכותו הבסיסית ולהיוועץ בעורך דין", כתב השופט אורי שהם, שישב בהרכב עם השופטים חנן מלצר ודפנה ברק ארז. השלושה הורו להעביר את פסק הדין לטיפולו של היועץ המשפטי לממשלה, "לאור חומרת הפגמים, האופן שבו התנהלה החקירה, וההפעלה הבעייתית של המדובב".
השופטים מנו שורה של ליקותיים מהותיים בהתנהלות החקירה, ומלצר כתב: "לא כך צריכה להיערך חקירה ביחס לעבירות פליליות במדינה דמוקרטית". בין הכשלים שהועלו: מעצר ללא הבאה בפני שופט ואיסור יצירת קשר עם בני המשפחה; הטחת האשמות שווא אף שהחוקרים היו מודעים לכך; מניעת זכות ההיוועדות עם עו"ד; אי-תיעוד התדריכים למדובב; תגמול המדובב בתמורה להוצאת הודאה מהנאשם; השימוש בסמים; והסתרת עובדות משופט המעצרים.
חייבטוב, בן 48, סירב להעיד בפני שופטי בית המשפט המחוזי בבאר שבע, בשל מה שהגדיר תסכול מהתנהלות בית המשפט. ב-2011 הוא הורשע ברצח, כשסירובו להעיד חיזק את האישומים נגדו. בנוסף, שופטי המחוזי העדיפו את עדות המדובב לפיה חייבטוב הוא שהחדיר את הסם לתא המעצר.
בערעור שהגישה הסנגוריה הציבורית נטען, בין היתר, כי נגד חייבטוב הופעלו מניפולציות פסיכולוגיות תוך שלילת כל זכויותיו, שהובילו אותו למסור הודאת שווא, לקונית וחלקית, וכי חקירתו תועדה באופן חלקי ומגמתי. השופטים זיכו אותו מרצח, משוד ומקשירת קשר לביצוע פשע, והותירו על כנה את הרשעתו בהפרת הוראה חוקית, בהדחת עד ובשיבוש מהלכי משפט. עוד קודם לכן הם הציעו לחייבטוב לשוב ולהעיד בבית המשפט המחוזי, אך הוא עמד על סירובו.
בנוגע לשימוש בסמים, כתב השופט שהם: "אין ספק כי פעילות זו בתא המעצר נצפתה על ידי החוקרים והם לא עשו דבר כדי לקטוע אותה, בעודה באיבה. המדינה מסרה, אמנם, כי המדובב נחקר באזהרה בנושא זה, אך לא ידוע אם ננקטו נגדו צעדים משפטיים כלשהם. יש לראות בחומרה רבה התנהלות זו, המנוגדת לכללים בסיסיים של חקירה, ואין צריך לומר כי המטרה אינה מצדיקה את כל האמצעים. אין זה מתקבל על הדעת, כי בידיעת גורמי החקירה התבצע שימוש מסיבי בסמים בתא המעצר, כולל בסמים קשים, ומלבד דיווח לראש צוות החקירה המיוחד לא נעשה על ידי צוות החקירה דבר". המדינה הבהירה במסגרת הערעור כי הנהלים בנושא זה חודדו וכיום נאסר להשתמש בנרקומנים כמדובבים, וחל איסור מפורש על שימוש בסמים בתא המעצר.
עורכת דינו של חייבטוב, חגית לרנאו, מסרה לאחר הזיכוי: "זו התרגשות עצומה. בית המשפט ניקה את מערכת המשפט הישראלית מכתם חמור שהוטל עליה, וקבע שיש גבול להפרות זכויות מצד המשטרה. אלישע יושב 11 שנים בכלא, עבורו ועבור המשפחה זו התחלה של דרך ארוכה. אני מניחה שהוא יתבע פיצויים, ומקווה שהמשטרה והפרקליטות יקחו אחריות. צריך לחקור את השוטרים וכל המעורבים. יש כאן פרשה שצריכה להיבדק".
דני אדרי, אחיו של הנרצח שי אדרי, אמר היום ל"הארץ" כי "משהו הזוי קרה היום, לא יודע אם זה מופע של אחד מהשופטים שפורש. לקחת בן אדם שהורשע ברצח לפני הרבה שנים ולזכות אותו? יכול להיות שהוא באמת רצח אבל בגלל התנהלות המשטרה הוא זוכה? יכול להיות מצב כזה שהוא יילך הביתה? כשהוא הרוצח? רק בגלל שמישהו התנהל לא טוב? במידה שנמצא שהוא זוכה בגלל מחדלים של המשטרה, אז נבוא איתם בדין ודברים, אבל כרגע אני עוד לא יודע. לא הייתי רוצה שבן אדם חף מפשע יישב בכלא, וזו השאלה. אם הוא חף מפשע אז שיתבע את המשטרה על השנים שישב בכלא, אבל בהתאם למה שאני ראיתי, אין לי ספק, אני כמעט בטוח שהוא רצח".
זיכוי בבית המשפט העליון של מורשעים ברצח אינו שכיח. ב-2013 זוכה חאמד זינאתי מרצח בשל מחדלי חקירה, וב-2006 זוכה גרגורי בשירוב מרצח עובר אורח שהטריד את אחת ממכרותיו. ב-2016 זוכה קצין מג"ב ניר סומך מהריגת שכנו.
פסק הדין היה האחרון של השופט שהם, הפורש היום מבית המשפט העליון עם הגיעו לגיל 70. הוא מונה לתפקידו ב-2012, בתקופת שר המשפטים יעקב נאמן, בין היתר מתוך רצון למנות שופטים ממוצא מזרחי. בעבר כיהן כפרקליט הצבאי הראשי וכשופט בבית המשפט המחוזי. תחום המומחיות שלו היה פלילי, והוא נחשב לשופט תביעתי וממסדי. גם בעתירות לבג"ץ נטה לדחות עתירות נגד המדינה. השבוע הודיעו שרת המשפטים איילת שקד ונשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות כי בכוונתן למנות את שהם לנציב תלונות הציבור על השופטים, במקומו של השופט בדימוס אליעזר ריבלין המסיים את כהונתו בסוף השנה.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה