יום חמישי, 1 ביוני 2017

114 אנשים חפים מפשע, 1,748 שנים בכלא - חלק 5



כל ידע מקדים משפיע על עדותם של המומחים
 
חלק 5. אחד הדוברים המרתקים בכנס היה הנוירו־פסיכולוג הישראלי ד"ר איתיאל דרור מ־University College London. דרור, מומחה בינלאומי החוקר את הדרך שבה המוח מעבד נתונים ומקבל החלטות, התמקד בהרצאתו באופן שבו הטיות שונות של המוח האנושי משפיעות על עבודתם של מומחים ובאופן שבו ידע מקדים מונע אפשרות לאובייקטיביות. כפי שטועמי יין מדרגים יינות אחרת כשהם מקבלים מידע על מקור היין, גם חוות דעתם של מומחים הקשורים להליך הפלילי, במיוחד מומחים שהם שוטרים, מוטה אם יש להם מידע על פרטי העבירה, החשודים או החקירה. פתולוג משפטי למשל אינו מסוגל לתת חוות דעת שאינה מוטה כשהוא יודע מה החשד, מי החשוד ובאיזה כלי רצח חושדים שבוצע הרצח. דרור הדגיש שלא מדובר חלילה בהטיה מכוונת, אלא בהליך בלתי נשלט ובלתי מודע. לכן המודעות לכך שאולי יש הטיה עדיין אינה מועילה. הדרך היחידה להימנע מעדות מוטה היא למנוע מהמומחה חשיפה מוקדמת למידע, עד כמה שהדבר אפשרי.
 
דוגמה מפורסמת להשפעתן של הטיות על חוות דעת של מומחים היא פרשת מייפילד. לאחר הפיגועים ברכבת התחתית במדריד ב־2004 נמצאו טביעות אצבע על שקית עם חומרי נפץ בזירה. הן הועברו ל־FBI, ובארצות הברית נשלפו אוטומטית 20 טביעות דומות מהמאגר. טביעות אלה נבחנו בידי המומחה, שקבע "התאמה של 100%" בין הטביעות מהזירה לאלו של ברנדון מייפילד, עורך דין ששירת בצבא האמריקאי. בעקבות הממצאים מייפילד הושם במעקב והאזנות, ואז נעצר והוחזק בתנאים קשים, ללא הודעה על סיבת המעצר, ובלי שיותר לו ליצור קשר עם עורך דין או עם משפחתו. הוא שוחרר רק לאחר שפורסם בתקשורת שהרשויות הספרדיות עצרו אדם אחר. התברר שהספרדים טענו כבר בשלב מוקדם שטביעות אצבעותיו של מייפילד אינן תואמות את אלה שנמצאו בזירה, אך ה־FBI התעלם מכך והמומחים שלו היו מקובעים על מייפילד. ככל הנראה הידיעה שהוא התאסלם, נשוי לאשה ממוצא מצרי ובעבר היה סנגורו של אדם שהואשם בהשתייכות לקבוצה שביקשה לסייע למשטר הטליבן באפגניסטן הטתה את דעת המומחים.
 
במערכת המשפט הישראלית המומחה כמעט תמיד נחשף מראש למידע שיכול להשפיע על חוות דעתו. במהלך הרצאתו של ד"ר דרור חשבתי על רומן זדורוב, שהורשע ברצח תאיר ראדה, על השוטר שהעיד כמומחה לטביעות נעל וקבע התאמה בין הטביעות שנמצאו על מכנסיה של ראדה לנעליו של זדורוב, זאת לאחר שידע שאלו נעליו של החשוד שהודה, ועל הפתולוג המשפטי שקבע שהחתך יכול היה להיגרם מסכין יפנית רק לאחר שידע שסכין כזאת נזכרת בהודאה. לאחר ההרצאה סיפר לי דרור שהוא נמצא בקשר עם גורמים במשטרת ישראל. יש תקווה, חשבתי. בכנס שמענו דיווחים על גופי שיטור ברחבי ארצות הברית ובעולם ששינו את דרכי פעולתם בעקבות המחקרים השונים. אחרי מייפילד אפילו ה־FBI שינה את שיטת העבודה שלו בנושא טביעות אצבע. בסופו של דבר, גם המשטרה שואפת להביא לדין את העבריין האמיתי, ואם מתברר שהשיטות הישנות אינן מדויקות, האינטרס הציבורי מחייב לשפרן.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה