יום שבת, 9 באוקטובר 2021

דו''ח ועדת מבקרים רשמיים בבתי הסוהר - אפריל 2021 - חלק א – דברי פתיחה - עו"ד ד"ר סיגל שהב, יו"ר ועדת מבקרים רשמיים בבתי הסוהר


 

חשיבות עבודת ועדת מבקרים רשמיים בבתי הסוהר במסגרת פעילות לשכת עורכי הדין נובעת מהמקום הייחודי של לשכת עורכי הדין כמסייעת לקבוצות מוחלשות בחברה ומגינה על זכויות אדם. פעילות וסמכויות אלו של לשכת עורכי הדין ושל המבקרים הרשמיים מוסדרות בחוק. הביקור ים הנערכים על ידי הוועדה נועד ו אמנם לבירור פניות של כלואים אל הלשכה, אך הן מכוונת גם ובעיקר כדי לסייע לגוף המבוקר לשפר את פעילותו. מסמכויות המבקרים, המוסדרות בפקודת בתי הסוהר, נגזרות מטרות פעילות הוועדה - לבקר את תנאי המחייה בכלא על מנת לבחון כי הם עומדים בדרישות החקיקה, התקנות, הפסיקה וחוקי היסוד, ולהבטיח לכלואים תנאים הולמים וקיום אנושי בכבוד. 

חשיבות יתרה קיימת לפעילות ועדת המבקרים הרשמיים בתקופת הקורונה. הוועדה קיבלה תלונות רבות מאסירים בענייני הקורונה, העוסקות בתנאי הכליאה באגפים שיועדו לניטור נגיף הקורונה, בשירותים הרפואיים בזמן הקורונה, בתנאי הריחוק החברתי של הכלואים בכלל ובפרט אלו של קבוצות הסיכון, בחשש לבריאותם ולשלומם ובצמצום המפגשים עם בני המשפחה ועורכי הדין. הוועדה קיימה ביקורים רשמיים בעקבות פניות אלו ונחשפה לתנאים קשים באגפי ניטור הקורונה, וכן למצבים קורעי הלב בהם נמצאים הכלואים, שנמנע מהם לראות את ילדיהם, הוריהם ובני זוגם במשך חודשים ארוכים, כאשר הם מוחזקים באגפים ללא שמירה על תנאי ריחוק חברתי, ללא פעילויות וללא יציאה מהאגפים במשך תקופה ארוכה. 

ביצוע הביקורים מטעם המבקרים הרשמיים של הלשכה נועד לבדוק את התאמת תנאי המעצר והמאסר לתנאים הקבועים בחוק עבור בתי מעצר ובתי סוהר; את תנאי הכליאה במתקנים ייחודיים לקבוצות מוחלשות מראש (כגון: המתקן להחזקת קטינים, המתקן להחזקת נשים ומתקנים להחזקת מהגרים); את זכויותיהם של הכלואים; את נגישות הכלואים לטיפול רפואי ולערכאות השיפוטיות; ואת מערך השיקום והחינוך בבתי הסוהר, ובכלל זה מערך התעסוקה והטיפול העומד לרשות האסיר. 

בנוסף לנושאים אלו, הוועדה ביקשה להתמקד במסגרת הביקורים שהיא עורכת בנגישות המתקנים והאגפים לבעלי מוגבלויות וכן בשיקום הכלואים, המהווה אינטרס חברתי מובהק וזכות חוקית בעקבות תיקון מס' 42 לפקודת בתי הסוהר שעבר בשנת 2012 . 

יש לציין כי העיקרון המנחה את הוועדה הוא לחוות דעה באופן מדויק, מבוסס, מאוזן ומכבד כלפי עובדי שירות בתי הסוהר עליהם נמנים בין היתר חברי לשכה רבים, אשר לקחו על עצמם למלא את אחד התפקידים המאתגרים ביותר בחברה הישראלית. הוועדה כבר החלה ביישום יעדים אלו, וכבר קיימה מתחילת פעילותה בחודש ינואר מספר ישיבות הכשרה ומפגשים עם מומחים בתחום, זאת במקביל לקיום ביקורים רשמיים של חברי הוועדה במתקני הכליאה.

נושא תנאי המחייה של האסירים בבתי הסוהר ומימוש זכויותיהם בתקופת הכליאה הוא מורכב, שכן הוא דורש הגנה על צלם האנוש של מי שפגע באחרים ובאינטרס החברה בכללותה ובחוקיה. משימת הרחקתם מהחברה והחזקתם במתקני כליאה היא חשובה ומורכבת, ובמרכזה עומד עקרון התיקון והשיקום. סיכויי השיקום של אסיר המוחזק בתנאי מחייה הולמים, המבטיחים מינימום קיום אנושי בכבוד, גבוהים יותר ומסייעים לו להתמקד ביום בו ישוב לקהילה, לחבריו ולמשפחתו. שיקום האסירים הוא אינטרס חברתי מהמעלה הראשונה, שכן הוא משרת את החברה בכללותה - את נפגעי העבירה (שלא ימשיכו להיפגע ממי שכבר פגע בהם), את נפגעי העבירה הפוטנציאליים (שהפגיעה בהם תימנע) וכן, את האסירים ויקיריהם. בסיום תקופת המאסר האסירים חוזרים לקהילה, רובם כעבור פרקי זמן קצרים של שנת מאסר אחת עד שנתיים. מטרת הכליאה היא להחזירם אל החברה לאחר שהחלו תהליך שיקום בכלא וסיימו אותו בקהילה, כחלק מהאינטרס החברתי שלא יחזרו לבצע עבירות. שיקום האסירים אינו מוציא את שיקום נפגעי העבירה, ולצד שיקום האסירים ומניעת הרצידיביזם יש לדאוג, כמובן, לשיקום הנפגעים. אין ספק כי תנאי המחייה וזכויות האסיר הם בסיס חשוב לתהליך שיקום האסיר וחזרתו לתפקוד נורמטיבי לטובת החברה בכללותה. 

הממצאים אשר בדו"ח זה מלמדים על הקשיים במתקנים המבוקרים, שנמצאו בדו"חות הביקורים הרשמיים שנערכו בין החודשים ינואר עד יוני 2020 .מדו"חות אלו עולה כי קיימים בשב"ס אגפים אשר, לדעת חברי הועדה, אינם ראויים למגורי אדם. בנוסף, מפרט הדו"ח ליקויים שעולים מהביקורים הרשמיים בתחומים שונים, כגון: מזון, ניקיון והיגיינה, שירות רפואי, טיפול, חינוך, שיקום ועוד. במתקנים בהם ביקרו המבקרים עולה כי ברובם קיימים תנאי מחייה עלובים ביותר, והם מנוהלים בחוסר משאבים וכלים למשל, העדר טיפול פסיכיאטרי מספק לנשים, כמו זה הניתן לגברים, והעדר תקציבים לטיפול בברז שיש להחליף או במכונת כביסה מקולקלת. כתוצאה מכך, אין בידי סגל בית הסוהר ופיקוד המתקנים בהם ביקרנו כדי לתקנם בכוחות עצמם. במרבית המתקנים המבוקרים פגשו המבקרים סגל מחויב אשר עושה כמיטב יכולתו להתמודד עם בעיות קשות וסיפורי חיים מורכבים. העדר כלים ומשאבים שוטפים למפקדי המתקנים ולסוהרים בדרג הישיר מול הכלואים לטיפול יומיומי בצרכי האסירים ובבעיות הכליאה פוגע פגיעה אנושה בעמידה בתנאי המחייה ובשיקום הכלואים לטובת החברה בכללותה.

תודה לצוות המבקרים שלקח על עצמו תפקיד חשוב זה ושביצע את שליחותו באופן מקצועי ומיטבי. גם בתקופת הקורונה מילאו המבקרים את תפקידם במסירות רבה, בהתנדבות גמורה ועם רצון עז לתרום לחברה. היציאה לביקורים הרשמיים איננה פשוטה כלל ועיקר. 

היא דורשת תשומות זמן רבות על חשבון משימות אחרות שנערמות לכל אחד מהמבקרים על שולחנו, ימים ארוכים של נסיעות ושהות במשך שעות ארוכות במתקני כליאה וכן, תעצומות נפש לשמוע מפי הכלואים והסוהרים ולראות את שנעשה מאחורי החומות סיפורי החיים הקשים, ההתמודדות הקשה עם הכליאה ותנאי המחייה. הביקורים מחייבים להטות אוזן לכלואים המוחזקים בו ולסגל המתקן ולהביט נכוחה בקשיים ובדלות המשאבים איתם מתמודדים הן האסירים והן הסוהרים. אנו קוראים לכל אסירה ואסיר להמשיך לפנות אלינו בכל עניין הנוגע להפרת תנאי המחייה וכל זכות לה הם זכאים. כמו כן, אנו מודים למפקדי המתקנים, סגל בתי הסוהר והסוהרים על העמידה לרשות המבקרים לאורך שעות הביקור ושיתוף הפעולה. 

תודה לשר לביטחון פנים דאז, מר גלעד ארדן, לשר לביטחון פנים הנוכחי, ח"כ אמיר אוחנה ולראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אבי חימי, על המינוי והאמון בחברי ועדת מבקרים רשמיים. תודה ליו"ר ועדת שב"ס, עו"ד רותם טובול, וליו"ר הפורום הפלילי, עו"ד עדי כרמלי, על השותפות לדרך. תודה אחרונה ומיוחדת לעו"ד דניאל למברסקי, הממונה מטעם לשכת עורכי הדין על ועדת המבקרים הרשמיים ולקודמתה בתפקיד עו"ד שרה אליהו - יצחקוב, אשר הובילו את פעילות הוועדה בלשכה בתקופה הרלבנטית וכן לגב' אלינור מתיתיה, תלמידת הקליניקה לזכויות בהליך הפלילי במרכז האקדמי למשפט ולעסקים, אשר סייעה בהכנת הדו"ח.

עו"ד ד"ר סיגל שהב 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה