יום חמישי, 7 באוקטובר 2021

דו''ח ועדת מבקרים רשמיים בבתי הסוהר - אפריל 2021 - חלק א – פניות שהתקבלו לוועדה וביקורים רשמיים בתקופת הקורונה


 

עם פרוץ משבר הקורונה הוטלו מגבלות רבות על הכלואים בבתי הסוהר, הן מטעם משרד הבריאות והן מטעם שב"ס, שהביאו לגל פניות מטעם אסירים ומשפחותיהם לוועדת מבקרים רשמיים בבתי הסוהר בלשכת עורכי הדין באשר לתנאי המחייה בבתי הסוהר ולפגיעה במימוש זכויותיהם, הן בבתי הסוהר והן בהליך הפלילי. פניותיהם הרבות של האסירים עסקו בנושאים שהם בליבת הקיום בכבוד, ובעיקר במניעת ביקורי משפחות ועורכי דין בחשש לפגיעה בבריאותם במחסור בלבוש, היעדר פעילויות פנאי, אי שמירה על כללי הריחוק החברתי ו עוד.

בעקבות פניות אלו וחרף הקשיים בתקופה מורכבת זו, הוועדה המשיכה לבצע ביקורים ממוקדים במתקני הכליאה. כמו כן ועדת שב"ס בלשכת עורכי הדין פנתה אף היא לגורמים הרלוונטיים במתקני הכליאה לפתרון הבעיות שעלו במתקני הכליאה בתקופה זו . יש לציין את החשיבות שבפניית לשכת עורכי הדין לגורמים האמונים בשב"ס על תנאי הכליאה של האסירים ויצירת הדיאלוג המבורך של שב"ס עם לשכת עורכי הדין 

תקופת הקורונה ממחישה את חשיבות פעילות ועדת מבקרים רשמיים בחצי השנה הראשונה של שנת 2020 בכלל, ככתובת לפניות, הן עבור הכלואים והן עבור עורכי הדין. בתקופה קשה זו וה ועדה ממלאת תפקיד חברתי חשוב ביותר בהגנה על זכויות האדם של הכלואים גם בעת משבר הפוקד את כלל המדינה , משמשת אוזן קשבת לפניות אלו ומושיטה יד בסיוע בטיפול בהן. למרות קשיי התקופה, החשש להדביק ולהידבק והימנותם של חלק מחברי הוועדה על קבוצות הסיכון בעניין הקורונה, המשיכה הוועדה לערוך ביקורים רשמיים ונערכה באמצעות רכישת אמצעי מיגון, עדכון ההנחיות למבקרים בהתאם להנחיות המשתנות באופן שוטף, התייחסות להצעות חקיקה שעלו בכנסת בעניין הגבלת פעילות המבקרים הרשמיים בתקופת הקורונה ועוד. 

לאור מצוקתם של האסירים מקבוצות הסיכון המוחזקים בבתי הסוהר ובעקבות פניות רבות בעניין החשש לחייהם, ועדת מבקרים רשמיים בבתי הסוהר, בשיתוף ועדת שב"ס והפורום הפלילי של לשכת עורכי הדין , יזמה הגשת עתירה לבג"ץ בשם לשכת עורכי הדין , בעניין תנאי החזקתם של האסירים והעצורים בבתי הסוהר ובבתי המעצר בתקופת מגפת הקורונה, תוך שימת דגש על האסירים והעצורים שמצויים בקבוצה המוגדרת כקבוצת סיכון – אלו מעל גיל 60 ואלו בעלי מחלות רקע.

סמוך לדיון בעתירה, שב"ס הודיע כי יפעל להוצאת תקנות מיוחדות לשחרור אסירים מטעמים רפואיים, דבר אשר הוביל לשחרורם של למעלה מ - 800 אסירים מבתי הסוהר וכן, יפעל להוצאת תקנות שעת חירום בנושאים הרלוונטיים לקבוצת האסירים והעצורים, לרבות לעניין דיונים בבית המשפט. לדברי כב' השופט ניל הנדל "עולה כי ניתן מענה מקיף ומקצועי לסוגיות המועלות בעתירה, נכון לשלב זה. העתירה נמחקת ללא צו להוצאות".

להלן פירוט חלק מפניותיהם של אסירים , אשר התקבלו בתקופת הקורונה: 

א. משך השהות באגפי המעברים בכלא איילון 

התקבלו פניות אסירים על שהייה ממושכת ב אגף המעברים בבית הסוהר איילון, לצרכי בידוד וניטור נגיף הקורונה. יצוין, כי אגף המעברים נועד בשגרה לשהות קצרה של יום - יומיים ולא למעלה מכך. תנאי המחייה שבו קשים ולא מותאמים להחזקת אסירים למשך שבועות. בפועל, אסירים התלוננו כי הוחזקו במעברים הרבה מעבר לתקופת הבידוד המקובלת.

ב. מניעת ביקורי משפחות  

התקבלו פניות הן מאסירים והן מבני משפחותיהם לעניין מניעת ביקורי משפחות בתקופת הקורונה ובמשך חודשים ארוכים החל מפרוץ הגל הראשון. גם כאשר הסתיים הגל הראשון התקבלו פניות קורעות לב של ילדי אסירים, אשר שב"ס צמצם את ביקורם לילד אחד בכל ביקור חודשי. רק לאחר הצפת הנושא בכלי התקשורת על ידי עורכי דין, התירו לכל אסיר לראות , בכל מפגש חודשי , לפחות את מחצית מילדיו. 

ג. העברה לבית סוהר איילון ללא ציוד אישי

פניית אסיר אשר הועבר מכלא אחד לאחר (למעבר איילון) בטענה כי הוא צריך לשהות בבידוד. אותו אסיר, הועבר כאמור למעבר ב בית סוהר איילון ללא ציודו האישי. חרף עמדת שב"ס כי ישהה באיילון למשך 48 שעות, הוא נותר שם הרבה מעבר לכך.

ד. היעדר טיפול רפואי

פניות אסירים הכלואים ב בית הסוהר איילון אשר הלינו כי לא התאפשר להם לקבל טיפול רפואי בתקופת הקורונה. 

ה. הלבשה וביגוד

אסירים מכלא איילון הלינו כי בתקופת הקורונה ובהתאם להנחיה על איסור הכנסת ביגוד להחלפה, הם מסתובבים ימים על גבי ימים עם אותם הבגדים (ולעיתים גם לובשים בגדי חורף בימים של שרב), כולל אותם לבנים, מצעים ומגבות.

ו. מחסור בסיגריות

מאחר ובתקופת הקורונה ישנה הגבלה על ביקורי משפחות, האסירים הלינו כי ישנו מחסור בסיגריות. בהקשר זה צוין כי בימיי הקורונה ישנן גם הגבלות על שעות פתיחת הקנטינה. 

ז. היגיינה

אסירים הלינו כי אינם מקבלים מספיק מוצרי היגיינה ועזרים מפני הגנה בהידבקות בקורונה, כדוגמת כפפות ומסכות. 

ח. חינוך

אסירים במתקן מר"ש הלינו כי בעקבות משבר הקורונה הופסקו כלל פעילותיהם - חינוך, שיקום, תעסוקה ועוד. כך, הם נותרים באגפים במשך תקופות ארוכות ללא יציאה מהאגף, דבר שהביא לתסכול וחרדה למצבם הרפואי והנפשי.

לסיכום, בתקופת הקורונה טופלו על ידי הוועדה פניות רבות בנושאי הפרת תנאי מחייה וזכויות כלואים , הן על ידי פניה ליחידת הביקורת ש ל שב"ס והן באמצעות עריכת ביקורים רשמיים ופנייה לערכאות. 

 מענה זה הוא ביטוי למחויבות החברתית לסייע לקבוצות שוליים בחברה ולדאוג למימוש זכויות אדם, במיוחד כאשר מדובר באוכלוסיית הכלואים בישראל בתקופה מאתגרת זו. 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה